Постижения

Постижения за учебната 2020/2021 г.

ДОМАКИНСТВО ПО НП„ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

От 2 до 4 юни 2021 г. Първа ЕГ беше домакин по НП „Иновации в действие“. По модула „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации“ гостуваха групи ученици и учители от АЕГ „Гео Милев“ - гр. Русе и АЕГ „Гео Милев“ - гр. Бургас. На работна среща с учителите от трите гимназии екипът на Първа ЕГ Варна представи натрупания опит през четирите години на проектно-базирано обучение и обсъди предимствата и предизвикателствата, свързани с него.
Учениците от двете гостуващи училища бяха включени в работни екипи заедно с учениците от 9.г клас от училището-домакин, които са включени в пилотния проект Модел „1:1“ през учебната 2020 – 2021 година. Работата на ученическите екипи беше фокусирана върху ползването на метода на проектно-базираното обучение. На екипите беше поставена задача да разработят проекти по следните теми:
1. Влияние на климата върху човешкия организъм
2. Законите на механиката в човешкото тяло
3. Движение на градивни частици, молекули и йони в живата и неживата природа
Темите бяха формулирани от екипа от учители по математика, география и икономика, биология и здравно образование и физика и астрономия на основата на междупредметни връзки. Учениците разработиха своите проекти като използваха метода на проектно-базираното обучение. Зададените теми ги стимулираха да проявят творчество, изследоватилски умения, екипност и да усъвършенстват своите дигитални умения.
В последния ден на мобилността те презентираха на английски език пред преподавателите от трите училища и своите съученици.
Срещата премина изключително успешно и се заяви готовност за продължаване на добрите отношения между трите сродни гимназии в бъдеще.

Повече!

СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Първа езикова e сред трите училища в България с най-висок резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература!
Браво, випуск 2021! Гордеем се с вас! Повече!


ОТЛИЧИЯ ПО ГЕОГРАФИЯ

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Българското географско дружество отличи 153 ученици от 62 учебни заведения на цялата страна за отлично представяне на олимпиади и състезания по география през годината. Сред отличените ученици са и възпитаничките на Първа ЕГ Йоана Костова от 10.в и Веселина Скопчанова от 10.г клас. Повече!


УСПЕХИ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ

За поредна година ученици от групата по "Състезателна математика" в Първа ЕГ участваха на националното състезание по финансова грамотност, организирано от МОН.
Георги Лазов от 10.и клас завоюва сребърен медал, а Даниел Александров от 12.з клас - четвърто място. Повече!


УСПЕХИ ПО ЛИНГВИСТИКА

За поредна година състезателите по лингвистика на Първа езикова гимназия се представиха блестящо на националния кръг на олимпиадата.
В оспорвана надпревара с най-добрите в ученическата лингвистика нашите представители Даниел Александров от 12.з клас и Денис Хамди от 12.е клас завоюваха сребърни медали и званието "лауреат" на олимпиадата. Повече!


МОДЕЛЪТ 1:1

Първа езикова гимназия стартира учебната 2020/2021 година с пилотна паралелка (9.г клас) по образователен модел 1:1. Моделът предполага използване на дигиталните технологии като ресурс и платформа. Целта му е поставяне на ученика в центъра на учебния процес и промяна на учебната среда, където учителят се превръща в мотиватор и ментор, а учениците се превръщат в дизайнери на учебно съдържание, формирайки важни умения като компетентност в използването на ИТ и боравенето с информация, работа в екип и презентационни умения, креативност, самостоятелност, отговорност и увереност в собствените си способности. От пролетта всеки ученик от 9.г клас разполага с Chromebook – персонално устройство, което му позволява да учи отвсякъде и по всяко време.
През месец май 9.г прекара една проектно-базирана седмица на тема “Енергията в науката” с насоките и помощта на преподавателите по английски език, математика, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия. На 17 май 27 ученици, организирани в 5 екипа, представиха успешно онлайн своите презентации по темата, а именно: Електромобили и бъдещето, Зелена енергия - предимства и недостатъци, Топлинно замърсяване и опазване на околната среда, Съвременни източници на енергия и опазване на околната среда, Фотоволтаици (соларна енергия). Поставените задачи изискваха задълбочено проучване на проблеми от областта на географията, биологията , физиката, както и практически умения по математика. Задължителното прилагане на английския език предостави възможност на деветокласниците да надградят лингвистичните си познания.
Екипите демонстрираха презентационните си умения пред Директора на Първа ЕГ Ангел Митев и съответно своите учители Гергана Герова, Румен Тодоров, Диана Дарелова, Добринка Тодорова и Милена Илиева. Повече!


УСПЕХ ПО ФИЗИКА

За поредна година Александър Русев (11.б) се представи отлично на Националния кръг на олимпиадата по физика и се класира за експерименталния кръг, който ще се проведе на 5 юни в гр. София. В надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна се класира на пето място в V състезателна група (учебно съдържание 11. - 12. клас) от теоретичния кръг на олимпиадата. Повече!


НАГРАДА ВАРНА 2021

На тържествена церемония, състояла се на 21.05.2021 г., възпитаникът на Първа езикова гимназия Александър Габровски, 12.з бе удостоен с почетното звание „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Награда „Варна“ е заслужен приз за вдъхновението и оригиналните творчески проекти на Александър, с които впечатлява журито на поредица национални и международни конкурси. Седмица преди отличието на Общината младият поет стана носител и на голямата награда на 24-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Габровски получи плакета на Ненчо Русев „Полет“ и първа награда в категория „Поезия“. Александър ще бъде най-младият автор на предстоящия фестивал Варна Лит – на 03.06.2021 г. от 16.00 на Лятна сцена на Държавния куклен театър той ще представи своята стихосбирка „И скакалците сънуват“. Специален гост на представянето е Георги Господинов – ментор на Александър и редактор на стихосбирката му. Повече!


ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

Йоана Момчилова (12. ж) е сред шестимата български зрелостници, удостоени с тригодишна пълна стипендия за следване във Федерална република Германия. Най-голямата немска организация за подкрепа в областта на международното академично сътрудничество – Германската служба за академичен обмен DAAD, ежегодно предоставя стипендии на чуждестранни студенти, показали изключителни резултати през целия курс на обучение и доказали своите отлични езикови умения на многобройни изпити, олимпиади и състезания. Постижението на възпитаничката на едно от най-престижните училища в град Варна и в България е резултат от дългогодишните традиции в обучението по немски език в Първа езикова гимназия. Повече!


НАГРАДА ВАРНА 2020

На официална церемония на 29.10.2020 г. кметът на Варна Иван Потних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов връчиха награда „Варна“ за 2020 г. за „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка на Калоян Васев от 11 „з“ клас и за „Колектив на годината“ в областта на средно училищното образование и обслужващите звена на Първа езикова гимназия.


МЛАД УЧИТЕЛ

Елена Топачарова – учител по информатика и информационни технологии в Първа езикова гимназия, е един от младите варненски преподаватели, отличени за мотивиран старт в професията. Отличията бяха връчени на тържествена церемония от Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.


ПЪРВА НАГРАДА ЗА АКАДЕМИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Стефани Ангелова (12. г) е един от петимата носители на първа награда на Българския клуб на завършилите университета Йейл (Yale Club of Bulgaria), която се  връчва на изявени ученици от средните училища в България, показали изключителни академични възможности, висок морал и обществена ангажираност. Възпитаничката на Първа езикова гимназия получи  специално подбрана книга на английски език, издадена от Yale University Press, персонална грамота и брошура за постиженията на Йейл и за студентския живот в колежа.


СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ

За пета поредна година ученици от Клуб „Европа“ към Първа езикова гимназия с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и на Министерството на образованието и науката по програма „Младежки посланици на НАТО“ се срещнаха с представители на Атлантическия клуб в България.
Инициативата „Младежки посланици на НАТО“ е на Атлантическия клуб в България и има за цел да отличи младежи, ученици и студенти от цяла България, които чрез срещи с дипломати, представители на институциите и неправителствения сектор да задълбочат знанията си в областта на международната политика, на многостранната дипломация и на членството на България в НАТО.
В рамките на срещата младежките посланици на НАТО презентираха дейността на организацията пред Евроклуба. Един от докладите бе изнесен от Венилин Нешев – курсант от Висшето военноморско училище, който е всред 16-те младежки посланици. Интерес предизвика и презентацията за структурата на организацията и за нейната роля в опазването на сигурността в Черно море и в черноморския регион.


ЯСЕН БОНЕВ С 5 МЕДАЛА НА МЕЖДУНАРОДЕН ПЛУВЕН ТУРНИР „BURGAS SWIMMING OPEN“

Ясен Бонев (8. e) спечели пет отличия в престижния Mеждународен турнир по плуване „Burgas Swimming Open” в категорията „Юноши младша възраст“. В състезанието взеха участие 490 плувци от 31 клуба от България, Румъния и Турция. При силната конкуренция на най-добрите състезатели от България Ясен стана безапелационен шампион в дисциплините 200 м свободен стил, 200 м делфин, 200 м съчетано плуване, като на 100 м свободен стил спечели бронзов медал.
Младият 14-годишен плувец беше включен и в мъжката щафета на своя отбор. Той се бори с невероятна воля за победа и допринесе за завоюването на златните медали в щафетата на 4 х 50 м свободен стил. Спечелените от него медали допринесоха отборът КПС „Астери“ – Варна  да заеме първото място в комплексното класиране.
Състезанието се проведе от 16 до 18 октомври 2020 г. на 25-метров басейн в комплекс „ОЗК Арена“ в гр. Бургас. Есенният турнир е важен форум за състезателите на България от календара на Българската федерация по плувни спортове.
Ясен е член на Клуб 2017, Клуб 18 и Клуб 19 по програмата „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.


МЕЖДУНАРОДЕН ДИГИТАЛЕН СИПМОЗИУМ

септември 2020

XI-ият Международен симпозиум на тема „Социални иновации за едно несигурно бъдеще” се проведе онлайн от 26.09 до 27.09.2020 г. поради пандемията от коронавирус. Във форума участваха ученици от Южна Корея, Япония, Тайланд, Хонг Конг, Китай и България. Първа езикова гимназия беше представена от Ина Славчева, Екатерина Осипова, Райна Милева, Елица Иванова, Мария Маринова.
Участниците бяха разпределени в отбори и всеки трябваше да представи съответната тема. Възпитаниците на Първа езикова гимназия разработиха и презентираха следните теми: „Нарастваща продължителност на живота - тенденции и прогнози“ и „ Международна миграция: сила за равенство при подходящи условия“.
Подробно и изчерпателно бяха представени тенденциите и прогнозите за продължителността на живота и за постиженията на здравеопазването. Беше отразена и необходимостта от разработването на антибиотици и ваксини, благодарение на които се ограничават инфекциозните заболявания.
Разгледан беше и проблемът, свързан с увеличаването на броя на възрастните хора и с нуждата от пенсионна реформа в световен мащаб  с цел да се избегне  масирана криза на благосъстоянието и подобряването на съотношението между работещи и пенсионери. Засегнат беше фактът, че в настоящия момент голяма част от пенсиите функционират върху така наречената система с много стълбове, при която обезщетенията за осигуряване на доходите за възраст се разделят на няколко схеми за ефективност и категоризация.
Другата тема, с която  се представиха нашите ученици, бе „Международна миграция: сила за равенство при подходящи условия“.
Обърна се специално внимание на това какво представлява международната миграция и каква е причината за нея. Милиони хара се придвижват всяка година между държавите и континентите по различни причини. Международната миграция е мощен израз на желанието на хората да подобрят условията си на живот в силно неравен свят независимо от заплащането, възможностите, безопасността или начина на живот. Някои са принудени да се преместят, за да избегнат насилието, но повечето мигрират, за да намалят това, което виждат като пропуски между възможностите си и възможностите на хората от други държави.
Обърна се специално внимание на миграцията на висококвалифицирани работещи, които избират държави като Австралия, Канада, Обединеното кралство и САЩ. Политиката на селективна миграция, която насърчава тяхното движение и ограничава законното влизане на нискообразованите  и нискоквалифицираните, допринася за така нареченото „изтичане на мозъци“. За страните мигрирацията на висококвалифицирани кадри може да доведе да незабавна загуба на данъчни приходи и да повлияе на икономическия растеж.
Като заключение бе отразено, че международната миграция има и положителен ефект върху глобалната икономика и помага за намаляването на бедността на страните.

   
  юли 2020 г.
  МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

  Четирима възпитаници на Първа езикова гимназия участваха в националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика в края на месец юни. Четирима от тях са носителите на престижни награди (https://www.mon.bg/bg/100161):
  Калоян Васев (11. з) – златен медал
  Денис Хамди (11. е) – първа награда
  Даниел Александров (11. з) – втора награда
  Галина Григорова (12. ж ) – втора награда
  Особено успешна беше настоящата учебна година за школата по математическа лингвистика в Първа езикова гимназия. След спечелените през зимата награди на националното състезание в Благоевград от Калоян Васев (11. з) – златен медал, и от Николинка Сълова (11. в) – бронзов медал, успехите по лингвистика се затвърдиха със сребърния медал на Мирена Димитрова (11. а) на международно онлайн състезание с над 500 участници от цял свят. Безапелационното първо място с максимален брой точки на Стефани Ангелова (11. г) и трите поощрителни награди на Даниел Александров, Денис Хамди и Калоян Васев на състезанието по компютърна лингвистика, организирано от Института по български език към БАН, са безспорно доказателство за знанията и уменията на младите лингвисти (https://ibl.bas.bg/CL_Olympiad/). Отлично беше представянето на коледния и майския турнир на ,,Работилница за знание“ – гр. София.

  ЗЛАТЕН МЕДАЛ ПО ФИЗИКА

  Първа езикова гимназия има първия си златен медалист от националния кръг на олимпиадата по физика.  В надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна Александър Русев (10. б) е безспорният победител  в четвърта възрастова група. Протокол!

  юни 2020 г.
  „ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ“ –  РЕЗУЛТАТИ

  През настоящата година Националният литературен конкурс „Този безкраен свят“  се проведе дистанционно. Организаторът Първа езикова гимназия, гр. Варна и съорганизаторите - МОН, Община Варна и Фондация „Българска памет“ получиха над 130 творби. Лауреати на конкурса са: Никълъс Бринтнол (Полски Тръмбеш), Стела Гагалиева (Пловдив), Моника Иванова (Варна), София Енчева (Русе), Милица Иванова (Варна), Боряна Цветкова (Варна), Елена  Колева (София), Любомира Ангелова (Габрово). Поощрения за таланта си получават: Ния Вълнова (Варна), Александър Кабрански (Ямбол), Стела Рускова (Велико Търново), Христо Парунов (Сливен), Лилия Ицкова (Варна), Ивайла Андреева (София), Стефани Ангелова (Варна) и Кристина Янакиева (Разград). 
  Резултати (протокол)
  Наградени творби: английски, немски, награда на Фондация "Българска памет"

  май 2020 г.
  ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

  Най-голямата немска организация за подкрепа в областта на международното академично сътрудничество  Германската служба за академичен обмен  DAAD, предоставяща стипендии на чуждестранни студенти, удостои зрелостничката от Първа езикова гимназия  Юлия Златева (12. е) с четиригодишна стипендия за следване във Федерална република Германия. Изключителното постижение на възпитаничката на едно от най-престижните училища в град Варна и в България е резултат от дългогодишните традиции в обучението по немски език в Първа езикова гимназия.

  април 2020 г.
  НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ЗА УЧЕБНАТА  2019/2020 ГОДИНА

  30 възпитаници на Първа езикова гимназия са допуснати до участие в заключителния етап на националните олимпиади и състезания през настоящата учебна година. С отличната си подготовка те доказаха, че училището с 55-годишна история е безспорен авторитет както във Варненска област, така и в България.

  УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

  НЕМСКИ ЕЗИК

  Нелина Руменова Пимпирева (8. д)
  Калоян Панайотов Панайотов (10. е)
  Константин Ивайлов Иванов (10. и)
  Лъчезар Петров Владимиров (10. и)
  Преслава Диянова
  Траян Цветанов Цонев (11.з)

  Надежда Пенева Пенева (11. и)
  Йоана Йорданова Момчилова (11.е)
  Ана Николаева Ангелова (12. и)
  Юлия Илиева Златева (12. е)
  Яна Филипова Радославова (12.е)
  Мартина Галинова Цанева (12. е)

  ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
  Ралица Атанасова Картунова (12. и)

  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  Екатерина Евгениева Осипова (9. в)

  Камен Николаев Мумджиев (10. б)

  АСТРОНОМИЯ

  Свилен Делянов Щерев (8. ж)

  Здравко Милков Славов (12. д)

  ФИЗИКА
  Александър Драгомиров Русев (10. б)

  ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

  Веселина Николаева Скопчанова (9. г)

  Йоана Милкова Костова (9. в)

  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

  Йоана Йорданова Момчилова (11. е)

  Стефани Веселинова Ангелова (11. г)

  Силвия Маринова Маринова (12.е)

  МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

  Калоян Венциславов Васев (11.з)
  Даниел Георгиев Александров (11.з)
  Галина Станиславова Григорова (12. ж)
  Александър Красимиров Койчев (11. е)

  Милена Бориславова Дяволова (12. д)
  Денис Бюлентов Хамди (11.е)
  Даниел Даниел Иванов (12. ж)

   
  НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ – КЛАСИРАНИ УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

  Ива Николаева Ангелова (9. а)
  Георги Христов Лазов (9. и)
  Константин  Цонков Цонев (9. и)
  Ирион  Анатоли Деков (9. и)
  Симеон Боянов Чолаков (9. а)

  Юлиан Иванов Люцканов (10. е)
  Даниел Бисеров Стоянов (10. а)
  Светослав  Ивайлов Ников (11. е)
  Мирена Веселинова Димитрова  (11. а)

   
  март 2020 г.
  СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

  Първа езикова гимназия участва с два отбора във възрастова група 9. – 12. клас в 57. щафетна обиколка на Радио „Варна“ в чест на Националния празник Трети март. След оспорван двубой юношите и девойките от училището с 55-годишна история заеха две втори места и бяха наградени с купи, грамоти и медали.
  Отбор девойки: Галина Уждрина (10.д), Стефани Петрова (10.е)., Силвия Стоянова (10.з),Симона Вълкова (11.б) и Диана Димитрова (12.д).
  Отбор юноши: Петър Иванов (10.е), Николай Петров (10.ж), Максим Стойнов (10.), Явор Чамов (11.и) и Даниел Симеонов (12.з). Галерия!

  СРЕЩА С ПРОФ. Д-Р ИНГРИД ШИКОВА

  „Има противоречия, има конфликти, но важното е, че те се решават на маса, решават се чрез диалог, а не с оръжие на бойното поле. Затова трябва да сме щастливи, че живеем в мирна и просперираща Европа“ заяви  проф. Ингрид Шикова пред  eвроекипа на Първа езикова гимназия. Към настоящия момент проф. Инрид Шикова е една от най-компетентните личности в България по европейските теми. Ръководител е на проекта „Жан Моне“ към Центъра за високи постижения и преподавател в Софийския университет. Един от основателите е на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата в периода 2007-2011 г., посветила е цялата си професионална кариера на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в представителството на Европейската комисия в България. Обявената среща с екипа на младшите и старшите посланици на ЕП от Първа езикова гимназия предизвика засилен журналистически интерес, свидетелство за който беше присъствието на представители на регионални и национални медии, които зададоха въпроси както на проф. Шикова, така и на учениците. Проф. Шикова се запозна с изработения от младшите посланици информационен европейски кът в гимназията и разговаря с тях за реализираните до този момент дейности по програмата, за идеите им за бъдещи събития и инициативи, както и за добрите практики в гимназиите, обхванати в Програмата за училища посланици на ЕП, за инициативите на младежите и за тяхната информираност за ЕС и европейските институции. Учениците дискутираха с проф. Шикова актуални европейски теми – България и Еврозоната, Брекзит, бежанския въпрос, развитието на младите хора като значим социален капитал. На срещата присъстваха и бивши представители от Евроклуба на гимназията. Традиционно те участват в подобни прояви и продължават да следят събитията от живота на училището. Участието им в тази среща за пореден път показа приемствеността и традициите, с които се гордее Първа езикова гимназия. Младшите посланици изразиха своята гражданска позиция за развитието на ЕС и не пропуснаха възможността да зададат въпросите, които ги вълнуват, както и да заявят желанието си за нови срещи, за да могат още по-задълбочено да дискутират интересни за тях теми. Галерия!

  февруари 2020 г.
   
  СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АГРЕСИЯТА И ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

  В Първа езикова гимназия за първи път се отбеляза Денят на розовата фланелка по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент. Те призоваха възпитаниците на гимназията да облекат розова фланелка, за да покажат, че подкрепят борбата с тормоза в училище и не приемат агресията като средство за разрешаване на спорове. Димана Желязкова - младши посланик, отправи своето послание към съучениците си: „Всеки човек заслужава любов, защото да бъдеш силно обичан от някого, ти дава сили, а да обичаш силно някого, ти дава кураж. Чрез тази кампания ние ясно заявяваме , че всеки един от нас не бива да бъде обиждан или малтретиран по никакъв начин, защото всички ние сме равни и имаме правото да бъдем обичани“. Галерия!

  СРЕЩА НА МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С ЕКИПА НА БЮРОТО НА ЕП В СОФИЯ

  На 5 февруари се състоя среща на група младши посланици от Първа езикова гимназия-Варна и старшите посланици г-жа Нели Димова и г-жа Донета Митева с екипа на Бюрото на ЕП в София. Посланиците от Първа езикова имаха честта и удоволствието  да се срещнат и разговарят с г-н Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото, с г-жа Таня Чунтова, отговаряща за връзките с обществеността,  както и със стажанти, които работят в Бюрото. Учениците бяха запознати със същността на дейността на Бюрото, с Програмата за училища-посланици на ЕП, както и с възможностите за участие на младите хора в различни европейски програми за обучение, стаж или пътуване. Екипът от Първа езикова сподели информация за досегашната си дейност по Програмата и идеи за предстоящи събития. Младшите посланици разгледаха откритата изложба на Хърватската държава във връзка с председателството на Хърватия в Съвета на ЕП.

  ПОСЕЩЕНИЕ НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, И С НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВАРНА Г-ЖА ТАНЯ ПЕТРОВА И Г-ЖА ЕМИЛИЯ МИЛКОВА

  Посещението в Народното събрание и срещата с г-жа Караянчева и с народни представители  от Варна бяха заложени като важен етап от инициативите за запознаване на младите хора с работата на институциите в Република България. Младши и старши посланици на ЕП от Първа езикова гимназия имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на законодателната институция и да наблюдават непосредствено работата на народните представители в пленарната зала.
  Младшите посланици използваха прекрасната възможност да подарят на г-жа Караянчева тематично списание, подготвено от тях по повод 140-тата годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Г-жа Караянчева изрази сърдечна благодарност към учениците за инициативите, в които участват, и отговори с удоволствие на зададените от младшите посланици въпроси, свързани с работата на институцията.
  На срещата присъстваха г-жа Таня Петрова и г-жа Емилия Милкова, народни представители от Варна. Галерия!

  СРЕЩА НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С Г-Н ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Поредната среща, предвидена да запознае екипа посланици на ЕП от Първа езикова гимназия с държавните институции беше осъществена на 6 февруари. Младши и старши посланици посетиха МВнР и се срещнаха с г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на Република България. Г-н Георгиев разказа интересни факти от историята на българската дипломатическа служба, говори за възможностите за реализация на младежите в дипломатическата сфера, както и за необходимите качества и умения, които младите хора трябва да притежават, за да се справят със спецификата на дипломатическата професия.
  На срещата присъстваха представители на Културния институт към Външно министерство и на Дипломатическия институт.
  Учениците имаха възможност да зададат въпроси, които ги вълнуват и да изкажат аргументирана позиция по определени теми, да разгледат художествения фонд на МВнР, по повод 140 години българска дипломация, и да посетят библиотеката на Дипломатическия институт. Галерия!

  СРЕЩА НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С Г-ЖА ДИАНА КОВАЧЕВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Младши и старши посланици се срещнаха с Омбудсмана на Република България. Това беше още една инициатива от поредицата, която цели запознаване на младите хора с институциите в държавата.
  На срещата г-жа Ковачева разказа на младежите кой, кога и как може да се обърне към омбудсмана, по какви въпроси омбудсманът може да помогне и в какви случаи не може да се намеси.  Подробно бяха засегнати теми като ученическо самоуправление, борба с агресията в училище, приобщаващо образование и други. Г-жа Ковачева покани екипа на младшите посланици за отворена дискусия за правата на младите хора.

  ЗАПОМНЯЩО СЕ  УЧАСТИЕ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРОЕКТ „МОЗАЙКА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРИ“ ОТ 24 ДО 30 ЯНУАРИ 2020 В ГРАД ХАГА, НИДЕРЛАНДИЯ

  Виктор Великов, Георги Петров, Денис Хамди, Димана Желязкова и Стефани Ангелова, ръководени от г-н Ангел Митев, заместник-директор на Първа езикова гимназия, взеха участие в международния проект „Мозайка от европейски култури“, организиран от Фондация  „Netherlands-Romania“. На форума, състоял се в град Хага от 24 до 30 януари, младежите  работиха заедно със свои връстници от Нидерландия, Исландия, Швейцария, Румъния и Русия. Основният въпрос, на който трябваше да намерят отговор заедно, беше „Какво ни прави европейски граждани?“ Форумът премина под формата на разнообразни екипни дейности и дискусии, в които представителите на шестте националности обменяха опит и гледни точки по актуални европейски въпроси, като загърбваха различията си като граждани на отделни държави и откриваха прилики в своите мнения, общи цели и вдъхновение като млади хора.
  В рамките на форума бяха осъществени културни вечери, посветени на характерните особености на всяка от участващите държави и тяхната традиционна кухня. Във вечерта, посветена на България, eкипът от Първа езикова презентира уникалната природа, история, култура и традициите на страната и приготви традиционна вечеря. Като част от програмата на вечерта учениците научиха участниците от останалите държави на традиционни български хора.
  Младежите проявиха голям интерес към  посещението на различни институции като Дома на Европа, Сената, Министерството на социалните въпроси и заетостта, Общинския съвет, Посолството на Швейцария. Особено вълнуваща беше срещата им с Вилем Ван Екелен, бивш главен секретар на Западноевропейския съюз, сенатор и държавен секретар, на която обсъдиха актуални европейски теми като равенство на правата и възможностите на всички европейски граждани, международна политика, миграция. В програмата беше предвидено и посещение на училището домакин, където участниците разгледаха базата и получиха непосредствени впечатления от начина на обучение.
  Учениците се завърнаха в България като европейци, представили достойно училището и страната си, обогатени с много нови знания за различните култури и с много нови интернационални приятелства. Галерия!

   
  януари 2020 г.
  УСПЕХИ ПО ЛИНГВИСТИКА

  Националното състезание по математическа лингвистика се проведе от 24 до 26 януари 2020 г. в гр. Благоевград с участието на 242-ма ученици от цялата страна. От школата по лингвистика към Първа езикова гимназия се явиха 16 ученици с ръководител Виолета Витлянова. За пореден път участниците показаха своите умения при решаването на сложни лингвистични проблеми и спечелиха два медала: 

       - I място - Калоян Васев (11.з) 
       - III място - Николинка Сълова (11.в)

  Достойно се представиха и останалите представители на отбора, които започнаха състезателния сезон с високи позиции в генералното класиране.
  Състезанието е от календара на Министерството на образованието и науката и се ползва с авторитет в цял свят.   
  В периода 24 - 27 януари 2020 г. се проведе Международното онлайн състезание "Online Olympiade in Linguistics", в което има право да участва всеки, предал решенията си до 23:59 на 27 януари, като сам преценява по кое време да решава. Няколко от участниците в школата по лингвистика представиха Първа езикова гимназия непосредствено след Националното състезание в гр. Благоевград. От 519 състезатели от цял свят Мирена Димитрова (11.а) клас е носител на престижен сребърен медал с най-висок резултат от всички явили се ученици от България.
  Повече информация за резултатите и за самото състезание може да намерите на сайта на състезанието (https://onling.org/contests/2020/).

   

  СРЕЩА С ЕМИЛ РАДЕВ

  Използвайте всички възможности, които ЕС Ви предлага, за да пътувате, да се обучавате и непрекъснато да надграждате своето образование. Поддържайте своя интерес към Европа и европейските институции, но никога не забравяйте каква древна държава с богато културно-историческо наследство сме, и винаги се гордейте, че сте българи“ – заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време срещата си с ученици от Първа езикова гимназия, избрана за училище посланик на Европейския парламент през учебната 2019/2020 г.
  „Където и да решите да продължите образованието си, работете за България. Все повече млади хора, завършили зад граница, намират добра професионална реализация в родината си. България е спокойна и стабилна държава с много добри перспективи за икономическо развитие, която се нуждае от знанията и енергията на образованите и способни млади хора”, категоричен бе Радев. Той припомни на гимназистите, че програма „Еразъм+” открива перспективи за обучение и обмен, за усвояването на безценен опит. Евродепутатът допълни, че нови възможности дават и европейските програми, чрез които младежите могат да пътуват безплатно и да опознават други страни членки на ЕС.
  „Младите хора са най-добрите посланици на ЕС. Това потвърждават и проучванията. Одобрението, с което Евросъюзът се ползва сред младите хора у нас достига 82%, докато този дял е наполовина по-малък сред хората над 65-годишна възраст” – отбеляза Радев, като цитира изследване на „Евробарометър“, осъществено по поръчка на Европейската комисия през 2017 г., когато се навършиха 10 години от членството ни в ЕС.
  Учениците, участници в образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. с ръководители Донета Митева – преподавател по английски език, и  Нели Димова  преподавател по история и цивилизации, демонстрираха огромен интерес към актуални теми от дневния ред на европейските институции. Те използваха възможността да зададат на българския евродепутат редица въпроси за работата в ЕП, за механизма на вземане на консенсусни решения в ЕС, за предизвикателствата пред страната ни, свързани с Брекзит, за миграционната криза, за усвояването на еврофондовете, за дългоочакваното членство в Шенген, за приемането на еврото. Младежите показаха, че активно следят външнополитическите събития, и повдигнаха актуалната тема за напрежението в отношенията между САЩ и Иран.
  „Наред с жертвите, които взема, нов военен конфликт би генерирал нова бежанска вълна и огромни икономически загуби. Дано здравият разум да надделее и да не се стигне до продължаващи военни действия и терористични атаки. Искрено се надявам ескалиралото напрежение в Близкия изток да бъде туширано. В ролята на посредник ЕС полага усилия за намиране на мирен изход от кризата в този толкова чувствителен регион”, посочи Емил Радев и увери, че страна ни води мъдра и много умерена външна политика, в резултат на която в момента по границата ни с Турция се отчита нулев миграционен натиск.
  Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев благодари на евродепутата за отзивчивостта, с която винаги подкрепя инициативите на учениците: „За нас е гордост, че Емил Радев е възпитаник на гимназията ни и винаги откликва на поканата ни да сподели своите знания и опит с нашите ученици”, и подчерта, че днешната среща е посветена на ангажимента на училището да бъде посланик на ЕП.
  Над 100 учебни заведения в страната са кандидатствали за възможността да бъдат част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред избраните 10 училища в България. Галерия!

  декември 2019 г.
   
  ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

  Йоана Димитрова (11.б) се представи отлично на Националната университетска олимпиада за ученици, организирана от ИУ – гр. Варна, в подсекция „Български език и литература“. Есето на възпитаничката на Първа езикова гимназия „Важно ли е човек да бъде грамотен в ерата на информационното общество" получи максимална оценка. Призовото място се признава за прием в университета.

  ПРИЗОВИ МЕСТА И ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИ

  Ученици от Първа езикова гимназия с преподаватели Донета Митева, Ангел Митев и Татяна Караиванова се представиха блестящо на Националната университетска олимпиада по английски език, организирана от ИУ - Варна, и постигнаха отлични оценки, които се признават за прием в университета.  Ето имената и оценките на учениците, демонстрирали отлична подготовка и високо ниво на владеене на английски език:

  Николинка Сълова 11.в  Отличен 5.75 Второ място сред всички участници
  Борислав Коларов 11.в   Отличен 5.75 Трето място сред всички участници
  Ренета Трифонова 11.в Отличен 5.75  
  Божидара Мирянова 12.а Отличен 5.75  
  Мериам Хаджолян 11.а Отличен 5.75  
  Мирена Димитрова 11.а Отличен 5.75  
  Камелия Димова 11.в Отличен 5.50  
  Михаела Ботушарова 11.в Отличен 5.50  

  Сред отлично представилите се изпъкват постиженията на учениците, чиито точки ги класират на призови места  -  Николинка Сълова и Борислав Коларов. Те получават и допълнителна награда – освобождаване от една семестриална такса за обучение.

  ПРИЗОВО МЯСТО НА МНОГОЕЗИЧНО СЪСТЕЗАНИЕ 2019

  Камелия Кожухарова (11.а) представи  достойно Първа езикова гимназия на националния кръг на Многоезичното състезание, като се класира в челната тройка в България.

  ноември 2019 г.
   
  ВПЕЧАТЛЯВАЩ ФИНАЛ НА ПРОЕКТНАТА СЕДМИЦА НА ИНОВАТИВНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ

  Оригинални идеи, творчество, задълбоченост и аналитичност,  реализиране на междупредметни връзки, екипност, отстояване на позиция,  завладяваща артистичност и презентационни умения на български, английски и немски език на това станахме свидетели по време на поредната проектна седмица от иновативното обучение в Първа езикова гимназия от 18. – 22.11.2019 г. 45 екипа (общо 230 ученици) разработваха проекти по темите България – пространство и време, Миграция и Катализатори  –   спаси света и спести пари. Дните бяха наситени с търсене и анализ на информация от различни научни области, с осмисляне на междупредметни връзки, с обсъждане на най-подходящата комбинация от медии за представяне на готовия проект. Възможност за обмяна на идеи  за  учителите и учениците от Първа езикова представляваше и посещението на партньорски училища по проект Иновации в действие. Представители на гимназията споделиха опит и добри практики с колеги и ученици от Английската гимназия „Гео Милев“, гр. Бургас и от Профилираната гимназия с изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, гр. Разград. В последния ден от проектната седмица екипите представиха по атрактивен начин изработени проекти с отлично качество и заслужено получиха аплодисменти от съученици, гости от други класове и от учителския екип.
  Поздравления за ученическите екипи за качеството и запомнящото се представяне на   разработените проекти. Поздравления и за екипите от учители ментори за творческата работа по планиране и реализиране на поредната проектна седмица от иновативното обучение.

  МНОГОЕЗИЧНА ОЛИМПИАДА

  Възпитаниците на Първа езикова гимназия се представиха отлично на областния кръг на Многоезичната олимпиада на 19.10.2019 г. В трудното и оспорвано състезание, в което учениците имат сложната задача да четат и да слушат на изучавания от тях първи чужд език и да пишат на втори чужд език, нашите участници показаха безспорни знания и умения, усвоени в часовете по английски език с преподаватели Елисавета Стателова, Донета Митева и Ангел Митев и по немски език с преподаватели Павлина Стоянова, Галина Георгиева и Росица Кирилова.  За участие в националния кръг на олимпиадата се класираха: Йоана Йовчева, Леа Пандова, Никол Нанева и Камелия Кожухарова.

  НАЦИОНАЛНА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ЗА УЧЕНИЦИ

  Цветина Ангелова (12. е) се класира на първо място в Националната университетска олимпиада за ученици в Икономическия университет – гр. Варна, секция „Уеб дизайн“ на 16.11.2019 г. Постижението в олимпиадата  предоставя възможност за включване в ранен прием и в избор на специалност в образователно-квалификационната степен „бакалавър“, както и освобождаване от заплащането на две семестриални такси.

  ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА

  „Фестивал на историята” се проведе по проект на Училищното настоятелство при Първа езикова гимназия с инициативата на Първа езикова гимназия, в партньорство с Регионалния исторически музей и с подкрепата на Фонд „Култура” към Община Варна. В продължение на 3 дни ученици от цялата страна и гр. Варна се включиха в дискусии, посветени на знакови събития от миналото на България, организираха изложби, представиха исторически възстановки, търсиха загадки в музея. Фестивалът на историята постави началото на дейностите, свързани с отбелязването на 140 години от създаването на Първа мъжка гимназия и 55 години Първа езикова гимназия – Варна, приемник на Първа мъжка гимназия.
  Официалното откриване на Фестивала се състоя на 13 ноември (сряда) 2019 г. от 15:00 ч. в Музея за история на в гр. Варна, където  се проведе и Национална кръгла маса „100 години Ньойски мирен договор 27 ноември 1919 – 2019 г.”. Ученици от 15 гимназии в страната участваха във форума с доклади и презентации. Фестивалната програма включваше и изложба на карикатури от Първата световна война. Експозицията бе подготвена от възпитаници на школата по история към Първа езикова гимназия с ръководител Нели Димова. От музея бе подготвена изненада за участниците във форума - интересна колекция от военни картички, тематично свързани с организираната изложба, бяха предоставени музейни експонати от учебното дело във Варна, които за първи път можеха да бъдат докоснати и разгледани от присъстващите. Ученици, участници във Фестивала на историята, представиха текстове от варненската и чуждата преса в периода 1928 – 1930 г., описващи Варна като „Царицата на Черно море“.
  На 14 ноември (четвъртък) Фестивалът продължи в Музея на Възраждането, където в 14:00 ч. бе открита изложба на старопечатни книги, след което варненските ученици показаха своите актьорски умения, представяйки откъс от повестта „Българи от старо време” на Любен Каравелов. За младите историци бе подготвено и сериозно предизвикателство – да премерят знания в откриването на възрожденски артефакти в музейните зали. В 15:00 ч. започна Националната конференция „Нашите будители”, в която  взеха участие проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Боян Ботев - председател на Фондация „Христо Ботев“. В 17:00 ч. в пленарната зала на Община Варна бяха обявени победителите в Националния исторически конкурс „Надежда за свободата”. За трета поредна година събитието привлича участници от цяла България. За да представят лично своите доклади, есета, презентации и драматизации, видеофилми, във Варна дойдоха любители на историята от Кърджали, Троян, Несебър, Русе, Сливен, Ямбол, Тетевен, Пазарджик, Габрово, Хасково, Шумен, Черноочене и др.
  На 15 ноември (петък) от 10:00 ч. в емблематичната зала „Одесос“ на Археологическия музей - някогашната учителска стая на Варненската девическа гимназия, се проведе Национална конференция „Надеждата за свободата“.
  Финалният щрих на Фестивала на историята бе на 22 ноември, от 14:00 ч., когато в античната експозиция на Археологическия музей - Варна, ученици от Първа езикова гимназия  представиха философски диалози от антични автори.
  Фестивалът на историята обогати знанията на младите хора за историческото минало на Варна и България. С активното участие на варненските ученици и техните връстници от страната се повиши интереса към териториите на културно–историческото наследство и интерпретирането на историята с нови идеи и популяризирането им сред по-широк кръг публика.
  В навечерието на Коледа ученици от Школата по история към Първа езикова гимназия продължиха инициативите на Фестивала, пресъздавайки обичая Коледуване в Етнографския музей  под ръководството на преподавателите Нели Димова и Станимир Диков.

  ФИЗИКА

  Александър Русев (10. б) спечели втора награда на Есенното национално състезание по физика на 09.11.2019 г. в гр. Велико Търново в оспорвана надпревара с представители от всички математически гимназии в България. Достойно се представиха и Антон Тенев (10. и), Галин Стефанов (10. и) и Здравко Славов (12. д).

  октомври 2019 г.
  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  Oбластният кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, организирано от МОН, се проведе на 19 октомври 2019 г. в гр. Варна. Съгласно регламента Първа езикова гимназия бе представена от един участник във втора възрастова група 9. – 11. клас. Павел Колев (10.д) с преподавател по английски език и ментор на речта му Тинка Методиева се класира на първо място и ще представи училището ни и нашия град на националния кръг на форума в гр. Силистра на 9 ноември 2019 г.

  ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

  Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред 10-те училища в България, избрани за посланици на Европейския парламент. Гимназията ще е част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент“ и единственото училище от град Варна, което ще има привилегията да бъде част от инициативата през учебната 2019/2020 г. 
  Целта на програмата е да подобри осведомеността на учениците относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и за Европейския парламент като институция, представляваща гласовете на европейските граждани и с която те могат да взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейски дневен ред.
  За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като кандидатури подадоха над 100 училища от почти всички области в България. 
  Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от заявките показваха висока мотивация и желание за нови знания. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на една профилирана гимназия, пет средни училища и четири професионални гимназии. Ангажиментът на Бюрото на ЕП за постигане на равномерен териториален обхват на Програмата тази година ще ни отведе в две български села, чиито кандидатури впечатлиха с желание за работа с местните общности и за разширяване на кръгозора на учениците си.
  Програмата за училищата посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, като ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да окажат влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.

  Пълен списък с избраните училища по азбучен ред:
  97. Средно училище „Братя Миладинови“, гр. София;
  Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен;
  Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
  Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
  Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас;
  Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  Средно училище „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица;
  Средно училище „Методий Драгинов“, с. Драгиново, област Пазарджик;
  Средно училище „Никола Й. Вапцаров“, с. Бенковски, област Кърджали;
  Средно училище „П. К. Яворов“, гр. Стралджа.

  ЛИТЕРАТУРЕН ДЕБЮТ

  Карина Цветкова (8.ж) представи първата си книга през месец октомври в гр. Балчик. Чрез посланията на своите разкази, стихове, афоризми и разсъждения на различни теми възпитаничката на Първа езикова гимназия споделя началото на личното си пътуване в света на художествената литература и на духовното израстване.