Пети национален исторически конкурс

Награди на V национален исторически конкурс

На V Национален исторически конкурс за историческа памет „Будител“, посветен на 200 години от рождението на Г.Ст.Раковски, бяха отличени с призови места три проекта при Първа езикова гимназия.
Специалната награда на Кмета на Община Варна за видеофилма „Не живея за себе си , а за народа моего“ получи Клуб „История“ към Първа езикова гимназия. Участници в проекта са: Никола Стамов, Ивайла Вълканова, Анеса Василева, Лина Иванова, Мартин Матеев, Магдалена Влаева, Никита Георгиева, Юлияна Пращинкова, Антон Йорданов, Валентин Влайчев, Игор Николов, Алина Бърнева и Ангел Колев. Ръководител на учениците е г-жа Нела Димова.
В категория драматизация второ място извоюва екип от 10.г клас с класен ръководител г-жа Гергана Герова с проекта „Оставам поданик на султана“, посветен на д-р Петър Берон с участието на Никола Стамов, Ивайла Вълканова, Мартин Матеев, Магдалена Влаева, Валентин Влайчев, Юлияна Пращинкова, Нина Крумова, Игор Николов, Никол Петрова, Никита Георгиева, Виктор Тумбев и Антон Йорданов;
В категория мултимедийна презентация Албена Желязкова от 12. з клас бе отличена с поощрение.
БНР-Радио Варна: Ученици от Първа езикова гимназия с награда за филм, посветен на Раковски
БНТ-2: РАКОВСКИ - ЖИВЯЛ ЗА СВОЯ НАРОД


225 ученически проекта се състезаваха в V национален исторически конкурс „Будител“ под патронажа на кмета на Варна

Ученици от над 50 населени места в страната участваха с общо 225 проекта в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с конференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Варна Иван Портних. Събитието е инициатива на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия – Варна и се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния архив в морската столица и Фондация „Христо Ботйов”. Сред спомоществователите на конкурса са д-р Милен Врабевски – основател и председател на Фондация „Българска памет”, д-р Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”. Класирани бяха 42 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на народните будители. По отличените проекти са работили – индивидуално и колективно, общо 110 ученици под ръководството на 45 преподаватели. За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и изследователската си дейност. Победителите бяха обявени в рамките на Националната ученическа конференция, посветена на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски – една от най-ярките личности на Българското възраждане. Голямата награда на кмета на община Варна беше присъдена на клуба по история към Първа езикова гимназия, участвал в конкурса с видеофилм „Не живея за себе си, а за народа моего“. Форумът, който се проведе в електронна среда, беше официално открит от Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия като домакин, и д-р Ирена Радева, началник на РУО-Варна. В поздравителен адрес Лилия Христова, която ръководи общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, оцени високо усилията да се съхранява българската памет и отправи пожелания за здраве и вдъхновение към всички участници и гости на родолюбивата инициатива.
Конференцията се проведе под мотото: „Мисъл и желязо, лира и тръба”. Сред лекторите бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски”: проф. Кирил Топалов – литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, и проф. Димитър Веселинов – филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, както и проф. Пламен Павлов – историк, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”. Участие взеха и Радостина Николова – експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна. В дискусията за историческия принос на д-р Петър Берон за българското образование Кристина Спасова предложи по примера на Ботевите и Вапцаровите дни в училищата да се организират и Беронови дни – идея, която участниците във форума подкрепиха и изразиха желание да реализират още следващата година.

Запис на видеоконференцията от 19.11.2021 г.


ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ „БУДИТЕЛ“
И НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ
„200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ“

Протокол на класираните участници

Регламент на конкурса