Успехи за учебната 2023-2024г.


Грамоти за учителите, подготвили ученици с високи постижения през 2023-2024 учебна година

На годишния педагогически съвет директорът на Първа езикова гимназия награди с грамоти учители, дали своя принос за високите постижения през учебната 2023-2024 година на държавните зрелостни изпити, националните олимпиади, състезания и конкурси, както и на националното външно оценяване в десети клас.

Г-н Митев се обърна към наградените с думи на признателност за всеотдайния труд и умението да вдъхновяват и мотивират учениците. В своето слово директорът припомни, че за поредна година Първа езикова гимназия заема престижно място в класацията на най-добрите училища в България по резултати от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. Той подчерта, че зад многобройните постижения на национално ниво по български език и литература, английски език, немски език, математика, математическа лингвистика, история, гражданско образование, музика, изкуство и спорт, наред с таланта, знанията и уменията на учениците, стоят вложените усилия, сърцатата работа и професионализмът на подготвилите ги учители.


Десетокласниците на Първа отново в топ 10 на НВО в България

На проведеното за четвърти пореден път НВО за 10.клас учениците на Първа езикова гимназия представиха достойно училището. Постигнатият среден резултат от 75.87 точки по български език и литература е шести в национален мащаб. Резултатът показва, че усилията на учениците и учителите получават заслужено признание, което е повод за гордост.

Радващ е и резултатът от НВО по математика от 77.47 точки, с който десетокласниците заемат второ място във Варна.

Първа вярва в новите бъдещи успехи на своите възпитаници!


Национално състезание по проект „Зависи от теб: гражданско участие на младите хора”

В Американския център на Столична библиотека се проведе националното състезание по публична реч в рамките на проект #DependOnYou, финансиран от отдел “Публична дипломация” на посолството на САЩ в София и изпълняван от ФГББ в партньорство с БУП „Димитър Паница” и Американските центрове с регионалните библиотеки в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София. В състезанието участваха 15 ученици от горен курс от училища в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София, сред които и възпитаниците на Първа езикова гимназия- Варна, Михаела Стаменова, Калина Бърнева и Доротея Сергеева. Учениците в 5- минутни речи говориха по теми за важността на европейските избори, младите хора и ЕС, разширяването на ЕС, дезинформация, изкуствен интелект, защита на животните, храни и потребление и други актуални въпроси за ЕС.

Жури, в състав: Валерия Кардашевска – доктор по „Театрознание и театрално изкуство“ и доцент в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, преподавател по дисциплините „Публична реч“, „Техника на говора“ и „Ораторско изкуство“, Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация Глобални библиотеки България и Иван Начев - политолог, експерт по европейска интеграция, преподавател в Нов български университет и изпълнителен директор на Българско училище за политика "Димитър Паница", определи следните победители:

Първо място - Александър Станев от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" с тема "Европейска стратегия за стабилна хранителна система".

Второ място – Доротея Сергиева от Първа езикова гимназия – Варна, с тема „Как да се противопоставим на дезинформацията и фалшиво създадената реалност през годината на изборите”

Трето място – Габриела Манцарова от Търговската гимназия в Бургас с тема „Младите хора: Как ЕС работи те да имат повече възможности”.

Отличилите се ученици ще посетят Европейския парламент след неговото сформиране.


Ден на отворените врати в Първа езикова гимназия

На 22 юни 2024 г. в Първа езикова гимназия – гр. Варна, се проведе станалият традиционен Ден на отворените врати – ден за кандидат-гимназистите, за техните родители, за възпитаниците и приятелите на Първа езикова гимназия. Гостите разгледаха модерната материално-техническа база, информираха се за учебните планове и профилите, насладиха се на артистичността на осмокласниците, научиха за проектите и извънкласните дейности на училището, участваха в състезанието "Какво, къде, кога?", наблюдаваха научни експерименти и презентации по физика, биология и химия, посетиха клубовете по интереси "Превенции", "История" и "Английска реч и дебати", рисуваха в еко класната стая, разговаряха с представители на ученическата общност и така се потопиха в атмосферата и усетиха духа на Гимназията!


Снимки


Националното състезание по изразително четене на немски език "Балканите четат"

На 26.06. 2024 година в гр. Бургас се проведе финалният кръг на Националното състезание по изразително четене на немски език "Балканите четат". Ученикът Ангел Хаджиангелов от 8.з клас с ръководител г-жа Станимира Мирчева успя да се класира за международния финал на състезанието, който ще се проведе през месец октомври в гр. София, където класиралите се участиници от България, Албания и Сърбия ще премерят сили. В гр. Бургас участниците имаха задача да прочетат определен откъс от книгата "Момчето и капитанът" и да подготвят откъс от книга или разказ по техен избор на немски език. Решаващи критерии бяха пресъздаване на атмосфера, мелодия и произношение, както и контакт с публиката. Първа езикова гимназия поздравява своя ученик и неговия ръководител за постигнатия успех!


Денят на самоуправлението в Първа езикова гимназия

На 20.06.2024година за поредна година се проведе Денят на самоуправлението в Първа езикова гимназия. Инициативата на Ученическия съвет даде възможност на одобрените след интервю ученици да влязат в ролята на директор, зам.-директори, педагогически съветниk, психолог, учители, лекар, медицинска сестра, библиотекар, домакин, счетоводители, технически секретар, портиери и хигиенисти.

Денят на самоуправлението има за цел да допринесе за сплотяването на училищната общност, за готовността ни да помагаме на другите и да подхождаме с търпение, ентусиазъм и разбиране към всяка професия и възложена задача.

Благодарни сме, че Първа езикова гимназия подкрепя нашите идеи!

Председател на Ученическия съвет


Международен ден на ахривите

В Международния ден на ахривите - 9 юни, Никола Стамов бе отличен с награда от Държавна агенция „Архиви“. На тържество в изложбената зала на ДАА в София председателят на Агенцията доц. д-р Михаил Груев благодари за утвърждаване на името ѝ като институция и за запазването на документалната памет на България. Ученикът от Първа езикова гимназия Никола Стамов бе удостоен с почетния знак на Държавна агенция "Архиви" за Приятел на Агенцията за 2023 година. През изминалата година със своите посещения във Варненския архив Никола подготви доклади, есета и филми, вкл. за Васил Левски, Пенчо Славейков, за Холокоста, спечели награди в международни, национални и регионални конкурси. Учителката му по история, г-жа Нели Димова, го запознава с богатствата на архивите и го напътства в анализирането, изучаването и съхраняването на историческата и документална памет. Никола Стамов благодари специално и на служителите на ДА – Варна за съветите и съдействието. Никола Стамов бе отличен с Грамота "Приятел на Държавен архив - Варна" за 2023 година за своята постоянна и последователна изследователска дейност. ДА - Варна награждава Никола, който с много труд, старание и усет работи за съхраняването на документалното наследство. Г-жа Нели Димова и Никола Стамов са безспорен пример за мисионери на архивната идеята и приятели на Държавна агенция "Архиви". Ръководството на Първа езикова гимназия изразява своята благодарност за приноса на Никола Стамов в издигането на авторитета на гимназията и му пожелава още успехи!


Грамоти за академични и спортни постижения на ученици от Първа езикова гимназия за учебната 2023/2024 учебна година

На 24. и 25.06. в актовата зала на Първа езикова гимназия г-н Митев връчи грамоти на ученици за академични и спортни постижения и за утвърждаване авторитета на гимназията за учебната 2023/2024 година. Академичните отличия се дадоха на ученици, участвали в състезания и олимпиади и достигнали до национално ниво, както и включили се в събития от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците. Спортните постижения отличиха учениците от отборите по волейбол, баскетбол, лека атлетика, тенис на маса, шахмат и плуване. С грамоти бяха отличени и участниците в мюзикъла "Hairspray" за своето участие в международния фестивал "Орфееви таланти" – Пловдив, и завоюваното първо място на този форум.

Поздравления за всички отличени и още много успехи!


Първа езикова гимназия - отново шампион на България по волейбол

В град Панагюрище завършиха държавните ученически финали по волейбол за девойки 8.-10. клас. Отборът на Първа езикова гимназия- Варна, спечели златните медали. След чисти победи с 2-0 гейма срещу отборите на Стара Загора, Панагюрище, Смолян и София нашите момичета завършиха на първо място в групата. Това им отреди да се срещнат на полуфинал с класиралия се на второ място в другата група - отбора на Разлог. След отлична игра на всички мачът завърши 2-0 и момичетата заслужено стигнаха до финала.Там показаха, че са най-добрият отбор и спечелиха златните медали. Победите завоюваха: Анна-Катерина Станимирова, Мартина Димитрова, Ваяна Заркова, Ерия Рашкова, Василена Иванова, Александра Дорийска, Цвета Иванова, Габриела Тодорова, Софи Георгиева и Малена Николова.


Призово място в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика

Проектът „Учене чрез станции“, разработен от Мария Симеонова, Диана Дарелова, Стойко Няголов, Евелина Геловска, Владимир Атанасов, завоюва трето място в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика „Географията и другите науки в един урок”.

Поздравления за труда на нашите всеотдайни колеги!


Отборите на Първа езикова гимназия – девойки и юноши , 8.-10. клас, на първо и четвърто място на финалите на ученически игри 2024 година

На 22 и 23.06. в гр. Сливен се проведоха финалите на ученическите игри по лека атлетика. Участваха по 10 отбора юноши и девойки в тази възрастова група. Отборът на девойките за втора поредна година доказва своето превъзходство над финалистките в различните дисциплини и отборно. Високите температури не попречиха на състезателите да победят, да направят своите лични рекорди, високи постижения и да спечелят спортни стипендии. Натали Костова-10.б клас, е с 3 златни медала на скок височина с лично постижение 180 см, на скок дължина и тласкане гюле. Брозов медал на 200 м, златен медал на 100 м и спортна стипендия за Виктория Чанкова от 10.г. Тея Иванова от 10.е клас е на второ място със сребърен медал също на скок дължина. В щафетното бягане 4х100м с много голяма преднина спечелиха златни медали Анелия Златева- 9.и, Вероника Чанкова- 10.г, Стефания Любенова- 8.и и Тея Костова- 10.е. клас. За отборното класиране своя принос дадоха и Вероника Николова- 9.з на 400м, Сияна Бонева- 8.б на 100м и Лилия Маринова- 10.в кл. Със златни медали, купи и грамоти бяха наградени победителките.

На отбора предстои и участие в Световни игри “Гимназиада“ от 23 до 31 октомври в Бахрейн. Пожелаваме им успех и достойно представяне!

Юношите се класираха на четвърто място и направиха заявка за следващата година с достойно представяне и прекрасни резултати. Росен Димитров от 10.з направи своя личен рекорд на скок дължина и спечели спортна стипендия. На второ място със сребърен медал в същата дисциплина е Александър Павлов от 9.ж. Никола Йорданов от 8.е направи своя дебют в отбора с 2 сребърни медала на 400м и 800м. Своят принос с прекрасни постижения дадоха Никола Марков- 9.д, Максим Беров- 10.а, Петър Касиков- 9.д, Кристиян Христов- 10.д и Иван Лозанов- 8.и.

Гордеем се с вас състезатели на Първа езикова гимназия!
Ръководител на отборите по лека атлетика – старши учител Катя Алипиева.


Първа езикова гимназия връчи дипломите на Випуск 2024

На 20.06.2024 г. в актова зала на Първа езикова гимназия се състоя тържество за връчване на дипломите на завършилите Гимназията ученици от Випуск 2024 г.

Директорът г-н Ангел Митев отличи с медал и грамота за постигнатa диплома за средно образование с пълен отличен и резултат отличен 6,00 от държавните зрелостни изпити Александра Славова, Дарина Михалска, Йоана Лазарова, Нора Георгиева, Преслав Гавраилов, Румяна Цветкова, Стефани Цанкова, Лилия Господинова, Мариела Мустафа.

С грамоти за постигнат резултат отличен 6,00 и на двата задължителни зрелостни изпита бяха отличени Ева Зарифова, Симона Петрушева, Боряна Горчева, Йоана Георгиева, Лилия Ицкова.

Първа езикова гимназия изпраща поредния си успешен випуск и се готви достойно да посрещне своя шестдесетгодишен юбилей.


Ден на отворените врати в Първа езикова гимназия

На 22.06. 2024 г. от 10 до 12:30ч. Първа езикова гимназия ще отвори вратите си за всички, които желаят да видят отблизо пъстрия свят на знанието, творчеството и иновациите. Кандидат-гимназистите, техните родители и приятелите на гимназията ще могат да разгледат модерната материално-техническа база, ще се информират за учебните планове и профилите на гимназията, ще научат повече за иновативните проекти на гимназията, ще се насладят на артистичността на осмокласниците, ще наблюдават научни експерименти и презентации, ще получат отговори на въпросите, които ги вълнуват. Очаквайте програмата на Деня на отворените врати на Първа езикова гимназия.


Програма


Национален ученически конкурс на тема: „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на закона за защита на нацията“

По традиция възпитаниците на Първа езикова гимназия взеха участие в Национален ученически конкурс на тема: „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на закона за защита на нацията“. Тяхната задача бе да създадат изследователски проект и да проучат съдбата на евреите и техния начин на живот. Учениците от школа „История“ Никола Стамов, Симона Вълчева, Велина Вълчева, Марина Плугчиева и Калина Бърнева проучиха и анализираха множество документи от този период, свързани с възникването на първите еврейски общности, началото на самостоятелни еврейски общини, банки, фирми за производство, както и образователни институции.

Проектите на учениците бяха оценявани от жури, в чийто състав са преподаватели от Софийския университет, както и експерти от Държавната агенция „Архиви“ (ДАА) – София. В сградата на „Държавна агенция архиви“ – София, се състоя награждаването на ученическите проекти, заели първите три призови места. На церемонията присъстваха: г-жа Радостина Николова – държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“, г-н Коста Костов – държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“. В състава на журито, оценяващо проектите, бяха: доц. д-р Михаил Груев – председател на „ДА Архиви“, доц. д-р Албена Танева – преподавател и ръководител катедра „Публична администрация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Иванка Гезенко - експерт в Държавната агенция „Архиви“.

Всички членове от екипа получиха грамоти от Министерството на образованието и науката с подпис от проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката. Ученическият екип получи и парична награда.

Ръководител на екипа е Нела Димова – старши учител по история и цивилизации.


Призови места на исторически конкурс

В Деня на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, в Националния исторически музей се проведе тържествената церемония по връчването на наградите в традиционния исторически конкурс, организиран от фондация “Ценности”.

Десетки ученици и научните им ръководители работиха по темата: „Медиите в българската история - изследване на тяхната роля, влияние, история”. Националното жури, в състав: проф. д.и.н. Веселин Янчев – ръководител на катедра „История на България“, проф. д.и.н. Любомир Огнянов, д-р Росица Младенова, преподавател в НАТФИЗ и дългогодишен режисьор в БНТ, оцени проектите.

По традиция наградите на Националния исторически конкурс се връчват от президента Петър Стоянов. Той разговаря с всеки от отличените. Екипът от Първа езикова гимназия в състав Никола Стамов, Симона Вълчева, Марина Плугчиева и Калина Бърнева, с ръководител Нела Димова, спечелиха призовото трето място с разработката си „Радио Варна ще се обади и първата негова дума ще е Варна“ – документален филм, посветен на 90-годишнината от създаването на Радио Варна. Във филма учениците изседваха редица документи, свързани с основаването на радиото и развитието му през годините, до наши дни.

Петър Стоянов благодари на участниците и подчерта, че докато другите просто усвояват уроците в училище, участниците в Националния исторически конкурс надграждат, като получават допълнителни знания чрез проучванията, които правят. “Този конкурс създаде у няколко поколения деца чувство към историята, но и чувство към изследователство”, заяви Президентът. Присъстващата на тържеството заместник-министър на образованието Таня Михайлова поднесе приветствие към участниците и техните преподаватели. “Убедена съм, че зад успеха на всеки един ученик стои един подкрепящ го учител”, сподели Таня Михайлова.

Присъстващите изгледаха внимателно видео приветствието на Каролине Финкелдей от фондация “Кьорбер”, която е основен спомоществувател на Националния исторически конкурс. От нея те научиха за дейността на EUSTORY и за инициативите, в които всеки един от отличените ще се включи. От името на Синдиката на българските учители преподавателите бяха поздравени от Ивайла Василева, която им връчи книги. Екипът на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“ в лицето на новия член на журито д-р Росица Младенова осигури допълнителен приз - участие без кастинг в Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който ще се проведе в гр. Варна от 03.07.2024 г. до 07.07.2024г.

Фестивалът дава и възможност на наградените да присъстват на уъркшопа с доц. Юрий Дачев - преподавател в НАТФИЗ, драматург, режисьор, тв водещ на предаването „Рецепта за култура“по БНТ и на Иван Лазара. Наградените ще могат да участват заедно с преподавателите си в кръглата маса „Медийна грамотност“. След общата снимка, наградените ученици и техните учители разгледаха Националния исторически музей с компетентен гид - подарък от директора на институцията доц. Бони Петрунова.


Отборите на Първа езикова гимназия със златни и бронзови медали по плажен волейбол

През уикенда се проведе състезанието по плажен волейбол за момичета 8.-10.клас. Първа езикова гимназия участва с два отбора. В групите и двата отбора заеха първите места, но след теглене на жребий се падна да се срещнат на полуфинала. След оспорван мач отбор 1 в състав: Ерия Рашкова – 9.г, Анна-Катерина Станимирова -10.з и Мартина Димитрова -10.и спечели трудно с 2-1 гейма. Така отбор 2 в състав: Ваяна Заркова -10.б, Габриела Тодорова – 9.г, Малена Николова -10.в и Цвета Иванова – 9.ж остана да играе за третото място, където след категоричен успех с 2-0 гейма си спечелиха бронзовите медали.

Златните медали са за отбор 1 на Първа езикова гимназия, след като победиха момичетата на ВТГ-Варна.


Седмица на английския и немския език в Първа езикова гимназия

В седмицата на английския език Първа езикова гимназия стана свидетел на изявите на своите пет английски паралелки от 8. клас. Първи се представиха 8.а клас, които изправиха господин Цигара и госпожа Вейп на шумен процес. След множество свидетели и пламенни речи на защитата, и двамата обвиняеми бяха осъдени на изгонване от Първа езикова гимназия. През втория ден 8.б клас представиха пътуване до Лондон, изпълнено с много забавни моменти. Трети със своето представяне бяха 8.г клас, които демонстрираха една по-различна интерпретация на приказките за Пепеляшка, Рапунцел, Жасмин и Фиона. Група детективи трябваше да разследват мистериозните убийства на принцесите. Последваха неочаквани обрати, любовта победи, а накрая кръстницата на Пепеляшка спаси всички. 8.в ни върнаха в детството на своите родители и разсмяха публиката със забавна адаптация на „Патиланско царство“. Последния ден 8.д клас завладя вниманието на публиката със своята пиеса, наречена „Everything You Wanted To Know About Teachers (but were afraid to ask)”. Учениците се осмелиха да надскочат рамките на собственото си его, да се поинтересуват какво е да са в ролята на своите учители и изиграха различни забавни и интригуващи сцени от техния живот по несравнимо убедителен и артистичен начин. Тяхната училищна пиеса ни припомни колко е важно да ценим труда на учителите.

От 3. до 6. юни в актовата зала на Първа езикова гимназия се проведе традиционната седмица на немския език. В няколко поредни дни имахме удоволствието да се насладим на брилянтна актьорска игра и завидни познания по немски език на учениците от четирите немски паралелки в гимназията, както и на пълна с гости зала. Седмицата на немския език започна с 8.е клас, който ни пренесе в света на приказките и учениците умело успяха да се превъплътят в героите от познатата на всички нас приказка „Пепеляшка“, а 8.и клас изправи публиката на крака със своята интерпретация „Модерните спящи красавици“, печелейки Оскар за най-добър филм, чийто сюжет се развиваше в едни модерни времена, в които техниката беше взела превес над човека. 8. ж продължи идеята за интерпретация на приказки, като ни изпрати в „Алиса в страната на технологиите“ и ни показа невероятни технически звуково и визуални ефекти. На 8.з се падна честта да завърши вълнуващата поредица от представления с една нестандартна инсценировка на техния абитуриентски бал, съпътстван от мистериозно убийство, което за радост на всички бързо бе разкрито, а ние оставаме с надеждата, че техният истински бал ще протече далеч по-спокойно от това, което видяхме на сцената на актова зала на Първа езикова гимназия.


Снимки


Първа езикова гимназия с отлични резултати на ДЗИ 2024

Випуск 2024 на Първа езикова гимназия постигна отлични резултати на държавните зрелостни изпити. Средният успех на зрелостния изпит по БЕЛ е отличен 5.56, а на втория задължителен зрелостен изпит - отличен 5.62. Сред 203-те отлични оценки се открояват 82 пълни шестици (31 по БЕЛ, 48 по английски език, 1 по немски език и 2 по математика). Имаме и 9 зрелостници с по две пълни шестици.

Поздравявам учениците от Випуск 2024 за постигнатите впечатляващи резултати и проявената отговорност и се обръщам с благодарност към Вас, колеги, които допринесохте за това постижение с професионализма и всеотдайността си! Пожелавам Ви здраве и още много успехи!


Първа езикова гимназия се гордее с вас!
Ангел Митев


Техностарт Weekend Junior Edition 2024

Състезанието Техностарт Weekend Junior Edition 2024, организирано от ИКТ Клъстер - Варна, завърши след тридневно събитие, изпълнено с вдъхновение, креативност и страст към технологиите. Домакин на събитието беше Икономическият университет - Варна. В състезанието взеха участие 150 ученици, разпределени в 40 отбора, които представиха своите бизнес идеи и се състезаваха за награден фонд от над 10 000 лв. Първа езикова гимназия беше представена от Мирослав Петев от 11.ж, Елизабет Иванова от 11.ж и Марина Маринова от 11.з клас. В рамките на 54 часа участниците имаха възможност да развият своите предприемачески умения, като преминат през различни етапи, включително менторство и работа в екип, като разработиха проекта „HomePet” и го представиха пред жури, съставено от доказани професионалисти в различни области. Проектът беше оценен достойно и се класира на второ място от 40 отбора, с награда 1000 лева. Поздравления за представянето!


Никола Стамов – носител на Награда „Варна“

На 23 май 2024 година на тържествена церемония в сградата на Община Варна кметът на град Варна връчи награда „Варна“ на 20 личности и колективи за постиженията им. За гордост на Първа езикова гимназия с награда „Варна“ – „Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“, бе удостоен Никола Стамов. Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Гордеем се с многобройните успехи на Никола Стамов на регионално, национално и международно ниво, които утвърждават авторитета на Гимназията, град Варна и България в световен мащаб! Пожелаваме му още много успехи!


Националното състезание по изразително четене на немски език "България чете"

На 31.05.2024 година в гр. Шумен се проведе регионалният кръг на Националното състезание по изразително четене на немски език "България чете". Ученикът Ангел Хаджиангелов от 8.з клас с ръководител г-жа Станимира Мирчева успя да се класира за финалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 26.06.2024 година в гр. Бургас. Участниците имаха задача да прочетат определен откъс от книгата "Момчето и капитанът". Решаващи критерии бяха пресъздаване на атмосфера, мелодия и произношение, както и контакт с публиката.

Първа езикова гимназия поздравява своя ученик и неговия ръководител за постигнатия успех!


Отборите по волейбол и баскетбол на Първа езикова гимназия заеха призови места на ученическите игри

През уикенда завършиха ученическите игри по волейбол и баскетбол за купа "Варна". Нашите отбори отново са на най-високото стъпало. Отборът по волейбол девойки 8.-10.клас записа 5 категорични победи срещу отборите на IV ЕГ, Трета ПМГ, СУ"Неофит Бозвели", ПТГ и ГПЧЕ“Йоан Екзарх“ с 2-0 и зае първото място.

В отбора участваха: Мартина Димитрова - 10.и клас, Анна-Катерина Станимирова – 10.з клас, Ваяна Заркова – 10.б клас, Малена Николова – 10.в клас, Александра Дорийска – 9.а клас, Ерия Рашкова – 9.г клас, Габриела Тодорова – 9.г клас, Симона Саралийска – 8.и клас, Василена Иванова – 9.е клас, Цвета Константинова – 9.з клас.

Този месец на отбора предстои да участва на държавното първенство в Панагюрище. Успех на момичетата!

В деня на детето 01.06. баскетболистите 8.-10.клас също ни зарадваха със златни медали. След оспорвани мачове първият отбор на момчета победи силните отбори на МГ"Д-р Петър Берон", Трета ПМГ, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, IV ЕГ.

В отбора участваха: Максим Беров – 10.а клас, Момчил Събев – 9.е клас, Стилиян Драгнев – 9.и клас, Никола Караниколов – 9.и клас.

Вторият отбор на гимназията също се представи много добре. В него взеха участие: Кристиян Христов – 10.д клас, Богдан Сергиев – 10.д клас, Симеон Бочуков – 9.д клас.


Общински ученически турнир по плуване

На 02.06.2024 г. се състоя Общински ученически турнир по плуване. Отборите на Първа езикова гимназия заеха престижни места. Първо място при възрастова група IX – XI клас отборно и второ място при възрастова група VII-VIII клас.

Честито! Поздравления!


Двама учители от Първа езикова гимназия с награда "Неофит Рилски"

Удостояване с почетна награда по повод честването на 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се присъждат грамоти „Неофит Рилски“ на госпожа Нела Димова и на госпожа Катя Алипиева. Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява удостоените учители за дългогодишната професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование.


Виктория Георгиева се представи достойно на националния финал на състезанието „Младежта дебатира“

От учебната 2022/23 година учениците на Първа езикова гимназия, изучаващи немски език в DSD-групите и техните учители, работят по международния проект „Младежта дебатира”. Престижната надпревара се провежда в няколко кръга – училищен, регионален, национален и международен. През настоящата година ученичката от 11.д клас Виктория Георгиева успя да пребори сериозната конкуренция на училищно и регионално ниво и заслужено се класира за националния финал на международните младежки дебати на немски език, който се проведе на 10.05.2024 г. в ЕГ „Ромен Ролан”, гр. Стара Загора. Заключителният дебат по темата „Трябва ли фалшивите новини да се преследват от закона в България?“ предизвика сериозен сблъсък на мнения и аргументи и отреди на Виктория призовото четвърто място. Специален гост на финала беше журналистката Кристина Баксанова, която разказа на участниците за пътя на новините до зрителите.

Първа езикова гимназия поздравява Виктория за успеха ѝ.


Отлично представяне на международния лекоатлетически турнир "Самарско знаме"

На 15 май в гр. Стара Загора се проведе традиционният международен лекоатлетически турнир "Самарско знаме". Една от целите на турнира е да спомогне за разкриването на млади талантливи лекоатлети в условията на състезание с най-добрите спортисти от България и чужбина. Натали Костова от 10.б клас за пореден път се окичи със златото, като отново доказа, че е сред най-добрите в скока на височина.

Със златен медал на 1500 м триумфира и Стефания Любенова от 8.и клас. Пожелаваме им успех и в следващите състезания!


Представяне на проекти на студенти от Медицински университет “Проф. д-р Параскев Ив. Стоянов“ – Варна

На 09.05.2024г. в актовата зала на Първа езикова гимназия се проведе презентиране на проектите на студенти от Медицински университет “Проф. д-р Параскев Ив. Стоянов“ – Варна под ръководството на доцент Чамова, както и дискусия с учениците от IЕГ-11.кл.-ПП химия и биология като заключителен етап от европейска седмица на общественото здраве.

Поздравления за всички участници!


Тържествено връчване на Немските езикови дипломи

На 7 май 2024 г. в Актова зала на Първа езикова гимназия тържествено бяха връчени Немските езикови дипломи. 49-тимата развълнувани и нетърпеливи зрелостници бяха поздравени от г-н Ангел Митев – директор на Първа езикова гимназия и от г-жа Ауф дем Берге – координатор по немски език за Североизточна България и преподавател в Първа езикова гимназия. В емоционалните си слова двамата подчертаха важността на Немската езикова диплома за бъдещата успешна реализация на дванайсетокласниците. Тържествената церемония беше съпроводена от изпълнения на десетокласници и единайсетокласници от DSD-групите, които припомниха на завършващите ученици безсънните нощи, неуморния труд над проектните задачи, удовлетворението от успешно преодолените предизвикателства. На финала зрелостниците се обърнаха с трогателни думи към своите преподаватели и им благодариха за подкрепата и вярата в тях. Гости на събитието бяха родители, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, както и учители от Първа езикова гимназия. Специален гост на събитието беше г-жа Доника Михалева, гл.експерт „Училища“ към Дирекция „Образование и младежки дейности“.


Достойно представяне на отбора по дебати на Първа езикова гимназия

На проведения на територията на УНСС, гр. София „Национален турнир по английска реч и дебати”, организиран от Фондация „БЕСТ – български турнири по английска реч и дебати“, отборът на Първа езикова гимназия се представи достойно с класирането на четвърто място в категорията за ораторска реч 8.-9. клас на Димана Ненчева IXб клас, а Ралица Димитрова VIIIa бе отличена второ място за най-добър говорител, четвърто място за заключителна реч на Антония Душева Xг клас. Отборът в състав: Анна Иванова VIIIб, Невена РачинскаVIIIе и Ралица ДимитроваVIIIа се класира на шесто място от общо двадесет и шест отбора по дебати 8.-9. клас. Благодарности към всички състезатели в клуба за проявената отговорност към подготовката за участие, както и за работата като Students’ Leaders на Жасмина Беридзе Xи и Дарина Саматовна XIe.


Пореден изключителен успех на Нора Георгиева и на нейните преподаватели по немски език

Нора Георгиева от 12.д клас спечели пълна стипендия за обучение в Германия. Стипендията се присъжда от Службата за академичен обмен на ФРГ (DAAD) за изключителни постижения по немски език и покрива изцяло разноските за обучението в избран от стипендианта университет в Германия. Право да кандидатстват за нея имат учениците с отличен успех и максимален брой точки на изпита за DSD (немска езикова диплома). Важен фактор при определяне на призьорите е гражданската ангажираност на младите хора и успешното им представяне в състезания и конкурси. Нора е сред петимата български младежи с DAAD стипендия за 2024 г.

Първа езикова гимназия поздравява Нора Георгиева за високата академична оценка!


Четвърто място сред десетте най-добри отбора от цялата страна на финалния етап от ученическите игри по шахмат

На 28.04. до 01.05.2024 година в град Хасково се проведе финалният етап от ученическите игри по шахмат. В него взе участие и представителният отбор на Първа езикова гимназия, който успя да се класира на четвърто място сред десетте най-добри отбора от цялата страна.

Състезателите, взели участие, са както следва: Иванина Андонова - 11.е клас, Сияна Костадинова - 10.ж клас, Виктор Тодоров - 10.в клас, Мирослав Петев - 11.ж клас, Богдан Алексиев -10.а клас

Ръководител на отбора - ст. учител Методи Миланов


Отборът по волейбол на Първа езикова гимназия- Варна с престижно класиране на световното ученическо първенство

Отборът по волейбол девойки – 8.-10.клас на Първа езикова гимназия- Варна се завърна от световното ученическо първенство ISF Belgrade 2024 година, където след оспорвани мачове срещу много силни отбори от цял свят зае престижното 14-то място от 28 отбора. Момичетата и треньорският щаб благодарят на настоятелството и ръководството на Първа езикова гимназия, на основните спонсори SSY, Община Варна, на благотворителните жестове на съученици, учители и приятели на състезателите, родители и частни лица, които повярваха в тях и осъществиха една мечта.

В отбора участваха: Анна-Катерина Станимирова-10.з, Мартина Димитрова-10.и, Ерия Рашкова-9.г, Ваяна Заркова-10.б, Габриела Тодорова-9.г, Сияна Калчева-11.и, Александра Дорийска-9.а, Василена Иванова-9.е, Малена Николова-10.в, Цветомира Колева-11.ж, Софи Георгиева-8.в

Отборът няма да почива дълго след завръщането си, защото предстои участие на държавните ученически финали в Панагюрище. Пожелаваме успех на момичетата от отбора!


Сребърни медали за девойки 11.-12.клас на републиканското ученическо първенство по баскетбол

Първа езикова гимназия спечели сребърни медали на републиканското ученическо първенство по баскетбол за девойки 11.-12.клас, което се проведе от 30.04. до 04.05.2024 година в град Търговище.

С много сърцата игра и само с една загуба от отбора на Бургас нашите момичета станаха втори и взеха най-престижните награди. Реализатор и MVP на турнира стана Нелина Пимпирева.

Медалите спечелиха: Нелина Пимпирева - 12.д, Мадлен Морарова -12.а, Ирен Панева - 11.з, Александра Димитрова - 8.а, Гергана Кунчева - 9.а, Елина Михайлова - 9.г, Глория Минкова - 9.в, Екатерина Иванова - 10.а клас.


Отлично представяне на отбора на Първа езикова гимназия на финалния етап от ученическите игри по тенис на маса

На 01.05. до 04.05.2024 година в град Свищов се проведе финалният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взе участие и представителният отбор на Първа езикова гимназия, който успя да се класира на четвърто място сред десетте най- добри отбора от цялата страна.

Състезателите, взели участие, са: Иванина Андонова – 11.е клас, Ресена Памятних - 10.з клас, Филипа Добрева – 10.ж клас, София Розамухамедова – 10.в клас.


Успехи по компютърна лингвистика

Нашата ученичка Елица Иванова от 12.и клас се класира на престижното второ място във възрастова група 9.-12.клас на шестото състезание по компютърна лингвистика, организирано от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН.

Състезанието е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН. То разкрива изследователските способности и познанията на учениците по български и чужди езици, математика и информатика.


Карина Цветкова от 12.ж клас с първа награда на литературен конкурс в Париж

Карина Цветкова от 12.ж клас е отличена с първа награда на дебютния Международен литературен конкурс "Вълшебното перо", организиран от БНУ "Иван Вазов" в Париж. В конкурса с председател на журито Здравка Евтимова са взели участие ученици от 15 държави с 630 творби - поезия и проза.


Посещение на посланика на Кралство Нидерландия в Първа езикова гимназия

Учениците от профилите по История и цивилизации и Дискусионен клуб “Европа” към Първа езикова гимназия имаха възможността лично да се срещнат с посланика на Кралство Нидерландия и да изкажат мнението си на организирана дискусионна среща по въпроси, свързани с върховенството на правото, гражданските права и задължения. Срещата бе по инициатива на посланика на Кралство Нидерландия в България Н.П. Симон ван дер Бург, който проведе свободен разговор с младите хора по споменатите теми. Посланикът на кралство Нидерландия чу мнението на учениците, като за основа на разговора послужи краткия филм, който е продукция на фондация Български институт за правни инициативи - част от програмата на фондацията за гражданско образование, включена в дигиталната раница на МОН. Учениците отлично защитиха личните си позиции по редица въпроси, свързани с върховенството на правото както на български, така и на английски език.


Снимки


Двама лауреати на XVII Национална олимпиада по гражданско образование

Карина Цветкова от 12.ж клас и Никола Стамов от 12.г клас завоюваха званието “Лауреат на XVII Национална олимпиада по гражданско образование". На провелия се форум в гр. Велики Преслав в периода 26-28 април 2024 година учениците на Първа езикова гимназия Карина и Никола презентираха блестящо своите проекти. Карина впечатли комисията със заетата от нея гражданска позиция по казуса “Гласуване и традиции” и заслужено получи най-много точки от всички участници (96 точки от възможни 100). В официалното класиране Карина е на четвърто място с общо 274 точки. Карина Цветкова участва в олимпиадата с проект на настолна образователна игра на екологична тематика за деца над 3-годишна възраст – “Пътешествията на Кутийка”. Съавтор на проекта е Йоана Георгиева от 12.е клас, а техен ментор е Мария Симеонова. Двете момичета бяха подпомогнати в работата си от ученици-творци в областта на изобразителното изкуство от 8. до 12. клас и от учителите - Мария Попличева и Мария Коритовска.

Никола Стамов, представи проекта си “Мелодиите на нашето наследство”, посветен на запазването на богатото музикално наследство на България - песните, които отвеждат до корените на нашата култура и идентичност, с ръководители Нела Димова и Евелина Геловска. В екипа на проекта участваха учениците Симона Вълчева от 12.в, Велина Вълчева от 11.г и Грета Бакалова от 11.з. Стремежът на учениците е да се отреди достойно място на тези песни и мелодии и да се представят по достъпен начин за бъдещите поколения. Провокиран от въпросите на публиката, Никола Стамов отлично защити визията на проекта пред Националната комисия, като освен представянето на основните цели и дейности той запя една от проучените и нотирани песни „Ти ли си Майстор Манол...“, от Кюстендилско. С представянето си Никола Стамов достойно защити званието „лауреат“.

Поздравления за нашите лауреати и техните преподаватели!


Снимки


Междукултурен гимназитет

На 15-ти и 25-ти април се проведе езикова практика съвместно с МУ-Варна. Госпожа Гергана Бонева- учител по немски език в Първа езикова гимназия и Бояна Ангелова- преподавател по български език в МУ - Варна, реализираха идеята си за „Междукултурен гимназитет“ - проект, който събира български ученици (11.в клас, I ЕГ) и студенти (II курс чуждоезикови студенти, МУ), имащ за цел преодоляване на езиковите бариери, междукултурен обмен и създаване на нови приятелства. Първата среща се проведе в Актовата зала на гимназията, а втората - във факултета по Дентална медицина към МУ - Варна. Презентациите на участниците в проекта бяха представени на изучавания чужд език и бяха обвързани с традиционни за тяхната страна празници като Великден/ Ostern, Национален празник / Nationalfeiertag , Заговезни и Fasching, 24-ти май и Oktoberfest. Проектът завърши с дискусия между студенти и ученици, в която те имаха възможност да обсъдят интересни за тях теми от ежедневието и културата на съответната страна.


Снимки


Нора Георгиева с отличие от кмета на град Варна Благомир Коцев

На тържествена церемония, провела се на 26 април в Община Варна, кметът на града Благомир Коцев отличи Нора Георгиева, ученичка от 12. д клас на Първа езикова гимназия за заслугите й като лауреат на Националната олимпиада по немски език и представител на България на европейския финал на Международните младежки дебати на немски език в Берлин, Германия. За уникалните си успехи Нора бе поздравена и от заместник-кметовете Снежана Апостолова и Павел Попов, Началника на Регионалния инспекторат по образованието д-р Ирена Радева и от представители на Министерството на труда и социалната политика. Нора благодари на кмета и екипа му, на семейството си и на ръководството на гимназията за подкрепата и признанието.


Виктория Георгиева от 11.д клас - полуфиналист на международните младежки дебати на немски език

Виктория Георгиева от 11.д клас е една от осемте полуфиналисти на международните младежки дебати на немски език, които бяха излъчени на регионалния кръг през м. април в град Русе.

В периода 08.05. - 10.05. в гр. Стара Загора ще се проведат полуфиналът и финалът на дебатите, където Виктория ще представи Първа езикова гимназия. Състезанието подпомага дебатирането като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Предмет на състезанието е дебатирането на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешките права, история и Европа.

Пожелаваме успех на Виктория!


Отлично представяне на националния кръг на олимпиадата по немски език

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява всички участници и класирани на националния кръг на олимпиадата по немски език за техния успех на заключителния кръг, проведен от 29.04. до 31.04.2024 година в гр. Пловдив: Виктория Георгиева 11.д клас – лауреат (оценка 6.00), Мира Николова 11.ж клас – лауреат (оценка 6.00), Нора Георгиева 12.д клас (оценка 5.75), Славея Минчева 9.ж клас – първо място, Берен Адемов 8.з клас, Галена Георгиева 9.и клас, Ния-Никол Обрешкова 10.ж клас, Хедийе Чаир 11.и клас, Лилия Ицкова 12.з клас, Стефани Цанкова 12.ж клас.

Вашият ангажимент, упоритост и знание са отличие не само за вас, но и за нашето училище!

Нека успехите ви да бъдат вдъхновение да продължите да се стремите към високи цели и да развивате своите умения и таланти!

Желаем на всички много бъдещи успехи!


Рекордни постижения за Първа езикова гимназия в областта на спорта- седем отбора, класирани за финали на ученически игри през 2024 година

Приключи и последният зонален етап от ученически игри 2024 година. Отборите на Първа езикова гимназия, след оспорвани двубои в отделните спортове, се класираха за финали на ученическите игри през месеците май и юни 2024 година в различни градове на страната. Надпреварите в отделните спортове бяха много оспорвани през различните етапи - общински, областен и зонален и съпроводени с много радост, разочарование, сълзи, емоции. Всички тези преживявания си заслужаваха и крайният резултат е впечатляващ. Спортовете, в които състезателите взеха участие, са: волейбол, лека атлетика, баскетбол, футбол, шахмат, бадминтон и тенис на маса. Учениците показаха спортен дух, екипна игра, толерантност и воля за победа срещу отбори от Добрич, Шумен, Русе.

Отборите по футбол и баскетбол-юноши завоюваха второ място в зоналния етап. Представиха достойно гимназията и дадоха заявка за победа през следващата година. Победителите бяха наградени с медали, купи, грамоти.

Гордеем се с вас състезатели на Първа езикова гимназия!

Успех и на финалите на ученическите игри през 2024 година!

ОТБОРИТЕ:
8-10 клас:
1.Лека атлетика-девойки
2.Лека атлетика-юноши
3.Волейбол –девойки
4.Бадминтон- юноши

11-12 клас:
1. Баскетбол- девойки
2. Шахмат
3.Тенис на маса-девойки


Отборът на Първа езикова гимназия завоюва призовото място на зоналния етап от ученическите игри по шахмат

На 18.04.2024 година в град Шумен се проведе зоналният етап от ученическите игри по шахмат. В него взе участие и представителният отбор на Първа езикова гимназия, който с лекота успя да завоюва първото място и да се изкачи на почетната стълба и да продължи към финалите на ученическите игри.

Състезателите, взели участие, са както следва: Иванина Светославова Андонова - 11.е клас, Сияна Илкова Костадинова - 10.ж клас, Виктор Валентинов Тодоров - 10.в клас, Мирослав Ивайлов Петев - 11.ж клас, Богдан Живков Алексиев -10.а клас.

Ръководител на отбора - старши учител Методи Миланов

Успех на отбора в следващия етап от ученическите игри!


"Походът на книгите", инициатива "Известни българи четат за деца"

Ученици и учители от Първа езикова гимназия се включиха в кампанията "Походът на книгите", инициатива "Известни българи четат за деца" с водещ Карина Цветкова от 12.ж клас. На емоционалния поетичен следобед, който се проведе на 15.04.2024 г. в Актовата зала, гостуваха г-жа Росица Бърдарска - журналист и автор на детски книги, и нотариус Людмила Богословова-Гонова - автор на няколко стихосбирки. Гостенките ни са възпитанички на гимназията и за тях тази среща беше особено емоционална. Красивите слова провокираха въпроси за процеса на сътворяване, вдъхновението и идеите за творчество. С лирични изпълнения на цигулка Александър Цветанов от 9.ж клас допълни поетичната атмосфера. Двете авторки подариха свои книги за фонда на училищната библиотека, както и за Великденския благотворителен базар.


Национална селекционна конференция в Пловдив 2024

За пореден път младшите посланици от клуб „Европа“ при Първа езикова гимназия се представиха блестящо на конференция, организирана от Европейския младежки парламент (ЕМП) в България. Втората национална селекционна сесия се проведе в град Пловдив от 31 март до 4 април в Университета по хранителни технологии. В процеса на организирането се включи активно наша младша посланичка – Мариела Рангелова (12.з клас), и продължи със своето активно участие по време на събитието. НСК Пловдив 2024 се води най-голямото и най-успешното събитие на ЕМП България, което може да се докаже с получения патронаж от Европейския Парламент и от фондацията Balkan Heritage.

В международното събитие на тема „Съхраняване на миналото и въвеждането на иновации в бъдещето: Почитане на нашето наследство и прокарване на нов път напред“ участваха 100 делегати и 50 доброволци от над 20 държави: Турция, България, Франция, Полша, Северна Македония, Ирландия, Португалия, Сърбия, Швейцария, Нидерландия, Норвегия, Испания, Финландия, Швеция, Армения, Чехия и др. В рамките на събитието се проведоха Панаир на неправителствени организации и уоркшоп с участието на Бюрото на Европейския парламент в България на тема „Европейските избори“.

Учениците бяха разделени в комисии и работиха по определени теми на английски език: „Трудова заетост и социални въпроси“, „Околна среда, здравеопазване и безопасност на храните I“ (Мартин Белчев 11.и клас), „Международна търговия“, „Права на жените и равенството между половете“, „Регионално развитие“, „Конституционни дела“ (Доника Тодорова 11.з клас), „Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните III“ (София Ангелова 11.з клас, Мария Кацарова 11.г клас, Иван Гичев 11.г клас), „Култура и образование I“ (Жоанна Георгиева 11.ж клас, Божидара Иванова 11.з клас), „Култура и образование II“, „Икономически и парични въпроси“ (Богдан Алексиев 10.a клас), „Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните II“. Учениците от Първа езикова гимназия представиха и защитиха отлично своите резолюции, с които подготвиха възможни решения по зададените проблеми. Проведените дебати показаха гражданската позиция на участниците във форума. Освен запознанствата и работата с нови хора, както и разширяването на знанията по политически и социални теми, сесиите на ЕМП България подпомагат интеграцията в ЕС и насочват мисленето на младите участници към належащите теми за обществото.


Глобалното затопляне и какво мога да променя АЗ?

Този въпрос зададе на учениците от Първа езикова гимназия Апостол Пенков – климатичен посланик на България и бивш възпитаник на гимназията. На 10 април Апостол представи възможностите на климатичния симулатор En-ROADS (https://en-roads.climateinteractive.org/scenario.html) и предизвика младите хора по групи да разработят сценарии за бъдещи климатичните промени, като отчита глобалните фактори: видове енергийни източници, въвеждане на въглероден данък, енергийна ефективност, електрификация, залесяване и др. Целта на отборите бе да ограничат затоплянето до 1,5-2°C, договорено на Парижкото споразумение за климата (2016 г.). Инструментът досега е бил показан пред 237 000 души в 144 държави държави и е преведен на български от Апостол Пенков.


Призови места за учениците от Първа езикова гимназия на националното състезание по финансова грамотност

На 17 март 2024 година в гр. София се проведе финалният кръг от националното състезание по финансова грамотност, на който Глория Минкова от IX „в“ клас спечели златен медал. Класирането ù е в резултат от системен и упорит труд през цялата учебната година.

Глория Минкова, както и достигналите до финала на надпреварата Александър Иванов, Даниел Марчев, Рая Тодорова от XI „ж“ клас, Гергана Кунчева от IX „a“ клас и Мария-Магдалена Манолова от X „д“ клас, са ученици от клуб „Финансова грамотност“ при Първа езикова гимназия, под ръководството на преподавателя по математика Николай Владимиров. Всички те показаха по безапелационен начин, че успехът е съвсем логичен, когато има желание, труд и добра подготовка.


Стипендия на Немската служба за педагогически обмен

Десетокласничката Мария Николова от 10.ж клас успя да пребори конкуренцията на национално ниво със своя проект по книгата „Защото“ на Мартин Музер и си заслужи стипендията на Немската служба за педагогически обмен и ще прекара три седмици през лятото в Германия. Проектът Зайтенвайзе, иницииран от ZfA за DSD училищата в Европа, цели да запали интереса на младежите, изучаващи интензивно немски език, към четенето на произведения от съвременни немски автори, пишещи по социалнозначими теми. Под ръководството на своите преподаватели г-жа Ауф дем Берге и г-жа Петя Желязкова учениците от 10.DSD класове четоха романа на Мартин Музер “Защото“. След прочита на книгата учениците имаха за задача да изготвят креативен проект под формата на стихотворение, история, рисунка, комикс, видео, скеч или друго, с което да изразят своя оригинален прочит на книгата, към какво ги е вдъхновила и каква следа е оставила тя в тях.

Ръководството на гимназията поздравява Мария и й пожелава изпълнен с приятни емоции престой в Германия.


Никола Стамов от 12.г клас с поредно отличие

Отлично представяне на ученици в конкурса "Народната памет разказва", за мултимедийна презентация на тема "По стъпките на Свети Йоан Рилски Чудотворец".

Проектът на Никола Стамов 12.г клас бе отличен със Специална награда на конкурса. Експертното жури оцени проекта и препоръча мултимедийната презентация да бъде представена в часовете на класа в училищата във Варна. Разработката почита паметта на Свети Иван (Йоан) Рилски Чудотворец (876-946 г.). Иван Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския.

С поощрителна награда бе оценена разработката на Андрей Костов от 9.г клас.

Благодарим на учениците за отличното представяне и пожелаваме бъдещи творчески успехи!


Ученици в Европейския парламент в Брюксел

По покана на Емил Радев - евродепутат, Никола Стамов взе участие в конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС. Никола покани единадесетокласника Даниел Марчев, който също е младши посланик. Акцентите на конференцията бяха разширяването на еврозоната и създаването на цифрово евро. В дискусиите се включиха представители на европейски и национални институции, на академичната общност и експерти. Първият панел на конференцията бе посветен на задълбочаването на икономическата интеграция чрез присъединяване на нови страни членки към еврозоната. Във втория панел фокусът ще падне върху възможностите и предизвикателствата, които открива инициативата за създаване на цифрово евро. Младежите от Първа езикова гимназия са младши посланици на ЕП. Те следят активно процесите в Европа и са ангажирани с редица инициативи, насърчаващи интереса на учениците към дейността на европейските институции. И двамата са участвали в различни формати с дебати за бъдещето на евроинтеграцията и възможностите, които открива пред България пълноправното членство в еврозоната.


Мелодиите на нашето наследство

По проект на Никола Стамов ученици от Първа езикова гимназия спечелиха първо място в Националния конкурс на Фондация "Благотворител" - "Млад благотворител", с проекта "Мелодиите на нашето Наследство". Учениците разработиха проект в тематична категория "Съхраняване на българското културно наследство". Те натрупаха максимален брой от 240 точки, с което получават 1500 лв. за реализирането на идеята си, а именно - музикален албум с автентични песни, нотен сборник и концерт. Целта на учениците е да съберат, запишат и превърнат богатата колекция от песни в живо свидетелство за величието на българското фолклорно изкуство, с което да спомогнат за устойчивостта на музикалния фонд на България.


Отлично представяне на учениците от Първа езикова гимназия на областен кръг на олимпиадата по история и цивилизации

Учениците Йоанна Лазарова и Никола Стамов от профил история, с преподавател Нела Димова, се представиха отлично на областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации за 12.клас и се класираха за националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 26 април в град Русе.

Пожелаваме им успех на Националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации.


Първа награда за Никола Стамов в ученическия конкурс „По стъпките на четата на Таньо войвода“

Първа награда за Никола Стамов в Националният ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворение и рисунка, посветен на 38-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” в Националния календар на МОН.

Със своята разработка за значението на Априлското въстание и последвалата Руско-турска освободителна война, както и за личността на войводата Христо Патрев, Никола Стамов затвърди ценностните ориентации и качества, свързани с чувството на национална идентичност и любов към родината и уважение към подвига на всички борци за свободата на България. Научен ръководител е госпожа Нела Димова- учител по история в Първа езикова гимназия. В мултимедийната презентация бяха описани голям брой документи, научни и публицистични статии, свързани с личностите и периода.


Призови места на националния кръг на състезанието по английски език PEARSON COMPETITION

С изключително силно представяне и впечатляващи резултати на националния кръг Георги Илиев от 9.е клас (Level 1) и Калина Влахова от 10.з клас (Level 2) завоюваха съответно първо и второ място в своята категория на Единадесетото състезание Pearson Competition. За да постигнат това престижно класиране, и двамата преодоляха конкуренцията на над 130 финалисти в съответната категория.

Поздравления за Георги и Калина и техните преподаватели Пролетина Ганева и Донета Митева!


Излязоха резултатите от Областния кръг на олимпиадата по математика

Калоян Панчовски от 9.клас се подготвя в група за извънкласни дейности по математика с ръководител Стоян Ненков. Той се класира на трето място в област Варна в своята възрастова група, като преодоля силната конкуренция на учениците от математически паралелки в града. Пожелаваме му успех и в предстоящите състезания!


Златни медали за отборите по лека атлетика на Първа езикова гимназия - юноши и девойки

На 28.03.2024 година на стадион "Локомотив" се състоя общинският кръг по лека атлетика във възрастови групи 8.-10. клас и 11.-12. клас, етап от Ученическите игри 2024 година. Отборите на Първа в групата 8.-10. клас се представиха отлично във всички дисциплини. Във всяка една от тях те се класираха от първо до трето място и достойно защитиха името на гимназията.
Очаква ги следващият етап - зона на 10.04.2024 година.
Успех момичета и момчета!
Състав на отборите:

Виктория Чанкова – 10.г Натали Костова – 10.б, Тея Иванова – 10.и, Анелия Златева – 9.и, Вероника Николова – 9.з, Стефания Любенова – 8.и, Сияна Бонева – 8.б, Мартина Шикова – 8.и Росен Димитров – 10.е, Александър Павлов – 9.ж, Никола Марков – 9.д, Петър Касиков – 9.д, Дилян Чернополски – 8.и, Никола Йорданов – 8.е, Кристиян Христов – 10.д, Георги Гичев – 10.б


Среща с Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия

На 11 март господин Ангел Митев – директор на Първа езикова гимназия, се срещна с Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия. По време на срещата бяха обсъдени бъдещите отношения между гимназията и италианските учебни заведения. В актовата зала на Първа езикова гимназия се проведе среща с представители на Италианското консулство във Варна и ученици от профил история. Учениците изгледаха документалният научно-исторически филм "Там, където се ражда Италия". Филмът разглежда събитията в периода на гражданската война между Лига Италия и Рим около 90 година пр.н.е. След него учениците имаха възможност да проведат дискусия по темата с Димитър Стойнов – съветник по културна дейност към Почетното консулство на Италия.


Отлично представяне в турнира по тенис на маса за купа Варна

На 23.03.2024 г. в град Варна се проведе традиционният за града турнир за купа Варна по тенис на маса. В него взеха участие представителните отбори на Първа езикова гимназия - момичета и момчета, възрастова група 11.-12. клас. Отборът на момичетата успя да завоюва първото място и да се изкачи на почетната стълба. Момчетата заеха 4-то място в отборното класиране, като в индивидуалната надпревара Михаил Трифонов от 11.ж клас успя да се пребори за 2-рото място.

Отборът на момичетата, спечелил първото място, е в състав: Иванина Светославова Андонова – 11.е клас, Ресена Алексеева Памятних – 10.з клас, Филипа Петрова Добрева – 10.ж клас, София Розамухамедова – 10.в клас.

Ръководител на отбора – старши учител Методи Миланов


Първа езикова гимназия открива две обновени стаи по хуманитарни науки

Днес, 25.03.2024 г., официално бяха открити двете стаи по хуманитарни науки в Първа езикова гимназия. Съвременната учебна среда в тях стимулира и мотивира учители и ученици да прилагат модерни иновативни методи на преподаване и учене, да използват широко ИКТ технологиите в хуманитарната област, да усвояват практически умения в условията на екипна работа. Изцяло обновените стаи са резултат на успешно реализирания от Първа езикова гимназия проект на стойност 26 000 лева по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.

Домакините от профил "География и икономика" и техните учители за пръв път приложиха в гимназията метода учене чрез работни станции. Преминавайки през работните полета и изпълнявайки предвидените задачи по темата „Водата и човекът“, учениците демонстрираха не само високата степен на овладените от тях знания и умения, но и силната си мотивация за социално ангажирано екологично поведение.

Гости на събитието бяха: д-р Ирена Радева – началник на Регионалното управление на образованието – Варна, Румяна Лазарова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, Марияна Тодорова – ст. експерт Басейнова дирекция "Черноморски район" и д-р Мина Джембекова – институт по океанология към БАН.


Снимки


Международни младежки дебати на немски език „Jugend debattiert“

На 21.03.2024 година се проведе регионалният кръг на състезанието „Международни младежки дебати на немски език Jugend debattiert“. В състезанието участваха най-добрите 48 ученици на регионално ниво. В умението да се дебатира на немски език по темата: „Трябва ли по определени предмети момичета и момчета да учат разделени“ Виктория Георгиева от 11.д клас, Мира Николова от 11.ж и Александра Кулин от 11.ж клас си осигуриха място сред 16-те класирани за участие в национален кръг, който ще се проведе през месец април в Русе.

Подкрепа в подготовката си за регионалния кръг учениците получиха не само от преподавателя си Полина Стоянова, но и от миналогодишния финалист и участник в квалификационния кръг в Берлин Нора Георгиева от 12.д клас.

Ръководството на гимназията поздравява учениците за достойното представяне и им пожелава успех на националния кръг.


Изложба в Първа езикова гимназия

На 14 март в Първа езикова гимназия Варна беше официално открита изложба на възпитаници, изучаващи изобразително изкуство като профилиращ предмет.

В тяхната учебна програма са застъпени сфери като теория и история на изкуството, основни художествени изразни средства, визуална култура, дигитални изкуства и художествен практикум. Това богатство от теми, както и разностранните интереси на учениците, предопределят многопластовия облик на изложбата.

Темата „Красотата на архитектурата“ е интерпретирана с разнообразни техники, стилове и внушения. Присъстват графични рисунки, перспективни чертежи, маслена техника, скици, акварели, дигитални творби, печатни техники като цианотипия. Изобразените обекти пренасят в различни емблематични места по света, усетени и претворени лично.

Изложбата е свидетелство за процеса на работа в профил „Изобразително изкуство“, за задачите и предизвикателствата, с които се сблъскваме и които решаваме – чрез знания, но и благодарение на личното естетическо усещане, което чувстваме и култивираме в себе си.

Поздравление за творците!


Куиз по повод националния празник

На 01.03.2024 г. по повод националния празник на България, Освобождението от османско иго, Музеят за нова история на Варна и Учебен музей към РИМ - Варна, организираха исторически киуз, в който 13 отбора от ученици от 8. до 11. клас се изправиха един срещу друг, като показаха знанията си за ключови периоди от българската история и разбира се, историята на град Варна.

Във викторината, участваха 4 отбора от Първа езикова гимназия и бяха отличени с първо, трето, четвърто и пето място.

Първо място бе присъдено на отбор “Опълченци”, състоящ се от: Симеон Минков 11.з, Димислав Георгиев 11.в, Иван Маринов 11.е, Михаил Цветков 11.д.

Трето място - отбор “Орловец”, състоящ се от: Румен Кишев 11.е, Илина Стоянова 10.е, Доротея Сергеева 10.в, Сияна Костадинова 10.ж, Мартин Няголов 10.ж.

Четвърто място - отбор “8-ми Приморски полк”, състоящ се от: Иван Гичев 11. г, Христо Запрянов 11.д, Йоан Николов 11.в, Герасим Георгиев 11.в.

Пето място - отбор “Патриот”, състоящ се от: Станислав Върбанов 10.в, Василен Тодоров 10.в, Живомир Христов 10.д, Самуил Славов 10.д, Елена Атанасова 9.д.


Отлично представяне на учениците от Първа езикова гимназия на областен кръг на олимпиадата по немски език

Отлично представяне на учениците от Първа езикова гимназия на областен кръг на олимпиадата по немски език. Поздравяваме класираните за националния кръг и им пожелаваме успех!

Берен Адемов 8.з
Галена Георгиева 9.и
Славея Минчева 9.ж
Ния-Никол Обрешкова 10.ж
Мира Николова 11.ж
Хедийе Чаир 11.и
Виктория Георгиева 11.д
Нора Георгиева 12.д
Лилия Ицкова 12.з
Стефани Цанкова 12.ж

Ръководители: Катерина Караиванова, Мартина Тодорова, Полина Стоянова, Павлина Стоянова


Отлично представяне на отбора по тенис на маса на областния етап от ученическите игри

На 13.03.2024г. в град Варна се проведе областният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взе участие представителният отбор на Първа езикова гимназия - момичета, като отборът успя да завоюва първото място и да продължи към зоналния етап на ученическите игри.

Състезателите, взели участие, са: Иванина Андонова - 11.е клас, Ресена Памятних - 10.з клас, Филипа Добрева - 10.ж клас, София Розамухамедова - 10.в клас.

Ръководител на отбора - М. Миланов
Пожелаваме успех на момичетата в следващия етап от ученическите игри.


Високи резултати на олимпиадата по лингвистика

За пореден път учениците от Първа езикова гимназия показват високи резултати в областта на езикознанието. За участие в националния кръг на олимпиадата по лингвистика тази година се класираха 8 ученици. За класиране на призови места ще се борят:
Елис Гюджен от 9.а
Бояна Васева от 10.а
Виктория Георгиева от 11.д
Виктория Иванова от 11.е
Георги Варналиев от 11.е
Теодор Кънчев от 11.е
Нора Георгиева от 12.д
Елица Иванова от 12.и

Пожелаваме им успех на националния кръг на олимпиадата по лингвистика!


Отлично представяне на областния кръг на олимпиадата по английски език

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява учениците, които се представиха отлично на Областния кръг на Олимпиадата по английски език и се класираха за Националния кръг, който ще се проведе на 23 март в гр.София.

Ето имената на класираните (и техните преподаватели):
1. Ирина Повара – 8.б кл. (С. Шивачева)
2. Иван Ничипоренко – 8.г кл. (Д. Тодорова)
3. Павел Петров – 8.в кл. (В. Обретенова)
4. Никол Николова – 8.г кл. (Д. Тодорова)
5. Анелия Цакова – 10.а кл. (Д. Митева)


24 ученици са класирани за национален кръг на състезанието Pearson

На 25.01.2024 г. се проведе състезанието Pearson Competition 2024. От Първа езикова гимназия се класират 24 ученици за национален кръг. Той ще се проведе на 23.03.2024г.
Списък

Ръководството на гимназията пожелава успех на състезателите!


Достойно представяне на отборa по дебати на Първа езикова гимназия

Достойно се представи отборът по дебати на Първа езикова гимназия в пролетния източен турнир по английска реч и дебати на Фондация БЕСТ.

Отличени ученици в категориите:

Първо място в раздел „Оратория 8.-9.клас” за Димана Ненчева 9.б и пето място за Стела Минева 9.в

Второ място „Дебати 10.-12.клас” за отбора ни, представен от Жасмина Коба Беридзе от 10.и, Дарина Бахтигалиева 11.е и Нелла Флетчър

Класирани за предстоящото национално състезание за отбора са Доротея Сергеева 10.в, Илина Стоянова 10.е и Симона Янева 12.клас /Френска езикова гимназия/

В топ-10 за най-добра заключителна реч 10.-12.клас Дарина Бахтигалиева 11.е

В топ 10 за най-добра заключителна реч 8.-9.клас – Невена Рачинска 8.е

Отборът е награден с купата за училищен отбор с най-много награди в категорията „Отбор над 15 състезатели”.

Благодарности към всички състезатели за достойното представяне, пожелания за ползотворна подготовка за предстоящия национален кръг на състезанието.


Призови места в конкурса за написване на есе на тема: ,,Да напишеш музика не е толкова трудно. Най-трудно е да зачеркваш излишните ноти“- Йоханес Брамс“

На 28.02.2024 г. МОН и РУО – Варна обявиха наградените в конкурса за написване на есе на тема: ,,Да напишеш музика не е толкова трудно. Най-трудно е да зачеркваш излишните ноти“- Йоханес Брамс“

Първо място за Жасмина Владимирова – 9.е
Поощрителна грамота за Димана Ненчева – 9.б
Пожелаваме им още творческо вдъхновение и много успехи!


Поздравление за учениците от Първа езикова гимназия от ПП-химия и биология от 12.кл. и ПП-физика и астрономия от 11.кл.

Поздравление за учениците от Първа езикова гимназия от ПП-химия и биология от 12.кл.и ПП-физика и астрономия от 11.кл., които участваха международен Майсторски клас по „Терапия с частици“ на 28.02.2024 г., организиран от НАОП “Николай Коперник“- Варна с директор Св. Димитрова, IPPOG, SEEIIST, OSOS, София Тех Парк и Софийския университет, под ръководството на преподавателите по химия, физика и биология от IЕГ.

Според проф.д.ф.н. Л. Литов девет държави разработват съвместен проект за изграждане на международен изследователски институт, в който да лекуват ракови заболявания чрез най-модерните съвременни методи. Учениците се запознаха с употребата на йонизиращото лъчение в медицината, с проекта на SEEIIST за център за андронна терапия, участваха във видеоконференция с експерти и с връстници от други осем държави. В практическата част работиха със специален медицински софтуер matRad, създаден в центъра за изследване на рака DKFZ в гр. Хайделберг, Германия.

Учениците от IЕГ, участвали в Майсторски клас по „Терапия с частици“, са: Лилия Господинова-12.и, Борис Корновски-12.и, Зейнаб Мустафа-12.и, Искрен Тодоров- 12.и, Божидар Милчев-12.а, Наталия Петрова-12.а, Венцислав Александров-12.г, Преслав Гавраилов-12.е, Александър Димитров-12.з, Стела Атанасова- 11.г, Рая Тодорова – 11.ж и Виктория Стоянова-9.ж клас.


Немски езикови дипломи DSD B2/C1 2023/24

Възпитаниците на Първа езикова гимназия отново показаха, че знаят и могат. 49 зрелостници положиха успешно изпита за придобиване на немска езикова диплома DSD II. 39 от тях имат на всички компоненти, възможно най-високото ниво за ученик, и десет на отделен компонент B2.

Дипломата е официално признат доживотен сертификат за владеене на немски език и е ключ, който отваря много врати както за работа, така и за следване в престижни университети в немскоговорящи страни.

Първа езикова гимназия поздравява учениците и им пожелава покоряване на още много върхове.


Отбелязване на Трети март в Първа езикова гимназия

В очакване на националния празник на България учениците от школа „История“ към Първа езикова гимназия припомниха най-важните стъпки, личности и събития, които водят към дълго жадуваната свобода. Те организираха дискусия, в която се включиха и ученици от профилите по история. В нея те коментираха въпроси, свързани с Българското възраждане, Освобождението на България и развитието на Варна след Освобождението. Учениците доказаха, че знанието за миналото е сигурният път към съхраняването на българския дух.

Съхранявайки традициите, учениците от профилите по история отбелязаха и 1-ви март, празникът на мартениците. По случай настъпването на Баба Марта, учениците раздадоха изработени от тях и наречени за здраве, благополучие и късмет, мартеници из цялата гимназия и успяха да зарадват както учителите си, така и своите съученици.

Тяхното послание беше насочено именно към запазването на традициите и съхраняването на българската история: „Днес ние трябва да се поучим от примера на дедите си и да отстояваме свободата на България и на българския народ! Нека в тези динамични и трудни времена да си припомним как дедите ни са се грижели преди всичко за народното дело, а едва след това за личното щастие и добруване. От нас и само от нас зависи България да остане свободна, да бъде силна, независима, благоденстваща и просперираща държава.“


Три отбора и три първи места в чест на Трети март

61-вата щафетна обиколка на Радио Варна в чест на Трети март приключи със златни медали за отборите на Първа езикова гимназия. Точно в 12.00 ч бе даден старта на щафетната обиколка. В нея участваха отбори в три възрастови групи за момчета и момичета. Отборите на гимназията нямаха никаква конкуренция. Победиха своите съперници убедително с голяма преднина.

Медалистите по стартов списък: Петър Касиков – 9.д, Александър Павлов – 9.ж, Росен Димитров – 10.з, Никола Марков – 9.д, Никола Йорданов – 8.е, Анелия Златева – 9.и, Тея Иванова – 10.е, Вероника Николова – 9.з, Виктория Чанкова – 10.г, Магдалена Петрова – 9.ж, Стефания Любенова – 8.и, Сияна Бонева – 8.б, Мартина Шикова – 8.и, Симона Петрова – 8.б, Антония Атанасова – 8.в.

Ръководители на отборите: К.Алипиева, Д.Филипова и Д.Филипов


Александра Вачкова с четири медала от медународния турнир „Акулите“

Състезателката на клуб по плувни спортове "Астери" Александра Вачкова (2006) спечели четири медала на силния международен турнир "Акулите", който се проведе от 23. до 25. февруари в ОЗК Парк Арена Бургас. Александра спечели златни медали в дисциплините 200 м бътерфлай и 400 м съчетано плуване и бронзови медали на 50 м и 100 м бътерфлай. В състезанието взеха участие 767 плувци от 43 клуба от България и Турция.


Катерина Кръстева 12.в със специалната награда „Мис популярност“

Конкурсът ,,Мис Туризъм Свят” е сбъдната мечта за Катерина Кръстева от 12.в клас. От Куанджоу-Китай тя се върна с първата си титла от международен конкурс“, след като спечели гласовете на публиката –„Мис популярност“. Красавицата бе изпратена на конкурса, след като в края на лятото зае първо място в надпреварата - Мис „Влюбена във вятъра“ в едноименния замък в Равадиново.

Поздравления и още много бъдещи успехи!


"Тийн" - празник на изкуството и съпричастността в Първа езикова гимназия

На 27.02.2024 г. в актовата зала на Първа езикова гимназия станахме свидетели на празник на изкуството и съпричастността.

По инициатива на Арт група “Театрално забавление” с ръководител Биляна Стоева и със съдействието на ръководството на гимназията, училищното настоятелство, родители, учители, бивши и настоящи възпитаници на училището успяхме да съберем сумата от 3220лв. в подкрепа на момичетата от волейболния отбор на гимназията.

Публиката беше развълнувана както от благородната кауза, така и от впечатляващото изпълнение на талантливите млади актьори. Посланията на спектакъла са неоценима помощ в сложните отношения между тийнейджъри, родители и учители.

Случилото се е поредното доказателство, че заедно можем всичко.


Отлично представяне на XXXII математически турнир „Черноризец Храбър“

На 01.11.2023 г. се проведе традиционният есенен математически турнир в чест на Деня на Народните будители „Черноризец Храбър”, който е част от календарния план за състезанията на Съюза на математиците в България и МОН. Ученикът от 10.д клас Емил Бориславов Даковски се представи отлично, като заслужи бронзов медал. Поздравления за успеха!


Ученици от Първа езикова гимназия представиха България на специална младежка сесия в Европейския парламент.

Младши посланици от Първа езикова гимназия във Варна се включиха в специална младежка сесия по програмата „Евроскола“ в Европейския парламент в Страсбург на 15.02.2024 г. Правото да участват бе извоювано, благодарение на тяхната изключително активна и разнообразна дейност в клуб „Европа“ към Първа езикова гимназия, ръководен от г-жа Нела Димова. Учениците от гимназията представиха България с гордост и впечатлиха не само официалните лица, но и младежите от другите европейски държави със своята ангажираност към сериозността на събитието, с професионализма и ентусиазма си, със своите задълбочени познания по дискутираните теми в областта на екологията, проблемите в Европа и фалшивите новини, както и с умението да се изразяват и аргументират на английски и немски език. В благодарственото писмо, получено от екипа на Евроскола, се отбелязва изключително важната роля, която има тази тяхна изява, и се подчертава активното участие на нашите учениците при задаването на въпроси, споделянето на идеи и даването на предложения, свързани с обсъжданите теми.

В началото на събитието към участниците бе отправено поздравително видео обръщение от Роберта Мецола (Председател на ЕП), след което им беше предоставена възможност чрез видеоконферентна връзка да задават въпроси по актуални теми към Робертс Зиле (Заместник-председател на ЕП) и Вивиан Алю, експерт по проблемите на екологията.

Особено силно беше представянето на учениците от гимназията в симулацията на работата на Европейския парламент, където младшите посланици бяха разделени на четири групи и влязоха в ролята на евродепутати от парламентарни групи с различни позиции (за, против, колебаещи се и компромисно-ориентирани) по отношение на плана за действие на ЕС за освобождаване на въздуха, водата и почвата от замърсители. Те се справиха отлично със задачата да дебатират и отстояват аргументирано своята позиция и показаха впечатляващи умения за говорене пред публика по актуални въпроси.

За успешното представяне дадоха своя принос и подкрепа преподавателите Нела Димова (ръководител на екипа младши посланици и ръководител на клуб „Европа“ в Първа езикова гимназия) и Донета Митева (преподавател по английски език). Състезанието между учителите от различните държави допринесе за атмосферата на събитието, като Донета Митева бе удостоена с възпоменателен плакет като участник в отбора победител сред учителите.

Събитието потвърди важността на активното участие на младите хора в обществените процеси в Европа и вдъхнови участниците за нови успехи. Това преживяване ще остане в сърцата им като незабравим спомен и като доказателство, че имат знанията, уменията, силите и таланта да продължават своето развитие и да достигат невиждани хоризонти.

За пореден път възпитаниците на Първа езикова гимназия показват, че където и по света да се намират, те представят достойно и с гордост своята гимназия, своя град и своята страна.

Списъкът на участниците в младежката сесия:

Георги Илиев 10.з, Елена Димитрова 12.д, Марина Плугчиева 11.в, Никола Стамов 12.г, Александър Иванов 11.ж, Богдан Алексиев 10.а, Велина Вълчева 11.г, Йоанна Стоянова 12.з, Румяна Цветкова 12.ж, Андрей Костов 9.г, Ивайло Дичев 10.з, Елена Атанасова 9.д, Вяра Маринова 9.б, Симона Вълчева 12.в, Жоанна Георгиева 11.ж, Даниел Марчев 11.ж, Мариела Рангелова 12.з, Калина Бърнева 9.а, Соня Щерева 12.з, Мария Колева 12.в, Борис Славов 9.г, Сияна Костадинова 10.ж, Анна Мария Пенева 11.г, Ивайло Иванов 11.а клас.


Снимки


151 години от гибелта на Апостола

На 19.02.2024г. ученици от школа "История" към Първа езикова гимназия почетоха паметта на Българския апостол на Свободата – Васил Левски, като представиха разработка с факти и истории от живота му. 151 години от гибелта на Апостола – вечният морален критерий на поколения българи от Освобождението до днес. Стихотворението на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски" беше представено в рецитал, с посланието, че дори след смъртта си Левски възкръсва в народната памет. Името на Левски е свято в българската история и отдавна се е превърнало в идеал. Винаги, когато почитаме паметта на Апостола на свободата, всички се обединяваме около твърдението, че той е най-големият герой на България!


Натали Костова със златен медал при жените!

На 18 февруари 2024 се проведе Националният шампионат по лека атлетика за мъже и жени, за който Натали получи специална покана от БФЛА за подготовка и участие в състезанието, тъй като тя е твърде малка по възраст. Но в характерния за нея шампионски стил тя се пребори за първото място и завоюва златен медал на висок скок при жените! Поздравления за Натали и още много призови места!


Отлично представяне на ученици от Първа езикова гимназия в Националния шампионат по лека атлетика до 16 години

Отлично представяне на състезателите по лека атлетика в Националния шампионат до 16 години, провел се на 10-11.02.2024 г. в гр. София. Оспорвано състезание с отлични резултати за:

Сияна Бонева от 8.б клас с нов национален рекорд и златен медал в щафетното бягане 4 x 200

Дилян Чернополски от 8.и клас със златен медал на 60м с препятствия с нов национален рекорд и сребърен медал на 60м, с личен резултат

Стефания Любенова от 8.и клас със златен медал на 800м, с лично постижение и бронзов медал на 400м, с лично постижение

Никола Йорданов от 8.е клас със златен медал на 400м, с лично постижение и бронзов медал на 800м, с лично постижение

Мартина Шикова от 8.и клас с бронзов медал на скок дължина

Учениците са състезатели на СКЛА "ЕВЪР" и СКЛА"Виктория" и възпитаници на Първа езикова гимназия.

Успех и в предстоящите състезания!


Златен плакет в областта на сценичното изкуство за Музикалния театър на Първа езикова гимназия

Когато на едно място са събрани талант, ентусиазъм, отговорност, приятелство и съзидателен колективен дух, резултатът винаги е ПЪРВОкласен. И те го направиха! Музикалният театър на ПЪРВА е ПЪРВИ в Международния музикален конкурс "Орфееви таланти" 2024 г., гр. Пловдив. Редом с академичните и спортни постижения на учениците и учителите от Първа, във витрината с трофеи, вече ще блести и Златен плакет в областта на сценичното изкуство. Въпреки трудностите, съставяне на трети каст и липсата, по здравословни причини, на един от основните актьори, за една нощ спектакълът Hairspray бе възстановен и изигран в пълния му блясък.

Благодарим на ръководството на гимназията за вярата, на учителите за подкрепата, но най-вече на всички артисти - ученици от Първа, включили се в създаването на мюзикъла от първа репетиция до златното отличие. Очаквайте още постижения и нови спектакли! С обич: Станимир Диков - музикален педагог, Биляна Стоева - театрален педагог и Биляна Георгиева – хореограф


Успехи за лекоатлетките на Първа езикова гимназия

На 28.01.24г. в гр. София, зала „Фестивална“, се проведе Национален шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18г. Възпитаничките на гимназията се представиха отлично.

Натали Костова покори 1.77 в скока на височина.

Освен че стана шампионка в дисциплината, Натали Костова от 10.б атакува норматива за балкански игри и за еврошампионата (1.74) и го превзе от първи опит. Последва успех и на 1.77! Този резултат я нарежда на пето място сред девойките под 18 години в Европа към момента.

Виктория Чанкова от 10.г клас завърши със сребърен медал на 400 м и златен медал в щафетата на 4х200 м, Стефания Любенова от 8.и клас е със сребро на 800 м и Вероника Николова от 9.ж клас е с четвърто място на 3000 м.

За пореден път възпитаничките на Първа доказват, че успехите в учението вървят ръка за ръка с успехите в спорта. Дерзайте момичета и успешно представяне и в следващите състезания!


Никола Стамов с награда от БАН

На 2 и 3 декември се проведе десетото издание на ученическата научна сесия в емблематичната сграда на Българската академия на науките на ул. 15 ноември № 1.

В научния форум организиран от Ученическия институт на Българската академия на науките взеха активно участие над 200 души, които се състезаваха в различни направления.

Никола Стамов, заедно със своя преподавател и научен ръководител Нели Димова, участва в тематично направление "Обществени и хуманитарни науки " с разработката "България спаси своите евреи " - задълбочен научен доклад, със сериозно документално изследване. В доклада бяха представени много непоказани документите, свързани с Варненското еврейско училище, Варненската еврейска община, Централната консистория на евреите в България, както и много фотографии и документи относно спасителните плавателни курсове от пристанище Варна към Обетованата земя.

Никола Стамов бе удостоен с награда за задълбочено научно изследване по актуална историческа проблематика на ученическата научна сесия. Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, академик Петър Кендеров - основател на УчИ - БАН, както и членовете на журито подчертаха сериозното академично ниво на доклада и изключителността на извършената работа. Доцент Евгения Сендова похвали Никола Стамов и Нели Димова за направения доклад и изтъкна безспорната актуалност на темата.

Част от наградата е отпечатването на резюмето на доклада в Юбилеен сборник на Десетата научна сесия.


Снимки


Успехи на отборите по бадминтон

През уикенда се проведе Общинското първенство по бадминтон за юноши и девойки 8.-10. кл. Юношите спечелиха безапелационно златните медали, като победиха отборите на ГПЧЕ "Йоан Екзарх" и ПТГ и се класираха за следващия етап - Областното първенство. Отборът на юношите е в състав: Владимир Щерев- 10.б, Стилиан Стоименов- 10.д, Данила Алферов- 9.б, Георги Гичев- 10.б.

След оспорвани срещи с останалите отбори нашите момичета останаха четвърти. Отборът на девойките е в състав: Рея Кирчева- 9.е, Лилана Димитрова- 9.д, Елеонора Гинчева- 8.г.

Пожелаваме успех на всички в следващите етапи на ученическите игри.


Призови места за ученици от Първа езикова гимназия на Националното състезание по лингвистика

На 20.01.2024 г. в МГ"Акад. Кирил Попов" - град Пловдив се проведе Националното състезание по лингвистика. С първа награда на Елис Гюджен за възрастова група "9. клас" и трета награда за Елица Иванова за възрастова група "12. клас" учениците показаха аналитична мисъл и борбен дух. Младежите се запознаха с красотите и забележителностите на снежен Пловдив и с нетърпение очакват националния кръг на олимпиадата по лингвистика, където отново ще представят достойно гимназията и града.


Снимки


Натали Костова със сребърен медал в дисциплината скок височина на Националния шампионат по лека атлетика

На Националния шампионат по лека атлетика, който се проведе в зала „Фестивална“ на 20 - 21 януари 2024 г., Натали Костова от 10.б клас завоюва сребърен медал при по-големите (под 20 год.) в своята дисциплина скок височина. Тя скача уверено, като покори последователно летвата при всички опити до 172 см включително, без да допусне фаул. Пожелаваме ѝ успех и следващата седмица, когато ще се яви на Националния шампионат в своята възрастова група.


На 21.01.2024 г. в град Варна се проведе общинският етап от ученическите игри по шахмат

Представителният отбор по шахмат на Първа езикова гимназия с лекота успя да завоюва първото място в общинския етап от ученическите игри и продължи към областния етап на състезанието.

Учениците, взели участие, са: Иванина Светославова Андонова - 11.е клас, Сияна Илкова Костадинова - 10.ж клас, Виктор Валентинов Тодоров - 10.в клас, Преслав Василев Василев -10.а клас, Богдан Живков Алексиев -10.а клас.

Ръководител на отбора - ст. учител Методи Миланов

Следващият етап от ученическите игри ще се проведе в гр. Шумен - пожелаваме успех на отбора!


Първа езикова гимназия - домакин на училища - посланици на Европейския парламент

Регионална среща на училища – посланици на Европейския парламент се проведе на 19 януари 2024 година в Първа езикова гимназия, Варна. 130 ученици от 10 училища, от 6 населени места – Варна, Добрич, Русе, Силистра, Търговище, Шумен взеха участие във форума. Гости на събитието бяха: г-н Диан Иванов - зам.-кмет на община Варна, който поднесе поздравителен адрес от името на г-н Благомир Коцев - кмет на Община Варна, д-р Ирена Радева - началник на РУО - Варна, г-жа Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" - община Варна, професор Ингрид Шикова, катедра "Европеистика" към СУ "Св. Климент Охридски", Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент, д-р Красимира Василева – председател на Националната асоциация на българските европейски клубове и Таня Чунтова – връзки с обществеността към ИЕЦ България.

Господин Ангел Митев – директор на Първа езикова гимназия - пожела на всички участници в събитието да съхранят нестихващия интерес и активната си гражданска позиция, като насърчи желанието им да бъдат пълноценни граждани на обединена Европа.

На срещата присъства и евродепутатът д-р Емил Радев - заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, който се включи в дискусия по актуални теми от дневния ред на Европа. Учениците отправиха въпроси, свързани с перспективите на страната ни за присъединяване към Шенген и еврозоната.

Регионалната среща продължи с "Европейски етюди" по сценарий на професор Ингрид Шикова, представени от учениците от клуб "Европа" към Първа езикова гимназия. Заниманията продължиха в 6 творчески работилници с теми, засягащи замърсяването на въздуха и водите; "Подготвени за цел 55", симулация на избор за кандидат евродепутати - 2024; правата на гражданите на ЕС; изкуственият интелект в полза и опасност на човека; зелени решения за енергоспестяване. Първа езикова гимназия демонстрира провеждането на дискусия с основна тема "Границите на толерантността – приобщаване и задължения на мигрантите", като модераторите защитиха европейските ценности и права на човека.

По идея на младшите посланици на Първа езикова гимназия регионалната среща завърши с традиционно българско право хоро като символ на обединението и демонстрирането на пръстените, нюанси от различни култури, в рамките на Европа. В навечерието на регионалната среща младшите посланици от Първа езикова гимназия подредиха изложба „Европа в моите очи“ в 50 лични фотографии от България и Европа, която бе открита по време на форума, и възобновиха "Европейския коридор" с табла на 27-те държави членки на ЕС.


Снимки


Натали Костова от 10.б клас е отличена в категория "Младо дарование"

На провелата се церемония за Годишните награди за спортист на гр. Варна за 2023 година Натали Костова от 10.б клас за втори път беше отличена в категория "Младо дарование". Тя беше наградена за успешното си представяне през изминалата година, както на Национални първенства, така и на Ученическите игри, на които завоюва два златни медала ( скок височина и гюлле) за Първа Езикова Гимназия. Така лекоатлетическият ни отбор се класира за Световните ученически игри в Бахрейн през 2024г.

Със своите постижения Натали е на второ място в ранглистата на България в своята дисциплина (скок височина) и представи страната на Балканиадата в гр.Сивас (Турция).

Тя е стипендиант на Министерството на младежта и спорта.


Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо -
Коледуване в Първа езикова гимназия

На 22.12. по традиция Коледарската група на Първа езикова гимназия беше приета в кабинета на директора и в учителската стая на гимназията. По стар български обичай Ангел Митев, директор на гимназията, ги посрещна с погача и ги дари с краваи. Потропвайки с гегите си, коледарите наричаха благословии за здраве, благоденствие и мир за 2024 година. Коледарите носят светлина, здраве и засвидетелстват уважение към стопаните на посетените домове. Успешна и ползотворна да е 2024 година за всички, свързани с Първа езикова гимназия! Всеки да почувства топлината на коледния миг и да отвори сърцето си за обич и добро!

„Да бъде!“


Коледарската група към Първа езикова гимназия - Варна откри благотворителния базар в Щаба на Военноморските сили

По покана на контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, на 8 декември 2023 година коледарската група при Първа езикова гимназия поздрави всички гости на събитието. Станеникът Никола Стамов отправи своята благословия за здраве, мир, благоденствие и благополучие на семействата в навечерието на коледните празници.

На събитието присъства кметът на Община Варна - господин Благомир Коцев. Събраните средства от блготворителния базар ще бъдат дарени в името на благородна кауза, която коледарите при Първа езикова подкрепиха - за подпомагане на деца на загинали или починали военнослужещи и цивилни служители от ВМС.


Снимки


Александра Вачкова – сред десетте най-добри спортисти за годината на град Варна

На традиционната официална церемония за награждаване на десетте най-добри спортисти за годината, излъчени от анкетата на варненските журналисти и дирекция „Спорт“ на Община Варна, плакет и подгласник на „Спортист на Варна – 2023г.“ получи Александра Вачкова. Наградата е огромно признание за успехите й през годината и най-вече участията и заетите призови места в международните форуми по плуване в открити води – трето място на открития шампионат по плуване в открити води на Белгия, участието й в благотворителния плувен маратон „Swim to Fight Cancer“ Дордрехт, Нидерландия, първо място на плувния маратон о-в Света Анастасия – Бургас.

Поздравления за Александра и още успехи през следващата година!


Отлично представяне на клуба по „История“ при Първа езикова гимназия

По повод 1130 години от Първия църковен народен събор, провел се във Велики Преслав през 893г., клубът по „История“ при Първа езикова гимназия се представи отлично на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски“.

Призовите места са за: Първо място - Вяра Маринова от 9.б клас и Трето място - Борис Славов от 9. г клас

Победител на публиката и на участниците беше присъдена на Вяра Маринова от 9.б клас

Достойно се представиха учениците Доротея Сергеева от 10.в клас и Андрей Костов от 9.г клас

За девета година Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил“ – Варна, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Община Варна, организират Ораторския форум. Той бе на тема: „Значението на Преславския събор за българската история“, а втората тема- по избор на ученика. Всички представиха темите си със завидно ораторско майсторство.


Снимки


Отборите на Първа езикова гимназия отново са на спортния връх

През уикенда се проведоха финалите на ученическите игри по волейбол /девойки – 8.-10.кл./ и баскетбол /юноши 8.-10.кл./. Отборите на Първа езикова гимназия отново са на върха.

Отборът по баскетбол юноши завоюва категорични победи срещу отборите на III ПМГ "Акад. Методий Попов" и ПГТ "Професор Асен Златаров" и така се класира за следващата фаза- Областно първенство.

Първото място завоюваха: Момчил Петров - 9.з клас, Борис Славов - 9.г клас, Никола Дюлгеров - 9.и клас, Стилиян Драгнев - 9.и клас, Никола Караниколов - 9.и клас, Владислав Александров - 9.г клас, Максим Беров -10.а клас, Кристиан Христов -10.д клас, Момчил Събев - 9.е клас, Богдан Сергиев - 10.д клас.

При волейбола нашите момичетата не дадоха никакъв шанс на отборите на III ПМГ "Акад.Методий Попов" и IV ЕГ"Фредерик Жолио Кюри". С категорични победи с по 2-0 гейма купата дойде в Първа езикова гимназия .

Отбор момичета на Първа езикова гимназия: Мартина Димитрова - 10.и клас, Анна-Катерина Станимирова - 10.з клас, Ерия Рашкова - 9.г клас, Габриела Тодорова - 9.г клас, Софи Георгиева – 8.б клас, Василена Иванова - 9.е клас, Александра Дорийска - 9.а клас, Симона Саралийска - 8.и клас, Ваяна Заркова - 10.б клас, Малена Николова -10.в клас.

Пожелаваме на двата отбора успех в следващите фази на първенството!


Призови места за отбора на Първа езикова гимназия на Есенния източен турнир по английска реч и дебати на Фондация БЕСТ

На проведения в края на месец ноември в град Сливен Есенен източен турнир по английска реч и дебати на Фондация БЕСТ, отборът на Първа езикова гимназия, в който се включиха 15 ученици от осми, девети, десети и единадесети клас, се представи достойно, като зае следните призови позиции:

Първо място /от общо осем отбора/ за Жасмина Коба Беридзе 10.и, Йоана Емилова Енчева 10.и, Мария Иванова Янкова 10.и и Нелла Флетчър на Lynch Cup mini tournament, предхождащо турнира състезание

Първо място на BEST Fall East Tournament /от общо двадесет отбора, категория осми и девети клас/ за Ралица Димитрова - 8.а, Анна Иванова - 8.б и Невена Рачинска - 8.е клас

Първо място на BEST Fall East Tournament за Най-добър говорител /от общо 66 участници, категория осми и девети клас/ за Ралица Димитрова - 8.а клас

Пето място в категорията Оратория /от общо12 състезатели/ за Стела Минева - 9.в клас

Най-добра заключителна реч 10-12.клас – Антония Душева - 10.г клас

Най-добра заключителна реч 8-9.клас – Невена Рачинска - 8.е клас

В топ 10 на най-добрите говорители/от общо75 състезатели/, са Дарина Бахтигалиева - 11.е, Жасмина Коба Беридзе - 10.и, Йоана Емилова Енчева - 10.и, Мария Иванова Янкова - 10.и и Нелла Флетчър

Благодарности към целия отбор за достойното представяне и пожелания за ползотворна подготовка за предстоящите турнири и още много успехи!


Снимки


Дара Николова - отличена за участието си в изложбата „Бъдещето на моя град“

Дара Николова, ученичка от 8.в клас на Първа езикова гимазия, беше отличена за участието си в изложбата „Бъдещето на моя град“. В изложбата взеха участие ученици от над 16 училища във Варна и областта. Проектът е съвместна инициатива на Областна администрация – Варна, РУО-Варна и дирекции „Култура и духовно развитие“ и „Образование и младежки дейности“ при Община Варна. Поздравяваме Дара и ѝ желаем още бъдещи успехи!


Мария Кирякова от 9.б клас - Best Female Talent и стипендиант на Министерството на културата

От 1 до 3 декември 2023г. на състезание Dancing INN в град София Мария Кирякова от 9.б клас се яви с шест танца (две солови изпълнения, един дует и три групи), с които спечели шест първи места. В категория Джаз соло освен първо място талантливата Мария спечели и специална награда, а с модерното си соло ,,Just disappeared” триумфира на първо място с максимум брой точки (120/120) и специална награда за академия в Италия. Благодарение на този резултат стана Best Female Talent.

От 9 до 10 декември на състезание в град Варна Мария спечели три първи и три втори места. Благодарение на втората си позиция ( в конкуренция от 40 участници ) със соловото си изпълнение ще взима стипендия от Министерството на културата за деца с изявени дарби.

Пожелаваме ѝ още много успехи!


Грета Бакалова от 11.з клас с награда "Гран при"

На деветия национален конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък" - гр. Велико Търново, Грета Бакалова, ученичка от 11.з клас, получи награда "Гран при" в раздел вокални изпълнители в номинация "Поп" и "Мюзикъл или песен от филм". Конкурсът се проведе от 01.12 до 03.12.23г. В него взеха участие над 300 участници на различна възраст в раздел: вокално изкуство, от които Грета Бакалова беше избрана за най - голямата награда.

Пожелаваме ѝ още бъдещи успехи!


Учениците от Първа езикова гимназия влязоха в ролите на антични философи

Учениците от профили „История и цивилизации“ и „Философия“ от Първа езикова гимназия влязоха в ролите на антични философи и потопиха своите гости в духа на Античността. Събитието се проведе на 1 декември в Археологическия музей-Варна и изненада зрителите си с пет философски пиеси, написани от антични философи, с помощта на които да се придобие представа за обучението в академичните антични школи.

Гости на събитието бяха Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки и гражданско образование и религия-РУО Варна, и Кристина Спасова, главен експерт-РИМ Варна. В диалозите участваха Николай Нейков в ролята на Сократ, Александър Цветков в ролята на Протагор, Дамян Чакъров в ролята на Хипократ, Александър Попов в ролята на Адимант, Никола Стамов в ролята на Ериксимах и Даниел Марчев в ролята на Платон. По време на събитието учениците придобиха нови познания не само в сферата на философията, но и съпреживяха историята от далечното минало.


Снимки


Стипендия „Николай Иванов“ за творците на Първа

Навръх Никулден в гимназията бяха обявени носителите на стипендията на името на Николай Иванов за класиране на призови места на литературни конкурси през изминалата година. Отличените тази година са: Карина Цветкова (12.ж), Славея Минчева (9.ж), Румяна Цветкова (12.ж) и Соня Щерева (12.з). Носителите на стипендията бяха приветствани от директора г-н Ангел Митев, който припомни незаличимата следа на Николай Иванов в гимназията, а стипендиите връчи председателят на Училищното настоятелство г-жа Инджева. Творците зарадваха публиката с изпълнения на свои отличени творби, а музикалното изпълнение на Грета Бакалова завърши емоционално церемонията.

Тазгодишните стипендии са благороден жест към младите творци на двама възпитаници на Първа езикова гимназия: Орлин Ялнъзов и Кристиян Димитров.


Снимки


Мюзикълът “Hairspray“ за трети път на сцената на Първа езикова гимназия

За пореден път на 05.12.2023 г. актовата зала на Първа езикова гимназия се изпълни с публика, която съвсем заслужено аплодира училищните таланти. Мюзикълът “Hairspray“, подготвен по НП „Заедно в изкуствата и спорта“, представя сценичната версия на филма „Лак за коса“. Актьорите блестящо се превъплътиха в ролите на героите си. Изключително настроение създадоха песните и танците от спектакъла. Заслужени аплодисменти получиха и Биляна Стоева – театрален педагог и постановчик, както и бивш възпитаник на гимназията, Станимир Диков – музикален педагог и Биляна Георгиева – хореография.


Снимки


5 декември - Международен ден на доброволеца

По повод Международния ден на доброволеца- 5 декември, кметът на Варна Благомир Коцев връчи наградата за доброволчество „Пиър на годината“ за 2023 година. Отличието се дава на ученици, които работят за превенция на рисковото поведение сред младежи.

Тържествената церемония се проведе в Юнашкия салон в присъствието на повече от 200 доброволци, родители, училищни директори и ръководители на училищните клубове.

Официални гости бяха и Андриана Андреева, областен управител, старши комисар Андрей Ангелов, директор на ОД на МВР – Варна, Марин Маринов, председател на Окръжен съд – Варна, Красимир Конов, председател на Окръжна прокуратура – Варна, проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология, ВМА – Варна, Стела Калмукова, експерт в Регионално управление на образованието, районни кметове и много други.

Кметът на Варна благодари на младите добротворци за отдадеността им на каузата, като добави, че доброволчеството е признак на зрялост и отговорност.

В категория „Доброволец на доброволците“ голямата награда получи Лилия Маринова от 10.в , а в категория „Изключителна активност на училищно ниво“ - Дара Велкова от 10.з и Веселина Иванова от 10.з.


Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември в Първа езикова гимназия се проведе превантивно-информационна кампания по повод Световния ден за борба със СПИН.

Доброволците от Училищния клуб по превенции предоставяха информация, отговаряха на многобройни въпроси и раздаваха тематични флаери и диплянки.


Снимки


Благотворителен спектакъл

На 27.11.2023 г. Актовата зала на Първа езикова гимназия събра ученици, преподаватели, родители, бивши възпитаници и приятели на благотворителен спектакъл на Арт център Арлекин. Представлението "Госпожа Министершата" бе изиграно в подкрепа на нашите деца в нужда.

Събитието се организира от Училищното настоятелство и ръководството на гимназията по идея на г-жа Евелина Николова - наш родител, член на настоятелството и част от трупата на Арлекин.

Искрено благодарим на театралите, които отвориха сърцата си и дариха своите талант и време. Благодарим на всички, които бяха част от нашата кауза и съпреживяхме заедно прекрасния спектакъл. Сумата, която събрахме за нашите ученици, е 3150 лв.


Снимки


Призови места от XV издание на националния конкурс „България танцува“

Четири първи, едно второ и едно трето място от XV издание на националния конкурс „България танцува“ завоюваха балерините от балетната школа - “Студио балет - Бистра Бъчварова” към Общински детски комплекс Варна. Пет от момичетата: Марина Ганчева 10.и, Диана Момчева 10.а, Камелия Ташева 9.з, Стефания Георгиева 9.б и Николета Николова 11.з, са възпитанички на Първа езикова гимназия. Те се завърнаха от най-големия танцов конкурс с призови места.

Диана Момчева завоюва първи места в разделите „Класически балет“ и „Характерен танц“ при солистите. Тя бе удостоена и с Национална стипендия от Министерството на образованието и науката по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С Национална стипендия бе удостоена и Стефания Георгиева, която се класира трета при соловите изпълнения в категория „Класически балет“. При груповите изпълнения балерините спечелиха първо и второ място в „Класически балет“, както и първо място в категория „Характерни танци“. Поздравления и още много успехи за Марина, Диана, Камелия, Стефания!


Участие на представители от клуб „Европа“ в сесия на Европейския младежки парламент

Младшите посланици от клуб „Европа“ при Първа езикова гимназия взеха участие в Първата присъствена регионална сесия на Европейския младежки парламент (ЕМП) в България, която се проведе в град Благоевград. В подготовката на събитието активно се включи младши посланик от Първа езикова гимназия – Мариела Рангелова от 12.з клас, която е част от Управителния съвет на организацията. В международното събитие на тема „Отключване на потенциала: Засилване на ролята на малките градове в подкрепа на националното развитие“ участваха 50 делегати от 8 държави: Гърция, Хърватия, Словакия, Турция, Сърбия, Норвегия, Швейцария и България. Учениците бяха разделени в комисии и работиха по определени теми на английски език: „Култура и образование“ (Жоанна Георгиева 11.ж клас), „Околна среда, здравеопазване и безопасност на храните“ (Елизабет Иванова 11.ж клас), „Транспорт и туризъм“, „Устойчивост на селското стопанство“ (Мария Кацарова 11.г клас и Мартин Белчев 11.и клас), „Регионално развитие“ (Божидара Иванова 11.з клас, Доника Тодорова 11.з клас, София Ангелова 11.з клас и Даниел Марчев 11.ж клас). Всички те представиха и защитиха отлично своите резолюции, с които подготвиха възможни решения по зададените проблеми. Проведените дебати показаха гражданската позиция на участниците във форума. Освен запознанствата и работата с нови хора, както и разширяването на знанията по политически и социални теми, сесиите на ЕМП- България подпомагат интеграцията в ЕС и насочват мисленето на младите участници към належащите за обществото теми.


Снимки


„Четенето е модерно“ в Първа езикова гимназия

Фондация „Четене“ и Сдружение „Книги и четене“ с партньорството на Министерството на образованието и науката организират на 17.11.2023 г. „Ден на четенето“ под мотото „Четенето дава възможности“.

С няколко инициативи Първа езикова гимназия се включи в кампанията с надслов „Четенето е модерно“. Учениците в гимназията четоха свои лични произведения, творби на възпитаници на Първа – бивши и настоящи, както и произведения от любими автори на български, английски, испански, руски и корейски език.


Снимки


Лятна академия „Зелени простори“ - обучение чрез преживяване, забавление и творчество 2023 г.

Проектът Лятна екоакадемия „Зелени простори“ бе осъществен, благодарение на Община Варна по дейност “Младежки проекти 2023”, от Училищното настоятелство при Първа езикова гимназия - гр. Варна. Участие в него взеха ученици от школа “История”. Целите на проекта бяха насочени към даване на възможност на младите хора за пряко общуване с природата и възприемането ѝ като естествено място за пълноценно общуване, обучение чрез добиване на пряк опит, преживяване, забавление и творчество.

По време на пътуващия екосеминар „Зелени простори – Стара планина“ участниците успяха да съберат и хербаризират над 20 вида билки, с чиито лечебни свойства се запознаха. Бяха проведени няколко дискусии сред природата – „Природата наш дом, учител и лечител“ и „Богатството на билковата флора“. Филмът „Зелени простори – Стара планина“ бе подготвен с творчески професионализъм и лятна емоция. В края на пътуващия семинар участниците организираха „Вечер в планината – магията на огъня“, където споделиха своите преживявания и впечатления от изминалите походи и разходки сред прекрасната, богата и живописна природа. 16-километровият поход до Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ даде възможност на участниците да се запознаят с българския бит, култура, традиции и обичаи, съхранени във времето.

Като вече утвърдена традиция учениците облагородиха с цветя и билки пространствата около ДЦ «Слънчевата къща». Заедно с нейните обитатели взеха активно участие в изграждането на „Слънчев Тих кът“ – пейки и маса за срещи и отдих, като по този начин пространството стана по-зелено и по-приветливо.

Всички придобити знания намериха своето място в края на проекта при представянето на филма „Зелени простори“, среща в ДЦ „Слънчевата къща“ и фотографската изложба в Музей за нова история на Варна.

По време на изминалия летен лагер младежите имаха възможност да се забавляват на открито, да получат удовлетворение от собствения си труд и разбира се, да създадат нови топли спомени и творчески идеи за бъдещи проекти. Обученията и дейностите по проекта продължиха в насока опазване на българската природа и постигане на хармония с нея.

Проектът се осъществява със съдействието на Община Варна, Дирекция «Образование и младежки дейности».


Снимки


Отлично представяне на Областния кръг на Многоезичното състезание

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Валентина Цветкова от 11.и, Георги Тодоров от 11.и, София Ангелова от 11.з и Ани Димитрова от 11.з за отличното им представяне на областния кръг на Многоезичното състезание и класирането им за националния кръг, в който ще се състезават с ученици от 50 училища от цялата страна.

Многоезичното състезание е предизвикателство за учениците от 11. клас, които трябва да покажат знания и умения на два чужди езика. Задачите за слушане и за четене с разбиране са на изучавания първи чужд език, а създаването на текстове е на изучавания втори чужд език.

Пожелаваме им успех!


Първа езикова гимназия – отново шампион

В периода от 08. – 13.11.2023 г. на стадион „Локомотив“ в гр. Варна се проведе общинският кръг на Ученически игри 2023-2024 г. В оспорвана конкуренция с други седемнадесет училища от гр. Варна отборът на Първа езикова гимназия (с ученици от 11. и 12. клас) завоюва шампионската футболна титла. По този начин отборът си осигури участие в областния кръг, който ще се проведе през месец март 2024 г.

Пожелаваме успех на нашите футболисти!


Ученици от Първа езикова гимназия посетиха Немската читалня към Регионалната библиотека- гр. Варна

На 13.11.2023 г. учениците от 9.д клас на Първа езикова гимназия с класен ръководител Росица Кирилова посетиха Немската читалня към Регионалната библиотека в град Варна. Г-жа Бойка Тодорова, отговорник на читалнята, запозна учениците с богатата колекция от материали, предоставени от немска страна, както и с реда и условията за тяхното ползване. С голямо желание и интерес учениците взеха участие в различни игри, които обогатиха техните езикови умения и знания.


Снимки


Наградени ученици от Държавен архив - Варна

Ученици от профил „История“ при Първа езикова гимназия с ръководител Нела Димова бяха отличени на специална церемония в Държавен архив - Варна по повод Празника на българските архивисти. В конкурса за историческо есе на тема: „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите“ бяха отличени:

Първо място - възрастова група - IX-XII клас – Йоана Лазарова, XIІ в клас

Второ място - възрастова група IX-XII клас – Елка Минкова, ХІІ е клас

Специална награда на журито в категорията „Изследовател – архивист“ – Яница Бяндова, XIІ в клас

Поощрителни награди получиха Йоанна Стоянова – ХІІ з клас и Кристияна Христова ХІІ в клас

Участниците имаха задачата на базата на проучените от тях документи в Държавен архив – Варна да представят исторически есета и доклади за живота и дейността на варненци – участници в национално-освободителното движение.

Темите на конкурса бяха изключително разнообразни: Освобождението на Варна, годишнини на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Драсов, Отон Иванов, Никола Корчев, Тодор Габарев, Петър Иванов, Желязко Попов и др. Участниците имаха възможността да се срещнат с правнучката на Иван Драсов проф. д-р Ружа Панчева, която разказа интересни факти от неговия обществен живот във Варна.


Снимки


Ден на народните будители в Първа езикова гимназия

На 02.11.2023 година учениците от школа „История“ към Първа езикова гимназия почетоха историческата памет, като представиха свои разработки, посветени на видни наши будители и дейци като Софроний Врачански, Иван Вазов, Пенчо Славейков и др. Народните будители забравят за себе си, живеят смислено, праведно, вдъхновено и умират със съзнанието, че отдават сили и се жертват за нещо велико. Ние сме длъжни да помним и да предаваме тази история на идните поколения. Историята на България, която един йеромонах пренася като чудотворно ковчеже по земите ни. Историята, която изцелява болните духом, окрилява храбрите, отключва изворите на вдъхновението за поети и герои.

Преди сто години министърът на просвещението в правителството на Стамболийски Стоян Омарчевски казва: „Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж, само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...“

Днес още по-актуално звучи призивът да си спомняме имената и делата на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


Конференция за Западните Балкани

От 9-11.10.23 г. се проведе конференция за Западните Балкани за ученици, изучаващи интензивно немски език. Домакин беше гр. Тирана, Албания. Иванина Андонова от 11.е клас беше една от участничките от Варна. Тя имаше възможност да се включи в събитието по покана на г-жа Ауф дем Берге, координатор по немски език за Североизточна България. Темата на конференцията беше: “Медии и фалшиви новини“. Ученици от няколко балкански страни участваха в семинари, изработиха в смесени групи видеоклипове (с измислени новини) и се запознаха със забележителностите в Тирана.


Финал на международните ученически дебати на немски език в Берлин

Нора Георгиева от 12.д клас имаше възможността да присъства от 25.09.- 29.09.23 г. на европейския финал на младежките дебати на немски език в гр. Берлин, Германия. 25 ученици от 14 европейски страни пътуваха до Берлин, за да обсъдят заедно политически и социалнозначими теми.

Четиримата най-добри се класираха за финала, който се проведе за първи път в сградата на Министерството на външните работи. Сред гостите на събитието беше Анет Шаван, бивш федерален министър и Франк-Юрген Вайзе, председател на настоятелството на фондация Hertie. Въпреки че Нора не стигна до финала, е сигурна, че все пак е победила. Незабравимите емоции от дебатите, опознаването на културната и историческата страна на Берлин и многобройните приятелства са част от голямата победа за Нора.

Специално за финала пристигна и Жанина Петева, координатор на младежките дебати за България.


Финалният кръг на националното състезание по изразително четене на немски език "България чете"

На 26.10.23г. в гр. София се проведе финалният кръг на националното състезание по изразително четене на немски език "България чете". Ученикът Мелих Исмаил от 9.и клас, с ръководител г-жа Станимира Мирчева, спечели първо място в надпреварата и пребори своите конкуренти в два кръга. В първия кръг всички участниците имаха задача да прочетат определен откъс от книгата "Момчето и капитанът", а във втория кръг трябваше да представят книга по избор и да прочетат откъс от нея. Членовете на журито имаха сериозни трудности да излъчат един победител сред шестимата победители от регионалния кръг на състезанието. Решаващи критерии бяха: пресъздаване на атмосфера, мелодия и произношение, както и контакт с публиката. Първа езикова гимназия поздравява своя ученик и неговия ръководител за постигнатия успех!


Eкспозиция на тема "Будител"

По случай Деня на народните будители ученици от Първа езикова гимназия- Варна се включиха с рисунки в експозиция на тема "Будител". Младежите представиха своите графики, живописни и дигитални рисунки. Темата вдъхнови учениците да нарисуват портрети на значими за българската духовност личности, да предложат идеи за символични изображения и да пресъздадат истории за смелост и чест като легендата за нос Калиакра.

Честит празник на всички, които запалват искрата на любовта към книгите и познанието!Снимки


Турнир по стрийтбол /юноши/ за " Купата на Ректора"

На 15.10.23г. се проведе турнир по стрийтбол /юноши/ за Купата на ректора на Икономическия университет - Варна. Първа езикова гимназия участва с два отбора.След оспорвани мачове срещу отборите на III ПМГ, ПГ по електротехника и ПТГ, нашите момчета заеха първите две места и спечелиха купата.

Отборите бяха съставени от:
Стилиян Драгнев- 9.и
Борис Славов-9.г
Никола Дюлгеров- 9.и
Никола Караниколов- 9.и
Момчил Петров- 9.з
Момчил Събев- 9.е
Владислав Александров- 9.г
Жорж Тодоров- 11.в


VII Национален конкурс „Будител“ и Национална историческа конференция „Завещаната ни свобода“

VII Национален конкурс „Будител“ и Национална историческа конференция „Завещаната ни свобода“ приключиха с предложение историческите проекти да бъдат включени в „дигиталната раница“ на МОН. Предложение за това беше отправено в рамките на конференцията, с която завърши конкурсът, организиран от Първа езикова гимназия и Регионалното управление на образованието във Варна. Идеята разработките да станат част от съдържанието на образователната платформа беше приветствана от Радостина Николова, главен експерт „Съдържание на училищно и предучилищно образование“ към МОН. Тя оцени високо утвърдените ученически форуми във Варна, които присъстват в националния календар на просветното министерство, като изтъкна ролята им за проучването и съхраняването на нашите историческа памет и минало. Радостина Никола присъства и на награждаването на проектите, отличени на конкурса „Будител“, който по традиция се провежда под патронажа на кмета на община Варна. Церемонията, за която пристигнаха ученици и учители от цялата страна, се състоя в Юнашкия салон в морската столица.

Вдъхновени от знакови годишнини – 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от Освобождението на България, младежите се състезаваха в общо 6 категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. На първо място бяха отличени Кристиана Стоянова от ПМГ „Васил Друмев“, гр. Велико Търново (есе); Мелвин Сюлейман от СУ „П. Р. Славейков“, гр. Кърджали (видео есе); Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (доклад); Румяна Цветкова и Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (филм); Полина Динчева и Лукман Ибрахим от СУ „Стоян Заимов“, клуб „Завет“ – гр. Плевен (драматизация); Християн Долчинков от ПМГ „Васил Друмев“, гр. В. Търново (презентация). Със специалната награда на кмета на община Варна бяха удостоени школа „История“ към варненската Първа езикова гимназия и СПГЕ „Джон Атанасов“ в гр. София.

Конкурсът се реализира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния архив, както и д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет”. Сред спомоществователите, които за поредна година връчиха специални награди, са също д-р Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботйов“, Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националният дворец на децата.

Гост лектор на провелата се Национална ученическа конференция на тема: „Завещаната ни свобода”, бе проф. Пламен Митев, историк и преподавател в СУ „Климент Охридски“, с когото учениците имаха възможност да коментират историческите факти, а също и митовете около най-ярките личности, свързани с националните идеали и борбата за освобождение на България. В беседите с учениците и учители се включиха още д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботйов“, специалистите от РИМ – Варна, Мариана Николова и Кристина Спасова.

Снимки


Среща на учениците от 10. и 11. DSD класове с г-н Мориц Зайлер

На 11.10.2023 г. учениците от 10. и 11. DSD класове имаха удоволствието да се срещнат с г-н Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел на Посолството на Федерална Република Германия. Гост на срещата беше и г-н Неделчо Неделчев, почетен консул на Федерална Република Германия във Варна. В актовата зала на Първа езикова гимназия учениците проведоха интересна дискусия с г-н Зайлер, който първо сподели любопитни факти за себе си. В разговора бяха засегнати актуални теми, като войната в Украйна, въвеждането на еврото, Шенген, свиването на производството във въглищните централи за сметка на използването на алтернативни източници за добиване на енергия. Въпроси бяха зададени и за мигрантската вълна в Европа. На срещата присъстваха г-н Ангел Митев и учители по немски език в Първа езикова гимназия.


Никола Стамов взе участие в международен хоров проект Реквием на Моцарт в Берлинската филхармония

От 27.09. до 02.10.2023 година в град Берлин, Германия, Никола Стамов, ученик от Първа езикова гимназия, заедно с Хора на варненските момчета и младежи взе участие в международен хоров проект – Реквием на Моцарт в Берлинската филхармония и поредица от самостоятелни концерти в Института по изкуствата и концертни зали в Берлин. В проекта на Международната академия за хорово изкуство участваха 15 хорови колектива – общо 650 хористи от 18 държави от Европа, САЩ, Азия и Австралия.

Хорът на варненските момчета и младежи към хорова школа „Проф. Марин Чонев“ – община Варна, получи официална покана за участие в този престижен международен проект след прецизна селекция.

Никола Стамов, заедно с хоровия колектив, ръководен от Дарина Кроснева – Стаменова (диригент) и Светлана Панайотова (пианист, корепетитор), достойно защитиха нивото на българското хорово изкуство. Осъщественото турне допринесе за популяризирането на българската култура на световно ниво.


Максим Ялнъзов, ученик от IX е клас представи своята първа авторска песен „Все по-далеч“

В навечерието на Международния ден на музиката, Максим Ялнъзов, ученик от IX е, клас представи своята песен „Все по-далеч“. Автор на музиката е самият той, текстът е на Йоана Кесова, а аранжиментът е дело на пловдивския композитор, аранжор и джазмен Валери Костов.

Песента участва във второто издание на конкурса за нова детска и юношеска песен Eclectica Union Kids – Symphony Competition, провел се на 30.09.2023 година, във Военния клуб в София.

Изпълнението бе съпроводено от оркестър „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“ под диригентството на Минко Ламбов. Във вълнуващата и емоционална музикална надпревара, сред утвърдени автори, „Все по-далеч“ спечели втора награда на конкурса.

Видео интерпретацията на песента разказва история за една романтична любов, която краят на лятото поставя пред изпитание дали е истинска и дали ще устои на времето. Видеоклипът може да бъде видян на официалния канал на Максим Ялнъзов в YouTube - //www.youtube.com/watch?v=xiYQHPzCYfY.


„Перспективата изкуствен интелект“

Днес учениците от Първа езикова гимназия имаха удоволствието да присъстват на презентация на тема „Перспективата изкуствен интелект“ от доктор Артур Кордон, международно признат експерт в областта на прилагането на изкуствения интелект в индустрията.

Ученици от 11. и 12. клас - профили информатика, информационни технологии, математика, и техните преподаватели, се запознаха с тенденциите в развитието на изкуствения интелект и предизвикателствата, които стоят пред човечеството, както и с възможностите за професионално развитие в тази област.


Отлично представяне на лекоатлетите от Първа езикова гимназия

На 30.09. 2023 г. в гр. Варна се проведе Национален турнир шосеен пробег „Варна“. В него отлични резултати показаха лекоатлетите от Първа езикова гимназия:
Първо място и златен медал на 1000 м за Стефания Любенова, ученичка от 8. и клас.
Второ място и сребърен медал на 2000 м завоюва Никола Йорданов от 9. клас.

Същия ден в гр. Трявна са проведе национален турнир по лека атлетика, в който ученикът Дилян Чернополски от 8. клас спечели два златни медала на 100 м и 200 м.


Спортни успехи на Александра Вачкова от 11.в клас

На 26.08. и 27.08.2023 г. Александра Вачкова, ученичка от 11.в клас на Първа езикова гимназия, закри сезона на плуването в открити води с участие от името на Община Варна и Република България в два форума:

Благотворително, в подкрепа на борбата с онкологичните заболявания, като плува 2,5км. в каналите на Дордрехт, Нидерландия, в организираното събитие Swim to figth cancer

В Белгийското първенство в открити води, което се провежда на езерото Hazewinkel, в дистанция 5 км, където завърши трета.

Лятото беше едно от най- успешните за Александра – първа при жените на най-големия плувен маратон в България, 6.7км от остров Св. Анастасия до мостика на гр. Бургас; трета при жените на проведения в Бургас маратон Порт-Бургас на дистанция 3 км и четвърта на 1км, който тази година бе под егидата на World Open Water Swimming Community, наситен с международно участие; четвърта на маратона Галата- Варна и с признание от публиката и журналистите за спортсменско поведение, като помага на финала на свой опонент, за да завършат заедно.

На държавното лично и отборно първенство Александра допринесе за спечелването на купата при девойките за отбора си с три златни щафетни отличия, два бронзови индивидуални медала и куп престижни класирания.


Ученичка от Първа езикова гимназия- вицешампион на Държавното клубно първенство по художествена гимнастика

Дара Николова от 8.в клас е част от отбора, който завоюва сребърните медали на Държавното клубно първенство по художествена гимнастика. Поздравления за успеха и пожелания за покоряване на нови върхове!

Видео

Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница