Успехи за учебната 2023-2024г.


Три отбора и три първи места в чест на Трети март

61-вата щафетна обиколка на Радио Варна в чест на Трети март приключи със златни медали за отборите на Първа езикова гимназия. Точно в 12.00 ч бе даден старта на щафетната обиколка. В нея участваха отбори в три възрастови групи за момчета и момичета. Отборите на гимназията нямаха никаква конкуренция. Победиха своите съперници убедително с голяма преднина.

Медалистите по стартов списък: Петър Борисов Касиков – 9.д, Александър Павлов Павлов – 9.ж, Росен Димитров Димитров – 10.з, Никола Яворов Марков – 9.д, Никола Диянов Йорданов – 8.е, Анелия Иванова Златева – 9.и, Тея Милен Иванова – 10.е, Вероника Славова Николова – 9.з, Виктория Борисова Чанкова – 10.г, Магдалена Пламенова Петрова – 9.ж, Стефания Мартинова Любенова – 8.и, Сияна Юлиян Бонева – 8.б, Мартина Радостинова Шикова – 8.и, Симона Калоянова Петрова – 8.б, Антония Димитрова Атанасова – 8.ж.

Ръководители на отборите: К.Алипиева, Д.Филипова и Д.Филипов


Александра Вачкова с четири медала от медународния турнир „Акулите“

Състезателката на клуб по плувни спортове "Астери" Александра Вачкова (2006) спечели четири медала на силния международен турнир "Акулите", който се проведе от 23. до 25. февруари в ОЗК Парк Арена Бургас. Александра спечели златни медали в дисциплините 200 м бътерфлай и 400 м съчетано плуване и бронзови медали на 50 м и 100 м бътерфлай. В състезанието взеха участие 767 плувци от 43 клуба от България и Турция.


Катерина Кръстева 12.в със специалната награда „Мис популярност“

Конкурсът ,,Мис Туризъм Свят” е сбъдната мечта за Катерина Кръстева от 12.в клас. От Куанджоу-Китай тя се върна с първата си титла от международен конкурс“, след като спечели гласовете на публиката –„Мис популярност“. Красавицата бе изпратена на конкурса, след като в края на лятото зае първо място в надпреварата - Мис „Влюбена във вятъра“ в едноименния замък в Равадиново.

Поздравления и още много бъдещи успехи!


"Тийн" - празник на изкуството и съпричастността в Първа езикова гимназия

На 27.02.2024 г. в актовата зала на Първа езикова гимназия станахме свидетели на празник на изкуството и съпричастността.

По инициатива на Арт група “Театрално забавление” с ръководител Биляна Стоева и със съдействието на ръководството на гимназията, училищното настоятелство, родители, учители, бивши и настоящи възпитаници на училището успяхме да съберем сумата от 3220лв. в подкрепа на момичетата от волейболния отбор на гимназията.

Публиката беше развълнувана както от благородната кауза, така и от впечатляващото изпълнение на талантливите млади актьори. Посланията на спектакъла са неоценима помощ в сложните отношения между тийнейджъри, родители и учители.

Случилото се е поредното доказателство, че заедно можем всичко.


Отлично представяне на XXXII математически турнир „Черноризец Храбър“

На 01.11.2023 г. се проведе традиционният есенен математически турнир в чест на Деня на Народните будители „Черноризец Храбър”, който е част от календарния план за състезанията на Съюза на математиците в България и МОН. Ученикът от 10.д клас Емил Бориславов Даковски се представи отлично, като заслужи бронзов медал. Поздравления за успеха!


Ученици от Първа езикова гимназия представиха България на специална младежка сесия в Европейския парламент.

Младши посланици от Първа езикова гимназия във Варна се включиха в специална младежка сесия по програмата „Евроскола“ в Европейския парламент в Страсбург на 15.02.2024 г. Правото да участват бе извоювано, благодарение на тяхната изключително активна и разнообразна дейност в клуб „Европа“ към Първа езикова гимназия, ръководен от г-жа Нела Димова. Учениците от гимназията представиха България с гордост и впечатлиха не само официалните лица, но и младежите от другите европейски държави със своята ангажираност към сериозността на събитието, с професионализма и ентусиазма си, със своите задълбочени познания по дискутираните теми в областта на екологията, проблемите в Европа и фалшивите новини, както и с умението да се изразяват и аргументират на английски и немски език. В благодарственото писмо, получено от екипа на Евроскола, се отбелязва изключително важната роля, която има тази тяхна изява, и се подчертава активното участие на нашите учениците при задаването на въпроси, споделянето на идеи и даването на предложения, свързани с обсъжданите теми.

В началото на събитието към участниците бе отправено поздравително видео обръщение от Роберта Мецола (Председател на ЕП), след което им беше предоставена възможност чрез видеоконферентна връзка да задават въпроси по актуални теми към Робертс Зиле (Заместник-председател на ЕП) и Вивиан Алю, експерт по проблемите на екологията.

Особено силно беше представянето на учениците от гимназията в симулацията на работата на Европейския парламент, където младшите посланици бяха разделени на четири групи и влязоха в ролята на евродепутати от парламентарни групи с различни позиции (за, против, колебаещи се и компромисно-ориентирани) по отношение на плана за действие на ЕС за освобождаване на въздуха, водата и почвата от замърсители. Те се справиха отлично със задачата да дебатират и отстояват аргументирано своята позиция и показаха впечатляващи умения за говорене пред публика по актуални въпроси.

За успешното представяне дадоха своя принос и подкрепа преподавателите Нела Димова (ръководител на екипа младши посланици и ръководител на клуб „Европа“ в Първа езикова гимназия) и Донета Митева (преподавател по английски език). Състезанието между учителите от различните държави допринесе за атмосферата на събитието, като Донета Митева бе удостоена с възпоменателен плакет като участник в отбора победител сред учителите.

Събитието потвърди важността на активното участие на младите хора в обществените процеси в Европа и вдъхнови участниците за нови успехи. Това преживяване ще остане в сърцата им като незабравим спомен и като доказателство, че имат знанията, уменията, силите и таланта да продължават своето развитие и да достигат невиждани хоризонти.

За пореден път възпитаниците на Първа езикова гимназия показват, че където и по света да се намират, те представят достойно и с гордост своята гимназия, своя град и своята страна.

Списъкът на участниците в младежката сесия:

Георги Илиев 10.з, Елена Димитрова 12.д, Марина Плугчиева 11.в, Никола Стамов 12.г, Александър Иванов 11.ж, Богдан Алексиев 10.а, Велина Вълчева 11.г, Йоанна Стоянова 12.з, Румяна Цветкова 12.ж, Андрей Костов 9.г, Ивайло Дичев 10.з, Елена Атанасова 9.д, Вяра Маринова 9.б, Симона Вълчева 12.в, Жоанна Георгиева 11.ж, Даниел Марчев 11.ж, Мариела Рангелова 12.з, Калина Бърнева 9.а, Соня Щерева 12.з, Мария Колева 12.в, Борис Славов 9.г, Сияна Костадинова 10.ж, Анна Мария Пенева 11.г, Ивайло Иванов 11.а клас.


Снимки


151 години от гибелта на Апостола

На 19.02.2024г. ученици от школа "История" към Първа езикова гимназия почетоха паметта на Българския апостол на Свободата – Васил Левски, като представиха разработка с факти и истории от живота му. 151 години от гибелта на Апостола – вечният морален критерий на поколения българи от Освобождението до днес. Стихотворението на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски" беше представено в рецитал, с посланието, че дори след смъртта си Левски възкръсва в народната памет. Името на Левски е свято в българската история и отдавна се е превърнало в идеал. Винаги, когато почитаме паметта на Апостола на свободата, всички се обединяваме около твърдението, че той е най-големият герой на България!


Натали Костова със златен медал при жените!

На 18 февруари 2024 се проведе Националният шампионат по лека атлетика за мъже и жени, за който Натали получи специална покана от БФЛА за подготовка и участие в състезанието, тъй като тя е твърде малка по възраст. Но в характерния за нея шампионски стил тя се пребори за първото място и завоюва златен медал на висок скок при жените! Поздравления за Натали и още много призови места!


Отлично представяне на ученици от Първа езикова гимназия в Националния шампионат по лека атлетика до 16 години

Отлично представяне на състезателите по лека атлетика в Националния шампионат до 16 години, провел се на 10-11.02.2024 г. в гр. София. Оспорвано състезание с отлични резултати за:

Сияна Бонева от 8.б клас с нов национален рекорд и златен медал в щафетното бягане 4 x 200

Дилян Чернополски от 8.и клас със златен медал на 60м с препятствия с нов национален рекорд и сребърен медал на 60м, с личен резултат

Стефания Любенова от 8.и клас със златен медал на 800м, с лично постижение и бронзов медал на 400м, с лично постижение

Никола Йорданов от 8.е клас със златен медал на 400м, с лично постижение и бронзов медал на 800м, с лично постижение

Мартина Шикова от 8.и клас с бронзов медал на скок дължина

Учениците са състезатели на СКЛА "ЕВЪР" и СКЛА"Виктория" и възпитаници на Първа езикова гимназия.

Успех и в предстоящите състезания!


Златен плакет в областта на сценичното изкуство за Музикалния театър на Първа езикова гимназия

Когато на едно място са събрани талант, ентусиазъм, отговорност, приятелство и съзидателен колективен дух, резултатът винаги е ПЪРВОкласен. И те го направиха! Музикалният театър на ПЪРВА е ПЪРВИ в Международния музикален конкурс "Орфееви таланти" 2024 г., гр. Пловдив. Редом с академичните и спортни постижения на учениците и учителите от Първа, във витрината с трофеи, вече ще блести и Златен плакет в областта на сценичното изкуство. Въпреки трудностите, съставяне на трети каст и липсата, по здравословни причини, на един от основните актьори, за една нощ спектакълът Hairspray бе възстановен и изигран в пълния му блясък.

Благодарим на ръководството на гимназията за вярата, на учителите за подкрепата, но най-вече на всички артисти - ученици от Първа, включили се в създаването на мюзикъла от първа репетиция до златното отличие. Очаквайте още постижения и нови спектакли! С обич: Станимир Диков - музикален педагог, Биляна Стоева - театрален педагог и Биляна Георгиева – хореограф


Успехи за лекоатлетките на Първа езикова гимназия

На 28.01.24г. в гр. София, зала „Фестивална“, се проведе Национален шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18г. Възпитаничките на гимназията се представиха отлично.

Натали Костова покори 1.77 в скока на височина.

Освен че стана шампионка в дисциплината, Натали Костова от 10.б атакува норматива за балкански игри и за еврошампионата (1.74) и го превзе от първи опит. Последва успех и на 1.77! Този резултат я нарежда на пето място сред девойките под 18 години в Европа към момента.

Виктория Чанкова от 10.г клас завърши със сребърен медал на 400 м и златен медал в щафетата на 4х200 м, Стефания Любенова от 8.и клас е със сребро на 800 м и Вероника Николова от 9.ж клас е с четвърто място на 3000 м.

За пореден път възпитаничките на Първа доказват, че успехите в учението вървят ръка за ръка с успехите в спорта. Дерзайте момичета и успешно представяне и в следващите състезания!


Никола Стамов с награда от БАН

На 2 и 3 декември се проведе десетото издание на ученическата научна сесия в емблематичната сграда на Българската академия на науките на ул. 15 ноември № 1.

В научния форум организиран от Ученическия институт на Българската академия на науките взеха активно участие над 200 души, които се състезаваха в различни направления.

Никола Стамов, заедно със своя преподавател и научен ръководител Нели Димова, участва в тематично направление "Обществени и хуманитарни науки " с разработката "България спаси своите евреи " - задълбочен научен доклад, със сериозно документално изследване. В доклада бяха представени много непоказани документите, свързани с Варненското еврейско училище, Варненската еврейска община, Централната консистория на евреите в България, както и много фотографии и документи относно спасителните плавателни курсове от пристанище Варна към Обетованата земя.

Никола Стамов бе удостоен с награда за задълбочено научно изследване по актуална историческа проблематика на ученическата научна сесия. Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, академик Петър Кендеров - основател на УчИ - БАН, както и членовете на журито подчертаха сериозното академично ниво на доклада и изключителността на извършената работа. Доцент Евгения Сендова похвали Никола Стамов и Нели Димова за направения доклад и изтъкна безспорната актуалност на темата.

Част от наградата е отпечатването на резюмето на доклада в Юбилеен сборник на Десетата научна сесия.


Снимки


Успехи на отборите по бадминтон

През уикенда се проведе Общинското първенство по бадминтон за юноши и девойки 8.-10. кл. Юношите спечелиха безапелационно златните медали, като победиха отборите на ГПЧЕ "Йоан Екзарх" и ПТГ и се класираха за следващия етап - Областното първенство. Отборът на юношите е в състав: Владимир Щерев- 10.б, Стилиан Стоименов- 10.д, Данила Алферов- 9.б, Георги Гичев- 10.б.

След оспорвани срещи с останалите отбори нашите момичета останаха четвърти. Отборът на девойките е в състав: Рея Кирчева- 9.е, Лилана Димитрова- 9.д, Елеонора Гинчева- 8.г.

Пожелаваме успех на всички в следващите етапи на ученическите игри.


Призови места за ученици от Първа езикова гимназия на Националното състезание по лингвистика

На 20.01.2024 г. в МГ"Акад. Кирил Попов" - град Пловдив се проведе Националното състезание по лингвистика. С първа награда на Елис Гюджен за възрастова група "9. клас" и трета награда за Елица Иванова за възрастова група "12. клас" учениците показаха аналитична мисъл и борбен дух. Младежите се запознаха с красотите и забележителностите на снежен Пловдив и с нетърпение очакват националния кръг на олимпиадата по лингвистика, където отново ще представят достойно гимназията и града.


Снимки


Натали Костова със сребърен медал в дисциплината скок височина на Националния шампионат по лека атлетика

На Националния шампионат по лека атлетика, който се проведе в зала „Фестивална“ на 20 - 21 януари 2024 г., Натали Костова от 10.б клас завоюва сребърен медал при по-големите (под 20 год.) в своята дисциплина скок височина. Тя скача уверено, като покори последователно летвата при всички опити до 172 см включително, без да допусне фаул. Пожелаваме ѝ успех и следващата седмица, когато ще се яви на Националния шампионат в своята възрастова група.


На 21.01.2024 г. в град Варна се проведе общинският етап от ученическите игри по шахмат

Представителният отбор по шахмат на Първа езикова гимназия с лекота успя да завоюва първото място в общинския етап от ученическите игри и продължи към областния етап на състезанието.

Учениците, взели участие, са: Иванина Светославова Андонова - 11.е клас, Сияна Илкова Костадинова - 10.ж клас, Виктор Валентинов Тодоров - 10.в клас, Преслав Василев Василев -10.а клас, Богдан Живков Алексиев -10.а клас.

Ръководител на отбора - ст. учител Методи Миланов

Следващият етап от ученическите игри ще се проведе в гр. Шумен - пожелаваме успех на отбора!


Първа езикова гимназия - домакин на училища - посланици на Европейския парламент

Регионална среща на училища – посланици на Европейския парламент се проведе на 19 януари 2024 година в Първа езикова гимназия, Варна. 130 ученици от 10 училища, от 6 населени места – Варна, Добрич, Русе, Силистра, Търговище, Шумен взеха участие във форума. Гости на събитието бяха: г-н Диан Иванов - зам.-кмет на община Варна, който поднесе поздравителен адрес от името на г-н Благомир Коцев - кмет на Община Варна, д-р Ирена Радева - началник на РУО - Варна, г-жа Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" - община Варна, професор Ингрид Шикова, катедра "Европеистика" към СУ "Св. Климент Охридски", Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент, д-р Красимира Василева – председател на Националната асоциация на българските европейски клубове и Таня Чунтова – връзки с обществеността към ИЕЦ България.

Господин Ангел Митев – директор на Първа езикова гимназия - пожела на всички участници в събитието да съхранят нестихващия интерес и активната си гражданска позиция, като насърчи желанието им да бъдат пълноценни граждани на обединена Европа.

На срещата присъства и евродепутатът д-р Емил Радев - заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, който се включи в дискусия по актуални теми от дневния ред на Европа. Учениците отправиха въпроси, свързани с перспективите на страната ни за присъединяване към Шенген и еврозоната.

Регионалната среща продължи с "Европейски етюди" по сценарий на професор Ингрид Шикова, представени от учениците от клуб "Европа" към Първа езикова гимназия. Заниманията продължиха в 6 творчески работилници с теми, засягащи замърсяването на въздуха и водите; "Подготвени за цел 55", симулация на избор за кандидат евродепутати - 2024; правата на гражданите на ЕС; изкуственият интелект в полза и опасност на човека; зелени решения за енергоспестяване. Първа езикова гимназия демонстрира провеждането на дискусия с основна тема "Границите на толерантността – приобщаване и задължения на мигрантите", като модераторите защитиха европейските ценности и права на човека.

По идея на младшите посланици на Първа езикова гимназия регионалната среща завърши с традиционно българско право хоро като символ на обединението и демонстрирането на пръстените, нюанси от различни култури, в рамките на Европа. В навечерието на регионалната среща младшите посланици от Първа езикова гимназия подредиха изложба „Европа в моите очи“ в 50 лични фотографии от България и Европа, която бе открита по време на форума, и възобновиха "Европейския коридор" с табла на 27-те държави членки на ЕС.


Снимки


Натали Костова от 10.б клас е отличена в категория "Младо дарование"

На провелата се церемония за Годишните награди за спортист на гр. Варна за 2023 година Натали Костова от 10.б клас за втори път беше отличена в категория "Младо дарование". Тя беше наградена за успешното си представяне през изминалата година, както на Национални първенства, така и на Ученическите игри, на които завоюва два златни медала ( скок височина и гюлле) за Първа Езикова Гимназия. Така лекоатлетическият ни отбор се класира за Световните ученически игри в Бахрейн през 2024г.

Със своите постижения Натали е на второ място в ранглистата на България в своята дисциплина (скок височина) и представи страната на Балканиадата в гр.Сивас (Турция).

Тя е стипендиант на Министерството на младежта и спорта.


Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо -
Коледуване в Първа езикова гимназия

На 22.12. по традиция Коледарската група на Първа езикова гимназия беше приета в кабинета на директора и в учителската стая на гимназията. По стар български обичай Ангел Митев, директор на гимназията, ги посрещна с погача и ги дари с краваи. Потропвайки с гегите си, коледарите наричаха благословии за здраве, благоденствие и мир за 2024 година. Коледарите носят светлина, здраве и засвидетелстват уважение към стопаните на посетените домове. Успешна и ползотворна да е 2024 година за всички, свързани с Първа езикова гимназия! Всеки да почувства топлината на коледния миг и да отвори сърцето си за обич и добро!

„Да бъде!“


Коледарската група към Първа езикова гимназия - Варна откри благотворителния базар в Щаба на Военноморските сили

По покана на контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, на 8 декември 2023 година коледарската група при Първа езикова гимназия поздрави всички гости на събитието. Станеникът Никола Стамов отправи своята благословия за здраве, мир, благоденствие и благополучие на семействата в навечерието на коледните празници.

На събитието присъства кметът на Община Варна - господин Благомир Коцев. Събраните средства от блготворителния базар ще бъдат дарени в името на благородна кауза, която коледарите при Първа езикова подкрепиха - за подпомагане на деца на загинали или починали военнослужещи и цивилни служители от ВМС.


Снимки


Александра Вачкова – сред десетте най-добри спортисти за годината на град Варна

На традиционната официална церемония за награждаване на десетте най-добри спортисти за годината, излъчени от анкетата на варненските журналисти и дирекция „Спорт“ на Община Варна, плакет и подгласник на „Спортист на Варна – 2023г.“ получи Александра Вачкова. Наградата е огромно признание за успехите й през годината и най-вече участията и заетите призови места в международните форуми по плуване в открити води – трето място на открития шампионат по плуване в открити води на Белгия, участието й в благотворителния плувен маратон „Swim to Fight Cancer“ Дордрехт, Нидерландия, първо място на плувния маратон о-в Света Анастасия – Бургас.

Поздравления за Александра и още успехи през следващата година!


Отлично представяне на клуба по „История“ при Първа езикова гимназия

По повод 1130 години от Първия църковен народен събор, провел се във Велики Преслав през 893г., клубът по „История“ при Първа езикова гимназия се представи отлично на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски“.

Призовите места са за: Първо място - Вяра Маринова от 9.б клас и Трето място - Борис Славов от 9. г клас

Победител на публиката и на участниците беше присъдена на Вяра Маринова от 9.б клас

Достойно се представиха учениците Доротея Сергеева от 10.в клас и Андрей Костов от 9.г клас

За девета година Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил“ – Варна, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Община Варна, организират Ораторския форум. Той бе на тема: „Значението на Преславския събор за българската история“, а втората тема- по избор на ученика. Всички представиха темите си със завидно ораторско майсторство.


Снимки


Отборите на Първа езикова гимназия отново са на спортния връх

През уикенда се проведоха финалите на ученическите игри по волейбол /девойки – 8.-10.кл./ и баскетбол /юноши 8.-10.кл./. Отборите на Първа езикова гимназия отново са на върха.

Отборът по баскетбол юноши завоюва категорични победи срещу отборите на III ПМГ "Акад. Методий Попов" и ПГТ "Професор Асен Златаров" и така се класира за следващата фаза- Областно първенство.

Първото място завоюваха: Момчил Петров - 9.з клас, Борис Славов - 9.г клас, Никола Дюлгеров - 9.и клас, Стилиян Драгнев - 9.и клас, Никола Караниколов - 9.и клас, Владислав Александров - 9.г клас, Максим Беров -10.а клас, Кристиан Христов -10.д клас, Момчил Събев - 9.е клас, Богдан Сергиев - 10.д клас.

При волейбола нашите момичетата не дадоха никакъв шанс на отборите на III ПМГ "Акад.Методий Попов" и IV ЕГ"Фредерик Жолио Кюри". С категорични победи с по 2-0 гейма купата дойде в Първа езикова гимназия .

Отбор момичета на Първа езикова гимназия: Мартина Димитрова - 10.и клас, Анна-Катерина Станимирова - 10.з клас, Ерия Рашкова - 9.г клас, Габриела Тодорова - 9.г клас, Софи Георгиева – 8.б клас, Василена Иванова - 9.е клас, Александра Дорийска - 9.а клас, Симона Саралийска - 8.и клас, Ваяна Заркова - 10.б клас, Малена Николова -10.в клас.

Пожелаваме на двата отбора успех в следващите фази на първенството!


Призови места за отбора на Първа езикова гимназия на Есенния източен турнир по английска реч и дебати на Фондация БЕСТ

На проведения в края на месец ноември в град Сливен Есенен източен турнир по английска реч и дебати на Фондация БЕСТ, отборът на Първа езикова гимназия, в който се включиха 15 ученици от осми, девети, десети и единадесети клас, се представи достойно, като зае следните призови позиции:

Първо място /от общо осем отбора/ за Жасмина Коба Беридзе 10.и, Йоана Емилова Енчева 10.и, Мария Иванова Янкова 10.и и Нелла Флетчър на Lynch Cup mini tournament, предхождащо турнира състезание

Първо място на BEST Fall East Tournament /от общо двадесет отбора, категория осми и девети клас/ за Ралица Димитрова - 8.а, Анна Иванова - 8.б и Невена Рачинска - 8.е клас

Първо място на BEST Fall East Tournament за Най-добър говорител /от общо 66 участници, категория осми и девети клас/ за Ралица Димитрова - 8.а клас

Пето място в категорията Оратория /от общо12 състезатели/ за Стела Минева - 9.в клас

Най-добра заключителна реч 10-12.клас – Антония Душева - 10.г клас

Най-добра заключителна реч 8-9.клас – Невена Рачинска - 8.е клас

В топ 10 на най-добрите говорители/от общо75 състезатели/, са Дарина Бахтигалиева - 11.е, Жасмина Коба Беридзе - 10.и, Йоана Емилова Енчева - 10.и, Мария Иванова Янкова - 10.и и Нелла Флетчър

Благодарности към целия отбор за достойното представяне и пожелания за ползотворна подготовка за предстоящите турнири и още много успехи!


Снимки


Дара Николова - отличена за участието си в изложбата „Бъдещето на моя град“

Дара Николова, ученичка от 8.в клас на Първа езикова гимазия, беше отличена за участието си в изложбата „Бъдещето на моя град“. В изложбата взеха участие ученици от над 16 училища във Варна и областта. Проектът е съвместна инициатива на Областна администрация – Варна, РУО-Варна и дирекции „Култура и духовно развитие“ и „Образование и младежки дейности“ при Община Варна. Поздравяваме Дара и ѝ желаем още бъдещи успехи!


Мария Кирякова от 9.б клас - Best Female Talent и стипендиант на Министерството на културата

От 1 до 3 декември 2023г. на състезание Dancing INN в град София Мария Кирякова от 9.б клас се яви с шест танца (две солови изпълнения, един дует и три групи), с които спечели шест първи места. В категория Джаз соло освен първо място талантливата Мария спечели и специална награда, а с модерното си соло ,,Just disappeared” триумфира на първо място с максимум брой точки (120/120) и специална награда за академия в Италия. Благодарение на този резултат стана Best Female Talent.

От 9 до 10 декември на състезание в град Варна Мария спечели три първи и три втори места. Благодарение на втората си позиция ( в конкуренция от 40 участници ) със соловото си изпълнение ще взима стипендия от Министерството на културата за деца с изявени дарби.

Пожелаваме ѝ още много успехи!


Грета Бакалова от 11.з клас с награда "Гран при"

На деветия национален конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък" - гр. Велико Търново, Грета Бакалова, ученичка от 11.з клас, получи награда "Гран при" в раздел вокални изпълнители в номинация "Поп" и "Мюзикъл или песен от филм". Конкурсът се проведе от 01.12 до 03.12.23г. В него взеха участие над 300 участници на различна възраст в раздел: вокално изкуство, от които Грета Бакалова беше избрана за най - голямата награда.

Пожелаваме ѝ още бъдещи успехи!


Учениците от Първа езикова гимназия влязоха в ролите на антични философи

Учениците от профили „История и цивилизации“ и „Философия“ от Първа езикова гимназия влязоха в ролите на антични философи и потопиха своите гости в духа на Античността. Събитието се проведе на 1 декември в Археологическия музей-Варна и изненада зрителите си с пет философски пиеси, написани от антични философи, с помощта на които да се придобие представа за обучението в академичните антични школи.

Гости на събитието бяха Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки и гражданско образование и религия-РУО Варна, и Кристина Спасова, главен експерт-РИМ Варна. В диалозите участваха Николай Нейков в ролята на Сократ, Александър Цветков в ролята на Протагор, Дамян Чакъров в ролята на Хипократ, Александър Попов в ролята на Адимант, Никола Стамов в ролята на Ериксимах и Даниел Марчев в ролята на Платон. По време на събитието учениците придобиха нови познания не само в сферата на философията, но и съпреживяха историята от далечното минало.


Снимки


Стипендия „Николай Иванов“ за творците на Първа

Навръх Никулден в гимназията бяха обявени носителите на стипендията на името на Николай Иванов за класиране на призови места на литературни конкурси през изминалата година. Отличените тази година са: Карина Цветкова (12.ж), Славея Минчева (9.ж), Румяна Цветкова (12.ж) и Соня Щерева (12.з). Носителите на стипендията бяха приветствани от директора г-н Ангел Митев, който припомни незаличимата следа на Николай Иванов в гимназията, а стипендиите връчи председателят на Училищното настоятелство г-жа Инджева. Творците зарадваха публиката с изпълнения на свои отличени творби, а музикалното изпълнение на Грета Бакалова завърши емоционално церемонията.

Тазгодишните стипендии са благороден жест към младите творци на двама възпитаници на Първа езикова гимназия: Орлин Ялнъзов и Кристиян Димитров.


Снимки


Мюзикълът “Hairspray“ за трети път на сцената на Първа езикова гимназия

За пореден път на 05.12.2023 г. актовата зала на Първа езикова гимназия се изпълни с публика, която съвсем заслужено аплодира училищните таланти. Мюзикълът “Hairspray“, подготвен по НП „Заедно в изкуствата и спорта“, представя сценичната версия на филма „Лак за коса“. Актьорите блестящо се превъплътиха в ролите на героите си. Изключително настроение създадоха песните и танците от спектакъла. Заслужени аплодисменти получиха и Биляна Стоева – театрален педагог и постановчик, както и бивш възпитаник на гимназията, Станимир Диков – музикален педагог и Биляна Георгиева – хореография.


Снимки


5 декември - Международен ден на доброволеца

По повод Международния ден на доброволеца- 5 декември, кметът на Варна Благомир Коцев връчи наградата за доброволчество „Пиър на годината“ за 2023 година. Отличието се дава на ученици, които работят за превенция на рисковото поведение сред младежи.

Тържествената церемония се проведе в Юнашкия салон в присъствието на повече от 200 доброволци, родители, училищни директори и ръководители на училищните клубове.

Официални гости бяха и Андриана Андреева, областен управител, старши комисар Андрей Ангелов, директор на ОД на МВР – Варна, Марин Маринов, председател на Окръжен съд – Варна, Красимир Конов, председател на Окръжна прокуратура – Варна, проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология, ВМА – Варна, Стела Калмукова, експерт в Регионално управление на образованието, районни кметове и много други.

Кметът на Варна благодари на младите добротворци за отдадеността им на каузата, като добави, че доброволчеството е признак на зрялост и отговорност.

В категория „Доброволец на доброволците“ голямата награда получи Лилия Маринова от 10.в , а в категория „Изключителна активност на училищно ниво“ - Дара Велкова от 10.з и Веселина Иванова от 10.з.


Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември в Първа езикова гимназия се проведе превантивно-информационна кампания по повод Световния ден за борба със СПИН.

Доброволците от Училищния клуб по превенции предоставяха информация, отговаряха на многобройни въпроси и раздаваха тематични флаери и диплянки.


Снимки


Благотворителен спектакъл

На 27.11.2023 г. Актовата зала на Първа езикова гимназия събра ученици, преподаватели, родители, бивши възпитаници и приятели на благотворителен спектакъл на Арт център Арлекин. Представлението "Госпожа Министершата" бе изиграно в подкрепа на нашите деца в нужда.

Събитието се организира от Училищното настоятелство и ръководството на гимназията по идея на г-жа Евелина Николова - наш родител, член на настоятелството и част от трупата на Арлекин.

Искрено благодарим на театралите, които отвориха сърцата си и дариха своите талант и време. Благодарим на всички, които бяха част от нашата кауза и съпреживяхме заедно прекрасния спектакъл. Сумата, която събрахме за нашите ученици, е 3150 лв.


Снимки


Призови места от XV издание на националния конкурс „България танцува“

Четири първи, едно второ и едно трето място от XV издание на националния конкурс „България танцува“ завоюваха балерините от балетната школа - “Студио балет - Бистра Бъчварова” към Общински детски комплекс Варна. Пет от момичетата: Марина Ганчева 10.и, Диана Момчева 10.а, Камелия Ташева 9.з, Стефания Георгиева 9.б и Николета Николова 11.з, са възпитанички на Първа езикова гимназия. Те се завърнаха от най-големия танцов конкурс с призови места.

Диана Момчева завоюва първи места в разделите „Класически балет“ и „Характерен танц“ при солистите. Тя бе удостоена и с Национална стипендия от Министерството на образованието и науката по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С Национална стипендия бе удостоена и Стефания Георгиева, която се класира трета при соловите изпълнения в категория „Класически балет“. При груповите изпълнения балерините спечелиха първо и второ място в „Класически балет“, както и първо място в категория „Характерни танци“. Поздравления и още много успехи за Марина, Диана, Камелия, Стефания!


Участие на представители от клуб „Европа“ в сесия на Европейския младежки парламент

Младшите посланици от клуб „Европа“ при Първа езикова гимназия взеха участие в Първата присъствена регионална сесия на Европейския младежки парламент (ЕМП) в България, която се проведе в град Благоевград. В подготовката на събитието активно се включи младши посланик от Първа езикова гимназия – Мариела Рангелова от 12.з клас, която е част от Управителния съвет на организацията. В международното събитие на тема „Отключване на потенциала: Засилване на ролята на малките градове в подкрепа на националното развитие“ участваха 50 делегати от 8 държави: Гърция, Хърватия, Словакия, Турция, Сърбия, Норвегия, Швейцария и България. Учениците бяха разделени в комисии и работиха по определени теми на английски език: „Култура и образование“ (Жоанна Георгиева 11.ж клас), „Околна среда, здравеопазване и безопасност на храните“ (Елизабет Иванова 11.ж клас), „Транспорт и туризъм“, „Устойчивост на селското стопанство“ (Мария Кацарова 11.г клас и Мартин Белчев 11.и клас), „Регионално развитие“ (Божидара Иванова 11.з клас, Доника Тодорова 11.з клас, София Ангелова 11.з клас и Даниел Марчев 11.ж клас). Всички те представиха и защитиха отлично своите резолюции, с които подготвиха възможни решения по зададените проблеми. Проведените дебати показаха гражданската позиция на участниците във форума. Освен запознанствата и работата с нови хора, както и разширяването на знанията по политически и социални теми, сесиите на ЕМП- България подпомагат интеграцията в ЕС и насочват мисленето на младите участници към належащите за обществото теми.


Снимки


„Четенето е модерно“ в Първа езикова гимназия

Фондация „Четене“ и Сдружение „Книги и четене“ с партньорството на Министерството на образованието и науката организират на 17.11.2023 г. „Ден на четенето“ под мотото „Четенето дава възможности“.

С няколко инициативи Първа езикова гимназия се включи в кампанията с надслов „Четенето е модерно“. Учениците в гимназията четоха свои лични произведения, творби на възпитаници на Първа – бивши и настоящи, както и произведения от любими автори на български, английски, испански, руски и корейски език.


Снимки


Лятна академия „Зелени простори“ - обучение чрез преживяване, забавление и творчество 2023 г.

Проектът Лятна екоакадемия „Зелени простори“ бе осъществен, благодарение на Община Варна по дейност “Младежки проекти 2023”, от Училищното настоятелство при Първа езикова гимназия - гр. Варна. Участие в него взеха ученици от школа “История”. Целите на проекта бяха насочени към даване на възможност на младите хора за пряко общуване с природата и възприемането ѝ като естествено място за пълноценно общуване, обучение чрез добиване на пряк опит, преживяване, забавление и творчество.

По време на пътуващия екосеминар „Зелени простори – Стара планина“ участниците успяха да съберат и хербаризират над 20 вида билки, с чиито лечебни свойства се запознаха. Бяха проведени няколко дискусии сред природата – „Природата наш дом, учител и лечител“ и „Богатството на билковата флора“. Филмът „Зелени простори – Стара планина“ бе подготвен с творчески професионализъм и лятна емоция. В края на пътуващия семинар участниците организираха „Вечер в планината – магията на огъня“, където споделиха своите преживявания и впечатления от изминалите походи и разходки сред прекрасната, богата и живописна природа. 16-километровият поход до Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ даде възможност на участниците да се запознаят с българския бит, култура, традиции и обичаи, съхранени във времето.

Като вече утвърдена традиция учениците облагородиха с цветя и билки пространствата около ДЦ «Слънчевата къща». Заедно с нейните обитатели взеха активно участие в изграждането на „Слънчев Тих кът“ – пейки и маса за срещи и отдих, като по този начин пространството стана по-зелено и по-приветливо.

Всички придобити знания намериха своето място в края на проекта при представянето на филма „Зелени простори“, среща в ДЦ „Слънчевата къща“ и фотографската изложба в Музей за нова история на Варна.

По време на изминалия летен лагер младежите имаха възможност да се забавляват на открито, да получат удовлетворение от собствения си труд и разбира се, да създадат нови топли спомени и творчески идеи за бъдещи проекти. Обученията и дейностите по проекта продължиха в насока опазване на българската природа и постигане на хармония с нея.

Проектът се осъществява със съдействието на Община Варна, Дирекция «Образование и младежки дейности».


Снимки


Отлично представяне на Областния кръг на Многоезичното състезание

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Валентина Цветкова от 11.и, Георги Тодоров от 11.и, София Ангелова от 11.з и Ани Димитрова от 11.з за отличното им представяне на областния кръг на Многоезичното състезание и класирането им за националния кръг, в който ще се състезават с ученици от 50 училища от цялата страна.

Многоезичното състезание е предизвикателство за учениците от 11. клас, които трябва да покажат знания и умения на два чужди езика. Задачите за слушане и за четене с разбиране са на изучавания първи чужд език, а създаването на текстове е на изучавания втори чужд език.

Пожелаваме им успех!


Първа езикова гимназия – отново шампион

В периода от 08. – 13.11.2023 г. на стадион „Локомотив“ в гр. Варна се проведе общинският кръг на Ученически игри 2023-2024 г. В оспорвана конкуренция с други седемнадесет училища от гр. Варна отборът на Първа езикова гимназия (с ученици от 11. и 12. клас) завоюва шампионската футболна титла. По този начин отборът си осигури участие в областния кръг, който ще се проведе през месец март 2024 г.

Пожелаваме успех на нашите футболисти!


Ученици от Първа езикова гимназия посетиха Немската читалня към Регионалната библиотека- гр. Варна

На 13.11.2023 г. учениците от 9.д клас на Първа езикова гимназия с класен ръководител Росица Кирилова посетиха Немската читалня към Регионалната библиотека в град Варна. Г-жа Бойка Тодорова, отговорник на читалнята, запозна учениците с богатата колекция от материали, предоставени от немска страна, както и с реда и условията за тяхното ползване. С голямо желание и интерес учениците взеха участие в различни игри, които обогатиха техните езикови умения и знания.


Снимки


Наградени ученици от Държавен архив - Варна

Ученици от профил „История“ при Първа езикова гимназия с ръководител Нела Димова бяха отличени на специална церемония в Държавен архив - Варна по повод Празника на българските архивисти. В конкурса за историческо есе на тема: „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите“ бяха отличени:

Първо място - възрастова група - IX-XII клас – Йоана Лазарова, XIІ в клас

Второ място - възрастова група IX-XII клас – Елка Минкова, ХІІ е клас

Специална награда на журито в категорията „Изследовател – архивист“ – Яница Бяндова, XIІ в клас

Поощрителни награди получиха Йоанна Стоянова – ХІІ з клас и Кристияна Христова ХІІ в клас

Участниците имаха задачата на базата на проучените от тях документи в Държавен архив – Варна да представят исторически есета и доклади за живота и дейността на варненци – участници в национално-освободителното движение.

Темите на конкурса бяха изключително разнообразни: Освобождението на Варна, годишнини на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Драсов, Отон Иванов, Никола Корчев, Тодор Габарев, Петър Иванов, Желязко Попов и др. Участниците имаха възможността да се срещнат с правнучката на Иван Драсов проф. д-р Ружа Панчева, която разказа интересни факти от неговия обществен живот във Варна.


Снимки


Ден на народните будители в Първа езикова гимназия

На 02.11.2023 година учениците от школа „История“ към Първа езикова гимназия почетоха историческата памет, като представиха свои разработки, посветени на видни наши будители и дейци като Софроний Врачански, Иван Вазов, Пенчо Славейков и др. Народните будители забравят за себе си, живеят смислено, праведно, вдъхновено и умират със съзнанието, че отдават сили и се жертват за нещо велико. Ние сме длъжни да помним и да предаваме тази история на идните поколения. Историята на България, която един йеромонах пренася като чудотворно ковчеже по земите ни. Историята, която изцелява болните духом, окрилява храбрите, отключва изворите на вдъхновението за поети и герои.

Преди сто години министърът на просвещението в правителството на Стамболийски Стоян Омарчевски казва: „Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж, само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...“

Днес още по-актуално звучи призивът да си спомняме имената и делата на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


Конференция за Западните Балкани

От 9-11.10.23 г. се проведе конференция за Западните Балкани за ученици, изучаващи интензивно немски език. Домакин беше гр. Тирана, Албания. Иванина Андонова от 11.е клас беше една от участничките от Варна. Тя имаше възможност да се включи в събитието по покана на г-жа Ауф дем Берге, координатор по немски език за Североизточна България. Темата на конференцията беше: “Медии и фалшиви новини“. Ученици от няколко балкански страни участваха в семинари, изработиха в смесени групи видеоклипове (с измислени новини) и се запознаха със забележителностите в Тирана.


Финал на международните ученически дебати на немски език в Берлин

Нора Георгиева от 12.д клас имаше възможността да присъства от 25.09.- 29.09.23 г. на европейския финал на младежките дебати на немски език в гр. Берлин, Германия. 25 ученици от 14 европейски страни пътуваха до Берлин, за да обсъдят заедно политически и социалнозначими теми.

Четиримата най-добри се класираха за финала, който се проведе за първи път в сградата на Министерството на външните работи. Сред гостите на събитието беше Анет Шаван, бивш федерален министър и Франк-Юрген Вайзе, председател на настоятелството на фондация Hertie. Въпреки че Нора не стигна до финала, е сигурна, че все пак е победила. Незабравимите емоции от дебатите, опознаването на културната и историческата страна на Берлин и многобройните приятелства са част от голямата победа за Нора.

Специално за финала пристигна и Жанина Петева, координатор на младежките дебати за България.


Финалният кръг на националното състезание по изразително четене на немски език "България чете"

На 26.10.23г. в гр. София се проведе финалният кръг на националното състезание по изразително четене на немски език "България чете". Ученикът Мелих Исмаил от 9.и клас, с ръководител г-жа Станимира Мирчева, спечели първо място в надпреварата и пребори своите конкуренти в два кръга. В първия кръг всички участниците имаха задача да прочетат определен откъс от книгата "Момчето и капитанът", а във втория кръг трябваше да представят книга по избор и да прочетат откъс от нея. Членовете на журито имаха сериозни трудности да излъчат един победител сред шестимата победители от регионалния кръг на състезанието. Решаващи критерии бяха: пресъздаване на атмосфера, мелодия и произношение, както и контакт с публиката. Първа езикова гимназия поздравява своя ученик и неговия ръководител за постигнатия успех!


Eкспозиция на тема "Будител"

По случай Деня на народните будители ученици от Първа езикова гимназия- Варна се включиха с рисунки в експозиция на тема "Будител". Младежите представиха своите графики, живописни и дигитални рисунки. Темата вдъхнови учениците да нарисуват портрети на значими за българската духовност личности, да предложат идеи за символични изображения и да пресъздадат истории за смелост и чест като легендата за нос Калиакра.

Честит празник на всички, които запалват искрата на любовта към книгите и познанието!Снимки


Турнир по стрийтбол /юноши/ за " Купата на Ректора"

На 15.10.23г. се проведе турнир по стрийтбол /юноши/ за Купата на ректора на Икономическия университет - Варна. Първа езикова гимназия участва с два отбора.След оспорвани мачове срещу отборите на III ПМГ, ПГ по електротехника и ПТГ, нашите момчета заеха първите две места и спечелиха купата.

Отборите бяха съставени от:
Стилиян Драгнев- 9.и
Борис Славов-9.г
Никола Дюлгеров- 9.и
Никола Караниколов- 9.и
Момчил Петров- 9.з
Момчил Събев- 9.е
Владислав Александров- 9.г
Жорж Тодоров- 11.в


VII Национален конкурс „Будител“ и Национална историческа конференция „Завещаната ни свобода“

VII Национален конкурс „Будител“ и Национална историческа конференция „Завещаната ни свобода“ приключиха с предложение историческите проекти да бъдат включени в „дигиталната раница“ на МОН. Предложение за това беше отправено в рамките на конференцията, с която завърши конкурсът, организиран от Първа езикова гимназия и Регионалното управление на образованието във Варна. Идеята разработките да станат част от съдържанието на образователната платформа беше приветствана от Радостина Николова, главен експерт „Съдържание на училищно и предучилищно образование“ към МОН. Тя оцени високо утвърдените ученически форуми във Варна, които присъстват в националния календар на просветното министерство, като изтъкна ролята им за проучването и съхраняването на нашите историческа памет и минало. Радостина Никола присъства и на награждаването на проектите, отличени на конкурса „Будител“, който по традиция се провежда под патронажа на кмета на община Варна. Церемонията, за която пристигнаха ученици и учители от цялата страна, се състоя в Юнашкия салон в морската столица.

Вдъхновени от знакови годишнини – 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от Освобождението на България, младежите се състезаваха в общо 6 категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. На първо място бяха отличени Кристиана Стоянова от ПМГ „Васил Друмев“, гр. Велико Търново (есе); Мелвин Сюлейман от СУ „П. Р. Славейков“, гр. Кърджали (видео есе); Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (доклад); Румяна Цветкова и Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (филм); Полина Динчева и Лукман Ибрахим от СУ „Стоян Заимов“, клуб „Завет“ – гр. Плевен (драматизация); Християн Долчинков от ПМГ „Васил Друмев“, гр. В. Търново (презентация). Със специалната награда на кмета на община Варна бяха удостоени школа „История“ към варненската Първа езикова гимназия и СПГЕ „Джон Атанасов“ в гр. София.

Конкурсът се реализира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния архив, както и д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет”. Сред спомоществователите, които за поредна година връчиха специални награди, са също д-р Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботйов“, Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националният дворец на децата.

Гост лектор на провелата се Национална ученическа конференция на тема: „Завещаната ни свобода”, бе проф. Пламен Митев, историк и преподавател в СУ „Климент Охридски“, с когото учениците имаха възможност да коментират историческите факти, а също и митовете около най-ярките личности, свързани с националните идеали и борбата за освобождение на България. В беседите с учениците и учители се включиха още д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботйов“, специалистите от РИМ – Варна, Мариана Николова и Кристина Спасова.

Снимки


Среща на учениците от 10. и 11. DSD класове с г-н Мориц Зайлер

На 11.10.2023 г. учениците от 10. и 11. DSD класове имаха удоволствието да се срещнат с г-н Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел на Посолството на Федерална Република Германия. Гост на срещата беше и г-н Неделчо Неделчев, почетен консул на Федерална Република Германия във Варна. В актовата зала на Първа езикова гимназия учениците проведоха интересна дискусия с г-н Зайлер, който първо сподели любопитни факти за себе си. В разговора бяха засегнати актуални теми, като войната в Украйна, въвеждането на еврото, Шенген, свиването на производството във въглищните централи за сметка на използването на алтернативни източници за добиване на енергия. Въпроси бяха зададени и за мигрантската вълна в Европа. На срещата присъстваха г-н Ангел Митев и учители по немски език в Първа езикова гимназия.


Никола Стамов взе участие в международен хоров проект Реквием на Моцарт в Берлинската филхармония

От 27.09. до 02.10.2023 година в град Берлин, Германия, Никола Стамов, ученик от Първа езикова гимназия, заедно с Хора на варненските момчета и младежи взе участие в международен хоров проект – Реквием на Моцарт в Берлинската филхармония и поредица от самостоятелни концерти в Института по изкуствата и концертни зали в Берлин. В проекта на Международната академия за хорово изкуство участваха 15 хорови колектива – общо 650 хористи от 18 държави от Европа, САЩ, Азия и Австралия.

Хорът на варненските момчета и младежи към хорова школа „Проф. Марин Чонев“ – община Варна, получи официална покана за участие в този престижен международен проект след прецизна селекция.

Никола Стамов, заедно с хоровия колектив, ръководен от Дарина Кроснева – Стаменова (диригент) и Светлана Панайотова (пианист, корепетитор), достойно защитиха нивото на българското хорово изкуство. Осъщественото турне допринесе за популяризирането на българската култура на световно ниво.


Максим Ялнъзов, ученик от IX е клас представи своята първа авторска песен „Все по-далеч“

В навечерието на Международния ден на музиката, Максим Ялнъзов, ученик от IX е, клас представи своята песен „Все по-далеч“. Автор на музиката е самият той, текстът е на Йоана Кесова, а аранжиментът е дело на пловдивския композитор, аранжор и джазмен Валери Костов.

Песента участва във второто издание на конкурса за нова детска и юношеска песен Eclectica Union Kids – Symphony Competition, провел се на 30.09.2023 година, във Военния клуб в София.

Изпълнението бе съпроводено от оркестър „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“ под диригентството на Минко Ламбов. Във вълнуващата и емоционална музикална надпревара, сред утвърдени автори, „Все по-далеч“ спечели втора награда на конкурса.

Видео интерпретацията на песента разказва история за една романтична любов, която краят на лятото поставя пред изпитание дали е истинска и дали ще устои на времето. Видеоклипът може да бъде видян на официалния канал на Максим Ялнъзов в YouTube - //www.youtube.com/watch?v=xiYQHPzCYfY.


„Перспективата изкуствен интелект“

Днес учениците от Първа езикова гимназия имаха удоволствието да присъстват на презентация на тема „Перспективата изкуствен интелект“ от доктор Артур Кордон, международно признат експерт в областта на прилагането на изкуствения интелект в индустрията.

Ученици от 11. и 12. клас - профили информатика, информационни технологии, математика, и техните преподаватели, се запознаха с тенденциите в развитието на изкуствения интелект и предизвикателствата, които стоят пред човечеството, както и с възможностите за професионално развитие в тази област.


Отлично представяне на лекоатлетите от Първа езикова гимназия

На 30.09. 2023 г. в гр. Варна се проведе Национален турнир шосеен пробег „Варна“. В него отлични резултати показаха лекоатлетите от Първа езикова гимназия:
Първо място и златен медал на 1000 м за Стефания Любенова, ученичка от 8. и клас.
Второ място и сребърен медал на 2000 м завоюва Никола Йорданов от 9. клас.

Същия ден в гр. Трявна са проведе национален турнир по лека атлетика, в който ученикът Дилян Чернополски от 8. клас спечели два златни медала на 100 м и 200 м.


Спортни успехи на Александра Вачкова от 11.в клас

На 26.08. и 27.08.2023 г. Александра Вачкова, ученичка от 11.в клас на Първа езикова гимназия, закри сезона на плуването в открити води с участие от името на Община Варна и Република България в два форума:

Благотворително, в подкрепа на борбата с онкологичните заболявания, като плува 2,5км. в каналите на Дордрехт, Нидерландия, в организираното събитие Swim to figth cancer

В Белгийското първенство в открити води, което се провежда на езерото Hazewinkel, в дистанция 5 км, където завърши трета.

Лятото беше едно от най- успешните за Александра – първа при жените на най-големия плувен маратон в България, 6.7км от остров Св. Анастасия до мостика на гр. Бургас; трета при жените на проведения в Бургас маратон Порт-Бургас на дистанция 3 км и четвърта на 1км, който тази година бе под егидата на World Open Water Swimming Community, наситен с международно участие; четвърта на маратона Галата- Варна и с признание от публиката и журналистите за спортсменско поведение, като помага на финала на свой опонент, за да завършат заедно.

На държавното лично и отборно първенство Александра допринесе за спечелването на купата при девойките за отбора си с три златни щафетни отличия, два бронзови индивидуални медала и куп престижни класирания.


Ученичка от Първа езикова гимназия- вицешампион на Държавното клубно първенство по художествена гимнастика

Дара Николова от 8.в клас е част от отбора, който завоюва сребърните медали на Държавното клубно първенство по художествена гимнастика. Поздравления за успеха и пожелания за покоряване на нови върхове!

Видео

Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница