На 6.04.2023 г. (четвъртък) след дългогодишно прекъсване в Първа езикова гимназия се състоя отново Фестивалът на таланта. Чрез творческите си изяви учениците на Първа за пореден път доказаха, че няма магия по-силна от магията на изкуството, че вълшебството на таланта може да развълнува сърцата и да отмие от душите праха на ежедневието.
А ето кои ученици грабнаха статуетките за първо място, които бяха специално изработени от профил „Изобразително изкуство“ (11. клас):
Категория „Вокално майсторство“ – Грета Бакалова от 10.з – „One Night Only“;
Категория „Инструментално музикално майсторство“ – Сюзaн ван Каутер от 12.д – изпълнение на бузуки на песента „Фрагосириани“;
Категория „Театрално майсторство и художествено слово“ – Димана Ненчева от 8.б – „I love math“;
Категория „Класическо танцово изкуство“ – Йоанна Николаева от 10. в – солово изпълнение;
Категория „Модерно танцово изкуство“ – Ванеса Цветкова от 8.и, Алина Славова от 8.б и Антония Душева от 9.г – хип-хоп танц;
Категория „Изобразително изкуство“ – Алисия-Владислава Гоцева от 8.з – картина на тема „Красотата на морето“;
След гласуване на публиката чрез QR код беше излъчен нейният фаворит – Александър Цветанов от 8.ж, който очарова всички с изпълнението си на цигулка.
Дръзновени, усмихнати и талантливи учениците на Първа езикова въплъщават представата за общност, която живее в настоящето с мисъл за бъдещето!

Снимки

На 22 декември 2022 г. в Актовата зала на Първа езикова гимназия се състоя традиционният Коледен концерт "КолеДАРия в Първа" с надслов "От Първа към света и обратно".

Изпълненията на нашите таланти бяха съчетани с началото на поредицата от благотворителни събития, инициирани от Обществения съвет към Първа езикова гимназия. Целта е привличането на средства за продължаващата тенденция към модернизиране на училището ни, за развиване на иновативните дейности, на творческия и интелектуален потенциал на учениците в гимназията.

Като знак на приемственост в концерта взеха участие и бивши възпитаници на гимназията, както и бяха отправени видео послания от изявени личности, завършили Първа езикова гимназия.

Снимки

На 11 май 2022 г. Първа езикова гимназия отбеляза с тържествен концерт петдесет и седмата година от своето създаване. Събитието се състоя в новата актова зала и се превърна в празник на младостта и красотата. Чрез творческите си изяви учениците на Първа доказаха, че няма магия по-силна от магията на изкуството, че вълшебството на таланта може да развълнува сърцата и да отмие от душите праха на ежедневието.
Дръзновени, усмихнати и умни учениците на Първа езикова въплъщават представата за общност, която живее в настоящето с мисъл за бъдещето.

Всяка година на 11 май Първа езикова гимназия – Варна празнува. На този ден Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Като правоприемник и продължител на традициите на легендарната варненска Първа мъжка гимназия ние, учителите и възпитаниците на Първа езикова, на своя празник славим както делото на Светите братя, така и духовните въжделения на възрожденските българи за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

И през 2021 година – на своята 56-годишнина – Първа езикова гимназия организира своя традиционен тържествен концерт. Днес, уви, в рамката, която ни налага пандемичната обстановка в България. Това обаче няма да попречи да видим и оценим духовната енергия, полета на мисълта, изявата на таланта на днешните възпитаници на ПЪРВА.

Виртуален концерт