Успехи за учебната 2022-2023г.

Грета Бакалова от 10.з с награди от "Път към славата"

На XI-я национален певчески конкурс "Път към славата", провеждащ се по традиция в гр. София, нашата възпитаничка Грета Бакалова от 10.з клас спечели втора награда в категория "Звездата на Ваня Костова" с песента "Звезда". За другите си две изпълнения получи две покани за конкурси в чужбина - в Римини, Италия и Алмати, Казахстан.

Пожелаваме ѝ творческо вдъхновение по пътя към славата!

Областен етап от ученическите игри по тенис на маса

На 16.03.2023г. В мол Varna Towers се проведе областният етап от ученическите игри по тенис на маса. В него взеха участие двата представителни отбора на Първа ЕГ, момчета и момичета, като без особени усилия и двата отбора успяха да завоюват първите места и да се изкачат на почетната стълба. Състезателите, взели участие, са:

Момчета: Мирослав Петев – 10.ж клас, Михаил Трифонов – 10.ж клас, Ивайло Илиев – 8.з клас, Николай Георгиев – 10.ж клас

Момичета: Иванина Андонова – 10.е клас, Ресена Памятних – 9.з клас, Филипа Добрева – 9.ж клас, Полина Георгиева – 10.а клас

Ръководител на отбора - Методи Миланов

Нека им пожелаем успех в следващия, зонален етап от ученическите игри, който ще се проведе в гр. Добрич на 21.04.2023 г.

Волейбол "Купа Варна"

В неделя (19.03.2023 г.) завърши състезанието по волейбол "Купа Варна" за девойки 11-12 клас. Отборът на Първа езикова гимназия отново се представи блестящо и спечели златните медали. Благодарим на всички момичета и им пожелаваме успехи в следващите състезания!

А това са:

Ивет Гавраилова -11.б, Ралица Гигова - 11.б, Елизавета Ивакина -12.а, Лорета Арнаудова -12.е, Николета Колева -11.з, Симона Русева -11.з, Симона Христова -11.ж, Ралица Николова -11.ж клас.

Пролетен източен регионален турнир на Фондация „БЕСТ”

На 25 и 26 февруари 2023 г. в град Варна се проведе пролетният източен регионален турнир на Фондация „БЕСТ” по английска реч и дебати, на който отборът по дебати на Първа езикова гимназия се класира достойнo, заемайки призови позиции сред 43 отбора, както следва: Екатерина Евгениева Осипова от 12.в клас - 3-то място за най-добър говорител за втора възрастова група (Varsity, 10-12 клас). В първа възрастова група - Novice, 8-9 клас - Жасмина Коба Беридзе от 9.и зае 5-то място за най-добър говорител, а Мария Иванова Янковa от 9.и - 9-то място.

В категорията „Дебати” в първа възрастова група отборът ни, представен от Стефан Светозаров Стефанов от 8.а, Калина Борисова Бърнева от 8.а и Изабела Орлинова Колева от 8.в, стигна до финал и зае второ място. Вторият ни отбор в групата, представен от Йоана Емилова Енчева от 9.и, Мария Иванова Янкова от 9.и, Жасмина Коба Беридзе от 9.и и Нела Флетчър, зае трето място.

В категорията „Оратория” Стела Красимирова Минева от 8.а още с първото си участие грабна третото място, а Денислав Драгомиров Градев от 8.в се класира на пето място.

Отборът бе отличен и с наградата „Най-малоброен отбор”.

Желаем успех при представянето в националния кръг на състезанието през месец април в град София!

Национален кръг на олимпиадата по английски език

Първа езикова гимназия беше домакин на националния кръг на олимпиадата по английски език за учебната 2022/2023 г. Гимназията посрещна класиралите се за финалния кръг 120 ученици от над 50 училища от всички области на България.

Събитието беше открито с тържествен концерт на 11.03.2023 г. в Актовата зала в присъствието на официални гости от МОН, РУО - Варна, Община Варна и Обществения съвет на гимназията. С пожелания за успех и приветствие към участниците, достигнали до финалния кръг, както и към техните учители, се обърнаха г-н Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия, г-жа Мария Барганова, главен експерт в МОН, и д-р Ирена Радева, началник на РУО в гр. Варна. Беше прочетен и поздравителен адрес от г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Тържественият концерт с изпълнения на талантливи възпитаници на Първа езикова гимназия постави емоционално и зареждащо начало и беше посрещнат с много вълнение от ученици, учители, гости и официални лица.

В 10 часа на 12.03.2023 г. беше дадено начало на олимпиадата, в която участниците, разделени в пет възрастови групи, показаха своите знания и умения. Очакваме с нетърпение обявяването на резултатите от Националната комисия.

Снимки

Отлично представяне на първия кръг на Pearson Competition

15 ученици от Първа езикова гимназия се представиха отлично на първия кръг на състезанието по английски език Pearson Competition и се класираха за националния кръг.

Ниво 1: Светослав Стоилов 8.в, Изабела Колева 8.в, Юлия Тодорова 8.б, Димана Добрева 8.г, Симона Господинова 8.г, Андрей Костов 8.г, Георги Кръчмаров 8.г, Елис Гюджен 8.а, Мартин Златев 8.а, Калина Бърнева 8.а
Ниво 2: Кремена Ганева 10.г, Ралица Джукева 9.а
Ниво 3: Яна Калчева, Магдалена Генова 11.а
Ниво 4: Екатерина Осипова 12.в

Ръководството на I ЕГ ги поздравява за постигнатите резултати и им пожелава успех и на националния кръг!

Литературно четене за деня на жената

На 07.03.2023 се проведе третото литературно четене в Първа езикова гимназия, организирано от Ученическия съвет. Темата на събитието беше Жената, представена като малко момиче, млада дама, любима, майка и възрастна жена. В атмосферата на празника ни потопиха авторите чрез своите творби – Юлия Тодорова 8.б, Виктор Вълчев 9.ж, Елена Андреева 12.в, Соня Щерева 11.з, Ангелина Стаменова 8.б и Карина Цветкова от 11.ж клас – и нашите четци – Максим Миовски 10.в, Виктория Морфова 12.в, Даниел Турлаков 11.б, Сияна Костадинова 9.ж, Никола Димитров 11.ж, Иван Гичев 10.б, Сюзан ван Каутер 12.д, Магдалена Генова 11.а и Николай Нейков 11.в клас. Представени бяха и произведения на утвърдени български творци – Блага Димитрова, Николай Лилиев, Чудомир и Димитър Калбуров.

Стефани Цанкова 11.ж, Габриела Драганова 8.в, Венелина Вълчева 10.а и Мина Лазарова от 10.а събудиха в нас още положителни емоции чрез своите музикални изпълнения.

Снимки

Призови места в чест на 3. Март

60-ата Щафетна обиколка на Радио Варна по традиция се посвещава на Националния празник - 3 март. 680 души от над 60 отбора се включиха в най-голямата аматьорска проява в региона, която е и с най-дълга история. В тази юбилейна година на старта застанаха и хора в неравностойно положение.

Най- многобройни бяха участниците в щафетата, общо 56 отбора в различни възрастови групи. Отборите на Първа езикова гимназия - 5-8кл. при момичетата и при момчетата - заеха ВТОРО МЯСТО. В по-голямата възрастова група (9-12кл.) момичетата спечелиха ТРЕТО МЯСТО. Състезателите бяха наградени с грамоти и медали.

Отборите, представили гимназията ни по възрастови групи:

  5-8 клас - МОМИЧЕТА
 1. Анелия Златева – 8.и
 2. Ванеса Цветкова – 8.и
 3. Вероника Николова – 8.з
 4. Алина Славова – 8.б
 5. Магдалена Петрова – 8.ж

  5-8 клас - МОМЧЕТА
 1. Мартин Маркович – 8.ж
 2. Даниел Лилов – 8.д
 3. Александър Павлов – 8.ж
 4. Никола Марков – 8.д
 5. Петър Косиков – 8.д

  9-12 клас - ДЕВОЙКИ
 1. Антония Душева – 9.г
 2. Тея Иванова – 9.е
 3. Виктория Чанкова – 9.г
 4. Мария Митева – 12.б
 5. Натали Костова – 9.б

Трети март

С родолюбиво междучасие клуб „История“ към Първа езикова гимназия постави началото на инициативи за отбелязване на 145 години от Освобождението на България и нейното възкресение, което е осъществената мечта на Българското възраждане. С рецитал на одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка – 11 август 1877 година“ учениците отдадоха своята признателност към всички участници в Българското опълчение, защото те са хората, които дадоха на света урок как един народ се бори и умира за свободата си. Бяха почетени и личностите, вградили своята енергия в създаването и укрепването на новото българско образование, личностите, дали своя живот и дързост в борбата за църковна независимост. Родолюбивото междучасие приключи с изпълнението на Бояна Васева от 9.а клас на песента „Хубава си моя горо“ и едноминутно мълчание за жертвите във войната.

В навечерието на националния празник на двора на Първа езикова гимназия се изви право българско хоро с участието на ученици и учители от гимназията.

Снимки

Александра Вачкова от 10.в с медали от Sharks cup

От 24.02.2023 до 26.02.2023 г. се проведе първото за сезона състезание по плуване на 50-метров басейн за годината - Sharks cup. Участие взеха повече от 870 състезатели от страната и чужбина, както и част от националния отбор на България. Надпреварата премина под знака на съпричастност към потърпевшите от събитията в Украйна.

В Sharks cup стартира сезона и Александра Вачкова, ученичка от 10.в клас на Първа езикова гимназия - Варна. Участието й донесе три бронозови индивидуални медала и сребърен от щафета. Извън обичайното си амплоа на състезател в плувни маратони и състезания в открити води (морета, реки, езера, язовири), тя е единствена сред жените, печелили някога маратона от остров Св. Анастасия до мостика на гр. Бургас - 6500 метра.

Александра Вачкова е член на плувен клуб „Астери“, гр. Варна и е един от първите му състезатели от самото му създаване и продължава да се състезава за клуба и към настоящия момент, вече 10 години. Неизменно е и част от отбора на Първа езикова гимназия на Общинския ученически турнир, спечелил купата в последните две години.

Отлично представяне на нашите ученици на олимпиадата по английски език

Анелия Цакова (9.а), Ивета Тодорова (10.а), Александра Тодорова (10.б), Яна Калчева (10.в), София Ангелова (10.з) и Екатерина Осипова (12.в) представиха отлично Първа езикова гимназия на областния кръг на олимпиадата по английски език и се класираха за националния кръг.

Ръководството на I ЕГ ги поздравява за постигнатите високи резултати и им пожелава успех на националния кръг на 12.03.2023 г.

Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“

Национална младежка форма-дебат „Нужен си ни днес, Апостоле“ се проведе на 18 февруари 2023 г. в залата на Общински съвет - Ловеч. В Националната историческа конференция „Васил Левски в историята, литературата и изкуствата“ взеха участие Симона Вълчева и Диляна Александрова от Първа езикова гимназия - град Варна, представяйки отлично проекта „Апостола - обединител на народа”, свързан с историята на Васил Левски. Те бяха избрани измежду 50 проекта от цялата страна. Симона Вълчева бе един от петимата участници, които чрез включване от публиката излязоха на сцената във форум театър „НАРОДЕ????”, който за пръв път се осъществява на национална историческа конференция.

Снимки

Национален ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“

На 15.02. в галерия „Средец” на Министерството на културата се проведе награждаването в Националния ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“. В церемонията взеха участие зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, акад. Владимир Зарев, проф. Иво Христов, директори на училищата и ръководители на победителите.

Зам.-министър Гайдарова връчи първата награда във възрастова група VIII - XII клас на единадесетокласничката Соня Щерева от Първа езикова гимназия във Варна с ръководител г-жа Нела Димова. Есето на Соня Щерева бе отличено с първа награда от измежду над сто изпратени творби от цяла България.

„Аз съм Левски. Аз съм вулкан от човечност. Аз съм огън, аз запалвам искрата в душите на хората. Аз съм българин, разпространявам висшето дело. Аз съм хуманност. Аз съм любов към родината. Аз съм сила и стихия. Аз съм вяра, когато всичко е загубено. Аз съм молитва, изпратена към Бога. Аз съм действие в равнодушието. Аз съм прогрес в безучастието. Аз ще освободя народа от собствените му задушаващи окови.”

Национална ученическа конференция „Васил Левски – Вулкан от човечност“

В продължение на два дни от 4.02. до 5.02.23г. ученици от Първа езикова гимназия взеха участие в състоялата се в гр. Котел Национална ученическа конференция „Васил Левски – Вулкан от човечност“, посветена на 150-та годишнина от гибелта на Апостола. Гимназията бе представена от четири филмови разработки на ученици от „Клуб История“ с ръководител Нела Димова. Научен консултант на националния ученически форум и председател на журито, което оценяваше ученическите филми и клипове, бе проф. Пламен Митев – преподавател в СУ „Климент Охридски“. Сред общо 120 участници от 25 училища от страната Румяна Цветкова и Никола Стамов извоюваха първо място в категория „Филм“. Техният проект „Васил Левски – надеждата на народа“ бе високо оценен. Задълбоченото историческо проучване, което двамата осъществиха, стана възможно с помощта на много исторически институции в град Варна. Съдействие на учениците оказаха служителите на Държавния архив, Историческия музей, Музея на Възраждането и др. Останалите филми, създадени от участниците в клуба - Яница Бяндова, Симона Вълчева и Иван Гичев, също бяха високо оценени и подобаващо наградени.

Пореден успех за Натали Костова от 9.б

Натали Костова от 9.б клас постигна изключителен успех на Националния шампионат по лека атлетика във възрастова група под 20 години, проведен в зала "Асикс Арена" в София.

Тя бе равностоен противник на по-големите и грабна сребърния медал с ново лично постижение, като се нареди на почетната стълбичка веднага след състезателката, постигнала най-добър резултат за девойки в света за сезона.

За пореден път Натали доказа своите качества на боец, като се наложи над всички останали претендентки за отличието.

Златни медали по бадминтон

Завърши областното първенство по бадминтон. Отборите на 1ЕГ (юноши и девойки - 8-10 клас) завоюваха златните медали, като победиха категорично съперниците си.

Пожелаваме им класиране за Държавното първенство!

Юноши:
Владимир Щерев - 9.б
Стилиян Стоименов - 9.д
Данила Алферов - 8.б
Николай Георгиев - 10.ж
Девойки:
Рея Кирчева - 8.е
Лилана Димитрова - 8.д
Полина Георгиева -10.а
Иванина Андонова -10.е


Натали Костова от 9.б клас e отличена с приз в „Спортист на Варна за 2022 година“

На 15 декември се проведе церемонията „Спортист на Варна за 2022 година“ за награждаване на отличилите се с най-добри постижения варненски спортисти. Официалното събитие се организира ежегодно от Община Варна и събира спорния елит на града.

На церемонията ученичката Натали Костова от 9.б клас на Първа езикова гимназия бе отличена с приз в категорията „Млади дарования“. За своите отлични постижения тя получи специални поздравления лично от кмета на гр. Варна г-н Иван Портних.

Напомняме, че Натали се изявява в дисциплината скок височина. В своята възрастова група тя стана национален шампион както в зала, така и на открито, а на финала на спортния сезон грабна златото и на Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно, Чехия.


Отборите на Първа езикова гимназия - лидери в ученическия волейбол

Завърши Общинското първенство по волейбол. Отборите на Първа езикова гимназия - девойки 8 - 10 клас и девойки 11 - 12 клас завоюваха златните медали, побеждавайки категорично съперниците си.

Пожелаваме им успех и класиране за Държавното първенство!


Национална университетска олимпиада

На 26.11.2022 г. в Икономически университет - гр. Варна се проведе Национална университетска олимпиада за ученици от града. Бяха предложени разнообразни тематични области за изява.

Първо място в област „Английски език“ получи Теодор Христов от 12.е клас. Класацията му осигурява прием по първо желание и освобождаване от такси за една учебна година.

На призовото трето място в област „Икономика“ се класира Александър Градев от 12.е клас. Класацията му осигурява прием по първо желание и да бъде освободен от една семестриална такса в университета.

Двамата участват от три години в извънкласна дейност по „Практични финанси“ с ръководител Росица Стоева и успешно представят гимназията в национални състезания в областта на икономиката.

Сертификатите бяха връчени от директора на Първа ЕГ - г-н Ангел Митев.


Международен турнир по художествена гимнастика

Йоанна Николаева от 10.В клас е победител в многобоя на Международния турнир по художествена гимнастика, състоял се в началото на декември в Люксембург. Нашето момиче, което се състезава за първа година при жените, спечели и златните медали на топка и бухалки.

Поздравяваме Йоанна за отличното представяне и пожелаваме още много спортни постижения.


ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ" 2022/2023

"Човешкото щастие – постижимо и непостижимо, един прекрасен блян, под знака на който минава земното ни битие."
 
Николай Иванов

По традиция и тази година на Никулден Първа езикова гимназия връчи стипендията „Николай Иванов". Отличието на името на един от знаковите учители по български език и литература в гимназията се дава за постижения в литературното творчество през изминалата учебна година на настоящи ученици на Първа езикова гимназия, отличени с престижни награди на международни, национални и регионални конкурси. С радост от постиженията на младите творци Организационният комитет присъди стипендията „Николай Иванов“ на: Милица Иванова от 12.е, Карина Цветкова от 11.ж и Славея Минчева от 8.ж. за таланта, труда и вдъхновеното служене на художественото слово. За вдъхновено будителско слово в хуманитарната област бе отличен Никола Стамов от 11.г клас.


Дуална форма на обучение

Десет ученици от различни европейски градове, между които и възпитаниците на Първа езикова гимназия - Владимир Владимиров от 11.д клас и Йоанна Стоянова 11.з клас, имаха възможност да прекарат пет дни, от 14.11.2022 до 18.11.2022, в кампуса на дуалното висше учебно заведение в Бад Мергентхайм, област Баден Вюртемберг, Германия. Учениците посетиха различни партньори в дуалното обучение и по този начин добиха първоначални впечатления от дуалната форма на обучение, което беше и целта на тази практическа седмица.


Отличие "Млад учител"

На 05.12.2022 г., на тържествена церемония в сградата на Община Варна кметът на града г-н Иван Портних връчи традиционните награди за млади учители. Надежда Желева, учител по БЕЛ в Първа езикова гимназия, беше удостоена с отличието за мотивиран старт в професията за 2022 година.
Поздравления за високата оценка и пожелания за успешна професионална реализация на г-ца Желева!


Есенен източен турнир на фондация BEST по английска реч и дебати

На провелия се на 26 и 27 ноември 2022 г. в град Бургас „Есенен източен турнир на фондация BEST по английска реч и дебати” отборът на гимназията взе участие в по-разширен състав: Екатерина Осипова 12.в, Катерина Стефанова 12.г, Дарина Бахтигалиева 10.е, Йоана Енчева 9.и, Мария Янкова 9.и, Жасмина Беридзе 9.и, Стефан Стефанов 8.а, Калина Бърнева 8.а, Изабела Колева 8.в, Димана Ненчева 8.б, Денислав Градев 8.в и Нела Флетчър. Нашите ученици достойно представиха Първа езикова гимназия в конкуренцията на участници от Източна България, като и трите ни отбора по дебати се класираха за националния кръг на състезанието. В категория ‘Проза’ Екатерина Осипова 12.в зае второ място, както и трето място за ‘Най-добър дебатьор’. Йоана Енчева 9.и се класира на десето място в същата категория.
Въпреки факта, че за по-голямата част от учениците това беше първо състезание, участието им е изключително успешно и мотивиращо за бъдещата по-задълбочена подготовка и за заемането на призови места.


Mеждуградско състезание по програмиране

Николай Енев от 8.д клас се представи отлично на междуградското състезание по програмиране Game of code и се класира успешно за финалния му кръг, който ще се проведе на 26.11.2022 г. в ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“.
Пожелаваме му успех!


Престижно отличие за Анастасия от 10.д

Анастасия Тришина от 10.д заслужи високо признание на Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“. Между 131 участници от цялата страна журито, председателствано от поетесата Нели Пигулева, отличи с голямата награда за поезия нашата възпитаничка.