Kонкурс „Европа – Граници и мостове“

За шеста поредна година Първа езикова гимназия организира конкурс за написване на есе, а тази година за пръв път организира и създаване на кратко видео на тема "Европа - граници и мостове".
Г-н Ангел Митев - директор на гимназията, откри церемонията по награждаването в Актовата зала. Победителите в конкурса бяха наградени от евродепутата Емил Радев, който е възпитаник на гимназията и подкрепя през годините инициативите, които се организират в училището. Отличените творби бяха избрани измежду 26 есета и 13 кратки филма.
Първо място в конкурса за есе спечели Симеон Симов от 11.г клас. В същата категория бяха присъдени две награди за второ място - на Лидия Павлова от 12.д и Мартин Дойнов от 12.а. Третото място е за Албена Железова от 12.з клас. Първа награда за видео спечели екипът от 12.д (Димана Желязкова, Франсис Исмаил, Симона Тодорова, Виктор Великов и Ивелин Железчев) . На второ място е класиран екипът от 12.а ( Мирена Димитрова, Мартин Дойнов, Боян Петров, Александър Стоев и Калоян Тодоровски). Трето място зае екипът от 12.а (Йоана Димова, Ивет Паунова, Мериам Хаджолян, Моника Тодорова и Самуил Стоянов).
Пожеланията на Емил Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът, към учениците бяха да преодоляват границите по пътя си и да градят мостове за едно по-добро бъдеще в Европа. Евродепутатът каза: "Пред знанието не трябва да има бариери. Образованието всъщност е сред най-важните мостове в живота, по който трябва да преминеш, следвайки мечтите си ". Емил Радев поздрави директора на гимназията г-н Ангел Митев и учителите, които насърчават интереса на младите хора към въпросите, свързани с бъдещето на обединена Европа.
В присъствието на евродепутата символично беше открит преобразеният коридор към новата Актова зала на училището. В пространството, наречено от членовете на клуб "Европа" и младши посланици на Европейския парламент -"Еврокоридор", са подредени информационни табла, представящи държавите в Европейския съюз.
Ръководители на учениците по Програмата за училища посланици на Европейския парламент са г-жа Донета Митева и г-жа Нела Димова.

Информация за конкурса, издание 2021 г.

Конкурс за есе и кратко видео на тема „Европа – граници и мостове“. Първа езикова гимназия е училище посланик на Европейския парламент и за шеста година провежда конкурса под патронажа на евродепутата Емил Радев – възпитаник на Първа езикова гимназия . За първа година учениците са провокирани да представят своите виждания и чрез съвременните аудиовизуални средства.

В конкурса участват ученици от 8. до 12. клас.


Изисквания за създаване на есе:


Изисквания за създаване на видео :


Краен срок на изпращане на творбите: 1.05.2021 г.

Имейл адрес: konkurs_evropa@1eg.eu