Уважаеми ученици и родители,
В навечерието сме на най-светлия празник в християнския календар. Коледа е топлината на семейството, тръпката на отварянето на подаръците, спокойствието, сигурността, която ни дава домашния уют. Коледа е да знаем, че около нас има хора, които обичаме и които ни обичат. Коледа е, когато се чувстваме в безопасност с топлината в погледите на семейството ни. Богатата трапеза, коледната елха и музика ни помагат да разберем колко малко е нужно, за да сме щастливи.
Нека ви разкажа за една друга Коледа.Тя е надеждата, че мама ще проходи отново, че ще има топли дрехи и обувки в студените зимни дни, че ни чака нещо топло и вкусно, различно от сух хляб, на трапезата.Това е една Коледа, която ние не познаваме. Коледа, която е трудно да си представим, че съществува. Може би в романите на Дикенс или в някое друго време и държава. Със сигурност не и близо до нас. Огледайте се моля! Вижте дали това не е човекът до вас. Не се затваряйте в комфортната си зона, не отвръщайте поглед, ако протегнат ръка за помощ.
Този декември бях свидетел на едно коледно чудо. Ученици, родители, учители и приятели се обединиха в една обща кауза и работиха сърцато, за да няма различна Коледа за децата от Първа. Онлайн базарът ни, едва прохождащ, събра 1400 лева.Това е постижение, което преди една година изглеждаше невъзможно. След като получихме разрешение на 21 и 22 декември, заредени с много ентусиазъм и желание да помогнат, всички запретнаха ръкави. Децата изработиха красиви картички, украшения и бижута. Любителите на книгата избраха произведения на английски, български и немски, както и учебници и речници. Сръчни майки измайсториха красиви коледни украси. Художници предоставиха прекрасните си картини. Бивши ученици помогнаха отдалече със своите произведения. Имаше и лечебен щанд с натурални продукти и козметика. С една дума – проведе се Благотворителният коледен базар в Първа на живо. Истината е, че резултатът надмина очакванията ни, защото на щандовете липсваха очакваните от всички бабини и мамини вкусотии. Тази година от базара на живо събрахме 3600 лева. Общо от двата базара 5000 лева, с които ще зарадваме 28 деца за Коледа. Парите вече са преведени.
Огромно БЛАГОДАРЯ за съпричастността, всеотдайността и любовта. Докато ви има, ние няма да се уморим да работим не само на Коледа, защото щедростта е нужна по всяко време.
Желая на всички светли празници! Нека магията на святата Коледа влезе в дома ви и донесе здраве, мир и благодат!
Даниела Инджева

Страница на инициативата във фейсбук.