ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПРОЕКТИ

 

ПРОЕКТ „ЕРАЗЪМ +“

Елина Иванова, Виолина Тотева, Мариана Койчева, Тина Панова, Мая Павлова, Мина Иванова, Елиана Янчева и Даниел Симеонов от 10.и клас под ръководството на Светла Пенчева представиха Първа езикова гимназия по проект Еразъм + (Pejudice&Conscience). В периода 11.03. - 18.03.2018 г. в град Кьолн, Германия представителите от Турция, Унгария и България обсъждаха теми, свързани с културните различия, тормоза в училище и как той може да бъде предотвратен. Домакините от Германия запознаха участниците със своята култура, показаха им забележителностите в града, успяха да ги приобщят към своето ежедневието. Галерия!

******************************

Филипа Радилева (10.д), Милена Дяволова (10.д) и Мина Иванова (10.и) под ръководството на преподавателите Светла Пенчева и Гергана Герова представиха успешно Първа езикова гимназия по проект „Еразъм +“ (Living in a smart environment) през периода от 26 февруари до 2 март  2018 г. в град Оулу, Финландия.  По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани със зелените площи около училището, с бъдещия облик на планетата Земя през 2030, с подобряването  на условията за хора с ограничени физически способности в учебните заведения. Партньорите от Финландия запознаха участниците във форума със своята култура и начин на живот, любезно приемайки ги в своите домове. Галерия!

НЕМСКИ ЕЗИК

Учениците от 11. DSD клас с ръководител Полина Стоянова започнаха работа по дигиталния проект „Don@u Online“. В проекта, в който Първа езикова гимназия участва за първа година, са включени държавите, през които минава река Дунав. Неговата цел е груповата работа в платформа, като нашите ученици са в група с унгарски и хърватски връстници, с които съвместно трябва да изработят продукт на тема „Следване и реализация в Европа“. Двама единадесетокласници ще имат възможността да участват в младежки лагер от 05.07. до 11.07.2018 г. в гр. Улм, Германия, където ще  представят крайния си продукт, изработен до края на месец март.

 
ПРОЕКТ „ЕРАЗЪМ +“

В периода 14.10. - 22.10.2017 г. група от ученици от Първа езикова гимназия взе участие в дейности по проект „Еразъм +“ на територията на Унгария. След като посетиха прекрасната Будапеща, Мина Иванова, Елина Иванова, Ангелина Бумбалова, Свилена Димова и Михаела Ангелова от 10. и клас и Даниел Луканов и Стелиан Ганчев от 9. з клас с ръководител Светла Пенчева се отправиха към родния град на унгарските си партньори, Дебрецен. Там те се запознаха с националната култура и кухня. В течение на седмицата работещите по проекта заздравиха връзките помежду си, представиха изработените си материали на тема „История на дискриминацията" и изготвиха постери и презентации за правата на човека, които ще бъдат представени в Германия по време на следващото пътуване през месец март. Посещението завърши с прощална вечер, съпътствана с незабравими моменти и с прекрасни емоции.

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ „LIVING IN A SMART ENVIRONMENT IN 2030 CHANCES AND CHALLENGES’’

По линия на програма Еразъм+ през периода 15.05 - 20.05. 2017 г. Първа езикова гимназия беше домакин на втора работна седмица по международния проект „LIVING IN A SMART ENVIRONMENT IN 2030 CHANCES AND CHALLENGES”. В проекта участват ученици от Белгия, Португалия, Финландия и Германия. Основните теми на проекта са “Идеално училище“, „Бъдещ град“ и „Приобщаване и  миграция“. Чрез дискусиите по тях учениците придобиват умения за комуникация с представители от различни култури, участие в екипи, представяне на презентации, разработване на приложения и редица други игри и активности. Те помагат за разширяването на мирогледа на учениците, за изграждането на приятелства и развиването на практически умения, както и тези за свободна комуникация по английски език. По този проект вече бе осъществена среща в Белгия, където трима ученици от 9. клас и двама преподаватели от Първа езикова гимназия заявиха достойно участие. Предстоят срещи в Португалия, Финландия и Германия. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ ТЪРЦИЯ, УНГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ

Конкурсът за изработване на лого на международния  проект  „Да извървим заедно пътя, без предразсъдъци" приключи, като наградата бе присъдена на групата от Германия.
Събитието бе отразено от Телевизия „Черно море“.

 

 

 
 
 

Галерия!

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ

В периода от 23.04.2017 г. до 29.04.2017 г. в гр. Варна ще се проведат занятия по международен проект „Prejudice Conscience: Diversity and Empowerment“, който е част от Erasmus+. Във форума участват ученици от четири европейски държави, сред които Германия, Турция, Унгария и България. Българската страна се представя от ученици от 9.и и 8.з клас на Първа езикова гимназия. Целта на проекта е да се превъзмогнат различията между участниците чрез комуникация по актуални теми - от вечните разлики между половете до глобални проблеми като търсенето на работни места, бедността и расовата дискриминация. 


„ТВОЯТ ЧАС“
Първа езикова гимназия активно участва в Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности („Твоят час“)“ – Фаза 1.
В Първа езикова гимназия има сформирани 24 групи за занимания по интереси, в които са включени 280 ученици.
Повече информация за проекта можете да получите на следния интернет адрес: http://tvoiatchas.mon.bg/

ПРОЕКТИ ЕРАЗЪМ ПЛЮС

Първа езикова гимназия спечели два международни проекта: „Prejudice Conscience - Diversity and Empowerment“ и „Living in a smart environment 2030- chances and challenge“, които стартираха на 1.11.2016 г. Участващи страни в проектите: Германия, Белгия, България, Финландия, Португалия, Турция и Унгария.


 
„ИЛЮЗИЯ ЗА ПО-БЕЗОПАСЕН ЖИВОТ“ С ДВЕ ПРИЗОВИ ОТЛИЧИЯ

Проектът на Първа езикова гимназия „Илюзия за по-безопасен живот“ спечели първо място и финансиране на организирания от община Варна фестивал „Варна - моят древен и нов град“. Идеята на разработката е на уличното платно в непосредствена близост до сградата на училището да има „илюзорен забавител”, представляващ 3D изображение, поставено на пътното платно няколко метра преди първата пешеходна пътека. „Дупката“ се вижда реалистично само от един определен ъгъл, поради биологичните особености на човешкото око да възприема две картини като един единен обемен образ. Целта на изображението е да накара автомобилните водачи, движещи се по платното на ул. „Подвис“, да намалят скоростта, за да избегнат „илюзията” на дупка, като едновременно с това да  дадат предимство на чакащите пешеходци на пътеката.  Проблемът с неспазването на пътните ограничения особено  на територията на Първа езикова гимназия би могъл да бъде разрешен и чрез поставяне на бяла пътна зигзагообразна маркировка по края на платното, където то се свързва с бордюра.
Проектът на Първа езикова гимназия е класиран на първо място и в Националния конкурс за годишните награди за пътна безопасност в категория „Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища”.


 
ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

Ученици от Първа езикова гимназия участваха в международен театрален фестивал в рамките на проект по секторна програма „Коменски” от 13 до 17 май 2013 г. в гр. Варна.  На сцената на Младежкия театър млади таланти от Германия, Турция, Унгария, Италия, Литва, Полша и България представиха своите творчески постановки на тема „Пътуване в бъдещето”. Публиката от родители, ученици, учители и други почитатели на изкуството  аплодира таланта и усърдието на творците, за които полетът на мечтите няма граници.


ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Първа езикова гимназия бе домакин на заключителната проектна среща по програма „Коменски” от 13 до 18 май 2013 г. Ученици от Германия, Полша, Унгария, Италия, Литва, Турция  и България представиха пред публика театрални постановки   на английски език на тема „Училището на бъдещето". Бурните аплодисменти се оказаха най-точната оценка за труда и творческите постижения на нашите участници.ПОВЕЧЕ!


 
МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ „КОМЕНСКИ”

Трима ученици от Първа езикова гимназия  бяха на поредната среща на участниците в театрална програма „Европа – непознати и приятели“ към секторна програма „Коменски“. Мероприятието се проведе от 8.10. до 12.10.2012 г. в литовския град Шяуляй. Анжела Жекова (11.а), Симеон Колев (10.з) и Елена Александрова (9.е) работиха по подготовката на театрална пиеса на тема „Пътуване в бъдещето“ съвместно с  ученици от Унгария, Италия, Германия, Турция, Полша и Литва. Всички участници в международния форум заедно подготвиха първата сцена на пиесата, като останалите сцени, диалози, костюми и сценарии ще се представят от всяко от включените в проекта училища през месец май 2013 г. в гр. Варна.


ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

От 2 до 8 май 2012 г. в германския град Гьотинген се проведе първият театрален фестивал по секторна програма „Коменски“ под надсловНашата Европа: непознати и приятели. България беше представена от шестима  ученици от  Първа езикова гимназия - гр. Варна: Даниела Кабакова (8.б), Виктория Живкова (9.е), Деян Димов (9.е), Анжела Жекова (10.а), Веселин Стефанов (10.а) и Никола Дончев (10.а). Те представиха изготвена от тях пиеса заедно с учениците от останалите  страни членки на проекта (Германия, Италия, Литва, Полша и Турция). Срещата в Германия е трета по ред, като първата бе в унгарския град Печ, а втората – в италианския град Рагуса. По време на престоя си в Германия нашите участници бяха настанени в приемни семейства, имаха шанса да се запознаят с немския бит и да се насладят на красивото германско градче.

The first theatre festival of the Comenius Project called “Our Europe: strangers and friends” was held in the little German town of Gottingen from 02.05 to 08.05.2012. The representatives of Bulgaria were six students from First Language School Varna: Daniela Kabakova (8.b), Viktoriq Zhivkova (9.е), Deian Dimov (9.е), Anjela Zhekova (10.a), Veselin Stefanov (10.а) and Nikola Donchev (10.а). During the project meeting they presented a self-made play together with the students from the other countries participating in the project (Germany, Italy, Lithuania, Poland and Turkey). The meeting in Germany was the third since the beginning of the project – the first one was in the Hungarian town of Pecs, where the task for the plays was made and the second one was in the Italian town of Ragusa. While in Germany, the students stayed in German host-families, had the chance to get to know the German way of life and had some free time to enjoy the beautiful German town.


ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

   От 11 до 18 февруари 2012 г. в гр. РагусаИталия, се проведе втората среща по секторна програма „Коменски”. В нея участваха петима учители от Първа езикова гимназия, които се включиха в работната среща по подготовка на театралните продукции. Те ще бъдат представени от ученици в периода от 2 до 8 май 2012 г. в гр. Гьотинген – Германия.
Училището, в което се проведоха проектните срещи – „Умберто І”, посрещна партньори от България, Полша, Литва, Унгария и Германия. Атрактивната програма на италианските колеги остави у гостите незабравими впечатления от културния и историческия живот в малкия сицилиански град Рагуса.

   За училищата, участвали в проекта, може да прочетете на следния  web адрес:

http://www.comenius-web.com/html/dreams.html


МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

От 13 до 17 ноември 2011 г. в унгарския град Печ се проведе първата контактна среща между ученици, участници в международен проект на тема „Драма  по секторна програма „Коменски”. Прeдставителите на Първа езикова гимназия Невена Стойнова (11.ж), Джейхан Джемилов (9.е) и Давид Младенов (10.е)  заедно със свои партньори от Германия, Италия, Литва, Полша и Турция започнаха подготовка на пиеса, която ще бъде презентирана по време на последната работна среща през 2013 г. в гр. Варна. Учениците се запознаха с културните и историческите забележителности на гр. Печ и околните региони. Пожелаваме им успех!

Снимки!


ХЕРБАРТГЮМНАЗИУМ И ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

За пети път ученици от Първа езикова гимназия бяха на гости на Хербартгюмназиум в Олденбург, Долна Саксония, от 05.09. до 15.09.2011 г. Проектът - с ръководители  г-жа Улрике Холидербоймер и г-н Винцелер от немска страна и г-жа Олга Касабова и г-жа Йорданка Трифонова от българска - бе осъществен и този път много успешно.
В Хербартгюмназиум българските ученици бяха посрещнати както обикновено много сърдечно и посетиха различни учебни часове съобразно интересите си. Паралелно с това програмата включваше посещение на град Бремен, на курорта Бад Цвишенан, на побратимения с Олденбург унивеситетски град Гронинген в Холандия и на живописното холандско градче Апингедам. През уикенда семействата домакини предложиха на гостите и други интересни туристически обекти. Кулминация в програмата обаче беше посещението на футболен мач между Вердер Бремен и Хамбургер Шпортферайн на 42 000-местния стадион в град Бремен.
Десет дни немска реч в реална среда, множество нови контакти и приятелства, много нови знания за Германия и германците, настроение, смях, радост, любов ....,  тъга и сълзи при раздялата са накратко равносметката от престоя в Олденбург. Сигурно е, че всички участници ще запазят завинаги спомен за тези дни.

Снимки!


ХЕРБАРТГЮМНАЗИУМ И ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

    Хербартгюмназиум  (Олденбург) за пети път гостува на Първа езикова гимназия от 17 до 27 юни 2011 г. Групата от 14 десетокласници и двама учители (г-жа Улрике Холиндербоймер и г-н Винцелер) бе очаквана с нетърпение и приета много сърдечно от 14 младежи и девойки от десети клас и от техните родители, както и  от ръководителите на проекта от българска страна г-жа Олга Касабова и г-жа Йорданка Трифонова. Целта на партньорството за българските ученици е създаване на нови контакти, използване на придобитите в  училище знания по немски език  в непринудена обстановка, възпитание в толерантност, дисциплина и отговорност, опознаване на забележителностите в България и Германия, както и на историята на двете страни.
    Този път програмата в България включваше:
1. Пешеходна разходка с екскурзовод из Варна.
2. Еднодневни екскурзии по маршрут:
   - тракийската гробница в с. Свещари - гр. Шумен - Побитите камъни;
   - нос Калиакра - Дворецът в гр. Балчик.
3. Традиционна българо-немска вечер с разнообразна програма, с немски и български  бюфет.
    Десетте съвместни дни доставиха много радост, обогатиха знанията по немски език,  допринесоха за опознаването на България и за създаването на много приятелства. От 5 до 15 септември 2011 г. българската група ще посети Олденбург с очакване за нови вълнуващи срещи.

Снимки!


„Еднакви в културното многообразие“

   От 19 до 25 март в гр. Сетубал – Португалия, се проведе последната проектна среща, в която участваха ученици и преподаватели от Германия, Португалия, Турция, Унгария и България, сред които и представители на Първа езикова гимназия.  Участниците от отделните училища изготвиха предварително театрални сцени на тема „Еднакви в културното многообразие“ и представиха един общ театрален продукт пред ученици, родители  и ръководители на града. По време на престоя си нашите представители имаха възможност да посетят природни, културни и исторически забележителности, да обогатят своите езикови умения и да създадат ценни приятелски отношения.

Участници в проекта: Ана Илиева от 9.е, Павел Митев от 10.г, Невена Стойнова от 10.ж, Димитър Димитров от 10.ж, Илия Стоев от 12.б клас

Снимки!


Проект по програма CONNECT на ЕС, кампания ECO-TRIP 2010

   Проектът има за цел да насърчи учениците, студентите и техните родители да използват по-устойчиви начини за придвижване. Да допринесе за постигане на целите на ЕС, свързани с енергийната ефективност, с опазването на околната среда и с развитието на социалните политики, заложени в Зелената книга за енергия, в Бялата книга за транспорт и в целите за намаляване на парниковите газове. В проекта участват Белгия, Италия, Великобритания, Словения, Австрия, Холандия, Унгария, Гърция и България чрез Асоциация на българските черноморски общини. Координатори на дейностите по проекта в Първа езикова гимназия са Ирена Радева, Стойко Няголов и Евелина Геловска.
В кампанията за авторски филм, популяризиращ идеите за екологичен и устойчив транспорт, Първа езикова гимназия  представи четири проекта. Филмът на Максима Боева и Георги Върбанов „Two Grey Days and a Green one” спечели първа награда и ще представи България на международния кръг. Успешно се представиха и Теа Денолюбова /второ място/, Стефан Попов, Денислав Кънчев, Емануил Петков /трето място/ и Михаела Димкова.  Филмът, спечелил първа награда, може да се види на:

http://www.youtube.com/results?search_query=connect-+ECO-TRIP+2010+two+grey+days+and+a+Green+one&aq=f

Снимка!


Участие в проектна среща по програма „Коменски” 20 -26.03.2010г.

   Мултинационалности, интеграция и толерантност са може би най-често споменаваните думи в днешното глобализирано общество. Това са също и основните аспекти, разработвани на проектната среща по проекта “Коменски”, състояла се през 2010г. в гр. Мерсин, Турция. Чрез работа в интернационален клас, чрез дискусии относно най-срещаните проблеми, свързани с мултинационалностите в страните участници, и чрез прилагане на метода “Brain-storming” всички ученици и учители не само имаха възможността да опознаят хора, споделящи различни от техните религиозни, етнически и културни възгледи, но и успяха да разработят концепции, с помощта на които малцинствените групи  да бъдат интегрирани в обществото. Филмът “Как да избегнем културния шок”, заснет по време на срещата по проекта “Junge Kultur erleben”, ще бъде изпратен до отговарящата за младежта комисия в Европейския парламент в Брюксел. След срещите по проекта “Коменски” в гр. Дебрецен, Унгария, през месец ноември 2009г. и в гр. Мерсин, Турция, през месец март 2010г. следват проектни срещи и в останалите участващи страни – България, гр. Варна – октомври 2010г. и в Португалия, гр. Сетубал – март 2011г. Снимка! Филм!


Проект “Junge Kultur erleben” на секторна програма „Коменски”

   Първата среща по проекта “Junge Kultur erleben”  на секторна програма „Коменски” се проведе в Дебрецен, Унгария от 09.11. до 14.11.2009г. В нея участваха Катерина Пеева 11ж, Максима Боева 11д,  Ива Гаджева 10з, Георги Върбанов 11д, Георги Мартинов 11з и Стефан Попов 10а с ръководители Маргарита Димитрова и Ирена Радева.
В срещата взеха участие ученици и учители от всички училища партньори на Първа езикова гимназия Варна: Кьолн /Германия/, Сетубал /Португалия/, Мерсин /Турция/. Участниците в проектната среща бяха приети от кмета на Дебрецен и ректора на университета в града. Имаха възможност да се запознаят с културата, фолклора и традициите на Унгария.
Училището домакин в Дебрецен инициира създаването на интернационален клас, в който бяха демонстрирани иновационни интерактивни методи на преподаване. Учениците представиха на аудиторията своите страни и училища, както и възможностите за ученическо самоуправление в тях. Като резултат от срещата бе заснет филм /Video-cast/, в който учениците направиха предложения и обобщиха добрите практики в самоуправлението. Той ще бъде представен пред ЕК в Брюксел с цел създаване на общ модел за ученическо самоуправление в държавните училища от ЕС. Снимки!


Проект „Коменски” Училищни партньорства LLP – 2009 – COM – MP - 104

   Първа езикова гимназия спечели проект по програма „Коменски”  за периода 2009-2011 година. Темата на проекта е ”Културни хоризонти - училищен живот”. Държавите участнички са: Германия /координатор/, Унгария, България, Турция и Португалия. Проектните срещи ще се осъществят в четири страни: Унгария, Португалия, България и Германия.
Основен акцент се поставя върху  интеркултурните връзки и контакти. В проекта ще вземат участие 17 ученици, които ще подчинят своите дейности на следните цели: повишаване на езиковата компетентност, опознаване на чуждата култура, развиване на толерантни отношения, разкриване на информационни хоризонти, демонстрация на творчески изяви, разпространяване на ритуали, обичаи, нрави и традиции.
Координатор на проекта от българска страна е Веселин Василев - Директор на Първа ЕГ, а преподаватели, които отговарят за мобилните дейности са: Маргарита Димитрова, Светла Пенчева, Ирена Радева и Сияна Атанасова.


Проект „Обмен на групи  ученици с Олденбург"

   Проектът „Обмен на групи  ученици с Олденбург" съществува от 2002 г. Това е пето поред издание и четвърто с „Хербарт-Гюмназиум” от Олденбург, ФРГ. Ръководител на проекта  е Олга Касабова, подкрепяна  от Сияна Атанасова (2003, 2004, 2007) и Йорданка Трифонова (2009).
Тазгодишната програма във Варна беше изключително интересна за гостите от град Олденбург поради  ред събития от периода на гостуването, а именно изпращането
 на абитуриентите  и абитуриентския бал - събития, които в гимназия  „Хербарт” се отбелязват по съвсем друг начин, и най-вече поради честването на единствения по рода си празник на славянската писменост и култура.
Новите запознанства с връстници от ФРГ обогатяват  не само познанията на нашите
ученици по немски език, а и допринасят за възпитание в толерантност,
дисциплина и  отговорност при изпълнение на задачите. Тази година бяха
посетени Несебър, Калиакра, Балчик, Аладжа манастир, които се оказаха непознати и за някои наши деветокласници - участници в проекта, а кулминацията в гостуването
беше отново Немската вечер с кратка литературно-музикална програма, немски
специалитети и много гости.
От 7 до 17 септември  нашите ученици гостуваха на своите нови приятели в Олденбург. Програмата включваше присъствие в учебните часове в гимназия "Хербарт", еднодневни екскурзии до курорта Бад Цвишенан, Бремен и Вилхелмсхафен. Кулминация представляваше разходката по дъното на Северно море при отлива на 15.9., когато нашите ученици за пръв път видяха какво на практика означава "отлив". На т.н. БЪЛГАРСКА ВЕЧЕР дойдоха всички немски семейства-домакини, директорът на г-ята, г-н Тилман, и всички учители-участници в проекта от немска страна както и други по-малки ученици - бъдещи участници в него.

Равносметка: Използване на немския език в реална ситуация, разширяване на  познанията за Германия и германската  история, докосване до германската култура, бит и ежедневие, незабравими дни, нови запознанства и приятели

Снимки

 

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2016 Първа езикова гимназия - гр. Варна