ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

МИНАЛИ СЪБИТИЯ

 

Учебна 2012/2013 година


СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХОВЕН ЕЛИТ

Среща с известни български учени и интелектуалци се проведе в новата зала на Първа езикова гимназия в петък, 21 септември, от 14:30 ч. Участваха академик Георги Марков – историк, академик Константин Косев – историк, Петър Маринков – драматург, Панко Анчев – издател, Хайгашод Агасян – композитор и певец, Иван Гранитски – издател, Огнян Механджиев – художник. Те представиха новите си произведения пред ученици и учители от Първа езикова гимназия, Четвърта езикова гимназия, Пета езикова гимназия и Математическа гимназия. Направено беше дарение на книги за библиотеките на нашата гимназия и на другите училища. Срещата беше кратка, но много интересна и приятна за всички участници. Да си пожелаем още по-чести гостувания на представители на българския духовен елит в нашата гимназия! Снимки!


Учебна 2011/2012 година

ГРУПА „РЕВ” С ПЪРВИ АЛБУМ
Група „Рев” издаде дебютния си албум със заглавие „Болно общество”. Желаещите да притежават диска на  момчетата от Първа езикова гимназия могат да го направят по време на концертите им или на празника на училището на 11.05.2012 г., както и чрез заявка на фейсбук страницата http://www.facebook.com/groups/135169496513299/ или e-mail: rev@mail.bg.


ПАНОРАМА НА ВАРНЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА

На 2 и 3 май 2012 г. в Двореца на културата и спорта се проведе дванадесетото издание на Панорама на варненските училища. След тържественото откриване на събитието кметът на град Варна Кирил Йорданов награди победителите в Общинските ученически игри 2012, сред които безспорен фаворит е Първа езикова гимназия. Отличие получи  Явор Рашев (8.в), участник в конкурса на община Варна за написване на есе на тема: „Защо избрах моето училище?”. Традиционно висок беше интересът към гимназията ни по време на двудневното изложение. Нашият обектив успя да улови най-интересните моменти.


ФЕСТИВАЛ НА ТАЛАНТИТЕ

Успешно премина първият организиран в Първа езикова гимназия Фестивал на талантите. В осъществяването му се включиха много ученици, учители, както и родители от Училищното настоятелство, които доброволно предоставиха времето и силите си.
Категориите, в които участниците се изявиха, бяха  музикални способности, танцови умения, актьорско майсторство, фотография и изобразително изкуство.  Раздадени бяха много награди, но най-ценно беше удовлетворението на участниците, получили аплодисментите на публиката.

Благодарим на всички за ентусиазма!

 

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С ОТЛИЧИЯ ОТ ОБЩИНА ВАРНА

От години Първа езикова гимназия  работи в реализирането  на общинската политика по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора. За своята активна дейност училището получи почетна грамота от кмета на Община Варна Кирил Йорданов. На тържествената церемония бяха наградени и двама ученици доброволци - Пламена Кирова (10.д) и Стефан Соколов (10.д).
От учебна 2010/2011 година в гимназията е създаден и работи училищен клуб по превенции. В него ще бъдат обучени ученици доброволци от 9. и 10. клас по  следните модули:
- превенция на употребата на психоактивни вещества, цигари и алкохол
- превенция на ХИВ и СПИН, репродуктивно и сексуално здраве
- превенция на трафик на хора
- превенция на безопасен интернет
- превенция на асоциално поведение


Р Е Ш Е Н И Е

На общо събрание на училищното настоятелство към Първа езикова гимназия е взето решение за събиране на годишен членски внос в размер на 20 лева от всички родители на ученици от Първа езикова гимназия. Целта е събраните средства да се използват за организиране на извънкласна дейност, за награждаване на ученици, за подпомагане на социално слаби  и заболели ученици, за подобряване на материално-техническата база на училището, за организиране на празнични мероприятия, базари, концерти, изложби и други.


 

   Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Борис Йорданов Герчев от  12.в клас (с преподавател по английски език Тинка Методиева) за успешното му представяне на тазгодишния Международен конкурс за есе на английски език, организиран от корейската фондация „Donghwa Cultural Foundation”, базирана в САЩ. За своето есе на тема „Изтокът среща Запада: Аспекти на влиянието на източната култура върху западната” на 27 август 2011 г. Борис Герчев е удостоен със специалната награда на директора на Южнокорейската културна служба в Ню Йорк - г-н Уу Сунг Лий, „за отличното познаване и популяризиране на корейската култура и история".
Сред лауреатите на конкурса са възпитаници на едни от най-престижните средни училища и университети в САЩ, между които са Харвардският, Бостънският и Калифорнийският университет. Наградата на Борис е признание за безспорния авторитет на Първа езикова гимназия и на България в международните културни и академични среди. Честито и успехи занапред!

Грамота_1 Грамота_2


ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ И ХЕРБАРТГЮМНАЗИУМ

За пети път ученици от Първа езикова гимназия бяха на гости на Хербартгюмназиум в Олденбург, Долна Саксония, от 05.09. до 15.09.2011 г. Проектът - с ръководители  г-жа Улрике Холидербоймер и г-н Винцелер от немска страна и г-жа Олга Касабова и г-жа Йорданка Трифонова от българска - бе осъществен и този път много успешно.
В Хербартгюмназиум българските ученици бяха посрещнати както обикновено много сърдечно и посетиха различни учебни часове съобразно интересите си. Паралелно с това програмата включваше посещение на град Бремен, на курорта Бад Цвишенан, на побратимения с Олденбург унивеситетски град Гронинген в Холандия и на живописното холандско градче Апингедам. През уикенда семействата домакини предложиха на гостите и други интересни туристически обекти. Кулминация в програмата обаче беше посещението на футболен мач между Вердер Бремен и Хамбургер Шпортферайн на 42 000-местния стадион в град Бремен.
Десет дни немска реч в реална среда, множество нови контакти и приятелства, много нови знания за Германия и германците, настроение, смях, радост, любов ....,  тъга и сълзи при раздялата са накратко равносметката от престоя в Олденбург. Сигурно е, че всички участници ще запазят завинаги спомен за тези дни.

Снимки!

 

 

 

Учебна 2010/2011 година


ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО ОТ КМЕТА НА ГРАД ВАРНА

Кирил Йорданов - кмет на град Варна, поздрави Випуск 2011 на Първа езикова гимназия за отличния успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература (5,808) и за четвъртото място в националната класация на училищата.  Постигнатите резултати са показател както за способностите на учениците, така и за професионализма на техните преподаватели, се казва в обръщението към директора. С пожелания за бъдещи успехи към учителите и учениците завършва поздравлението.


ПРИЗОВИ МЕСТА НА ФЕСТИВАЛА НА ХИМИЯТА И БИОЛОГИЯТА

„Химията – нашият живот, нашето бъдеще”
„Биологията – наука за бъдещето”

            Две първи места бяха присъдени на Фестивала на химията и биологията, проведен на 11.06.2011 г.:

 1. Стефани Димитрова – 10.а клас (презентация „Да съхраним водата”)
 2. Валери Николов и Деян Манасиев – 9.з клас (презентация „Видни български химици”)

            Второ място завоюваха:
Жаклин Ахмад и Иван Люцканов – 9.ж клас (презентация „От алхимията до съвременните постижения на химията”)
                                                 Ръководител:  А. Георгиева

            На трето място за макет на ДНК се класираха:
Калина Милушева, Марияна Димитрова и Евгения Михайлова – 9.г клас
Ръководител: П. Йонова

            Достойно представиха Първа езикова гимназия в съответните категории и учениците:

Презентация:                       
- Анелия Калчева и Стела Керанова – 9.ж клас
- Весела Тодорова и Галина Янкова – 9.г клас

Адаптиран видеоклип:       
- Мирела Пенева – 9.и клас
- Стоил Илиев – 9.з клас
Клип на атрактивен опит:   - Евгения Михайлова – 9.г клас
Ръководител:  А. Георгиева

Експеримент:                    
- Людмил Филипов – 11.д клас
- Емил Великов – 10.в клас
- Дебора Димитрова – 10.г клас

Видеоексперимент:             
- Димитър Димитров – 10.ж клас        

Състезатели – викторина:  
- Йоана Стоянова – 11.а клас
- Йоана Йорданова, Андрея Кирилова – 11.б клас
- Галина Димова – 11.в клас                     
- Момчил Костов – 11.г клас                     
- Людмил Филипов – 11.д клас
- Диян Димов – 11.з клас
Преподаватели: Ев. Геловска и М. Димитрова

Снимки!


ОТЛИЧЕН 5,632 ЗА ВИПУСК 2011

183-ма абитуриенти от Първа езикова гимназия  получиха дипломите си са средно образование. 139 от тях завършват с отличен успех. Випуск 2011 е четвърти в България по резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература - отличен 5,808, като 39 са пълните шестици. Петима са зрелостниците с максимални оценки и на двата зрелостни изпита - 6,00. Отлични са и постиженията на матурите по английски език (5,573), немски език (5,552), математика (5,548), история (5,595) и биология (6,00). 5,681 е средният успех от всички държавни зрелостни изпити на дванадесетокласниците, които завършват обучението си с общ успех 5,632. Тържественото събитие се състоя на 15.06.2011 г. в 18:00 ч. в Английския двор на Варненския археологическия музей.


ПЪРВИ НАГРАДИ НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО ИСТОРИЯ

   Ученици от Първа езикова гимназия с ръководител Нела Димова взеха участие в националния ученически конкурс за историческо есе и мултимедийна презентация на тема:  „Екзарх Антим I – патриот, църковен деятел и държавник”. За достойното си представяне те получиха грамоти и дипломи, книги и парични награди:


КАТЕГОРИЯ  ИСТОРИЧЕСКО ЕСЕ
ПЪРВА НАГРАДА  –   Лора Енева (10.б клас)


КАТЕГОРИЯ МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ
ПЪРВА НАГРАДА  – Моника Иванова и Елеонора Божкова (10.а клас)

1

НЕВЕРОЯТНИ УСПЕХИ НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ИГРИ 2011

    Представителните отбори на Първа езикова гимназия по баскетбол, лека атлетика и бадминтон - девойки, се завърнаха от Ученическите игри 2011 г. с престижни отличия. За първи път в историята на гимназията три отбора се класираха за финали и се представиха достойно със заемане на второ място и сребърен медал за отбора по лека атлетика, трето място и бронзов медал за отбора по баскетбол и шесто място за отбора по бадминтон. Всички отбори са във възрастова група 8. - 10. клас с ръководители Д. Митев, К.Алипиева и Д.Думанов.
В индивидуалното класиране по лека атлетика два бронзови медала на 100 м. и 200 м. спечели Йорданка Ивановa, в дисциплината скок на височина - сребърен медал за Габриела Колчева и бронзов медал за Евелина Йорданова, и златен медал на щафета 4 х 100 м. за Габриела Колчева, Евелина Йорданова, Александра Андреева и Йорданка Иванова. Сребърни медали получиха Деница Христова, Златозара Христова и Силвия Иванова. С пожелания за нови спортни успехи на нашите момичета и на техните преподаватели!

Състав на отборите:

БАСКЕТБОЛ
Мария Андонова - 10.а
Мария Томова - 10.з
Грациела Митева - 10.з
Анна Методиева - 10.з
Калина Костадинова - 10.з
Виляна Ангелова - 9.ж
Мария Камбурова - 8.з
Йоанна Михайлова - 8.з

ЛЕКА АТЛЕТИКА
Йорданка Ивановa - 10.а
Габриела Колчева - 10.г
Александра Андреева - 10.ж
Деница Христова - 10.ж
Eвелина Йорданова - 9.а
Златозара Христова - 9.д
Силвия Иванова - 9.б

БАДМИНТОН
Мария Христова - 9.в
Елизабет Георгиева - 8.е
Даяна Георгиева - 8.е
Калина Николова - 8.ж

Снимки!


ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТНОВО В ТОП 10


Първа езикова гимназия отново e в ТОП 10 на училищата с най-високи резултати по български език и литература от държавните зрелостни изпити. Отличен 5,808 е успехът на випуск ’2011 - четвърти в България. Гордеем се с постиженията на нашите ученици!

Училища с най-добър резултат по БЕЛ от ДЗИ - май, 2011 година

Училище

Явили се

Среден успех

1. Национален учебен комплекс по култура - Горна баня

52

5,907

2. 91 Немска езикова гимназия

184

5,849

3. Американски колеж

108

5,847

4. Първа езикова гимназия - Варна

183

5,808

5. НГДЕК "К. К. Философ"

90

5,807

6. Частно езиково училище "Дорис Тенеди"

26

5,788

7. Първа английска езикова гимназия

189

5,780

8. Езикова гимназия "Пловдив" - Пловдив

256

5,778

9. 73. СОУ

107

5,739

10. ГПЧЕ "Христо Ботев" - Кърджали

176

5,730


Явор Стаменов със стипендия за следване в Германия
1
Явор Красимиров Стаменов от 12. ж  клас с преподаватели по немски език Дарина Гаджева и Ингрид Шлумбергер получи една  от общо четирите  пълни стипендии за България на DAAD (Немска служба за академичен обмен на ФРГ). Стипендията включва всички финансови разходи на четиригодишното следване в Германия за степен „Бакалавър”. Явор избра университета в гр. Манхайм със специалност „Корпоративно право”. Честито!
1

Теа Денолюбова - ученик на годината в областта на изкуствата

Теа Денолюбова от 11.г клас е отличена с ежегодната наградаВарна" като Ученик на годината в областта на изкуствата - 2011година". Наградата е присъдена за дебютната й стихосбирка Сложи ме на пауза" и за открояващи  се постижения в областта на художествената фотография. Дори бегъл поглед към  творчеството на Теа в настоящата и предходните години показва безспорността и категоричността на това решение на Общински съвет - гр.Варна. От 2009 година досега Теа е лауреат на многобройни конкурси за литературно творчество от национален мащаб, сред които са присъдените й първи награди на конкурсите за поезия: „В.Ханчев" - гр.Стара Загора; „Петя Дубарова" - гр.Бургас; „Стоян Михайловски" - гр. Русе; „Ако имах вълшебна пръчица, щях..." - Българско национално радио;  „Любовта в нас" - гр.Варна, и много други. Видео!


Награда за театрално, музикално и танцово изкуство

Пловдивския  драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, който е първият професионален театър в България, на 14 и 15 май се проведе националният фестивал за театрално, музикално и танцово изкуство „Рошавата котка“ ’2011. В него взеха участие деца и юноши от 53 формации от цялата страна. Организатор на събитието бе „Ротъракт клуб”.  Председател на журито бе Кръстю Кръстев - директор на театъра. Във фестивала участва и възпитаничката на Първа езикова гимназия Виктория Живкова с класен ръководител Светла Пенчева. Заедно с Елена Мончева от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” тя изпълни композицията „Съединение” по документални текстове и стихове на класици. След като бяха раздадени всички награди в различните жанрове, на масата за призове остана само най-голямото отличие – голямата награда на фестивала. Тя бе връчена на възпитаничката на Първа езикова гимназия – Виктория Живкова, и на Елена Мончева. Те се подготвят повече от 6 години в Детско-юношеския театър „Златното ключе” с ръководител Сия Папазова.  


Успех на националната олимпиада по гражданско образование

На 29.04. и на 01.05.2011 г. в град Правец се проведе IV Национална олимпиада по гражданско образование. Във възрастова група 9.- 12. клас бяха допуснати до защита 35 проекта от цялата страна, пет от които от нашата гимназия:

 • “Днес - от вчера за утре”

Анна-Мария Теодорова Тодорова (11.г), Инна Стефанова Василева (11.г) и Теодор Любомиров Кузов (11.в)
Проектът беше защитен от Анна-Мария Тодорова на презентация пред Националната комисия с впечатляващите 95 от 100 възможни точки.

 • „Ученическо радио ”

Симеон Атанасов Михов (10.з) - презентатор, Павел Илиянов Кондов (10.з) и Андон Андонов Андонов (10.з)

 • „Театър на живота”

Стефани Илкова Първева (10.з) и Делян Добрев Иванов (10.з) - презентатор

 • “Клубът“

Теодор Любомиров Кузов (11.в) , Анна-Мария Теодорова Тодорова (11.г) и Павел Желимиров Ялнъзов (11.в) - презентатор

 • “Има толкова много начини да бъдеш прав”

Борислав Здравков Спасов (12.з)

Ръководители на проектите са Мария Симеонова, Дарина Гаджева и Петя Андонова.

Поздравяваме учениците и ръководителите им за тяхното достойно представяне и им желаем бъдещи успехи!

Снимка!


„Млад отличник на БЧК”

Тодоринка Георгиева от  11.з клас бе удостоена с награда и звание „Млад отличник на БЧК" от националния съвет на Българския червен кръст.

1

НЕМСКИ ЕЗИКОВИ ДИПЛОМИ ’2011

    53-ма абитуриенти от Първа езикова гимназия получиха немски езикови дипломи на 10 май 2011г. 90 точки от максималните 96 е най-високият резултат, постигнат от Явор Стаменов от 12.ж клас. Събитието се превърна в истински празник, по  време на който ученици от по-малките класове отправиха поздрави и благопожелания към дванадесетокласниците, преподавателите и гостите. Специален поздравителен адрес бе изпратен от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Михаел Хабенбахер, главен координатор по немски език за България към посолството на Германия у нас, подчерта, че Първа езикова гимназия е една от най-добрите в България. От 1990г. в 23 училища се дават немски езикови дипломи, в Първа езикова  гимназия - от 1996г.  Владеенето на езика в училището е на световно ниво. Преподавателите, които предварително са преминали през специална подготовка, също са с изключителни възможности, заяви Хабенбахер. Като подарък за училището с отлични резултати за DSD бe обещанието на кмета на град Варна Кирил Йорданов - възпитаник на Първа езикова гимназия, че до края на годината гимназията ще има и актова зала, съответстваща на високото ниво на обучение.
Учениците с успешно взет писмен и устен изпит получават немски езикови дипломи, които им осигуряват вход за немските университети. Двата изпита се полагат в България в съответното училище, като писменият се проверява в гр.Кьолн, Германия, а устният се оценява в България. С тях учениците доказват своята езикова компетентност на ниво B2/C1 и полученият документ е без изтичане на давност, поради което  сертификатите са така желани от много ученици. За да се стигне до двата изпита, се преминава през тригодишно обучение в специални групи в езикова гимназия на база на успехите по немски език през първите две години. По успеваемост на изпита за немска езикова диплома през 2011г. българските ученици са на първо място в Европа и на второ място в света след Китай.

Снимки!


ПЪРВО И ВТОРО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

    Отлични резултати постигнаха учениците от Първа езикова гимназия на националния кръг на олимпиадата по немски език. Илина Маринова от 10.з клас се класира на първо място и Яна Ангелова от 10.ж клас - на второ място в групата за десети клас. Достойно се представиха Радмила Георгиева (10.з) - четвърто място, Цветелина Манушкина (9.е) - шесто място, Александрина Желязкова (10.з) - осмо място. Поздравления заслужават и осмокласниците Пламена Недялкова (8.е), Яна Петкова (8.з), Николина Войнова (8.е) и Деница Проданова (8.ж). Гордеем се с успехите на нашите ученици и техните преподаватели Дора Лазарова, Росица Кирилова, Дарина Попстефанова, Полина Стоянова, Сияна Атанасова, Светла Пенчева и Мартина Тодорова.


ЛАУРЕАТ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

    Двама ученици от Първа езикова гимназия бяха допуснати за участие в националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация. С отличните си знания Траян Димитров от 12.ж клас получи максималната оценка 6.00 и стана един от четиримата лауреати. Поздравления и за Георги Мартинов от 12.з клас с отличен резултат 5.63. С пожелания за нови успехи на нашите абитуриенти и на техните преподаватели Мария Симеонова, Нела Димова, Веселин Василев, Стойко Няголов и Деян Маринов.


ПЪРВО И ВТОРО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Учениците от Първа езикова гимназия се представиха отлично на националния кръг на олимпиадата по английски език и изпревариха в класирането представители на утвърдени езикови гимназии и колежи от цялата страна. На първо място в групата за десети клас се класира Габриела Свиленова Стоянова от 10.г клас с преподавател по английски език и ръководител на подготовката за олимпиада Донета Митева.
На второ място в групата за единадесети клас се класира Симеон Eмилов Спасов от 11.в клас с преподавател по английски език и ръководител на подготовката за олимпиада Тинка Методиева.
Достойно се представиха класиралите се съответно на шесто, осмо и девето място в своите групи:
*Мариета Маринова Аврамова от 11.г клас с преподавател по английски език Кремена Анастасова.
*Гергана Ивайлова Иванова от 9.б клас с преподавател по английски език Йорданка Трифонова и ръководител на подготовката за олимпиада Ангел Митев.
*Ивайло Валентинов Икономов от 11.б клас с преподавател по английски език Тинка Методиева.
Поздравления заслужават Галин Николаев Йорданов и Яна Кирилова Недева от 11.б клас с преподавател по английски  език Тинка Методиева.
Честито на тях и на техните преподаватели! Гордеем се с постигнатото и им пожелаваме нови успехи!


Спортни успехи

     За трета поредна година отборът по лека атлетика девойки 8.-10. клас на Първа езикова гимназия с ръководител Катя Алипиева се класира за държавното първенство в гр. Сливен, което ще се проведе в края на мeсец май. На зоналното първенство с голяма точкова разлика нашите участници победиха отборите на гр. Шумен и гр. Добрич. На състезанието отлично се представиха във всички дисциплини Йорданка Иванова от 10.а клас, Габриела Колчева от 10.г клас, Александра Андреева от 10.е клас, Деница Христова от 10.ж клас, Евелина Йорданова от 9.а клас и Златозара Христова  от 9.д клас.


Великденска игра с Ники Кънчев

    Петъчната вечер се оказа доста многолюдна и забавна за МОЛ Варна. Пред многобройна публика Ники Кънчев успя да препита шестима участници, изтеглени предварително чрез жребий от регистриралите се за специалната великденска игра. Всички те показаха завидни знания и интуиция, но единственият, който отговори на всички въпроси и стана носител на голямата награда, беше 18-годишният Георги Петков, ученик от 11.е клас на Първа езикова гимназия. Той спечели ваучер за покупки от МОЛ Варна на стойност 1000 лева, както и много предметни награди от магазините в търговския център.


Първи в Европа и ОНД и втори в света на изпита за немска езикова диплома

Първо място  в  Европа и ОНД и второ място в света са заслужено признание за България на тазгодишния изпит за немска езикова диплома. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов изпрати поздравително писмо до ръководството на Първа езикова гимназия за големите постижения на дванадесетокласниците и техните преподаватели.


Среща със заместник-министъра на МОМН Милена Дамянова

На 21 април в Първа езикова гимназия се проведе среща със заместник-министъра на образованието, младежта и науката  Милена Дамянова.
Присъстващите ученици, членове на Ученическия съвет, зададоха въпроси във връзка с концепцията за развитие на средното образование в България. Направени бяха интересни предложения. Диалогът между нашите ученици и зам.-министър Дамянова ще продължи.                                                                           Снимки!


Панорама на варненските училища

На 20 и 21 април 2011г. в ДКЦ се проведе панорама на варненските училища. Интересът към Първа езикова гимназия беше традиционно висок. Ръководството на училището благодари на участниците за достойното представяне.

Снимка_1 Снимка_2 Снимка_3


Национална олимпиада по немски език

 Ръководството на Първа езикова гимназия - гр. Варна, поздравява учениците, класирани за третия, заключителен кръг на Националната олимпиада по немски език, който се проведена 10 април 2011г. в гр. Кърджали.

  Име, презиме, фамилия Клас Преподавател немски език
Ръководител на подготовката за олимпиадата
1. Николина Карамфилова Войнова 8 е Светла Пенчева Светла Пенчева
2. Пламена Драгомирова Недялкова 8 е Светла Пенчева Светла Пенчева
3. Деница Илкова Проданова 8 ж Мартина Тодорова Мартина Тодорова
4. Яна Петкова Петкова 8 з Дора Лазарова Дора Лазарова
5. Цветелина Георгиева Манушкина 9 е Дарина Попстефанова Дарина Попстефанова
6. Яна Красенова Ангелова 10 ж Полина Стоянова/ Росица Кирилова Дора Лазарова/ Сияна Атанасова
7. Александрина Димитрова Желязкова 10 з Полина Стоянова/ Росица Кирилова Дора Лазарова/ Сияна Атанасова
8. Илина Светлинова Маринова 10 з Полина Стоянова/ Росица Кирилова Дора Лазарова/ Сияна Атанасова
9. Радмила Евгениева Георгиева 10 з Полина Стоянова/ Росица Кирилова Дора Лазарова/ Сияна Атанасова

Снимка_1 Снимка_2 Снимка_3


Mатематическо състезание между профилирани гимназии

На 30.03.2011г.гр. Ловеч  се проведе математическо състезание между профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил. Трето място зае Ивайла Красимирова Трифонова от XIIб клас. На пето място се класира Виолета Красимирова Петкова от XIIж клас, на осмо място - Галина Иванова Димова от XIв клас.

Снимка!


„Еднакви в културното многообразие“

   От 19 до 25 март в гр. Сетубал – Португалия, се проведе последната проектна среща, в която участваха ученици и преподаватели от Германия, Португалия, Турция, Унгария и България, сред които и представители на Първа езикова гимназия.  Участниците от отделните училища изготвиха предварително театрални сцени на тема „Еднакви в културното многообразие“ и представиха един общ театрален продукт пред ученици, родители  и ръководители на града. По време на престоя си нашите представители имаха възможност да посетят природни, културни и исторически забележителности, да обогатят своите езикови умения и да създадат ценни приятелски отношения.

Снимки!


Купа „Варна” по карате

   Виктор Вълчев от спортен клуб „ИЧИ ГЕКИ – Варна” и ученик в 9.г  клас на Първа езикова гимназия е носител на купа „Варна” при юноши до 17 години в категория до 60 кг в първенството по карате киокушин за мъже, жени, юноши и девойки, проведено на 9 април 2011г. в гр. Варна. В съревнованието взеха участие над 70 представители от клубове от цялата страна, практикуващи бойното изкуство.


УЧИТЕЛО-РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ

На 19.04.2011г. (вторник)  от 18:00ч. до 20:00ч. в Първа езикова гимназия ще се проведат учитело-родителски срещи. Подробностите, свързани с организацията, са поместени в приложения график.


Да подкрепим нашите момчета от група „Рев”

   На 18.04.2011г. – понеделник, от 19:00 ч. в МОЛ Варна Тауърс, Сити рок кафе, ще се проведе кръг от конкурса за млади рок групи - Куул мол. В него ще вземат участие момчетата от група „Рев”. Те ще имат нужда от сериозна подкрепа от ваша страна, тъй като публиката решава кой продължава напред чрез гласуване. На всеки ще бъде дадено листче, в което трябва да попълни своето име и за кого е гласувал. В края на вечерта ще има награди за всички от публиката. Залогът е голям, а битката ожесточена. Голямата награда е видеоклип на хеликоптерната площадка на една от кулите на „Варна Тауърс”. Нека всеки, който носи в себе си тръпката на тежкия звук, се присъедини към публиката и се забавлява заедно с момчетата от „Рев”. Те ви обещават шоу на високо ниво ! За повече информация – страницата на група Рев във Фейсбук.


Успехи по химия и ООС на национално ниво

   Георги Георгиев Върбанов от 12.д клас се представи достойно на национален кръг на олимпиадата по химия и ООС от 25 до 27.03.2011г. в гр. Варна.

   На  09. - 10.04.2011г. в гр. Шумен се проведе ХІІІ национално състезание по химия и ООС. Отборът на Община Варна зае второ място, за което учениците от Първа езикова гимназия бяха наградени със сребърни медали. Оценките, които получиха, могат да се използват за приемен изпит по химия и ООС във ВУЗ:

 1. Лора Теодорова Никифорова - 12.г   - 5,50
 2. Людмил Филипов Филипов     - 11.д  - 5,50
 3. Георги Георгиев Върбанов     - 12.д  - 5,25
 4. Петър Милков Илиев               - 12.в  - 5,00


Спортни постижения

      Представителните отбори на Първа езикова гимназия  по волейбол юноши  - 8.-10. клас, и бадминтон девойки  - 8.-10. клас,  с ръководител Дочко Думанов се класираха за участие в зоналните първенства. Желаем им достойно представяне и класиране за републиканските състезания.

Отбор волейбол                                  
Борис Генов - 9. е     
Симеон Колев - 8.
Кристиан Мокарев - 10. ж                    
Георги Стоянов - 10. б                         
Момчил Русев - 8. в
Георги Косев - 9. а
Илиян Георгиев - 10. б
Илиян Янакиев - 9. в
Добромир Минчев - 10. з
Алекс Русев - 10. б

Отбор бадминтон
Мария Христова - 9. в
Елизабет Георгиева - 8. е
Даяна Георгиева - 8. е
Калина Николова - 8. ж


Националната олимпиада по английски език

   Ръководството на Първа езикова гимназия - гр. Варна, поздравява учениците, класирани за третия, заключителен кръг на Националната олимпиада по английски език на 9 април 2011г. в гр. Ловеч:

Име

Клас

Преподавател по английски език

Ръководител на подготовката за олимпиадата

Гергана Ивайлова Иванова

9.б

Йорданка Трифонова

Ангел Митев

Габриела Свиленова Стоянова

10.г

Донета Митева

Д. Митева

Мариета Маринова Аврамова

11.г

Кремена Анастасова

Кр. Анастасова

Яна Кирилова Недева

11.б

Тинка Методиева

Т. Методиева

Ивайло Валентинов Икономов

11.б

Тинка Методиева

Т. Методиева

Симеон Емилов Спасов

11.в

Тинка Методиева

Т. Методиева

Галин Николаев Йорданов

11.б

Тинка Методиева

Т. Методиева

Снимки!


„По следите на немското във Варна”

Изложба на тема „По следите на немското във Варна” ще бъде открита на 14 април, четвъртък, в 12:00 часа на третия етаж в Първа езикова гимназия. С изложените до 22 април плакати, рисунки, снимки и текстове учениците от 11. клас ще представят германските  следи във Варна. Мероприятието ще бъде съпроводено с открита дискусия, доклади и филми на същата тема.


Благотворителност за Япония

   818 лв. бяха събрани по време на благотворителната акция, организирана от ученическия съвет към Първа езикова гимназия в помощ на пострадалите от земетресенията в Япония. В мероприятието се включиха ученици и учители със специално изработени оригами и с домашно приготвени кулинарни изкушения. Благотворителната инициатива завърши с концерт. Събраните средства са преведени по откритата за тази цел банкова сметка.


Стипендии във Федерална република Германия

   Трима ученици от Първа езикова гимназия спечелиха стипендии за едномесечно пребиваване в Германия през лятната ваканция.  Симона Донева  от 10.ж клас, Жаклин  Чалъкова от 10.ж клас и Павел Кондов от 10.з клас показаха отлични резултати на олимпиадата по немски език, организирана от немската служба за академичен обмен и от консултантския отдел по немски език към посолството на ФРГ в България.


Отново на върха по спортни успехи

     Отборът на Първа езикова гимназия по баскетбол - девойки 8. - 10. клас, с ръководител Добри Митев завоюва първо място на областното първенство в гр. Вълчи дол и се класира за участие в зоналното първенство. Поздравления за момичетата, представили  достойно училището ни:

Мария Андонова - 10.а
Мария Томова - 10.з
Грациела Митева - 10.з
Анна Методиева - 10.з
Калина Костадинова - 10.з
Деница Христова - 10.ж
Виляна Ангелова - 9.ж
Мария Камбурова - 8.з
Йоана Михайлова - 8.з

Отличници и в спорта

   Яница Данкова Добрева от 8.г клас се завърна с три златни отличия и един сребърен медал от републиканския турнир по спортна гимнастика за купи „Република България“, проведен на18 - 19.03.2011 г. в гр. Пловдив:

 • Златна купа – първо място многобой
 • Златен медал – прескок
 • Златен медал – успоредка
 • Сребърен медал – греда

   Антония Стоянова Стоянова от 8.г клас спечели два сребърни и един бронзов медал на държавното  лично отборно първенство по плуване в гр. Пловдив на 18 - 20.03.201 г.:

 • Сребърен медал – 50 м., делфин
 • Сребърен медал – 200.м., делфин
 • Бронзов медал – щафета, 4х50 м., свободен стил

Отличия по химия и ООС

   Учениците от Първа езикова гимназия се класираха на призовите места на областния кръг на олимпиадата по химия и ООС, проведен на 26.02.2011 г.:
Георги Георгиев Върбанов от 12.д кл. - класиран за националния кръг на олимпиадата
Грациела Чавдарова Бъчварова от 10.ж кл. - първо място за 10. клас
Емил Миленов Великов от 10.в кл. - второ място за 10. клас
Анжела Жекова от 9.а кл. -  второ място за 9. клас

   Отлично се представиха - в първата петица - Лора  Никифорова от 12.г кл., Людмил Филипов от 11.д кл., Невена Стойнова от 10.ж кл., Димитър Димитров от 10.ж кл.

   За националното състезание по химия и ООС 2011 г. са класирани четирима ученици от общ брой 8 в отбора на община Варна:

 1. Лора Теодорова Никифорова - 12.г клас
 2. Петър Милков Илиев - 12.в клас
 3. Георги Георгиев Върбанов - 12.д клас
 4. Людмил Филипов Филипов - 11.д клас

Снимка


Първа награда на националното състезание по физика

   Учениците от Първа езикова гимназия с ръководител Милена Боева се представиха достойно на националното пролетно състезание по физика, проведено от 25 до 27.02.2011 г.  в гр. Велико Търново. Симеон Спасов от 11.в клас спечели първа награда – тема 10. клас, в конкуренция с представители от всички математически гимназии в България. Той е поканен да участва в проект на МОМН с водещи университетски преподаватели по физика, които ще обучават 40 ученици от цялата страна. Поздравяваме нашите възпитаници за постиженията и им пожелаваме нови успехи:

 • Симеон Спасов  - 11.в клас
 • Иван Люцканов - 9.ж клас
 • Димитър Пешев   - 9.ж клас
 • Стоил Михайлов - 9.з клас

Отлични оценки на олимпиадата по български език и литература

   
Дванадесетокласниците Нина Георгиева, Десислава Иванова, Кремена Атанасова и Траян Димитров са допуснати за участие в националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Снимка!

................................................................................................................................

    На 6 март 2011 г. се проведе областният кръг на олимпиадата по български език и литература. В последната състезателна група - ученици от 12. клас - бяха допуснати 48 участници от област Варна. 11 писмени работи имат отлични оценки, от които най-много са на  ученици от Първа езикова гимназия. На 9 и 10 април те ще участват в националния кръг на олимпиадата по български език и литература в гр. Кюстендил. Поздравяваме ги  за достойното представяне и им пожелаваме нови успехи:

 • Нина Георгиева - 12.з клас
 • Десислава Иванова - 12.г клас
 • Кремена Атанасова - 12.з клас
 • Траян Димитров - 12.ж клас

Международен успех по немски език

   Ива Гаджева от 11 клас се класира на трето място на състезанието по немски език, което се проведе на 10 март 2011 г. в столицата на провинция Долна Австрия. Нашата възпитаничка представи достойно както Първа езикова гимназия, така и България, чиито участници се състезаваха заедно с представители от Унгария, Словения, Чехия, Словакия и Украйна.


Два медала за спортни успехи по карате

   Стенли Динев от 12. г клас бе отличен с две престижни спортни награди:

 • Сребърен медал на Националното първенство по карате - гр. Троян, 26 февруари 2011 г.
 • Златен медал на Международния турнир по карате - гр. Лесковец, Сърбия, 27 февруари 2011 г

Снимка


Пореден спортен успех за гимназията

   В чест на НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК  НА БЪЛГАРИЯ - Трети март, се проведе   щафетната обиколка  за купата на  Радио Варна. Състезанието завърши с три първи места и с едно второ място за участниците от Първа езикова гимназия с ръководители Катя Алипиева, Дочко Думанов, Цецко Цеков и Добри Митев.
   Състезателите, представили най- добре училището ни, са :

               8. клас девойки   -   I място
       Калина Димитрова Николова - 8. ж
       Виктория Венкова Иванова - 8. ж
       Яница Данкова Добрева - 8. г
       Виктория Живкова Живкова - 8. е
       Даниела   Венкова Иванова - 8. ж

                8. клас момчета   -   I място
        Бранимир Петров Владимиров - 8. и
        Мартин Яниславов Янакиев - 8. г
        Стефан Живков Ганев - 8. з
        Момчил Иванов Русев - 8. в
        Атанас Георгиев Найденов - 8. ж

               9. - 12. клас девойки  I място
        Йорданка Димитрова Иванова - 10. а
        Габриела Христова Колчева - 10. г
        Александра Росенова Андреева - 10. е
        Златозара Николаева Христова - 9. д
        Евелина Илиева Йорданова - 9. а

             9. - 12. клас юноши  -  II място
       Тодор Тодоров Даскалов - 11. ж
       Борис Георгиев Железов - 11. з
       Теодоси Христов Пончев - 11. е
       Кристиян Апостолов Мукарев - 11. ж
       Благовест Марий Белоперкин - 12. в

Награди в Националния исторически конкурс

Никол Емилова Данчева и Божана Ивова Георгиева от 11.клас бяха наградени с грамоти и книги в Националния исторически конкурс  „Паметни места, събития, личности – почитани, отречени, забравени”. „Кръстьо Мирски – един живот, отдаден на Варна” е темата, разработена от тях с научен ръководител Нела  Димова. Снимка!


УНИФОРМИ


С решение на Педагогическия съвет - протокол №6 от 10.02.2011г., за учениците от осми до единадесети клас на Първа езикова гимназия се въвежда вариант на униформите за топлите месеци - комплект, включващ риза с къс ръкав и тениска.
Всички ученици трябва да  посетят от 17 февруари до 1 март  магазина на фирма „Бартоли" на ул. „Поп Харитон” №35  за поръчка и заплащане на облеклата. Работно време: делнични дни от 14:00  до 18:00 часа, събота от 10:00 до 18:00 часа.
Цена на комплекта: 30.50 лв. (риза - 16.50 лв., тениска - 14.00 лв.).

Снимки!


Награди за креативно писане

   Ива Гаджева от 11.з клас и Петя Георгиева от 11.ж клас бяха наградени с четиридневен престой в град Мюнхен през месец юни 2011 година след участие в състезание по креативно писане, организирано от провинция Бавария, Федерална република Германия.


Награди в конкурса „Народната памет разказва”
     

        Учениците от Първа езикова гимназия с ръководител Нели Димова участваха в конкурса  „Народната памет разказва” за изработване на реферат на тема: „Българи и поляци в църковно-националните борби през Възраждането и в духовната основа на българското общество”.  За своето достойно представяне те бяха наградени с грамоти и предметни  награди,  връчени от кмета на град Варна Кирил Йорданов.

Лора Енева , Xб клас – 1. място
Мария Ташкова,  Xд клас – 2. място
Никол Данчева , XIв клас – 3. място
Волен Русев , XI в клас – 3. място
Жени Маринова,  Xд клас – поощрителна награда 
Александра Николова,  Xд клас – диплом за участие

1

Отново е Коледа!

      Коледа е! Празник, изпълнен със светлина и любов, с красота и добро. Нека всеки да потърси пламъка в душата си, да погледне хората, да се усмихне на света, за да усети, че го обича такъв, какъвто е.
        Коледа е навсякъде - в очите на всички, в стъпките по снега, в надеждите и мечтите ни. Тя е на улицата и в дома ни. Коледа е и в звездите, които светят по-ярко от всякога.
        Отново е Коледа!

***

Нашата Коледа по традиция преминава под знака на благотворителността. Само за два дена на коледния базар, организиран от ученическия съвет и педагогическия съветник, бяха събрани 2 603 лева за 30 ученици от Първа езикова гимназия. Благодарение на активното участие на ученици, родители и преподаватели нека Коледа е по-щастлива за тях.
Весели коледни и новогодишни празници! Весела ваканция!


Първа награда на националния литературен конкурс "Петя Дубарова"

Теа Денолюбова от 11 клас в І ЕГ, с Първа награда на националния литературен конкурс "Петя Дубарова", 2010, с още 6 награди и публикации в централния печат. http://www.moreto.net/novini.php?n=108460


Международен сертификат Pearson Test of English

През месец юни 2010 г. в езиковия център на Pearson към Първа езикова гимназия се проведе изпит за придобиване на международен сертификат за владеене на английски език. Нашите осмокласници – понастоящем ученици в девети клас, се представиха блестящо и получават международен сертификат Pearson Test of English – Level 2: 

Калина Георгиева
Елизабет Терзиева
Кристина Петрова
Иван Георгиев
Марина Маринова
Любомир Русев
Жаклин Апостолова
Десислава Петрова
Преслава Петрова
Силвия Георгиева
1

Откриване на учебната 2010/2011 година

Тържествено откриване на учебната 2010/2011 година - 15.септември 2010г. от 9 часа. Учениците да бъдат с униформените символи на Първа езикова гимназия.

*За новоприетите осмокласници - Информация за униформите ще получите от класните ръководители на 15.септември.

**Родителските срещи ще се състоят след 15.септември.


"Най-якия клас на България" - 9г от Първа езикова - Варна, заминава за САЩ

Учениците от 9Г клас на Първа езикова гимназия от Варна, които станаха най-добрия клас на България в творческото състезание на Pepsi „Един за всички - всички до САЩ! Най-добрият клас отива в САЩ”, заминаха на своето пътешествие.

Деветокласниците от Варна бяха изключително развълнувани и с нетърпение очакваха екскурзията до едни от най-големите забележителности на САЩ. През седемте дни от своя престой учениците видяха емблематични места като Емпайър Стейт Билдинг, Сохо, Кота Нула, Уолстрийт, седалището на ООН, Рокфелер център, Бродуей, Статуята на свободата, остров Елис. Учениците имаха възможност да посетят Музея на изкуствата „Метрополитън" и музея с восъчни фигури на Мадам Тюсо, да се разходят с корабче по река Хъдзън и да вечерят в „Планет Холивуд”.

„Ниагарският водопад е една от най-интересните забележителности, на която всички много държат”, споделя класната на 9Г г-жа Румяна Златева. Тя дори е подготвила тема за есе, върху което деветокласниците ще пишат след завръщането си от САЩ – „Дай боже всекиму да види” – 100 години след Алеко пред „божието творение”. Младежите са с видеокамера и планират да направят филм от екскурзията. „Учениците ни са много будни, любознателни, дейни. Понякога са шумни и луди, като всички деца. Всичко постигат сами и със страхотен ентусиазъм. Не случайно станаха най-добрия клас и по успех в цялата гимназия – 5.75”, допълни с гордост г-жа Златева.

 


Учебна 2009/2010 година


Спортни успехи

Нови спортни успехи постигнаха отборите ни по лека атлетика - юноши и девойки 8.-10. клас на Републиканското първенство на 05 - 06.06.2010 година в гр. Сливен. Отборът на юношите завоюва девето място, а отборът на девойките - пето място. В индивидуалното класиране отлично се представи Йорданка  Иванова от 9.а клас, която спечели пълен комплект медали: златен - на 200 м.; сребърен - на 100 м.; бронзов - на скок дължина. Отборите бяха наградени с плакети и баскетболни топки. Желаем нови постижения на всички спортисти и техните ръководители Катя Алипиева и Дочко Думанов през следващата година!

        Отбор девойки:
   Йорданка Иванова - 9.а
   Габриела Колчева - 9.г
   Александра Андреева - 9.е
   Деница Христова - 9.ж
   Евелина Йорданова - 8.а
   Златозара Христова - 8.д
   Николина Митева - 10.а

         Отбор юноши:
   Тодор Даскалов - 10.ж
   Борис Железов - 10.з
   Теодоси Пончев -10.е
   Александър Колев - 10.г
   Борис Петков - 10.ж
   Николай Митев - 9.е
   Петър Стефчев - 10.з
   Димитър Пейчев - 9.б


Постижения, отличени от Немското посолство

   Ива Гаджева от 10.з клас спечели първо място на финалния кръг за креативно писане към Немското посолство, който се проведе на 04.06.2010 година в град Русе. Отличени бяха снимката на Йоана Иванова 10.ж клас и фотороманът на Магдалена Ангелова 10.д клас, Глория Стефанова 10.д клас, Анна Къчева 10.д клас и Елена Тончевска 10.е клас.


Нов успех по гражданско образование

   От 3 до 4 юни 2010 год. в гр.Силистра се проведе XIX издание на Международния екологичен форум „Сребърна 2010", на който учениците от Първа езикова гимназия участваха с два проекта:

 1. „Рециклирай лист - спаси листо" на Борислав Господинов от 8. и клас и презентиран от Теодор Кузов от 10. в клас  заслужено завоюва II място. За отличното представяне на проекта Теодор бе награден с грамота и статуетка.
 1. „Зелен кът на покрива"  на Желян Спасов от 11. е  клас, Антония Петрова от 10. з клас, Йоана Неделчева от 10. д клас, които бяха отличени с грамоти за достойно представяне на проекта, в чието разработване участва и Явор Стаменов от 11. ж клас.

   Ръководството на Първа езикова гимназия желае на участниците и техните преподаватели Дарина Гаджева, Мария Симеонова и Петя Андонова бъдещи успехи.

Грамоти!


Стипендия за България на DAAD

   Иван Борисов Зафиров от 12. з  клас с преподаватели по немски език Дарина Гаджева и Ингрид Шлумбергер получи едната  от общо две пълни стипендии за България на DAAD (Немска служба за академичен обмен на ФРГ).

   Стипендията включва всички финансови разходи по време на четиригодишното следване в специалността „Право в икономиката” за степен „Бакалавър” в университет  в Германия по избор на стипендианта. Честито!


Стипендия за едногодишно обучение в САЩ

   Габриела Красимирова Велева от 10.а клас с преподавател по английски език Кремена Анастасова спечели стипендия на Американското посолство за едногодишно обучение в САЩ за учебната 2010-2011 година.


Награди Варна 2010 за Първа езикова гимназия

Награди Варна 2010  за Първа езикова гимназия

   Първа езикова гимназия е носител на най-много награди „Варна”  за 2010 година. Отличията са за:

 1. Колектив на годината
 2. Павла Цонкова - учител на годината в областта на хуманитарните науки
 3. Десислава Петрова от 12 клас - ученик на годината в областта на хуманитарните науки
 4. Ксения Станева - дългогодишен преподавател по немски език
 5. Антонина Христова  - учител на годината в областта на природо-математическите  науки

   Наградите бяха връчени на тържествена церемония в навечерието на 24 май – Празника на славянската писменост и култура, от кмета на град Варна Кирил Йорданов.

Грамота! Награда!


Лауреат на националната олимпиада по немски език

Цветелина Георгиева Манушкина от 8 е. клас с преподавател Светла Пенчева е удостоена с престижното отличие лауреат на националния кръг на олимпиада по немски език, проведен в гр. Хасково на 18 април 2010 г. Снимка!


Разписание на часовете за 19 и 20 май 2010г.

На 19 и 20 май часовете започват в 12:00ч. и ще бъдат по 40 минути без голямо междучасие.

 1. 12:00 - 12:40
 2. 12:50 - 13:30
 3. 13:40 - 14:20
 4. 14:30 - 15:10
 5. 15:20 - 16:00
 6. 16:10 - 16:50
 7. 17:00 - 17:40

Гордеем се със своите млади таланти

    Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Теа Денолюбова от 10. г клас,  на която бе присъдена първа награда за поезия в националния литературен конкурс „Петя Дубарова 2010". Това е поредното високо отличие за творческите постижения на нашата талантлива поетеса.

Диплом!


Първо място на състезанието по химия

   На  01 май 2010 г. в Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов” се проведе състезание по химия, на което Росица Христова Христова от 12.г клас зае първо място. Ръководството на Първа езикова гимназия я поздравява с успеха й.

Снимка!


Панорама на варненските училища

На 29 и 30 април 2010 г. в Двореца на културата и спорта се проведе Панорама на варненските училища. Първа езикова гимназия участва традиционно с рекламен щанд, към който особено внимание проявиха кметът на гр. Варна Кирил Йорданов - възпитаник на нашето училище, Николинка Даскалова - началник на РИО, Коста Базитов - зам.-кмет на гр. Варна, Радослав Тасков - директор на Дирекция „Образование". Панорамата премина със засилен интерес към Първа езикова гимназия от седмокласници и техните родители.

Снимки!


Международно състезание по ораторско майсторство на английски език

   На 27 април 2010 г. в гр. София се проведе националният кръг на международното състезание по ораторско майсторство на английски език.
Мероприятието се организира от Съюза на англоговорещите в България - клон на Съюза на англоговорещите на Общността на нациите със седалище в гр. Лондон, Великобритания, съвместно с Британско-българския информационно-образователен център „Един свят" - гр. София.
Явилите се на конкурса се състезаваха за участие в Международния финал, който ще се състои през м. май 2010 г. в гр. Лондон.
На националния кръг Първа езикова гимназия се представи с трима оратори: Георги Иванов Иванов от 10.А клас (с преподавател по английски език Кремена Анастасова), Ивайло Валентинов Икономов от 10.Б клас и Павел Желимиров Ялнъзов от 10.В клас (с преподавател по английски език Тинка Методиева). И тримата наши участници се представиха на много високо ниво със самостоятелно подготвени речи на тема „Размисли за нашето бъдеще", изнесени пред публика и международно жури.
С гордост съобщаваме, че Ивайло Валентинов Икономов се класира на трето място и спечели наградата на публиката за най-добър оратор на английски език. /www.esu-bulgaria.co.nr/

      Поздравяваме четиримата наши ученици и техните преподаватели, като им желаем успех на този престижен форум и през следващата година.
Невероятни успехи за отборите ни по лека атлетикa

След оспорван двубой на 28.04.2010 г. в гр. Добрич и двата отбора на Първа езикова гимназия по лека атлетика - момчета и момичета 8.-10. клас, спечелиха първо място, като се класираха за участие в републиканското състезание в гр.Сливен. Благодарим на всички състезатели и на техните ръководители Катя Алипиева и Дочко Думанов  и им пожелаваме достойно представяне през месец  юни.

Състав на отборите:

момчета

Тодор Даскалов - 10. Ж
Борис Железов  - 10.З
Теодоси Пончев - 10.Е
Александър Колев - 10.Г
Николай Митев - 9.Е
Борис Петков - 10. Ж
Димитър Пейчев - 9.Б

момичета

Йорданка Иванова - 9.А
Габриела Колчева - 9.Г
Александра Андреева - 9.Е
Деница Христова - 9. Ж
Евелина Йорданова - 8.А
Яна Коркудова - 10.З
Златозара Христова - 8.Д
Николина Митева -10.А

 


Областен кръг на олимпиадата по история и цивилизация

На 27.03.2010 г. се проведе областният кръг на олимпиадата по история и цивилизация. Учениците от Първа езикова гимназия с преподаватели Веселин Василев и Нела Димова се представиха отлично:

Ниво

Име, презиме, фамилия

Място в Oбласт Варна

ІХ клас

Богомил Веселинов Димов                           ІХ а

 Второ  със  77,50 т.

Х клас

Даниел Любомиров Димитров                      Х  г

 Първо  с      91.50 т.

ХІ клас

Траян  Пламенов Димитров                          ХІ ж

 Първо  със  78,37 т.

Достойно представиха гимназията и следните ученици:

Име, презиме, фамилия

Клас

Анета Галинова Ганева

Х з

Живко Вангелов Корчев

Х ж

Димитър Бориславов Мошлев

Х з

Михаил Кирилов Великов

Х ж


Гордеем се с успехите на нашите ученици и преподаватели

1. Диана Иванова Андреева от 12.г клас с преподавател Петя Йонова е лауреат на националната олимпиада по биология и здравно образование в гр. Кюстендил с оценка 6.00, която се признава  за успешно положен кандидатстудентски изпит по биология за медицинските университети.
2. Стефания Господинова и Мария Недева от 10.г клас с преподавател Кремена Анастасова спечелиха трето място на световния конкурс на НАСА за построяване на космическа колония с цел продължаване на човешката раса. Проектът представлява детайлна книга на английски език.
3. Стенли Станиславов Динев от 11.г клас се представи отлично на националното състезание по карате, провело се на 24-25 април в гр. Монтана, и зае престижното първо място.


Достойно представяне на националната олимпиада по гражданско образование

На 24 и 25 април 2010 г. в гр. Плевен се проведе Третата национална олимпиада по гражданско образование, на която Първа езикова гимназия се представи с три проекта:

Борислав Огнянов Господинов от  8.и клас завоюва второ място в категорията V-VIII клас с проекта „Рециклирай лист – спаси листо!” с резултат 243.5 точки от 300 възможни.

Явор Красимиров Стаменов от 11.ж клас зае пето място  за разработен казус и за защитата  на проекта „ЗелEн Kът на пOкрива”  в категорията IX-XII клас с резултат 412.4 точки от 500 възможни.

Ива Атанасова Гаджева от 10.з клас също представи достойно гимназията ни със защитата на проекта  „Попитай – аз знам! Ученическо самоуправление – ученическа взаимопомощ в действие”   и при разработване на казус в категорията IX-XII клас с резултат 326.9 точки от  500 възможни.

Ръководителите на проектите Мария Симеонова, Дарина Гаджева и Петя Андонова бяха наградени с печатни издания на МОНМ.

Снимки!


Стипендия за престой и обучение във ФРГ на наш ученик

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Явор Красимиров Стаменов от 11.Ж клас за постигнатите успехи през настоящата учебна година:  

 1. Спечелена стипендияединствена за Североизточна България – за едномесечен престой и обучение в Германия от 08.08.2010 - 07.09.2010 г. след провеждането на ежегодната олимпиада по немски език на Службата за педагогически обмен и на Посолството на ФРГ в България през март 2010 година.
 1. Участие в националния кръг на олимпиадата по немски език в град Хасково –  18.04.2010 година.
 1. Участие в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование в град Плевен – 24-25.04.2010 година.

Отлични резултати на областния кръг на олимпиадата по немски език

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява учениците, класирани за участие в националния кръг на олимпиадата по немски език, който се проведе на 18.04.2010 г. в град Хасково. От допуснатите 13 участници от град Варна 12 са от нашето училище. На тях и на техните преподаватели пожелаваме нови успехи!

Име, презиме и фамилия

Клас

Преподавател

Цветелина Георгиева Манушкина

8.е

Светла Пенчева 

Петър Георгиев Стоилов

8.и

Мария Ябанджиева

Анна Георгиева Илиева

8.е

Светла Пенчева 

Габриела Николаева Колева

8.з

Дора Лазарова

Доротея Веселинова Стоянова

8.з

Дора Лазарова

Александрина Димитрова Желязкова

9.з

Красимира Гавазова

Диляна Бранимирова Магърова

9.е

Дарина Попстефанова

Невена Стойнова Стойнова

9.ж

Красимира Гавазова

Павел Илиянов Кондов

9.з

Красимира Гавазова

Явор Красимиров Стаменов

11.ж

Ингрид Шлумбергер и Дарина Гаджева

Десислава Пламенова Петрова

12.д

Ингрид Шлумбергер и Дарина Гаджева

Цветелина Петрова Любенова

12.ж

Ингрид Шлумбергер и Дарина Гаджева


Национален кръг на олимпиадата по гражданско образование

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява трите екипа ученици, класирани за участие в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование, който ще се проведе на 24 и 25 април 2010 г. в гр. Плевен:

1. Борислав Огнянов Господинов – 8.и клас

Рециклирай лист – спаси листо! - 87,5 точки – Първо място от 20 класирани проекта в категорията V-VIII клас

2. Явор Красимиров Стаменов – 11.ж клас
Желян Красимиров Спасов – 11.е клас
Антония Антонова Петрова – 10.з клас
Йоана Диянова Неделчева – 10.д клас

ЗелEн Kът на пOкрива - 90 точки –  Първо/Второ място от 40 класирани проекта в категорията IX-XII клас

3. Максима Руменова Боева – 11.д клас
Ива Атанасова Гаджева – 10.з клас

Попитай – аз знам! Ученическо самоуправление – ученическа взаимопомощ в действие - 84,5 точки – Осмо/Девето място от 40 класирани проекта в категорията IX-XII клас

Ръководители на проектите:
Мария Симеонова
Дарина Гаджева
Петя Андонова

Пожелаваме им успешно представяне на писмения изпит, включващ аргументиране на гражданска позиция по типичен казус и защита на разработените проекти.


Отлично представяне на Националната олимпиада по английски език

         Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява Мариета Маринова Аврамова от 10.Г клас с преподавател по английски език Кремена Анастасова за завоюваното II място на Националната олимпиада по английски език!


Ръководството на гимназията изразява благодарност за отличното представяне на следните ученици:


Име

Клас

Преподавател по англ. език

класиране

Василена Кънчева Стамболийска

9. Г

Донета Митева

IV място

Симеон Емилов Спасов

10. В

Тинка Методиева

VI място

Ивайло Валентинов Икономов

10. Б

Тинка Методиева

X място

Елица Христова Левендова

12. В

Ангел Митев

VII място

          Достойно представиха гимназията и следните ученици:

Име

Клас

Преподавател по англ. език

Димитър Пейчев

9. Б

Татяна Караиванова

Теодор Владимиров

9. Г

Донета Митева

Рая Добрева

9. Г

Донета Митева

Борис Герчев

10. Б

Тинка Методиева

Елена Вичева

11. Г

Милена Ганчева

Яна Митева

12. Б

Павла Цонкова

Зорница Георгиева

12. А

Павла Цонкова

Рая Гроздева

12. А

Павла Цонкова

Анна Митрева

12. В

Ангел Митев


Отлично представяне на националното състезание по химия и ООС

На Дванадесетото национално състезание по химия и ООС отборът на гр. Варна зае трето място. В него бяха включени и представители на Първа езикова гимназия. С получените отлични оценки нашите ученици са приети за студенти в избрани от тях химически специалности в български университети:
Калина Младенова от 12. г клас – 5.75
Александър Димитров от 12. г – 5.50
Стоян Поров от 12. е клас – 5.50

Снимка! Медали!


Първи награди на конкурса „Моята България”

На ежегодния конкурс „Моята България”, провеждан от Община Варна, тази година първите награди за индивидуално художествено изпълнение на литературна творба във възрастова група 9.-12. клас бяха спечелени от ученици на Първа езикова гимназия:

І място
Стефан Василиев Попов -10.а клас
ІІ място
Антон Иванов Андонов 12.ж клас
ІІІ място
Максима Руменова Боева – 11.д клас
Анна Валентинова Гигова – 11.з клас


Великденски благотворителен базар

   На 29 и 30 март 2010 година в Първа езикова гимназия се проведе великденски благотворителен базар. Той беше организиран от педагогическия съветник г-жа Полина Стойнова и Ученическия съвет. За пореден път учениците и преподавателите на гимназията проявиха творчество, активност и съпричастност към благородната инициатива. На базара бяха изложени за разпродажба домашно приготвени лакомства и ръчно изработени великденски украшения. Сумата, която се събра е 1252 лева и с нея ние помогнахме на ученици  в затруднено положение от нашето училище.
Благодарим на всички ученици и преподаватели за проявената всеотдайност. Весела ваканция и светли великденски празници!

Снимки


Олимпиада по английски език

Ръководството на Първа езикова гимназия - гр. Варна, поздравява учениците, класирани за участие в третия заключителен кръг на Националната олимпиада по английски език:

Име, клас

Преподавател

Димитър Яворов Пейчев – 9.Б

Татяна Караиванова

Василена Кънчева Стамболийска – 9.Г
Рая Добрева Митева – 9.Г
Теодор Ивов Владимиров – 9.Г


Донета Митева

Ивайло Валентинов Икономов – 10.Б
Симеон Емилов Спасов – 10.В
Борис Йорданов Герчев – 10.В
Павел Желимиров Ялнъзов – 10.В


Тинка Методиева

Мариета Маринова Аврамова – 10.Г

Кремена Анастасова

Елена Вичева Вичева – 11.Г

Милена Ганчева

Зорница Светославова Георгиева – 12.А
Рая Ивелинова Гроздева – 12.А
Яна Стоянова Митева – 12.Б
Александър Йорданов Димитров – 12.Г


Павла Цонкова

Елица Христова Левендова – 12.В
Ваня Живкова Живкова – 12.В
Александър Ивайлов Чакъров – 12.В
Анна Николаева Митрева – 12.В


Ангел Митев

На тях и на техните преподаватели пожелаваме успешно представяне на Националния кръг на 27 март 2010 г. в гр. Кърджали!

Пролетно национално състезание по физика

На 13 и 14 март 2010 г. в гр. Пловдив се проведе Пролетното национално състезание по физика. Осем ученици от Първа езикова гимназия с преподавател Антонина Христова се включиха в отбора на град Варна.

Валери

Николаев

Малев

9. д

Велина

Светлозарова

Панчева

9. ж

Деница

Христова

Христова

9. ж

Люси

Бохос

Апрахамян

9. в

Александър

Христов

Христов

9. д

Симеон

Емилов

Спасов

10. в

Ивайла

Красимирова

Трифонова

11. б

Михаил

Ивелинов

Методиев

11. з

Симеон Спасов спечели първа награда и е най-добре представилият се от гр. Варна в своята възрастова група. Ивайла Трифонова е с трета награда. Честито на наградените!


Областен кръг на олимпиадата по химия и ООС

На 27.02.2010 г. се проведе областният кръг на олимпиадата по химия и ООС. Учениците от I ЕГ се представиха отлично.


Ниво

Име, презиме, фамилия

Място в област    Варна

ІХ клас

Димитър Валентинов Димитров                     ІХ ж

 II

 Грациела Чавдарова Бъчварова                    ІХ ж

 III

Невена Стойнова Стойнова                            ІХ ж

 IV

Х клас

Десислава Николаева Димитрова                   Х  б

 I

Людмил Филипов Филипов                              Х д

 III

ХІ – ХІІ клас

Александър Йорданов Димитров ,                  ХІІ г
класиран за национална олимпиада по химия и ОСС

 III

Снимка


Ученици се потопиха в театралното изкуство

Целта на проекта „В час с театъра: театрални семинари за ученици“ е да интегрира изкуството като образователно средство.

http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=37067

http://www.pozvanete.bg/news.php?id=66968&lpa=2


“Зелени покриви”, проект на ученици от Първа езикова гимназия

Първи отзиви за "Зелени покриви" след пресконференцията с Б. Гуцанов 01.03.2010г.

Линк към видеото от пресконференцията в Община Варна за “Зелени покриви”, проект на ученици от Първа езикова гимназия

http://www.reporteri.bg/video.php?get=245

http://moreto.net/novini.php?n=77021&s_words=%C7%E5%EB%E5%ED%E8%20%EF%EE%EA%F0%E8%E2%E8&p=

Още статии: Статия_1     Статия_2     Статия_3     Статия_4     Статия_5


Национално многоезично състезание

Ученици от Първа езикова гимназия - гр. Варна, се класираха за участие в  националния кръг на Националното многоезично състезание

След регионалния кръг на Националното многоезично състезание, проведен на 30.01.2010 г.,  следните възпитаници на Първа езикова гимназия - гр. Варна, са класирани за участие в  националния кръг:

I-ви чужд език - немски език:

Ива Атанасова Гаджева – 10. З кл.
Стилиян Йорданов Славчев – 11. Д кл.
Михаела Неделчева Стоянова – 10. З кл.
Кристиян Апостолов Мукарев – 10. Ж кл.

I-ви чужд език - английски език:

Ивайло Валентинов Икономов – 10. Б кл.

Поздравяваме ги за доброто представяне и им желаем успех на националния кръг, който ще се проведе на 27.02.2010 г. в гр. Пазарджик.


Тържествено откриване на кабинет по немски език

На 1.02.2010г. тържествено беше открит кабинет по немски език в Първа езикова гимназия. На тържеството присъстваха г-жа Хьопфнер, съпруга на посланика на ФРГ у нас, г-н Хабенбахер- шеф на консултантския отдел по немски език към посолството на ФРГ в България, почетният консул на ФРГ във Варна г-н Н.Неделчев, кметът на града г-н К.Йорданов, зам. кметът по образование г-н.К.Базитов, представители на медиите, учители и ученици от Първа езикова гимназия. Кабинетът ще спомогне не само за подобряване на обучението на нашите ученици по програмата за немските езикови дипломи, но и ще бъде място за семинари, срещи, обучения на учители по немски език от Североизточна България. Честито!

Снимки!


Нови спортни успехи

    Отново спортни успехи постигнаха представителните ни отбори  въпреки мразовитите дни. Отборът по тенис на маса към Първа езикова гимназия девойки 8.-10. клас ни зарадва с I място, хандбалистите 8.-10. клас – юноши, заеха II място, а отборът по шахмат се класира отново на I място. Трите отбора ще представят гимназията ни в областните първенства. Успех!

Тенис на маса:   
Стела Николова  –  9.з                                           
Мира Николова  –  9.з
Галя Ганчева – 9.з

Хандбал:
Мартин  Кьосев – 10.в                         
Виктор   Кьосев – 10.в                                                                                                
Стефан Дянков – 10.а                                                         
Борис Петков  – 10.з
Кристиан Мукарев – 10.ж
Веселин Григоров  – 10.г                       
Борис Железов – 10.з                                                          
Тодор Даскалов – 10.ж                                                         
Любомир Русев – 8.г                                                          
Кристиан Аврамов – 8.г                                                       
Преслав Маринов – 8.ж
Димитър Павлов – 8. в
 
Шахмат: 
Николай Каракашев – 10.а 
Стоян Илиев – 9.з
Ангел Монев – 8.е 
Кристиан Бегажев –  8.а 
Анна Методиева – 9.з


Спортни успехи

    Представителните отбори на I ЕГ по баскетбол и бадминтон - девойки 8.-10. клас, се представиха успешно на ученическите игри.  Отборът  по баскетбол завоюва  III  място, а бадминтонистките  ни зарадваха с II място, като се класираха за участие в областното първенство. Желаем им успех!
   Състав на отборите:
       Бадминтон:
Мария Христова- 8. В
Ина Дамаскинова – 9. В
Златозара Христова – 8. Д
Кристиана Хаджиларска 9. В
 
      Баскетбол:
Мария Донева – 9. А
Мария Томова – 9. З
Деница Христова – 9. Ж
Анна Методиева – 9. З
Грациела Митева – 9. З
Виляна Ангелова - 8 Ж
Мартина Марковска – 8. Е
Рени Вълканова – 9. Б
Калина Костадинова – 9. З
Моника Димитрова – 9. Е


„Образование на бъдещето”

Отбор на гимназията в състав: Едуард Станев, Ивайла Трифонова, Мануела Кузманова и Славея Монева, с ръководител г-жа Елисавета Стателова, се класира на второ място на регионалния кръг на викторината „Образование на бъдещето” на фондация „Дарби”. Честито! Грамота!


Разписание на учебните часове за 21, 22, 23 декември!

Учебните часове на 22 декември 2009г. ще започнат в 12:00ч. На 23 декември 2009г. учебните часове ще започнат в 10:00ч.


Mеждународен турнир по карате

 На международен турнир по карате , проведен в гр. Скопие, Македония  от 20 до 21  ноември  2009год.  Стенли Станиславов  Динев – ученик от 11г клас  в Първа езикова гимназия  спечели    първо    място за младежи ката, второ място категория до 55кг. младежи и трето място – мъже ката. Диплома!


DAAD стипендия за следване в Германия

Гордеем се с нашите възпитаници Ивайло Димов и Стефан Жолтовски от випуск  2009, които са сред деветимата ученици от DSD класовете в България, получили пълна  DAAD стипендия за следване в Германия. Снимка!


Стипендианти на Американската фондация за България за учебната 2009/2010г.

Четирима ученици от Първа езикова гимназия - Варна бяха отличени като стипендианти от Американската фондация за България за учебната 2009/2010г. Стипендиантската програма на фондацията е насочена към най-добрите в своята област ученици от всички специализирани гимназии в България. Нашите ученици са наградени за постижения в областта на изкуството, чуждоезиковото обучение и други хуманитарни науки. Честито на:

Десислава Петрова
Ивайло Икономов
Александър Димитров
Славея Монева


Доброволци на 2009 година

Андриана Цонева и Искра Вълева, ученички от 12. клас на Първа езикова гимназия, бяха отличени като доброволци на 2009 година. На 5 декември на тържествено награждаване и празничен коктейл, организирани в Младежки дом – гр.Варна, по случай световния ден на доброволeца те получиха своята награда от кмета на града – Кирил Йорданов. Тя се присъжда на младежите, които са били най-активни в полагането на обществен труд през годината. Дванадесетокласничките бяха отличени заради изявите си в много сфери – социални акции, редица обучения (за здравословно хранене, за трафик на хора, за креативност и др.) с цел разпространяване на информацията сред техните връстници, в ежегодния европейски младежки форум през август в Берлин, в летните доброволчески стажове във Варна, като преводачки от английски език в дом „Гаврош”. Андриана е репортер за Радио „Варна”, а двете с Искра пишат репортажи за бюлетина, издаван от Националния алианс за работа с доброволци. Искра спечели първо място на организирания междурепортерски конкурс за есе. Те споделиха: „Доброволчеството е свързано с нови непознати емоции, с много контакти, с разширяване на хоризонта на личността и израстването й. Полезен си на другите, чувстваш и удовлетворение от себе си.” Снимка!


Коледен благотворителен базар

Уважаеми ученици, преподаватели и родители от I ЕГ,

Ученическият съвет и педагогическият съветник Ви канят на коледен благотворителен базар на 22.XII.2009 г. Във фоайето на  втория етаж ще бъдат изложени за продажба домашно приготвени лакомства и коледни украси. Със събраните средства ще помогнем на наши ученици, които са в затруднено материално положение.
Базарът ще се проведе:
1. На 22 декември (вторник) с участието на ученици от 8. и 10.клас и 9.,11. и 12.клас.Тогава от 17:00 часа ще се състои коледно благотворително кафе за родители. Уважаеми родители от I ЕГ, очакваме Ви да се включите в нашата благородна инициатива.
2. На 22 декември учебните занятия ще започват в 12:00 часа и ще приключват 17:30 часа.
Нека и тази година да участваме активно всички ученици, преподаватели и родители, за да помогнем на нашите ученици и да направим по-щастлива Коледата за тях.
     Разчитаме на Вашата съпричастност и Ви очакваме на базара на I EГ.


Награди за поезия

Теа Николова от десети „Г” клас спечели първо място в категория „Поезия” в литературния конкурс, организиран от ГПЧЕ „В. Карагьозов” гр. Ямбол. Кремена Анастасова, учител по английски език, спечели втора награда. Освен тази награда, Теа спечели и трето място в литературния конкурс на фондация „Огънят на Орфей” на читалище „Хр. Г. Данов” гр. Пловдив. Да им е честито!


Клуб "Родова памет"

Клуб „Родова памет" проведе вечер, посветена на българските храмове  в гр.Одрин – „Св. св. Константин и Елена" и „Св. Георги", на която бяха представени презентации,  брошури, снимки, макети, есета и реферати. Най-добрите творби бяха отличени с грамоти и предметни награди. Голяма част от изготвeните материали ще бъдат подарени на храмовете в гр.Одрин и ще бъдат използвани за тяхното популяризиране.  Гости на мероприятието бяха техни съученици, преподаватели, представители на Община Варна, на РИО и на музеите в града.   


Снимки

Клуб „Родова памет"

 В. Черно море
Четвъртък, 05.11.2009                                                       
Ученици от I ЕГ даряват книги за църква в Одрин
Татина Младенова

Учениците, участници в клуба „Родова памет", открит в I ЕГ, подготвиха дарение от книги за библиотеката в храм „Св. Георги" в Одрин. Това е част от дейностите по проекта „Българските църкви в Одрин", защитен от гимназията и финансиран от общината. „Родова памет" също е резултат от проекта. Клубът е основан от 18 тийнейджъри с ръководител преподавателката Нели Димова. Идеята е да се проучи историята на православните одрински храмове „Св. св. Константин и Елена" и „Св. Георги", да се опишат фактите, да се събере снимков материал, който да привлече още ученици. Историческият клуб вече е едно от предпочитаните места в гимназията за срещи и разговори след първите изяви. Открита бе фотоизложба за Одрин и храмовете. Издадени са 5 брошури, съставени от учениците, в които се представят личности, събития от миналото и съвремието. Брошурите са издадени в 1000 екземпляра, от които по-голямата част ще бъде подарена в храмовете. Предстои текстовете да бъдат преведени на английски и немски и новият тираж ще се раздава в туристически обекти, каза Димова. Единайсетокласничката Лилия Добрева е автор на едната брошура, а съученичката й Инна Василева предостави голяма част от снимковия материал, допълни преподавателката им.
Последната проява на учениците е проведената среща с министър Божидар Димитров и с историка Пламен Павлов, предстоят семинари и нови изследвания.

На 29.10.2009 г. ученици от клуб „Родова памет” към Първа езикова гимназия заедно с 150 бесарабски деца участваха в среща с министъра на българите в чужбина Божидар Димитров. Инициативата бе на Фондация „Българска памет”, а домакин на събитието - Великотърновският университет. По повод Деня на бесарабските българи министърът без портфейл разговаря с гостите за поуките от българската история. Прекрасен завършек на програмата бе аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина".  За членовете на клуба докосването  до историята на българите, останали извън границите на родината, започна още на 25 октомври с темата „Българските исторически общности зад  гранца", изнесена от доц. Пламен Павлов -  преподавател по средновековна история във Велокотърновския университет. 
На следващия ден  участниците в клуба посетиха  музей  „Възраждане и Учредително събрание”  и разгледаха експозицията, свързана с Българското възраждане. Експонатите са разположени на три етажа. На първия етаж централно място заема колекция от икони от средата на XVI в., творби на Тревненската школа, както най-добрите образци на иконописното ни наследство.Чрез богат снимков материал и макети са представени архитектурата и строителството през епохата на османското владичество, като специално място е отредено на произведенията на Уста Колю Фичето. На втория етаж са показани най-важните етапи от националноосвободителната борба на търновци, като специално място е отделено на борбата за независима българска църква. На последния трети етаж е възстановена залата, в която се е провело Учредителното събрание през 1879 г.
Сърдечно благодарим на д-р Врабевски и на Емил Мариянов, които направиха всичко това възможно.  
Клуб „Родова памет"
Международен конкурс за съчинение

В международния конкурс за съчинение на тема “Моят път към училище” ( Mein Schulweg  ), организиран от немските училища – партньори ( Partnerschulen ), ученичката Ива Гаджева от 10 з клас зае пето място и получи награда  MP3-плейър. Г-жа Ингрид Шлумбергер, експерт по немски език за североизточна България, й връчи наградата. Снимка Съчинение


Фотоконкурс „Класа ЩРАКНИ - на кино го заведи”

Осми „ж” клас спечели фотоконкурса „Класа ЩРАКНИ - на кино го заведи” за снимка на ученически клас, организиран от кина Арена. Целият клас, както и техният класен ръководител и директорът на училището бяха поканени на “Коктейл с кола и пуканки” в кино Арена. Коктейлът се състоя на 24.10.2009г. пред кино Арена. Учениците от 8 "ж" клас получиха кола, пуканки, персонална грамота и огромен билет за филма “Майкъл Джексън - This is It”. Професионални фотографи направиха снимки на класа.
Честита награда!


Първа е първа и в кампанията на „Пикадили”!

Приключи мащабната кампания „Гласувай и стани героят на училището!”, която супермаркети Пикадили проведе в периода 03.09. – 18.10.2009 г., на територията на всичките си обекти в цялата страна.
За град Варна Първа езикова гимназия печели първото място, а с него и голямата награда - спортни съоръжения на стойност 1500лв.!
Благодарим на всички, които гласуваха за любимото ни училище!


Нова информация за предлаганата транспортна услуга от фирма "БКБМ Консулт" ООД

1. Цените за маршрути от №1 до №3 са 26 лв. за един месец и 50 лв. за два месеца.
2. Цената за пътуването по маршрут №4 - от Златни пясъци е 50 лв., за два месеца е 95 лв.
3. Продажбата на карти ще се извършва в стая 213 от П.Стойнова- педагогически съветник - от сряда /25.11.2009г./ до петък /27.11.2009г./ от 10ч. до 12ч.

Забележка: обърнете внимание на маршрутите!


Транспорт до Първа езикова гимназия

Маршрути за осъществяване на паралелно на градския транспорт придвижване на учениците до Първа езикова гимназия срещу заплащане и ежемесечна карта за пътуване. Цените ще бъдат близки до картите за пътуване в градския транспорт.

Маршрут  1– Владиславово

сп. Вихрен
сп. Блок 401
сп. Богдан
сп. Кв. Владиславово – обръщача
сп. Пазара
сп. Пощата
сп. Девня
сп. Мургаш
сп. Комина
сп. КАТ
сп. Г.Георгиев
сп. Кауфланд
сп. Възраждане
сп. Общежитията
сп. Дом Младост
сп. Лятно кино Тракия
сп. Отец Паисий
сп. Спартак (преди светофара)
сп. Вятърна мелница
сп. Околовръстно шосе
Първа Езикова Гимназия

 

Маршрут 2 – Възраждане 

Сп. Газостанция (околовръстно шосе Възраждане)
Сп. Кауфланд
Сп. Поликлиника – Марешки
Сп. Радиозавода
Сп. Shell
Сп. Иван Рилски (МОЛ – Варна)
Сп. Родина
Сп. Автогара
Сп. Патриарха
Сп. Зимно Кино Тракия
Сп. Козирката
Сп. Община
Сп. Червения Площад
Сп. НАП (Завод Дружба)
Сп. Явор
Сп. Базар Левски
Сп. Улица „Мир”
Сп. Околовръстно шосе
Първа Езикова Гимназия


Маршрут  3 – кв.Аспарухово – Катедралата

Сп. Кв. Галата
Сп. Аспарухово-център
Сп. ТКК
Сп. Джанавара
Сп. ЖП Гара
Сп. Басейна
Сп. Фестивален комплекс
Сп. Икономически университет
Сп.Червен площад
Сп. Окръжна Болница
Сп. АГ Болница
Сп. Цветен квартал
Околовръстно шосе
Първа Езикова Гимназия

 

Маршрут 4 – Златни пясъци – Варна

сп. Зл.Пясъци
сп. Журналист
сп. Свободен университет
сп. Ален Мак
сп. Св. Констатин и Елена
сп. Виница
сп. Горна Трака
сп. Долна Трака
сп. Почивка
сп. Стадион “Юрий Гагарин”
сп. Терапевтичен блок
сп.  Обръщача N 13
Първа Езикова Гимназия

 


Варненски Ротари клуб "Евксиноград"

На 01.10.2009г. за втора поредна година, в присъствието на кмета на Варна Кирил Йорданов и областният управител Данчо Симеонов, варненският Ротари клуб "Евксиноград" раздаде годишните си награди за средношколци, изявени в сферата на науката и изкуствата през учебната 2008/2009г.

В категорията „Обществени и хуманитарни науки” Десислава Пламенова Петрова от 12 Д клас на Първа езикова гимназия-Варна получи диплом и парична награда за завоюваното от нея I-во място за 11 клас на Националната олимпиада по немски език през 2008/2009 учебна година. Честито!
Стипендии за престой и обучение във ФРГ на наши ученици

След провеждането на ежегодната олимпиада по немски език на Службата за педагогически обмен и на Посолството на ФРГ в  България през март 2009 ученичките Десислава Петрова (11д), Елеонора Граматикова (11ж) и Александра Василева (11з), обучаващи се в специален клас по немски език  при Дарина Гаджева и Ингрид Шлумбергер,  спечелиха почетни стипендии за неколкоседмичен престой в Република Германия през лятото на 2009 г. Прочети!


Участие на наши ученици в Лятната академия за високо надарени ученици в Земеринг, Австрия

За пореден път ученици от немските класове на Първа езикова гимназия-Варна  бяха поканени (единствени от България) за участие в Лятната академия за високо надарени ученици в Земеринг, Австрия от 26.06.2009 г. до 05.07.2009г. Какво разказват за работата си в академията и престоя си в Австрия Жаклин Демирова (12 е), Елица Попхлебарова (12 е), Паолина Тончева (12 з) и Петко Маринов (12 ж). Прочети!


Класни ръководители- втори час на класа
Kласни ръководители през учебната 2009/2010г.: II-ри час на класа
ден учебен час
VIIIА клас- Йорданка Димитрова Трифонова вторник 3  -ти
VIIIБ клас- Галя Иванова Георгиева  петък 2  -ри
VIIIВ клас- Весела Георгиева Катранова вторник 3  -ти
VIIIГ клас- Стефка Трифонова Ралчева сряда 3  -ти
VIIIД клас- Елена Георгиева Танкова петък 4  -ти
VIIIЕ клас- Светла Илиева Пенчева понеделник 3  -ти
VIIIЖ клас- Ценка Йорданова Герчева сряда 4  -ти
VIIIЗ клас- Дора Петрова Лазарова понеделник 5  -ти
VIIIИ клас- Мария Костадинова Ябанджиева сряда 2  -ри
IXА клас- Татяна Димитрова Караиванова понеделник 4  -ти
IXБ клас- Ели Герова понеделник 4  -ти
IXВ клас- Донета Лалева Митева четвъртък 2  -ри
IXГ клас- Румяна Златева Златева сряда 4  -ти
IXД клас- Снежина Христова Станчева понеделник 3  -ти
IXЕ клас- Кремена Желева Димитрова вторник 3  -ти
IXЖ клас- Красимира Неделчева Гавазова сряда 3  -ти
IXЗ клас- Мария Атанасова Симеонова вторник 2  -ри
XA клас- Нели Иванова Димова сряда 4  -ти
XБ клас- Тинка Методиева Антонова сряда 7  -ми
XВ клас- Петя Андонова Андонова сряда 5  -ти
XГ клас- Кремена Симеонова Анастасова петък 3  -ти
XД клас- Антонина Димчева Христова сряда 2  -ри
XЕ клас- Антоанета Стоянова Георгиева понеделник 2  -ри
XЖ клас- Илияна Стоянова Коларова вторник 2  -ри
XЗ клас- Светломира Ангелова Грозева сряда 3  -ти
XIA клас- Милена Ганчева Георгиева вторник 2  -ри
XIБ клас- Елисавета Стефанова Стателова петък 2  -ри
XIВ клас- Диана Куюджуклиева вторник 4  -ти
XIГ клас- Петранка Ванкова Йонова петък 2  -ри
XIД клас- Ирена Димитрова Радева вторник 4  -ти
XIЕ клас- Стефан Великов Стефанов четвъртък 3  -ти
XIЖ клас- Виолета Георгиева Колева сряда 7  -ми
XIЗ клас- Светла Колева сряда 3  -ти
XIIA клас- Пламен Славков Панчев понеделник 4  -ти
XIIБ клас- Стефан Йорданов Пейчев вторник 4  -ти
XIIВ клас- Десислава Атанасова Атанасова сряда 4  -ти
XIIГ клас- Павла Цонкова Иванова вторник 3  -ти
XIIД клас- Асен Василев Устапанов петък 2  -ри
XIIЕ клас- Милена Тодорова Илиева сряда 5  -ти
XIIЖ клас- Женя Йорданова Георгиева вторник 5  -ти
XIIЗ клас- Маргарита Димитрова Димитрова четвъртък 5  -ти

 


Заповед - Отличителни знаци

З А П О В Е Д

№ РД-07-59
Варна, 16.09.2009г.

на основание чл.147, ал.1, т.1 от ППЗНП, Правилника на Първа ЕГ, приет на заседание на Педагогическия съвет протокол № 1 от 15.09.09г.

НАРЕЖДАМ

        Считано от 25.09.2009г. ученици без бележници и отличителни знаци на Първа езикова гимназия да не бъдат допускани в сградата на училището.
Контрол върху изпълнението на заповедта възлагам на помощник- директорите по учебна дейност.
Настоящата заповед да се доведе до знанието на заинтересованите лица за сведение и изпълнение.

 

*Всички ученици да носят отличителните знаци на Първа езикова гимназия по време на часовете и междучасията.

Веселин Василев
Директор на Първа езикова гимназия


15.09.2009 година  

        На 15.09.2009 в 9.00 часа учениците и учителският колектив на Първа езикова гимназия откриха учебната 2009/2010 година. На тържеството присъстваха ЯН БАР-ФОЛРАТ – представител на културния отдел на Посолството на ФРГ в град София, инж. ТАСКОВ – директор на Дирекция „Образование” към Община Варна, инж. КИРОВА – управител на Общинско предприятие „Инвестиционна политика” към Община Варна, представители на издателство „ПИЪРСЪН ЛОНГМАН”, доброволци по линия на ЮНЕСКО, родители и бивши възпитаници на училището. Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от отец Георги. През настоящата учебна година в обновената сграда ще се обучават над 980 ученици, които през месец май ще отбележат 45 години от създаването на гимназията с чуждоезиково обучение.

Снимки


Откриване на учебната 2009/2010 година

        На 15.09.2009 година от 9.00 часа в новата сграда на Първа езикова гимназия – ул. „Подвис” №29 – ще се състои тържественото откриване на предстоящата учебна година. Учениците да се явят в училище в 8.50 часа, като носят отличителните знаци на Първа езикова гимназия – значки, вратовръзки (за момчетата) и шалчета (за момичетата).

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЛАСНИ СТАИ

101 – 8А              202 – 9Г               302 – 10Д             402 – 11Ж
102 – 8Б              203 – 9Д               303 – 10Е             403 – 11З
103 – 8В              204 – 9Е               304 – 10Ж            404 – 12А
104 – 8Г              205 – 9Ж              305 – 10З             405 – 12Б
105 – 8Д              206 – 9З               306 – 11А             406 – 12В
106 – 8Е              207 – 10А             307 – 11Б             407 – 12Г
107 – 8Ж             208 – 10Б             308 – 11В             408 – 12Д
112 – 8З              214 – 10В             309 – 11Г             409 – 12Е
113 – 8И              217 – 10Г             313 – 11Д             413 – 12Ж
114 – 9А                                           314 – 11Е             414 – 12З
115 – 9Б
116 – 9В

 


Kонкурс за графити

Първа езикова гимназия обявява конкурс за графити, които да бъдат нарисувани върху протежението на сградата. Тема: „Море и училище”. Предложения се приемат на адрес: 9010 Варна, ул.”Подвис” №29, за конкурса „Море и училище”, e-mail: firstls@abv.bg до 10.09.2009г.


Тържествено откриване на новата сграда

   В деня на Варна - 15.08.2009 г., в 12:30ч. се проведе тържество по случай откриването на обновената и изцяло ремонтирана сграда на Първа езикова гимназия на ул.”Подвис” №29. Присъстваха заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, кметът на град Варна Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет на град Варна Борислав Гуцанов, началникът на РИО в град Варна Николинка Даскалова, заместник-кметове, много ученици, учители, родители и приятели на гимназията.
За първи път след много десетилетия Първа езикова гимназия има своя самостоятелна сграда. Нека да ни е честита и ... На многая лета!!!

Снимки!


Календар – предстоящи събития до края на учебната 2009/2010 година

29 и 30 април - Участие на гимназията в изложение - панорама на средните училища - Дворец на културата и спорта, Варна.

19 май - Благотворително кафе за родители, възпитаници и приятели на Първа езикова гимназия.

20 май - Изпращане на випуск 2010.

21 май - Тържествен концерт- голяма зала на Дворец на културата и спорта - 17.30ч.


Тържествено откриване на кабинет по немски език

На 1.02.2010г. тържествено беше открит кабинет по немски език в Първа езикова гимназия. На тържеството присъстваха г-жа Хьопфнер, съпруга на посланика на ФРГ у нас, г-н Хабенбахер- шеф на консултантския отдел по немски език към посолството на ФРГ в България, почетният консул на ФРГ във Варна г-н Н.Неделчев, кметът на града г-н К.Йорданов, зам. кметът по образование г-н К.Базитов, представители на медиите, учители и ученици от Първа езикова гимназия. Кабинетът ще спомогне не само за подобряване на обучението на нашите ученици по програмата за немските езикови дипломи, но и ще бъде място за семинари, срещи, обучения на учители по немски език от Североизточна България. Честито!

Снимки!


Нови спортни успехи

    Отново спортни успехи постигнаха представителните ни отбори  въпреки мразовитите дни. Отборът по тенис на маса към Първа езикова гимназия девойки 8.-10. клас ни зарадва с I място, хандбалистите 8.-10. клас – юноши, заеха II място, а отборът по шахмат се класира отново на I място. Трите отбора ще представят гимназията ни в областните първенства. Успех!

Тенис на маса:   
Стела Николова  –  9.з                                           
Мира Николова  –  9.з
Галя Ганчева – 9.з

Хандбал:
Мартин  Кьосев – 10.в                         
Виктор   Кьосев – 10.в                                                                                                
Стефан Дянков – 10.а                                                         
Борис Петков  – 10.з
Кристиан Мукарев – 10.ж
Веселин Григоров  – 10.г                       
Борис Железов – 10.з                                                          
Тодор Даскалов – 10.ж                                                         
Любомир Русев – 8.г                                                          
Кристиан Аврамов – 8.г                                                       
Преслав Маринов – 8.ж
Димитър Павлов – 8. в
 
Шахмат: 
Николай Каракашев – 10.а 
Стоян Илиев – 9.з
Ангел Монев – 8.е 
Кристиан Бегажев –  8.а 
Анна Методиева – 9.з


Спортни успехи

    Представителните отбори на I ЕГ по баскетбол и бадминтон - девойки 8.-10. клас, се представиха успешно на ученическите игри.  Отборът  по баскетбол завоюва  III  място, а бадминтонистките  ни зарадваха с II място, като се класираха за участие в областното първенство. Желаем им успех!
   Състав на отборите:
       Бадминтон:
Мария Христова- 8. В
Ина Дамаскинова – 9. В
Златозара Христова – 8. Д
Кристиана Хаджиларска 9. В
 
      Баскетбол:
Мария Донева – 9. А
Мария Томова – 9. З
Деница Христова – 9. Ж
Анна Методиева – 9. З
Грациела Митева – 9. З
Виляна Ангелова - 8 Ж
Мартина Марковска – 8. Е
Рени Вълканова – 9. Б
Калина Костадинова – 9. З
Моника Димитрова – 9. Е


„Образование на бъдещето”

Отбор на гимназията в състав: Едуард Станев, Ивайла Трифонова, Мануела Кузманова и Славея Монева, с ръководител г-жа Елисавета Стателова, се класира на второ място на регионалния кръг на викторината „Образование на бъдещето” на фондация „Дарби”. Честито! Грамота!


Разписание на учебните часове за 21, 22, 23 декември!

Учебните часове на 22 декември 2009г. ще започнат в 12:00ч. На 23 декември 2009г. учебните часове ще започнат в 10:00ч.


Mеждународен турнир по карате

 На международен турнир по карате , проведен в гр. Скопие, Македония  от 20 до 21  ноември  2009год.  Стенли Станиславов  Динев – ученик от 11г клас  в Първа езикова гимназия  спечели    първо    място за младежи ката, второ място категория до 55кг. младежи и трето място – мъже ката. Диплома!


DAAD стипендия за следване в Германия

Гордеем се с нашите възпитаници Ивайло Димов и Стефан Жолтовски от випуск  2009, които са сред деветимата ученици от DSD класовете в България, получили пълна  DAAD стипендия за следване в Германия. Снимка!


Стипендианти на Американската фондация за България за учебната 2009/2010г.

Четирима ученици от Първа езикова гимназия - Варна бяха отличени като стипендианти от Американската фондация за България за учебната 2009/2010г. Стипендиантската програма на фондацията е насочена към най-добрите в своята област ученици от всички специализирани гимназии в България. Нашите ученици са наградени за постижения в областта на изкуството, чуждоезиковото обучение и други хуманитарни науки. Честито на:

Десислава Петрова
Ивайло Икономов
Александър Димитров
Славея Монева


Доброволци на 2009 година

Андриана Цонева и Искра Вълева, ученички от 12. клас на Първа езикова гимназия, бяха отличени като доброволци на 2009 година. На 5 декември на тържествено награждаване и празничен коктейл, организирани в Младежки дом – гр.Варна, по случай световния ден на доброволeца те получиха своята награда от кмета на града – Кирил Йорданов. Тя се присъжда на младежите, които са били най-активни в полагането на обществен труд през годината. Дванадесетокласничките бяха отличени заради изявите си в много сфери – социални акции, редица обучения (за здравословно хранене, за трафик на хора, за креативност и др.) с цел разпространяване на информацията сред техните връстници, в ежегодния европейски младежки форум през август в Берлин, в летните доброволчески стажове във Варна, като преводачки от английски език в дом „Гаврош”. Андриана е репортер за Радио „Варна”, а двете с Искра пишат репортажи за бюлетина, издаван от Националния алианс за работа с доброволци. Искра спечели първо място на организирания междурепортерски конкурс за есе. Те споделиха: „Доброволчеството е свързано с нови непознати емоции, с много контакти, с разширяване на хоризонта на личността и израстването й. Полезен си на другите, чувстваш и удовлетворение от себе си.” Снимка!


Коледен благотворителен базар

Уважаеми ученици, преподаватели и родители от I ЕГ,

Ученическият съвет и педагогическият съветник Ви канят на коледен благотворителен базар на 22.XII.2009 г. Във фоайето на  втория етаж ще бъдат изложени за продажба домашно приготвени лакомства и коледни украси. Със събраните средства ще помогнем на наши ученици, които са в затруднено материално положение.
Базарът ще се проведе:
1. На 22 декември (вторник) с участието на ученици от 8. и 10.клас и 9.,11. и 12.клас.Тогава от 17:00 часа ще се състои коледно благотворително кафе за родители. Уважаеми родители от I ЕГ, очакваме Ви да се включите в нашата благородна инициатива.
2. На 22 декември учебните занятия ще започват в 12:00 часа и ще приключват 17:30 часа.
Нека и тази година да участваме активно всички ученици, преподаватели и родители, за да помогнем на нашите ученици и да направим по-щастлива Коледата за тях.
     Разчитаме на Вашата съпричастност и Ви очакваме на базара на I EГ.


Награди за поезия

Теа Николова от десети „Г” клас спечели първо място в категория „Поезия” в литературния конкурс, организиран от ГПЧЕ „В. Карагьозов” гр. Ямбол. Кремена Анастасова, учител по английски език, спечели втора награда. Освен тази награда, Теа спечели и трето място в литературния конкурс на фондация „Огънят на Орфей” на читалище „Хр. Г. Данов” гр. Пловдив. Да им е честито!


Клуб "Родова памет"

Клуб „Родова памет" проведе вечер, посветена на българските храмове  в гр.Одрин – „Св. св. Константин и Елена" и „Св. Георги", на която бяха представени презентации,  брошури, снимки, макети, есета и реферати. Най-добрите творби бяха отличени с грамоти и предметни награди. Голяма част от изготвeните материали ще бъдат подарени на храмовете в гр.Одрин и ще бъдат използвани за тяхното популяризиране.  Гости на мероприятието бяха техни съученици, преподаватели, представители на Община Варна, на РИО и на музеите в града.   


Снимки

Клуб „Родова памет"

 В. Черно море
Четвъртък, 05.11.2009                                                       
Ученици от I ЕГ даряват книги за църква в Одрин
Татина Младенова

Учениците, участници в клуба „Родова памет", открит в I ЕГ, подготвиха дарение от книги за библиотеката в храм „Св. Георги" в Одрин. Това е част от дейностите по проекта „Българските църкви в Одрин", защитен от гимназията и финансиран от общината. „Родова памет" също е резултат от проекта. Клубът е основан от 18 тийнейджъри с ръководител преподавателката Нели Димова. Идеята е да се проучи историята на православните одрински храмове „Св. св. Константин и Елена" и „Св. Георги", да се опишат фактите, да се събере снимков материал, който да привлече още ученици. Историческият клуб вече е едно от предпочитаните места в гимназията за срещи и разговори след първите изяви. Открита бе фотоизложба за Одрин и храмовете. Издадени са 5 брошури, съставени от учениците, в които се представят личности, събития от миналото и съвремието. Брошурите са издадени в 1000 екземпляра, от които по-голямата част ще бъде подарена в храмовете. Предстои текстовете да бъдат преведени на английски и немски и новият тираж ще се раздава в туристически обекти, каза Димова. Единайсетокласничката Лилия Добрева е автор на едната брошура, а съученичката й Инна Василева предостави голяма част от снимковия материал, допълни преподавателката им.
Последната проява на учениците е проведената среща с министър Божидар Димитров и с историка Пламен Павлов, предстоят семинари и нови изследвания.

На 29.10.2009 г. ученици от клуб „Родова памет” към Първа езикова гимназия заедно с 150 бесарабски деца участваха в среща с министъра на българите в чужбина Божидар Димитров. Инициативата бе на Фондация „Българска памет”, а домакин на събитието - Великотърновският университет. По повод Деня на бесарабските българи министърът без портфейл разговаря с гостите за поуките от българската история. Прекрасен завършек на програмата бе аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина".  За членовете на клуба докосването  до историята на българите, останали извън границите на родината, започна още на 25 октомври с темата „Българските исторически общности зад  гранца", изнесена от доц. Пламен Павлов -  преподавател по средновековна история във Велокотърновския университет. 
На следващия ден  участниците в клуба посетиха  музей  „Възраждане и Учредително събрание”  и разгледаха експозицията, свързана с Българското възраждане. Експонатите са разположени на три етажа. На първия етаж централно място заема колекция от икони от средата на XVI в., творби на Тревненската школа, както най-добрите образци на иконописното ни наследство.Чрез богат снимков материал и макети са представени архитектурата и строителството през епохата на османското владичество, като специално място е отредено на произведенията на Уста Колю Фичето. На втория етаж са показани най-важните етапи от националноосвободителната борба на търновци, като специално място е отделено на борбата за независима българска църква. На последния трети етаж е възстановена залата, в която се е провело Учредителното събрание през 1879 г.
Сърдечно благодарим на д-р Врабевски и на Емил Мариянов, които направиха всичко това възможно.  
Клуб „Родова памет"
Международен конкурс за съчинение

В международния конкурс за съчинение на тема “Моят път към училище” ( Mein Schulweg  ), организиран от немските училища – партньори ( Partnerschulen ), ученичката Ива Гаджева от 10 з клас зае пето място и получи награда  MP3-плейър. Г-жа Ингрид Шлумбергер, експерт по немски език за североизточна България, й връчи наградата. Снимка Съчинение


Фотоконкурс „Класа ЩРАКНИ - на кино го заведи”

Осми „ж” клас спечели фотоконкурса „Класа ЩРАКНИ - на кино го заведи” за снимка на ученически клас, организиран от кина Арена. Целият клас, както и техният класен ръководител и директорът на училището бяха поканени на “Коктейл с кола и пуканки” в кино Арена. Коктейлът се състоя на 24.10.2009г. пред кино Арена. Учениците от 8 "ж" клас получиха кола, пуканки, персонална грамота и огромен билет за филма “Майкъл Джексън - This is It”. Професионални фотографи направиха снимки на класа.
Честита награда!


Първа е първа и в кампанията на „Пикадили”!

Приключи мащабната кампания „Гласувай и стани героят на училището!”, която супермаркети Пикадили проведе в периода 03.09. – 18.10.2009 г., на територията на всичките си обекти в цялата страна.
За град Варна Първа езикова гимназия печели първото място, а с него и голямата награда - спортни съоръжения на стойност 1500лв.!
Благодарим на всички, които гласуваха за любимото ни училище!


Нова информация за предлаганата транспортна услуга от фирма "БКБМ Консулт" ООД

1. Цените за маршрути от №1 до №3 са 26 лв. за един месец и 50 лв. за два месеца.
2. Цената за пътуването по маршрут №4 - от Златни пясъци е 50 лв., за два месеца е 95 лв.
3. Продажбата на карти ще се извършва в стая 213 от П.Стойнова- педагогически съветник - от сряда /25.11.2009г./ до петък /27.11.2009г./ от 10ч. до 12ч.

Забележка: обърнете внимание на маршрутите!


Транспорт до Първа езикова гимназия

Маршрути за осъществяване на паралелно на градския транспорт придвижване на учениците до Първа езикова гимназия срещу заплащане и ежемесечна карта за пътуване. Цените ще бъдат близки до картите за пътуване в градския транспорт.

Маршрут  1– Владиславово

сп. Вихрен
сп. Блок 401
сп. Богдан
сп. Кв. Владиславово – обръщача
сп. Пазара
сп. Пощата
сп. Девня
сп. Мургаш
сп. Комина
сп. КАТ
сп. Г.Георгиев
сп. Кауфланд
сп. Възраждане
сп. Общежитията
сп. Дом Младост
сп. Лятно кино Тракия
сп. Отец Паисий
сп. Спартак (преди светофара)
сп. Вятърна мелница
сп. Околовръстно шосе
Първа Езикова Гимназия

 

Маршрут 2 – Възраждане 

Сп. Газостанция (околовръстно шосе Възраждане)
Сп. Кауфланд
Сп. Поликлиника – Марешки
Сп. Радиозавода
Сп. Shell
Сп. Иван Рилски (МОЛ – Варна)
Сп. Родина
Сп. Автогара
Сп. Патриарха
Сп. Зимно Кино Тракия
Сп. Козирката
Сп. Община
Сп. Червения Площад
Сп. НАП (Завод Дружба)
Сп. Явор
Сп. Базар Левски
Сп. Улица „Мир”
Сп. Околовръстно шосе
Първа Езикова Гимназия


Маршрут  3 – кв.Аспарухово – Катедралата

Сп. Кв. Галата
Сп. Аспарухово-център
Сп. ТКК
Сп. Джанавара
Сп. ЖП Гара
Сп. Басейна
Сп. Фестивален комплекс
Сп. Икономически университет
Сп.Червен площад
Сп. Окръжна Болница
Сп. АГ Болница
Сп. Цветен квартал
Околовръстно шосе
Първа Езикова Гимназия

 

Маршрут 4 – Златни пясъци – Варна

сп. Зл.Пясъци
сп. Журналист
сп. Свободен университет
сп. Ален Мак
сп. Св. Констатин и Елена
сп. Виница
сп. Горна Трака
сп. Долна Трака
сп. Почивка
сп. Стадион “Юрий Гагарин”
сп. Терапевтичен блок
сп.  Обръщача N 13
Първа Езикова Гимназия

 


Варненски Ротари клуб "Евксиноград"

На 01.10.2009г. за втора поредна година, в присъствието на кмета на Варна Кирил Йорданов и областният управител Данчо Симеонов, варненският Ротари клуб "Евксиноград" раздаде годишните си награди за средношколци, изявени в сферата на науката и изкуствата през учебната 2008/2009г.

В категорията „Обществени и хуманитарни науки” Десислава Пламенова Петрова от 12 Д клас на Първа езикова гимназия-Варна получи диплом и парична награда за завоюваното от нея I-во място за 11 клас на Националната олимпиада по немски език през 2008/2009 учебна година. Честито!
Стипендии за престой и обучение във ФРГ на наши ученици

След провеждането на ежегодната олимпиада по немски език на Службата за педагогически обмен и на Посолството на ФРГ в  България през март 2009 ученичките Десислава Петрова (11д), Елеонора Граматикова (11ж) и Александра Василева (11з), обучаващи се в специален клас по немски език  при Дарина Гаджева и Ингрид Шлумбергер,  спечелиха почетни стипендии за неколкоседмичен престой в Република Германия през лятото на 2009 г. Прочети!


Участие на наши ученици в Лятната академия за високо надарени ученици в Земеринг, Австрия

За пореден път ученици от немските класове на Първа езикова гимназия-Варна  бяха поканени (единствени от България) за участие в Лятната академия за високо надарени ученици в Земеринг, Австрия от 26.06.2009 г. до 05.07.2009г. Какво разказват за работата си в академията и престоя си в Австрия Жаклин Демирова (12 е), Елица Попхлебарова (12 е), Паолина Тончева (12 з) и Петко Маринов (12 ж). Прочети!


Класни ръководители- втори час на класа
Kласни ръководители през учебната 2009/2010г.: II-ри час на класа
ден учебен час
VIIIА клас- Йорданка Димитрова Трифонова вторник 3  -ти
VIIIБ клас- Галя Иванова Георгиева  петък 2  -ри
VIIIВ клас- Весела Георгиева Катранова вторник 3  -ти
VIIIГ клас- Стефка Трифонова Ралчева сряда 3  -ти
VIIIД клас- Елена Георгиева Танкова петък 4  -ти
VIIIЕ клас- Светла Илиева Пенчева понеделник 3  -ти
VIIIЖ клас- Ценка Йорданова Герчева сряда 4  -ти
VIIIЗ клас- Дора Петрова Лазарова понеделник 5  -ти
VIIIИ клас- Мария Костадинова Ябанджиева сряда 2  -ри
IXА клас- Татяна Димитрова Караиванова понеделник 4  -ти
IXБ клас- Гергана Митева понеделник 4  -ти
IXВ клас- Донета Лалева Митева четвъртък 2  -ри
IXГ клас- Румяна Златева Златева сряда 4  -ти
IXД клас- Снежина Христова Станчева понеделник 3  -ти
IXЕ клас- Кремена Желева Димитрова вторник 3  -ти
IXЖ клас- Красимира Неделчева Гавазова сряда 3  -ти
IXЗ клас- Мария Атанасова Симеонова вторник 2  -ри
XA клас- Нели Иванова Димова сряда 4  -ти
XБ клас- Тинка Методиева Антонова сряда 7  -ми
XВ клас- Петя Андонова Андонова сряда 5  -ти
XГ клас- Кремена Симеонова Анастасова петък 3  -ти
XД клас- Антонина Димчева Христова сряда 2  -ри
XЕ клас- Антоанета Стоянова Георгиева понеделник 2  -ри
XЖ клас- Илияна Стоянова Коларова вторник 2  -ри
XЗ клас- Светломира Ангелова Грозева сряда 3  -ти
XIA клас- Милена Ганчева Георгиева вторник 2  -ри
XIБ клас- Елисавета Стефанова Стателова петък 2  -ри
XIВ клас- Мариaна Лозкова Петкова вторник 4  -ти
XIГ клас- Петранка Ванкова Йонова петък 2  -ри
XIД клас- Ирена Димитрова Радева вторник 4  -ти
XIЕ клас- Стефан Великов Стефанов четвъртък 3  -ти
XIЖ клас- Виолета Георгиева Колева сряда 7  -ми
XIЗ клас- Маринела Йорданова Динкова сряда 3  -ти
XIIA клас- Пламен Славков Панчев понеделник 4  -ти
XIIБ клас- Стефан Йорданов Пейчев вторник 4  -ти
XIIВ клас- Десислава Атанасова Атанасова сряда 4  -ти
XIIГ клас- Павла Цонкова Иванова вторник 3  -ти
XIIД клас- Асен Василев Устапанов петък 2  -ри
XIIЕ клас- Милена Тодорова Илиева сряда 5  -ти
XIIЖ клас- Женя Йорданова Георгиева вторник 5  -ти
XIIЗ клас- Маргарита Димитрова Димитрова четвъртък 5  -ти

 


Заповед - Отличителни знаци

З А П О В Е Д

№ РД-07-59
Варна, 16.09.2009г.

на основание чл.147, ал.1, т.1 от ППЗНП, Правилника на Първа ЕГ, приет на заседание на Педагогическия съвет протокол № 1 от 15.09.09г.

НАРЕЖДАМ

        Считано от 25.09.2009г. ученици без бележници и отличителни знаци на Първа езикова гимназия да не бъдат допускани в сградата на училището.
        Контрол върху изпълнението на заповедта възлагам на помощник- директорите по учебна дейност.
        Настоящата заповед да се доведе до знанието на заинтересованите лица за сведение и изпълнение.

 

*Всички ученици да носят отличителните знаци на Първа езикова гимназия по време на часовете и междучасията.

Веселин Василев
Директор на Първа езикова гимназия


15.09.2009 година  

        На 15.09.2009 в 9.00 часа учениците и учителският колектив на Първа езикова гимназия откриха учебната 2009/2010 година. На тържеството присъстваха ЯН БАР-ФОЛРАТ – представител на културния отдел на Посолството на ФРГ в град София, инж. ТАСКОВ – директор на Дирекция „Образование” към Община Варна, инж. КИРОВА – управител на Общинско предприятие „Инвестиционна политика” към Община Варна, представители на издателство „ПИЪРСЪН ЛОНГМАН”, доброволци по линия на ЮНЕСКО, родители и бивши възпитаници на училището. Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от отец Георги. През настоящата учебна година в обновената сграда ще се обучават над 980 ученици, които през месец май ще отбележат 45 години от създаването на гимназията с чуждоезиково обучение.

Снимки


Откриване на учебната 2009/2010 година

        На 15.09.2009 година от 9.00 часа в новата сграда на Първа езикова гимназия – ул. „Подвис” №29 – ще се състои тържественото откриване на предстоящата учебна година. Учениците да се явят в училище в 8.50 часа, като носят отличителните знаци на Първа езикова гимназия – значки, вратовръзки (за момчетата) и шалчета (за момичетата).

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЛАСНИ СТАИ

101 – 8А              202 – 9Г               302 – 10Д             402 – 11Ж
102 – 8Б              203 – 9Д               303 – 10Е             403 – 11З
103 – 8В              204 – 9Е               304 – 10Ж            404 – 12А
104 – 8Г              205 – 9Ж              305 – 10З             405 – 12Б
105 – 8Д              206 – 9З               306 – 11А             406 – 12В
106 – 8Е              207 – 10А             307 – 11Б             407 – 12Г
107 – 8Ж             208 – 10Б             308 – 11В             408 – 12Д
112 – 8З              214 – 10В             309 – 11Г             409 – 12Е
113 – 8И              217 – 10Г             313 – 11Д             413 – 12Ж
114 – 9А                                           314 – 11Е             414 – 12З
115 – 9Б
116 – 9В

 


Kонкурс за графити

Първа езикова гимназия обявява конкурс за графити, които да бъдат нарисувани върху протежението на сградата. Тема: „Море и училище”. Предложения се приемат на адрес: 9010 Варна, ул.”Подвис” №29, за конкурса „Море и училище”, e-mail: firstls@abv.bg до 10.09.2009г.


Тържествено откриване на новата сграда

   В деня на Варна - 15.08.2009 г., в 12:30ч. се проведе тържество по случай откриването на обновената и изцяло ремонтирана сграда на Първа езикова гимназия на ул.”Подвис” №29. Присъстваха заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, кметът на град Варна Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет на град Варна Борислав Гуцанов, началникът на РИО в град Варна Николинка Даскалова, заместник-кметове, много ученици, учители, родители и приятели на гимназията.
   За първи път след много десетилетия Първа езикова гимназия има своя самостоятелна сграда. Нека да ни е честита и ... На многая лета!!!

Снимки!


От ръководството

Първа езикова гиманзия се премести на ул."Подвис" №29. Каним учениците, родителите, учителите и приятелите на училището на официалното откриване на сградата, което ще се състои на 15.08.2009г. от 12:30 часа.Учебна 2008/2009 година


Злато от Ланголен, Уелс

В периода 28.06. – 04.07.2009г. в Ланголен, Уелс, се проведе първото издание на международния фестивал World Youth Skills Challenge. Първа езикова гимназия участва с отбор в състав Калина Тодорова – 10ж, Ирина Николова – 9е, Денислава Иванова – 11в, Силви Георгиева – 11г, Неделина Николова – 10д, Диана Корновска – 11г, Максима Боева – 10д и Анна Гигова – 10з, с ръководители Ангел Митев и Катя Алипиева.

Както можеше да се очаква, отборът ни се представи на висота и завоюва три златни медала в три различни категории – Анна Гигова в категорията солов танц, Неделина Николова в категорията пеене и Калина Тодорова в категорията шах.

Конкурсът беше повод за създаване на много незабравими приятелства с участници от дванадесет държави и запознаване с културата на тези страни.

Смело можем да твърдим, че участието на Първа езикова гимназия остави трайна следа в Уелс. Отборът ни през цялото време се радваше на специалното внимание на организаторите и обществеността. По време на целия фестивал  нашите момичета часове наред даваха автографи на учениците на любезните ни домакини от Исгол Динас Бран, и интервюта за ВВС и за местни средства за информация.

Вярваме, че следващото ни участие във фестивала ще донесе нови успехи на Първа езикова гимназия! Снимки!


Преместване на Първа езикова гимназия в сградата на ул. „Подвис” 29

Започна преместването на Първа езикова гимназия в сградата на ул. „Подвис” 29. На 01.07.2009г. стационарните телефони 301235, 303785, 335779 ще бъдат временно изключени. Моля контактувайте с Първа езикова гимназия чрез e-mail и  мобилни телефони:
Директор В. Василев – 0887407312
Пом.-директор Р. Стоева – 0887407358
Пом.-директор Р. Колев – 0887408725
Записването на новоприетите ученици ще се извършва в новата сграда съгласно утвърдения от МОН график. Своевременно ще информираме всички интересуващи се за хода на преместването на училището.
Изпитът за ученици, които са на самостоятелна форма на обучение по английски език и немски език, ще се проведе в сградата на сп. Почивка на 02.07.2009г. от 8:00 часа.


Матури '2009

         И тази година на матурата по български език и литература Първа езикова гимназия – гр.Варна, представи както подобава не само себе си, но и града. За втора поредна година гимназията се класира сред ТОП 10 в България измежду 1060 училища. Вярно е, че през 2008 г. бяхме четвърти, но сегашното десето място е още по-сладко, като се има предвид, че тази година само половината от миналогодишните лидери успяха да повторят високите си постижения. Не е без значение и фактът, че единствено нашата гимназия и колегите от Езикова гимназия „Пловдив” защитихме отличното си представяне, що се отнася до училищата извън столицата. Да не забравяме, че през 2008 г. освен нас в ТОП 10 имаше още четири училища от провинцията, които, надяваме се, отново ще разкрият сериозния си потенциал в бъдеще.
         Средният успех на явилите се 185 ученици от Първа езикова гимназия на матурата по БЕЛ е отличен 5.66, което е достатъчно за влизане в повечето ВУЗ, които приемат кандидати с оценки от изпитите от ДЗИ (Държавни зрелостни изпити). На всички наши възпитаници пожелаваме успех на предстоящите кандидатстудентски изпити, а на онези, които вече са приети в Австрия, Германия, Великобритания, САЩ, Холандия и другаде по света – успешно адаптиране и нови високи постижения. Надяваме се също така следващите випуски да проявят още по-големи амбиции, да умножат успехите и да затвърдят реномето на Първа езикова гимназия като водеща в град Варна.
                                                       Преподавателите по БЕЛ в Първа езикова гимназия - гр.Варна


Награда на МОН "Неофит Рилски"

Антонина Христова, учител по физика, е поредният носител на наградата на МОН "Неофит Рилски" в Първа езикова гимназия - награда, която се връчва за цялостна и високо професионална дейност в системата на народната просвета. Честито!Випуск 2009

Първа езикова гимназия изпрати последния си випуск от сградата на сп.Почивка. Снимки!


Невероятен успех на републиканските състезания - финали 2009г.

Отборът по лека атлетика девойки 8-10 клас постигна невероятен успех на републиканските състезания - финали 2009г., като зае четвърто място в комплексното класиране. В индивидуалното класиране Йорданка Иванова от 8.а клас спечели 3 медала - сребърен медал на 100м, сребърен на 200м и бронзов медал на скок дължина. Състезанието се проведе в гр. Сливен на 30 и 31 май 2009 г. Отлично се представи и отборът по тенис на маса - девойки 8-10 клас, който се класира на шесто място на финали 2009. Състезанието се проведе в гр. Кърджали на 29-31 май 2009г. Снимки


Немски езикови дипломи

На 14 май 2009 г. на всички ученици от 12. DSD   клас бяха връчени немските езикови дипломи. На тържеството присъстваха кметът на град Варна г-н Кирил Йорданов, началникът на отдел „Образование” и заместник-кмет на общината  г-н Коста Базитов и главният консултант по немски език за България в Посолството на ФРГ г-н Михаел Хабенбахер.


Учениците от 12. клас на Първа езикова гимназия гр. Варна Ивайло Димов и Стефан Жолтовски получиха две от общо петте пълни стипендии за България на Немската служба за академичен обмен на ФРГ (DAAD). Стипендията включва всички финансови разходи по време на четиригодишното следване за степен „Бакалавър” в университетите в Германия.


Олимпиада по немски език

На националния кръг на олимпиадата по немски език от Първа езикова гимназия бяха допуснати 14 ученици от всички класове.
Десислава Петрова от  11. клас се класира на първо място.
Михаела Петрова от 12. клас  стана Лауреат на олимпиадата, което й дава право да продължи образованието си във всички университети в България, включително и в СУ „Климент Охридски” без конкурсен изпит.


Значими спортни резултати

Първа езикова гимназия спечели първо място за постигане на значими спортни резултати и принос за развитието на спорта в гр. Варна. Наградите бяха връчени в Община Варна на 16.05.2009г. Снимки


Зонални първенства - лека атлетика и тенис на маса

Успешно представилите се три отбора от Първа езикова гимазия се класираха на зоналните първенства - лека атлетика 8-10 клас юноши и девойки и тенис на маса - девойки. Девойките, включени в отборите по лека атлетика и тенис на маса, ще участват в републиканските състезания в края на месец май. Успех на всички състезатели!

                                                      
ЛЕКА АТЛЕТИКА

ДЕВОЙКИ                                                              ЮНОШИ
Йорданка Иванова -  8 а клас                               Симеон Спасов - 9 в клас
Габриела Колчева -  8 г клас                                Васил Костов -  9 д клас
Александра Андреева - 8 е клас                          Георги Димитров - 10 б клас
Ива Атанасова -  10 д клас                                   Теодоси Тончев - 9 е клас
Деница Христова -  8 ж клас                                 Благовест Белоперкин - 10 в клас
Кристина Христова -  9 а клас                              Стефан Мирчев -  10 в клас
Николина Митева - 9 а клас                                  Борис Петков - 9 ж клас
Елена Тончевска -  9 е клас                                  Борис Железов - 9 з клас

ТЕНИС НА МАСА

ДЕВОЙКИ
Стела Николова - 9 з клас
Мира Николова - 9 з клас
Галя Ганчева - 9 з клас


Национална олимпиада по гражданско образование

На националния кръг на олимпиадата по гражданско образование Първа езикова гимназия зае второ място. В проекта „Защо и как да кажем “не” на найлоновата торбичка?” участваха учениците от 11 специален немски клас, представени на олимпиадата от Йоана Славова, Лора Вълчева и Десислава Петрова. На втория компонент – решаване на казус, Йоана Славова постигна първи резултат, получавайки 97 точки от 100 възможни.

Поздравяваме всички участници и им желаем бъдещи успехи.

Благодарим на колегите Нели Димова, Ирена Радева, Петя Андонова и Ингрид Шлумбергер, които с много всеотдайност и професионализъм направиха нашия проект възможен.

Изказваме благодарност и на учениците Стефан Жолтовски и Емануил Толев от 12ж клас, помогнали при техническото обезпечаване на проекта. Постер и Покана, създадени от Стефан Жолтовски!

Ръководители на проекта: Дарина Гаджева и Мария Симеонова


Националния кръг на олимпиадата по английски език

Дванадесет ученици от 8, 9 и 10 клас на Първа езикова гимназия успяха да достигнат до Националния кръг от олимпиадата по английски език през април 2009г., след успешно преминаване на предходните два кръга. Сред тях, най-висок резултат постигна Мариета Маринова Аврамова от 9г клас, която спечели второ място в България. Успешно се представиха и Ивайло Валентинов Икономов 9в - четвърто място и Габриела Свиленова Стоянова 8г - пето място. Общо 6 ученици на Първа езикова гимназия се класираха в първата десятка. Искаме да поздравим участниците и техните преподаватели: Кремена Анастасова, Тинка Методиева и Донета Митева за достойното им представяне.


Тестове и тестови задачи за ДЗИ

В състезанията за тестове и тестови задачи за ДЗИ на МОН за учебната 2008/2009г., в категорията „Най-добрите тестове за ДЗИ по чужди езици”, наградата за тест по английски език взе Елисавета Стателова, учител Първа езикова гимназия, град Варна. Честито!


Национална олимпиада по биология

На  националния  кръг на олимпиадата по биология, който се проведе на 11 и 12.04. 2009 година в град Перник, Диана Иванова Андреева ученичка от 11г клас в Първа езикова гимназия се представи отлично и получи оценка  отличен 5,50.


Областен кръг на олимпиада по химия

Анна Недялкова Илиева от ХІІ-а клас и Добромира Владимирова Вълчева от ХІІ-ж клас заеха съответно І и ІІ място на Областния кръг на олимпиадата по химия, проведен на 07.03.2009г. и са класирани за националния кръг.


Национална олимпиада по английски език

На националния кръг на олимпиадата по английски език, проведен на 04.04.2009г.в гр. Русе, достойно представиха гимназията:

Стоил Томов Томов – 8а, Моника Тодорова Иванова – 8а, Мирослав Диков Суружон – 8а, Габриела Свиленова Стоянова – 8г, Василена Кънчева Стамболийска – 8г, Теодор Ивов Владимиров – 8г, Михаела Златинова Димитрова – 8г, Рая Добрева Митева – 8г, Ивайло Валентинов Икономов – 9б, Симеон Емилов Спасов – 9в, Мариета Маринова Аврамова – 9г, Едуард Стаменов Станев – 10б,  и Емануил Евгениев Толев – 12ж.


Онлайн чат с председателя на Европарламента

На 15.03.2009г. учениците Пресиян Светозаров 10д, Василен Тончев 10а, Преслава Илиева 11е и Симона-Вяра Коларова 11е участваха, заедно със свои връстници от МГ, в онлайн чат с председателя на Европарламента Ханс Пьотеринг на тема "Европейските избори". Срещата бе организирана от Фондация "Английски клуб", присъства и представител на РИО - Варна.


Обучение на ученици в САЩ и Великобритания

Още един ученик от Първа езикова гимназия получава стипендия в рамките на конкурса „Обучение на ученици в САЩ и Великобритания”, провеждан от Българска асоциация по четене.

Това е Илия Димитров Стоев и стипендията е за програма ASSIST, САЩ за учебната 2009/2010 година.Нов изпитен център

Първа езикова гимназия получи одобрение от Edexcel - най-голямата организация за провеждане на изпити и оценяване във Великобритания – за провеждане на изпитите за придобиване на международен сертификат за владеене на английски език London Tests of English и London Tests of English for Children. Първа езикова гимназия е единственото средно училище в областта, на което е оказана тази чест. Преподавателите по английски език Искра Георгиева и Ангел Митев получиха сертификати за изпитващи. Центърът осигурява регистрация и провеждане на изпитите.

За подробна информация относно изпитите London Tests of English и London Tests of English for Children моля вижте страницата на Bulgarian Examination Board http://www.bgexamboard.com


Първо място за "Клуба на знаещите"
На 18 март в зала Палас на ДКС отборът на Първа езикова гимназия в състав: Анриана Белева 12з, Галина Димова 9в, Георги Върбанов 10д, Добромир Ангелов 10д, Калоян Иванов 10д и Пресиян Атанасов 10д се класира на първо място в междуучилищното състезание като победи девет училищни отбора. Снимки.


ногоезичното национално състезание

Призово място на националния кръг на многоезичното национално състезание!

Жаклин Демирова зае престижното второ място на националния кръг на многоезичното национално състезание по английски и немски език.


Стипендии на фондация „ Комунитас”

И през учебната 2008/2009 година ученици от Първа езикова гимназия са удостоени със стипендии на фондация "Комунитас" по проект "1000 стипендии".  Стипендиите се присъждат на ученици с доказано отлично представяне  в избрана от тях област, за проведено собствено изследване, за оригинално и талантливо представяне на свое авторско съчинение.

Елеонора Георгиева Граматикова и Мила Веселинова Божкова  - ученички от 11ж клас са спечелили стипендия за  своите  есета  върху творчеството на поета Атанас Далчев. Прочетете!

Василен Миленов Тончев от 10а клас спечели стипендия със съчинение за древен Египет. Прочетете! и Прочетете!

Диана Иванова Андреева от 11г клас за втори път е удостоена със стипендия за своето успешно участие и класиране на първо място във възрастовата си група  на областния кръг от Националната олимпиада  по биология през 2008 година.

Носител на стипендия на фондация "Комунитас" за учебната 2008/2009 година е и г-жа П.Йонова- учител по биология.


ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС - 2009

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – ВАРНА ОБЯВЯВА ТРАДИЦИОННИЯ СИ КОНКУРС

ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АВТОРСКИ ХУДОЖЕСТВЕНИ ТЕКСТОВЕ НА НЕМСКИ ИЛИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Тема на конкурса за 2009 година : “За любовта, звездите и безкрая...”

Регламент на конкурса:
1.Могат да участват редовни ученици от България и чужбина, за които езикът на представените от тях текстове не е рoден;
2. Форма, жанр и заглавие на конкретната творба – свободни, по избор и предпочитания на участника;
3. Може да се участва с няколко творби и в различни жанрове, като се спази изискването за максимален обем на представени  конкурсни текстове от един участник – до 1 печатна кола /16 страници/ едностранно, формат А4, размер– не по-малък от 12, четливо изпълнение.
4.Срок за получаване на конкурсните материали –27 март 2009 година. 
5. Конкурсът е анонимен. Материалите се представят в 2 екземпляра в голям плик, в който се поставя малък плик с личните данни на участника / име, телефон, пощенски и електронен адрес, училище, населено място/
6. Конкурсните материали не се връщат и не се рецензират индивидуално извън оценката на  комисията по оценяване.
7. С изпращането на конкурсни материали  участниците изразяват съгласието си творбите  или части от тях да бъдат публикувани в на сайта на Първа езикова гимназия или в специален сборник.

КОНКУРСНИТЕ МАТЕРИАЛИ СЕ ИЗПРАЩАТ НА АДРЕС:
9002 ВАРНА
спирка “Почивка”
Първа езикова гимназия – за КОНКУРС 2009.


Национално състезание по физика

От 27 февруари до 1 март във Велинград се проведе Национално състезание по физика.  Организатори на проявата са Министерство на образованието и науката и Инспектората в Пазарджик. Традиционно нашата гимназия взе участие в състезанието. Този път участниците бяха по-малко - Албена Христова -10д, Ивайла Трифонова - 10б, Илия Стоев - 10б и Василен Тончев - 10а. Представихме се добре, а Ивайла извоюва престижната трета награда. Учениците се подготвят за национални състезания и олимпиади в часовете СИП физика, воден от А. Христова. Свидетелство


Българска асоциация по четене

На конкурс, организиран от Българска асоциация по четене, Мария Докова, ученичка от 10 клас, спечели стипендия за обучение в САЩ за учебната 2009 - 2010г. по програма ASSIST.


От ръководството

ВАЖНО!!!

Държавни зрелостни изпити 2009г.

От 26.02.2009 г. в заседателната зала на РИО – Варна (етаж V) започва да функционира приемна за ученици и родители по въпроси и проблеми, свързани с ДЗИ, при следния график:

ДАТА

ЧАС

ДЕЖУРЕН

26.02.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – Е. Груев

05.03.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – В. Тодоров

12.03.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – В. Генова

19.03.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – Г. Петрова

26.03.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – Е. Груев

02.04.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – В. Тодоров

09.04.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – В. Генова

16.04.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – Г. Петрова

23.04.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – Е. Груев

30.04.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – В. Тодоров

07.05.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – В. Генова

14.05.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – Г. Петрова

21.05.2009

10.00-12.00

Ст. експерт по ОСО – Е. Груев

28.05.2009

14.00-16.00

Ст. експерт по ОСО – В. Тодоров

 Информация за ДЗИ може да се получава и на тел: 052/687 476, 687 475, 687 474,

както и на e-mail: rio_varna@abv.bg


От ръководството

Първа езикова гимназия спечели финансиране за участие в Национална програма „С грижа за всеки ученик", модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади".


Математическо състезание

На традиционното Коледно математическо състезание учениците от Първа езикова гимназия се представиха много добре.

При осмокласниците:
Мариян Стефанов зае трето място. Грамота
Люси Апрахамян - шесто място.

При деветокласниците:
Андриан Маринов завърши втори. Грамота
Галина Димова - трето място. Грамота
Стела Николова - пето място.
Зорница Ванкова - шесто място.

Десетокласникът Стоян Стефанов завоюва шесто място.

При най-големите, дванадесети клас, Мария Димитрова зае четвърто място. Грамота


От ръководството

Стенли Станиславов Динев – ученик от 10г клас в Първа езикова гимназия  гр. Варна завоюва трето място на Европейското първенство по карате за юноши, което се проведе от 06.12  до 07.12 2008 година в Румъния. Това не е първият успех на Стенли. В последните две години на национални и международни състезания по карате той е спечелил 13 призови места. Грамота


От ръководството

На 15 и 16.12.2008г.  Ученическият съвет и педагогическият съветник организират Коледен благотворителен базар. Каним всички ученици, учители и служители да се включат в тази благородна инициатива. Ще се излагат коледни сладкиши, украшения и картички. График на провеждане: 15.12. (понеделник) - 8 и 10 клас; 16.12. (вторник) – 9, 11 и 12 клас.


От ръководството

 На 11.12.2008г., в Концертна зала на Младежки дом, Първа езикова гимназия бе наградена от кмета на гр. Варна господин Кирил Йорданов с грамота и плакет за успешно реализиране на „Обществена програма за превенция на употребата на наркотици в училищата”. Поздравяваме всички ученици и преподаватели, работещи по програмата. Грамота


От ръководството

Ученици от Първа езикова гимназия с преподавател Нела Димова бяха наградени в конкурса „Народната памет разказва” организиран от община Варна, Дирекция ”Младежки дейности и спорт”, „Инициатива за духовност и култура”. За изработка на мултимедийна презентация свързана с варненска личност допринесла за развитието на града.
 1. Лилия Добрева 10ж клас – първо място с екскурзия в чужбина ;
 2. Ина Василева 9г клас – първо място с екскурзия в чужбина ;
 3. Анна Мария Теодорова 9г клас – второ място с енциклопедия „Илюстована история на света” ;
 4. Йонна Стоянова 9а клас – трето място с енциклопедия „Илюстрована история на света” ;
 5. Стефана Громова 9а клас –трето място с енциклопедия „Илюстрована история на света” ;
 6. Деница Тенева 9г клас – поощрение с мултимедийна енциклопедия ;
 7. Явор Стаменов 10з клас – поощрение с мултимедийна енциклопедия ;

снимки


От ръководството

Теа Николова от 9г клас получи грамота за отлично представяне на двадесет и петото юбилейно конкурсно издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев" Стара Загора 2008.


От ръководството

На Първия Велик събор на българите по света, проведен във Варна от 01.11. - 03.11.2008г, Борислава Ивайлова Иванова - 10з се класира на трето място в конкурса за есе „Атанас Буров, аз и България." Наградата е зимен лагер в Пампорово през зимната ваканция. С грамоти бяха наградени Дариан Николаев Колев - 10а и Иван Станимиров Иванов 12з.

снимки


От ръководството

Отборът на Първа езикова гимназия в състав: Яна Митева, Николай Илиев, Александър Чакъров и Александър Димитров - всички от 11 клас - английски език, се класира на първо място на регионалния кръг на викторината "Образование на бъдещето", организиран от Консултантска къща за образование в чужбина "Дарби".


От ръководството
На проведените в началото на месец юни задължителни държавни зрелостни изпити учениците от Първа езикова гимназия постигнаха забележителен успех. В националното класиране според резултатите от матурата по български език и литература от 1070 училища в България Първа езикова гимназия заема престижното IV място, със среден успех отличен 5,75 , само на 5 стотни след първото училище - Американският колеж.

Според публикуваната в сайта на МОН от 24 юни 2008г. информация за резултатите от матурите по области, Първа езикова гимназия е на първо място по успех по немски език, български език и литература, химия, биология, история и в призовата тройка по английски език, математика и география.

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!


ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ

Записванията за съботните курсове по немски език и английски език продължават.

Справки: тел.303 785, 0887 407358


Учредено е сдружение "Първа езикова гимназия и радетели"

 

У В А Ж А Е М И  Р О Д И Т Е Л И

През 2005 учебна година беше създадено сдружение “Първа езикова гимназия и радетeли” с цел финансово подпомагане на първа езикова гимназия гр.Варна

 

Извадка от Закона за корпоративно подоходно облагане

 Чл. 35. (1) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2000 г., предишен текст на чл. 35 - бр. 107 от 2004 г.) 

Разходите за тържества, представителни и развлекателни цели, както и за подаръци, които не носят търговското наименование или търговската марка на данъчно задълженото лице, даренията и спонсорството, отчетени като разходи, се облагат с данък, който е окончателен.

(2) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2004 г.) Разходите за дарения не се облагат с данък по реда на ал. 1, когато са направени в полза на:

1. здравни и лечебни заведения;

2. специализирани институции за предоставяне на социални услуги, съгласно Закона за социално подпомагане ;

3. домове за медико-социални грижи за деца и домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, съгласно Закона за лечебните заведения , съответно Закона за здравето ;

4. детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии;

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Дирекция към Първа ЕГ: тел /факс/ 052 301 235

Г-н Веселин Василев


График на учебното време през учебната 2008/2009 година:

В сайта на РИО: http://rio-data-3.hit.bg/Grafik-smeni_08.htm


Камерна музейна сбирка

Сбирката има за акценти 125 години от създаването на Първа мъжка гимназия и 40 години от създаването на езиков профил. Молим притежаващите материали свързани с богатата история да се свържат с ръководството

               

 

40год.

 

Edexcel

toefl

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2012 Първа езикова гимназия - гр. Варна