ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2017/2018 г.
 
август 2018 г.
НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА ЗА ЧЕТИРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Регионалното управление на образованието – Варна поздравява удостоените със заповед № РД09-1630/09.08.2018 г. носители на почетното отличие на Министерството на образованието и науката - „Национална диплома“ за зрелостници от випуск 2017/2018 г.:

  • Адриана Ушева – завършила Математическа гимназия „Д-р П. Берон“, гр. Варна;
  • Елица Ганева – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Жасмина Стоянова – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Иван Иванов – завършил Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Радина Славова  – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна.

Почетното отличие „Национална диплома“ се присъжда за общ успех от дипломата за средно образование отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. Пожелаваме на тези изявени млади хора много бъдещи успехи и реализирани мечти, да бъдат гордост за своите родители, учители, за своите съграждани и сънародници.
Дипломите бяха връчени на 21.08.2018 г.от началника на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, д.и.н. Галерия!

юни 2018 г.
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТНОВО В ТОП 10 НА ДЗИ 2018

Първа езикова гимназия отново е в ТOП 10 на националната класация на училищата с най-добри резултати от държавните зрелостни изпити през 2018 година. Отличен 5,50 е успехът по български език и литература и отличен 5,82 – на втората матура по избор. 238 зрелостници за пореден път доказаха, че Първа езикова гимназия е с утвърдени традиции за водещо училище в област Варна и e сред най-представителните езикови гимназии в България. Поздравления за всеотдайния труд, за градивните амбиции, за безспорните постижения на дванадесетокласниците и на всички преподаватели, за които непостижими цели няма.

Топ 10 на училищата според матурата по български език и литература 

1. 91. Немска езикова гимназия – гр. София, със среден успех 5.62

2. 164. Гимназия с испански език – гр. София, със среден успех 5.61

3. Езикова гимназия „Пловдив“ – гр. Пловдив, със среден успех 5.58

4. 73. СУПЧЕ „Владислав Граматик“ – гр. София, със среден успех 5.55

5. Американски колеж – гр. София, със среден успех 5.55

6. СМГ – гр. София, със среден успех 5.52

7. Езикова гимназия „Иван Вазов“ – гр. Пловдив, със среден успех 5.51

8. Първа езикова гимназия – гр. Варна, със среден успех 5.50

9. ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – гр. Бургас, със среден успех 5.49

10. Първа английска езикова гимназия – гр. София, със среден успех 5.47

Топ 10 на училищата според втората задължителна матура

1. Американски колеж – гр. София, със среден успех 5,93

2. ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ – гр. София, със среден успех 5,84

3.  Първа английска езикова гимназия – гр. София, със среден успех 5,84

4. СМГ – гр. София, със среден успех 5,83

5. Езикова гимназия „Пловдив“ – гр. Пловдив, със среден успех 5,83

6. Първа езикова гимназия – гр. Варна, със среден успех 5,82

7. ЧЕГ „Проф. Д-р В. Златарски“ – гр. София, със среден успех 5,82

8. ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас, със среден успех 5,77

9. АЕГ „Гео Милев“ – гр. Бургас, със среден успех 5,74

10. ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ – гр. София, със среден успех 5,73

май 2018 г.
УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2018

Приключиха финалите на Ученически игри 2018 за юноши  и девойки във  възрастова група 11. - 12.клас по баскетбол и волейбол в гр. Перник и гр. Етрополе от 02.05. до 06.05.2018 г. Първите два отбора на Първа езикова гимназия се класираха за заключителния етап с отличното си  представяне. Отборът по баскетбол девойки спечели  второ място и сребърни медали след много оспорван и драматичен финал:
Мартина Славчева (10.а), Екатерина Томова (11.а), Мариела Николова (8.г), Моника Трифонова (12.в), Ива Димова (8.д), Юлияна Вълчева (12.з), Виктория Матеева (8.ж), Паолина Гочева (8.б), Виктория Димитрова (9.и), Михаела Ангелова (10.и).
Достойно се представи и отборът по волейбол девойки в същата възрастова група  със седмото място в крайното класиране:
Симона Стоянова (9.б), Ралица Чакърова (9.б), Веселина Коцева (11.а), Благовеста Банчева (12.з), Яна Радославова (10.е), Филипа Радилева (10.д), Никол Иванова (10.ж), Божана Димитрова (10.и), Анелия Димитрова (10.е), Нелиа Митева (10.и). Галерия!

НЕМСКИ ДИПЛОМИ

Тържествената церемония за връчването на немските езикови дипломи на зрелостниците от Първа езикова гимназия по традиция се проведе във Варненската художествена галерия на 08.05.2018 г.  За поредна година резултатите от изпита за немска езикова диплома са отлични. От 46-ма явили се на изпита ученици на устния изпит 45-ма покриха ниво C1 и един - B2, като на писмения изпит всички са с резултат C1.

РОБОТИКА

Отборът на Първа езикова гимназия APV - Dynamics бе награден за отличното си представяне в категория „Отборна игра“ на Регионалното състезание по роботика. На 05.05.2018 г. в гр. Русе се състезаваха 18 отбора от Русе, Свищов, Силистра, Варна, Добрич и Шумен, разпределени в две групи: в първата бяха включени отбори, които са участвали в програмата от предишни години; във втората – участници дебютанти. Екипите и техните ментори представиха работата си по роботите пред жури в направление „Рободизайн". В направление „Робоигра" бе реализирана пряка надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии. „Отборната игра" бе тази част от състезанието, в която се оценяват уменията на членовете на екипа да общуват помежду си, да си помагат и да споделят идеи и практики в състезателния процес. В направление „Изследователски проект" участниците презентираха своите научноизследователски проекти по тазгодишната тема „Хидродинамика". Крайното класиране бе определено от представянето на всеки отбор в четирите направления.
Участниците в отбора на Първа езикова гимназия с ментори преподавателите Милена Боева, Елена Топачарова и Стефан Пейчев са Дениса Вълчева (9.г), Александър Хътов (10.а), Иван Колев (10.б) и Виктор Петров (10.и).

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Отборът по английска реч и дебати на Първа езикова гимназия участва в най-голямото досега Национално състезание на фондация BEST (Bulgarian English Speech and Debate Tournament) на 27, 28 и 29 април. Четиринадесет наши възпитаници пътуваха до гр. Пловдив и представиха достойно училището ни в петте събития на форума: дебати, duo interpretation, original oratory, poetry interpretation и prose interpretation: 
Стефани Ангелова (9.г) – шесто място в novice poetry interpretation, четвърто място в novice oratory и полуфиналист в novice prose interpretation
Ния Вълнова (8.г) – полуфиналист в novice oratory
Виктория Иванова (9.г) – полуфиналист в novice oratory
Фондация BEST  е подкрепена от Българо-американската комисия Fulbright, която промотира интернационален образователен обмен между двете страни.

април 2018 г.
ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Стефан Краев (12.д) е единственият допуснат от общо 22-ма участници в последната възрастова група  от област Варна за финалния кръг на Националната олимпиада по история и цивилизация след решение на Националната комисия. Възпитаникът на Първа езикова гимназия ще се състезава с 49 свои връстници от цялата страна в заключителния етап на олимпиадата

ХИМИЯ И ООС

Учениците от Първа езикова гимназия се представиха достойно на XX Национално състезание по химия и ООС в гр. Ловеч на 20, 21 и 22.04.2018 г.:
Камен Илиев – 12.з клас
Калоян Радушев – 11.и клас
Лора Красимирова Гайдарова – 11.и клас
Христо Пламенов Тодоров – 11.з клас
Весела Георгиева Дичева – 11.и клас.
Отборът на гр. Варна, в който участват наши възпитаници и ученици от Трета природоматематическата гимназия „Акад. Методий Попов", зае шесто място в България.

ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

На проведения от 13 до 15 април 2018 г. в гр. Русе национален кръг на ХI Национална олимпиадата по гражданско образование Ирена Йорданова (12. и) защити пред взискателното жури проектa „Прочети ми, за да видя“ и заслужено бе отличена за лауреат на националния форум. Проектът е групов и е реализиран от възпитаниците на Първа езикова гимназия Ирена Йорданова, Дана Камбурова, Теодора Симеонова и Марина Цонева от 12. и клас, които достойно представиха своята гражданска позиция.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

В националния кръг на Олимпиадата по български език и литература в гр. Сливен участваха ученици от Първа езикова гимназия, които достойното  представиха  училището ни като един от националните лидери в областта на хуманитаристиката. Отлично се представиха Марина Цонева (12.и), Мария Славова (12.и), Ивелина Калева (12.и). С решение на Hационалната комисия Теодора Симеонова (12.и) е удостоена със званието „лауреат” и получава оценка отличен 6.00. Нейният резултат е истински значим и поради факта, че през миналата учебна година тя беше класирана на националния кръг на Олимпиадата по български език и литература на първо място сред всички единадесетокласници от цялата страна.

НЕМСКИ ЕЗИК

Учениците от Първа езикова гимназия показаха отлични резултати на националния кръг на Олимпиадата по немски език:

8. клас
Константин Иванов – 7. място
Берк Алилов – 10. място
Калоян Панайотов – 12. място
Александра Братанова – 18. място
Албена Железова – 21. място

11. клас
Никол Николова – 5. място
Алекс  Иванов – 6. място
Йоан  Илиев – 12.  място
Йоана  Рачева – 16. място

9. клас
Йоана Момчилова – 6. място
Мария Десислава Панайотова – 12. място

12. клас
Ивелина Калева –  5,75
Жасмина  Стоянова – 5,75
Хюлия Чаир – 5,75
Габриела Владимирова – 5,75
Яница Кирова – 5,75
Радостина Петкова – 5,50
Симона Близнакова – 5,25

 
ПОСТИЖЕНИЯ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Стефан Краев (12.д) представи  Първа езикова гимназия с изключителното си постижение на националния кръг на Олимпиадата по английски език. С решение на Hационалната комисия той е удостоен със званието „лауреат” и получава оценка отличен 6.00. Неговият резултат е прекрасен финал на поредицата от впечатляващи победи на Стефан през годините – той се класира на първо място през 2015 г. в групата за девети клас и през 2016 г. в групата за десети клас.
Достойно се представи и другият участник от Първа езикова гимназия – Илиян Дрянов  (11.в).

март 2018 г.
НЕМСКИ ЕЗИК

Възпитаниците на Първа езикова гимназия под ръководството на преподавателите по немски език Станимира Мирчева и Благовеста Гинчева участваха в заключителния кръг на PAD олимпиадата, организирана от Службата по педагогически обмен към Консултативния отдел на посолството на Федерална република Германия в България на 26.03. 2018 г. в гр. София. Юлия Златева (10.е) и Ралица Картунова (10.и) са носители на голямата награда - едномесечна стипендия за участие в международен образователен лагер в Германия за над 90 ученици от цял свят от 16.08 до 15.09.2018 г. в градовете Бон, Кьолн, Берлин, Мюнхен. Тина Панова (10.и) е удостоена с допълнителната награда Дойчланд Плюс - триседмичен  лагер в гр. Виезентайд, Бавария от 21.06. до 10.07.2018 г.

ПОСТИЖЕНИЕ

Неда  Тенева (8.ж) се класира на първо място на състоялия се на 17 и 18 март 2018 г. в гр. Пловдив Български квалификационен танцов конкурс Dance Cup Bulgaria  и ще представи страната ни в  стил  неокласика на световните танцови финали Dance World Cup 2018, които ще се проведат през месец юни в град  Барселона, Испания.

УЧЕНИЧЕСКИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪВЕТ

Първа езикова гимназия бе домакин на първата по рода си симулация „Ученически Европейски съвет” под патронажа на Емил Радев, член на Eвропейския парламент и възпитаник на училището. Двадесет и осем ученици влязоха в ролята на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, за да дискутират Бялата книга за бъдещето на Европа.
„Радвам се, че се интересувате от политическите и законодателните процеси в ЕС, защото вие сте бъдещето на Европа, хората, които ще поемат управлението й само след няколко години.”, обърна се към учениците Емил Радев. Той поздрави и организаторите на събитието – Сдружение „БЕТА България” и Model European Union Sofia в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и с покрепата на Първа езикова гимназия – гр. Варна. 
„За всички от Първа езикова гимназия е чест да бъдем домакини на събитието, защото съзнаваме колко е важно да се разискват проблемите, свързани с бъдещето на Европейския съюз, и искаме България да утвърждава своето достойно място в него.”, заяви в приветствието си директорът на училището Веселин Василев.
Сред присъстващите бе и Веселина Ангелова от Представителството на Европейската комисия в България, също възпитаник на Първа езикова гимназия. „Бъдещето е по-близко, отколкото си представяте. Необходимо е да знаем какви са предизвикателствата, за да намираме подходящите решения.”, сподели тя.
„Решенията, които се вземат в Европейския съвет, дават отражение върху живота на 500 млн. европейски граждани.”, коментира и председателят на сдружение „БЕТА България” Траян Димитров – възпитаник на Първа езикова гимназия, Випуск 2011, който даде начало на симулацията. Той влезе в ролята на настоящия председател на Европейския съвет Доналд Туск и заедно със своите колеги ръководи дебатите, помага на участниците в осъществяването на един пълноценен и интересен диалог.
Десет ученици от Първа езикова гимназия бяха избрани да участват в симулацията след провеждането на конкурс за есе, в който се включиха над 60 желаещи от около 10 училища: Яна Спасова (11.ж), председател на Клуб „Европа”, първо място в конкурса за есе; Дария Живоронкова (11.ж), второ място в конкурса за есе; Стефания Кафадарова, Биляна Вълкова, Мирела Коева, Христина Колева, Деница Йосифова, Константин Праматаров, Екатерина Калоянова и Микаела Петкова.
Разпределението на ролите на държавните и правителствените ръководители бе направено въз основа на мотивационни писма. Макар и представляващи различни държави, младите хора бяха единодушни относно необходимостта от единни политики за гражданите на ЕС, както и от ефективни решения във връзка с икономическия растеж, със сигурността и други приоритети на Общността. Галерия!

НЕМСКИ ЕЗИК

Пореден изключителен успех за учениците от Първа езикова гимназия донесе участието им в областния кръг на Олимпиадата по немски. език. Първа езикова гимназия е училището с най-голям брой  ученици от цялата страна, допуснати до националния кръг, който се проведе от 16.03. до 18.03.2018 г. в гр. Благоевград:

1. Александра Братанова (8.е)
2. Албена Железова (8.з)
3. Берк Юсниев Алилов (8.и)
4. Константин Иванов (8.и)
5. Калоян Панайотов (8.е)
6. Мария-Десислава Панайотова (9.и)
7. Йоана Момчилова (9.е)
8. Йоан  Илиев (11.е)
9. Никол Николова (11.з)
10. Алекс Иванов (11.з)

11. Йоана Рачева (11.е)
12. Яница Кирова (12.ж)
13. Радина Славова (12.е)
14. Хюлия Чаир (12.и)
15. Радостина Петкова (12.ж)
16. Габриела Владимирова (12.ж)
17. Симона Близнакова (12.з)
18. Жасмина Стоянова (12.з)
19. Ивелина Калева (12.и)

**********************************************************************************************************************************************************************************************************

Националният кръг на  Международната олимпиада по немски език за ниво А2 и В2., организирана от Goethe Institut Bulgarien, МОН и Дружеството на преподавателите по немски език в България, се проведе на 10.03.2018 г.  в гр. София. В нея взеха участие следните ученици от Първа езикова гимназия:

Ниво В2 Ниво В2 Ниво А2
Юлия Златева (10.е)
Сара Харанди (10.е)
Йоана Добрева (10.е)
Теа Стоянова (10.ж)
Христина христова (10.з)
Ангелина Бумбалова (10.и)
Ралица Картунова (10.и)
Максим Попов (9.ж)
Константин Иванов (8.и)
Берк Алилов (8.и)
Никита Алферов (8.и)

Теа Стоянова (10.ж) завоюва достойното трето място за езиково ниво B2 и за показаните забележителни езикови умения  е наградена със стипендия за участие в Международния младежки фестивал в гр. Манхайм, Германия.

**********************************************************************************************************************************************************************************************************

Ралица Картунова (10.и), Сара Харанди (10.е), Юлия Златева (10.е) и Тина Панова (10.и) се класираха за участие в следващия кръг на PAD олимпиадата, организирана от Службата по педагогически обмен към Консултативния отдел на посолството на Федерална република Германия в България. Конкурсът е за ученици от 10. клас от цялата страна, изучаващи немски език. За да участват, те изготвят проект върху една от четирите предложени теми на немски език. Възпитаниците на Първа езикова гимназия от DSD-класовете с ръководители Станимира Мирчева и Благовеста Гинчева са поканени на интервю в немското посолство в гр. София на 26.03.18 г., за да защитят проектите си.

СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Пролетното състезание по дебати и речеви умения на английски език за училища от Източна България, организирано от фондация BEST, се проведе на 10 и 11 март 2018 г. в гр. Добрич. Отборът на Първа езикова гимназия с треньор Емили Енкуист се представи достойно:
Полуфиналисти:
Зоя Йовчева (8.г) – ораторство
Тони Момчилова (8.б) – ораторство
Таня Станкова (10.г) – ораторство
Габриела Димова и Мартина Господинова (10.г)
Финалисти:
Стефани Ангелова (9.г) – бронзов медал, поезия
Стефани Ангелова (9.г) – сребърен медал, ораторство
Силвия Маринова, Яна Желязкова и Денислав Русев (10.е) – златен медал, дебати.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Двама възпитаници на Първа езикова гимназия са допуснати за участие в националния кръг на Олимпиадата по английски есик. Илиян Дрянов (11.в) ще се състезава със 17 свои връстници на 25.03.2018 г. в гр. Кърджали. Стефан Краев (12.д) е другият достоен представител на Първа езикова гимназия и на гр. Варна, защото е един от общо 12-те класирани участници в последната възрастова група след решението на националната комисия.

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Първа езикова гимназия взе участие в Четвъртата национална конференция по история на тема „140 години от Руско-турската война 1877-1878 и от Освобождението на България”. Златина Илиева достойно защити доклад на тема „Военното изкуство по време на Руско-турската освободителна война". Олга Ангелова и Стефан Краев представиха пред националната комисия своя проект „Европейската дипломация в навечерието на Руско-турската война” с ръководител Нели Димова. От допуснатите 35 проекта за участие те завоюваха трето място. Отличените участници в националния исторически форум бяха наградени с посещение на Археологическия комплекс „Перперикон“.

50. ЮБИЛЕЙНА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Ралица Картунова (10.и) и Йоана Атанасова (10.и) се класираха за участие в 50-та Национална олимпиада по химия и ООС, която ще се проведе от 17.03. до 20.03.2018 г. в ЧСУ „Юрий Гагарин“, СОК  „Камчия“. Възпитаниците на Първа езикова гимназия са единствените десетокласници от Варненска област, които ще се състезават в заключителния кръг на олимпиадата.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС ОТ РУО - ВАРНА

Във връзка с обявените от Националната комисия резултати от олимпиадата по български език и литература изразявам своята и на РУО – Варна благодарност за достойното представяне и за постигнатите успехи на класиралите се на Национален кръг ученици и техните учители от Първа езикова гимназия, СУ ХНИ „Константин Преславски“, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и им пожелавам здраве, творческо дръзновение и нови успехи.
11. клас
1.Мариян Красимиров Кънчев – СУХНИ „Константин Преславски“
12. клас
Диан Миленов Неделчев – МГ „Д-р Петър Берон“ 
Ирина Валентинова Илиева – ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ 
Марина Цветанова Цонева – Първа езикова гимназия 
Мария Руменова Славова - Първа езикова гимназия 
Теодора Георгиева Симеонова - Първа езикова гимназия 
Алекс Христов Дачев - IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ 
Ивелина Атанасова Калева - Първа езикова гимназия

ВЕНЦЕСЛАВА ГЕНОВА, Д. И.
НАЧАЛНИК НА РУО - ВАРНА

 
февруари 2018 г.
 
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Вивиан Казакова (11.е) се представи отлично на VIII Mеждународен и републикански турнир по художествена гимнастика за купа „Берое". На 16 - 17 февруари 2018 г. в спортна зала „Иван Вазов“ в Стара Загора се състезаваха над 400 гимнастички от страната и чужбина. Възпитаничката на Първа езикова гимназия във възрастова категория жени Б се класира втора в многобой, първа на топка и четвърта на обръч.

НАГРАДА ЗА ЕСЕ „РОЛЯТА НА ЦАР БОРИС III ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ”

Елица Ганева (12.  г) посети Израел в периода 31.01. - 04.02.2018 г. с група ученици от България, класирали се в Националния конкурс за написване на историческо есе за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Пътуването започна със среща с проф. Михаел Бар-Зоар, автор на книгата „Извън  хватката на Хитлер”, и продължи с посещение на Божи гроб - главния храм на християнството, и на Стената на плача, с разходка по крайбрежието на Средиземно море и с пътешествие през пустинята до Мъртво море. Групата се запозна с живота на евреите по време на Втората световна война в Мемориалния комплекс „Яд Вашем”, съхраняващ историята на Холокоста. Елица Ганева бе гост на училище Kibbutz Givaat Brener High School. Посещението приключи със среща с Ася Раберман, оцеляла от Холокоста.

НЕМСКИ ЕЗИК

Учениците от 11. DSD клас с ръководител Полина Стоянова започнаха работа по дигиталния проект „Don@u Online“. В проекта, в който Първа езикова гимназия участва за първа година, са включени държавите, през които минава река Дунав. Неговата цел е груповата работа в платформа, като нашите ученици са в група с унгарски и хърватски връстници, с които съвместно трябва да изработят продукт на тема „Следване и реализация в Европа“. Двама единадесетокласници ще имат възможността да участват в младежки лагер от 05.07. до 11.07.2018 г. в гр. Улм, Германия, където ще  представят крайния си продукт, изработен до края на месец март.

СПОРТНИ ОТЛИЧИЯ

С отличното си представяне Елена Георгиева (10. з) постигна високи спортни резултати:
      * Национален шампионат за юноши и девойки под 18 год. в зала (20 - 21 януари, София) - първо място на 400 м и второ място на 200 м
      * Национален шампионат за юноши и девойки под 20 год. в зала (27 - 28 януари, София) - първо място на 400 м и първо място на щафета 4х400 м
      * Балканско първенство за юноши и девойки под 20 год. в зала (10 февруари, София) - трето място на 400 м с личен резултат за сезона и второ място на щафета
4х400 м

 
януари 2018 г.
КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В ОБЩИНСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2017/2018 г.

В тазгодишното издание на Общинските ученически игри участваха около 2800 ученици от 43 училища. Първият отбор от всички възрасти и спортове продължава в областните състезания. През месец март ще се проведе състезанието по лека атлетика.
Класиране в 7 вида спорт за учебната 2017/1018 година на спортистите от Първа езикова гимназия:

ФУТБОЛ:             ЮНОШИ 8. – 10. кл.   I място
БАСКЕТБОЛ:    ЮНОШИ 8. – 10. кл.   I място,  ДЕВОЙКИ  8. – 10. кл.  I място
ЮНОШИ 11. – 12. кл  I място,  ДЕВОЙКИ 11. – 12. кл. I място 
ВОЛЕЙБОЛ:  ДЕВОЙКИ 8. – 10. кл. II място, ДЕВОЙКИ 11. – 12. кл. I място
ХАНДБАЛ:  ЮНОШИ 8. – 10. кл  III място,  ДЕВОЙКИ 11. – 12. кл. I място 
БАДМИНТОН: ДЕВОЙКИ 8. – 10 кл. I място   
ТЕНИС НА МАСА: ДЕВОЙКИ 8. – 10 кл. III място 
ШАХМАТ:    8. - 10 кл. II място         
декември 2017 г.
 
АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Отборът на Първа езикова гимназия по публична реч и дебати на английски език п

ътува до Сливен на 9 и 10 декември 2017 г., за да се състезава в турнира на Фондация BEST. Той беше признат като най-големия нов екип с 25-има участници, които се представиха изключително успешно, нареждайки се четвърти от 26 отбора с общ брой 300 ученици. Възпитаниците на Първа езикова гимназия преминаха отлично предварителните кръгове в следните направления: 

Поезия 
Деница Йосифова (четвъртфиналист) 
Виктория Иванова (полуфиналист) 
Стефани Ангелова (финалист, четвърто място) 

Ораторство 
Зоя Йовчева (полуфиналист) 
Теодора Митева (полуфиналист) 
Стефани Ангелова (финалист, четвърто място) 
Елия-Найле Али Ал Диб (четвъртфиналист) 
Таня Станкова (четвъртфиналист) 
Деница Йосифова (полуфиналист)

Дебати 
Тони Момчилова, Деница Димова и Жули Вълчева получиха наградата за спортсменство. 
Яна Желязкова, Денислав Русев и Силвия Маринова спечелиха всичките четири дебата. 

Отборът беше придружен от заместник-директора Ангел Митев, преподавателите Диана Дарелова и Донета Митева и Емили Енкуист (треньор на отбора) - асистент-учител по английски език към „Фулбрайт“/„Америка за България“. 

„РОЛЯТА И ЗНАЧЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО В СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА"

Ученици от Първа езикова гимназия участваха в Младежкия ораторски форум - общинско ниво, представяйки темата „Ролята и значението на християнството в съвременна Европа". Жури на форума бяха отец Шаган от ДПЦ „Св. Архангел Михаил”, Веселина Божинова - главен редактор на БНР „Радио Варна“, и Десислава Георгиева - филолог. Втора награда бе присъдена на Константина Георгиева (12. д), трета награда получи Пламен Дяков (12. б). Галерия!

ноември 2017 г.
ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ
УСПЕШНО И ЗАРЕЖДАЩО С ОПТИМИЗЪМ НАЧАЛО

В изпълнената с усмивки и радост от отлично свършена работа спортна зала на Първа езикова гимназия на  24.11.2017 г. бяха връчени сертификатите на екипите  от деветокласници  в английските паралелки  по първия проект на иновативното обучение "Митовете на нашето време".  С аплодисменти бяха приветствани всички ученически екипи  с имена на герои от старогръцката митология. В обръщението си към присъстващите зам.-директорът и координатор на проектите г-н Ангел Митев отбеляза: "Трябва да бъдете горди със себе си и с постигнатото. Разбрахте, че да се работи в екип, е предизвикателство, споделена отговорност, но и вяра, че можеш да разчиташ на другите – както на съученици, така и на учителите като партньори в обща работа". Заредени с оптимизъм, подкрепени от одобрението на своите родители  и  насърчавани от своите учители да вярват повече в себе си, деветокласниците с нетърпение очакват следващите проектни задачи, за да докажат своите знания и креативност в едно "Училище на бъдещето". Галерия!

СТИПЕНДИЯ ЗА ПОСТИЖЕНИЯ ПО  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев връчи на Катерина Пламенова (9.б) грамота за класиране на трето място на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, чийто финален кръг се проведе в гр. Сливен на 11.11.2017 г. За постигнатите отлични резултати Катерина ще получава едногодишна стипендия съгласно Наредбата за закрила на деца и младежи с изявени дарби на МС на Република България.

СПОРТ

Осмият международен турнир по художествена гимнастика „Диляна къп" се проведе на 11 - 12 ноември 2017 г. в гр. Пазарджик. В състезанието участва Михаела Архондиева (11. ж) от КХГ „Грация“, която завоюва златни медали в многобоя и на лента и бронзов медал на обръч в международното класиране.

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На 11.11.2017 г. в гр. Сливен се проведе заключителният кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език. Участниците във финалния етап се състезаваха в две възрастови групи - I група (6. – 8. клас) и II група (9. – 11. клас). Състезанието включваше предварително подготвена реч на тема „Correction does much, but encouragement does more” и свободен разговор с тричленното национално жури. Град Варна бе представен от по един участник във всяка група - възпитаничките на Първа езикова гимназия Тони Момчилова (8. б) и Катерина Пламенова (9. б). В I група от 18 класирани ученици от 17 области Тони Момчилова зае четвърто място. Във II група от 21 класирани ученици от 20 области Катерина Пламенова зае престижното трето място.

ВАРНЕНСКИТЕ НАРОДНИ БУДИТЕЛИ

На 1.11.2017 г. Клубът по история към Първа езикова гимназия се включи в тържественото откриване на паметна плоча в чест на варненските народни будители в ДПЦ „Св. Архангел Михаил” и в пътуващия семинар до Велики Преслав и Патлейна. В беседа с историци от Музея на Възраждането учениците научиха повече за възрожденския период във Варна, кои са варненските народни будители и какви са плодовете от техните трудове. Намирайки се в сградата на Първото българско училище и първия български храм, те имаха възможност да почувстват духа на епохата, а след това се включиха в тържественото откриване на паметната плоча в чест на варненските радетели за просвета и самостоятелна църква. Празникът продължи с екскурзия до старата ни столица Велики Преслав и до манастира „Св. Пантелеймон” в местността Патлейна.

октомври 2017 г.
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Вивиан Казакова (11. е) се състезава в отбора на възрастова категория жени, който зае седмо място в Европейското първенство по естетическа групова гимнастика на 21 - 22 октомври 2017 г. в зала „Арена Армеец", гр. София (https://youtu.be/YjFyxVU93QQ).

 
ПОСТИЖЕНИЯ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На 14 октомври 2017 г. в гр. Варна се проведе областният кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, организирано от МОН. Първа езикова гимназия бе представена от по един участник в двете възрастови групи. Тони Момчилова (8. б) и Катерина Пламенова  (9. б)  се класираха на първо място в съответните групи и ще представят гимназията и града ни на националния кръг на състезанието в град Сливен.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Вивиан Казакова (11. е) се представи отлично на 25-ия Юбилеен международен турнир по художествена гимнастика „Царица Маргарита Българска". На 7-8 октомври 2017 г. в Двореца на културата и спорта в гр. Варна спортистката от Първа езикова гимназия се състезава във възрастова категория жени и се класира на трето място в многобой, първа на бухалки, на второ място на обръч и четвърта на топка.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА „АТИЯ“
Учениците от Клуба по история към Първа езикова гимназия взеха участие в организираното от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  посещение на Военноморска база „Атия“. Групата  разгледа наличните съоръжения, техниката, плавателните съдове и навигационните уреди на военноморските сили. Учениците се запознаха с командния състав и с работата на екипажа и слушаха лекция за  функционирането на  военната база.
Постижения за учебната 2016/2017г


 
Постижения за учебната 2015/2016г


 
 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


 
Постижения за учебната 2012/2013г


 
 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


Постижения за учебната 2009/2010г.


Постижения за учебната 2008/2009г.


Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна