ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2015/2016 г.
 
август 2016 г.
„НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА“ 2015/2016

Регионалното управление на образованието – гр. Варна, поздравява зрелостниците от Випуск 2015/2016 г., носители на почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Национална диплома“:
Мирела Дианова Милева – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна
Петя Миткова Аджопова – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна
Почетното отличие „Национална диплома“ се присъжда за общ успех от дипломата за средно образование отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. Дипломите ще бъдат връчени на 16.08.2016 г. от 10:00 часа в заседателната зала на Областната администрация от началника на Регионалното управление на образованието, гр. Варна – Венцеслава Генова, в присъствието на Стоян Пасев – областен управител на област с административен център гр. Варна, и на Иван Портних – кмет на община Варна.
Пожелаваме на тези изявени млади хора много бъдещи успехи и реализирани мечти, да бъдат гордост за своите родители, учители, за своите съграждани и сънародници.

юли 2016 г.
СПОРТНА СЛАВА

От 11.07. до 18.07.2016 г. в гр. Трабзон, Турция  се състоя XVI СВЕТОВНА ГИМНАЗИАДА, организирана от ISF (International School Sport). България бе представена от отбора по лека атлетика девойки на Първа езикова гимназия, МГ „П.Берон“ и  от клубни състезатели по аеробика от гр. София. В състезанията участваха  тимове  от  35 държави по 11 вида спорт с над 2500 състезатели.  Националните отбори по лека атлетика бяха 25 с участници във възраст 15-17 години. Отборът на  Първа езикова гимназия, състоящ се от 6 девойки, се представи достойно, като всички  състезателки положиха  максимални усилия  и достигнаха постижения, близки до личния си резултат в дисциплините 100 м, 100 м пр. бягане, 200 м, 800 м, скок дължина, гюле и щафета 100 м - 200 м - 300 м – 400 м.        
Комуникацията между участниците  и организаторите бе изцяло на английски език. Миниолимпиада премина при перфектни условия на състезателната обстановка, сигурността и  културните мероприятия. Участниците са шампионите на  държавите, заявили участие с много високи резултати, които подобриха своите постижения в част от дисциплините.
Поздравления към всички състезателки от Първа езикова гимназия за борбения дух, за усилията, които положиха на световния спортен форум:
Вероника Драганова - 8. ж
Елена Георгиева - 8. з
Весела Коцева - 9. а
Диана Димитрова - 8. д
Мария Стоянова - 10. е
Ивона Иванова - 9. б
Галерия!

юни 2016 г.
 
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Вивиан Казакова (8. е) се представи отлично на Международния турнир по художествена гимнастика „Кюстендилско лято" на 18 и 19 юни 2016 г. В 36-ото издание на състезанието участваха 250 спортистки от 23 клуба в страната и чужбина. Състезателката от Първа езикова гимназия зае първо място в многобоя, първо място на обръч и второ място на бухалки в категория „Жени Б“.

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТНОВО В ТОП 10 НА ДЗИ

И тази учебна година 223-ма зрелостници останаха верни на утвърдената традиция Първа езикова гимназия да е в ТОП 10 по резултатите от държавните зрелостни изпити. Отличен 5.53 по български език и литератураи отличен 5.67 от втория държавен зрелостен изпит са  крайните постижения на учениците от Випуск 2016 - най-обективното доказателство за качеството и нивото на знанията и уменията им през петгодишния курс на обучение. 45 са пълните шестици, от които едната е с максималния брой 100 точки от изпита по математика. Шестима зрелостници са получили 6.00 и на двата изпитаОтличната подготовка на абитуриентите и изключителният професионализъм на всички преподаватели от Първа езикова отново отредиха челна позиция на гимназията с над 50-годишна история в националната класация на средните училища. Резултатите отдържавните зрелостни изпити са най-обективният показател, че овладяното с любов, разбиране и всеотдайност е безспорен път към успеха и остава неподвластно на времето и на подменените ценности.

Среден успех на ДЗИ по предмети на учениците от гимназията:

Учебен предмет Брой явили се Среден успех
Български език и литература 223 5,53
Английски език 136 5,69
Немски език 60 5,70
Математика 12 5,48
Биология и здравно образование 9 5,76
Химия и опазване на ок.среда 2 6,00
География 1 5,98
Философски цикъл 2 3,94
Английски език - избираем 1 5,68
География и икономика - избираем 1 5,07
История и цивилизация 1 5,54

45 пълни шестици на ДЗИ по предмети:

БЕЛ 11
Английски език 22
Биология и здравно образование 3
Немски език 4
Математика 3
Химия и опазване на ок.среда 2

Пълни отличници на ДЗИ от Випуск 2016:

Ученици Клас ДЗИ
Петя Миткова Аджопова 12. б БЕЛ, АЕ
Магдалена Динкова Динева 12. в БЕЛ, АЕ
Константин Василев Койчев 12. д БЕЛ, АЕ
Диляна Славова Чирпанлиева 12. е БЕЛ, НЕ
Мирела Дианова Милева 12. ж БЕЛ, НЕ
Лора Василева Велева 12. и БЕЛ, АЕ
Ростислав Здравков Колев (12.а) - 6,00 на ДЗИ по математика с пълен брой от 100 т.
май 2016 г.
 
 
НЕМСКИ ЕЗИКОВИ ДИПЛОМИ

На 12.05.2016 г. за поредна година бяха връчени на тържествена церемония немските езикови дипломи на абитуриентите от Випуск 2016 в Градската художествена галерия. 36-ма зрелостници от Първа езикова гимназия получиха своите удостоверения от координатора по немски език за Североизточна България Константин Пригниц в присъствието на преподаватели и родители.
Немските езикови дипломи се присъждат на ученици, които успешно са положили писмен и устен изпит, и са вход за немските университети. Двата изпита се полагат в България в съответното училище, като писменият се проверява в Германия, а устният се оценява в България. Галерия!

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ

Ученици от Първа езикова гимназия спечелиха големите награди в националния конкурс на Сдружение „Европейски пространства 21” за написване на есе на тема „Различие и толерантност. Защо и как?”. Чавдар Драшков (10. и) е носител на голямата награда за есето „Да се опиташ да видиш живота през очите на другия”. С четири специални награди са удостоени:
Марина Цонева  (10. и) за есето „Да направим промяната сами”
Ирена Йорданова  (10. и) за есето „Толерантността като морална ценност”
Дана Камбурова (10. и)  за есето „Да дадеш свобода на другия да бъде себе си”
Хюлия Чаир (10. и) за есето „Никой няма право да накърнява достойнството на другия”.
По време на награждаването във Варна бе представен и сборникът „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна – гарант срещу омразата в обществото”. Галерия!

ПОСЕЩЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Победителите в конкурса на Първа езикова гимназия във Варна за написване на есе на тема „Европа - граници и мостове” посетиха Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. В качеството си на посланик на библиотеките Емил Радев предложи нашите ученици да се включат в организирания европейски форум под наслов „Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека”, който се проведе на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, с представяне на презентация на тема „Раннохристиянския манастир на княз Борис І от ІХ век край Варна”. Учениците от 11. клас Кристина Петрова, Даниела Маринова, Камен  Димитров  и Георги Карамфилов - победители в конкурса, представиха уникалните забележителностите на княжеския манастирски комплекс, като акцентираха на просветителския център, един от най-големите проучени досега скрипториуми (400 кв.м.) от Средновековна България и Византия, в който е кипяла писателска, преписваческа и преводаческа дейност, поставила основите на българската книжнина. Галерия!

ОТНОВО 24-МА УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЩЕ ЗАСЕДАВАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ

На 28 май 2016 година Информационното бюро на Европейския парламент в България проведе в град Бургас регионалното състезaние „Евроскола". 10 училища от Варненска и Бургаска област се състезаваха за четири квоти, даващи право на участие в симулация на заседание на Европейския парламент.
Отборът на Първа езикова гимназия, впечатлил журито и предизвикал аплодисментите на публиката, бе в състав:
Васил Цветанов Алистаров (11.е)
Ния Атанасова Кирякова (11.з)
Ралица Георгиева Малинова (11.ж)
Симеон Илиев Попов (11.е)
София Красимирова Недева (11.з)

Резерви: Емилия Мирославова Маринова (11.ж)
Пламен Николаев Николов (11.е)
Даниела Красимирова Маринова (11.в)

Програмата „Евроскола“ е сериозен форум, който има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености на обединена Европа.

ВИСОКИ СПОРТНИ УСПЕХИ

За осма поредна година Първа езикова гимназия е наградена за постигнати високи спортни резултати в комплексното класиране за гр. Варна. Купата бе връчена на директора на гимназията Веселин Василев от кмета на града Иван Портних в Деня на спорта. 
Приключиха финалите на Ученически игри 2016 г. Първа езикова гимназия участва с 4 състава: два отбора по баскетбол - юноши 11.-12. клас и девойки 8.-10. клас, отбор по лека атлетика - девойки 8.-10. клас и отбор по бадминтон в същата възраст. Представителните ни тимове завоюваха две втори места по баскетбол, трето място за лека атлетика  и пето място за бадминтон. 
Вицешампионите на България по баскетбол - юноши 11.-12. клас: 
Боян Тодоров (12.д), Венцислав Господинов (12.ж), Теодор Трендафилов (11.б), Стелиян Сапуджиев (10.е), Мартин Димитров (10.з), Валери Житарски (12.е), Александър Стойков (8.д), Виктор Савов (11.а), Калоян Божков (10.г) и Станил Маринов (9.д) 
С индивидуална награда „За най- добър реализатор" на игрите е награден Теодор Трендафилов (11.б)
Вицешампионите на България по баскетбол - девойки 8.-10.клас:
Екатерина Томова-9а, Натали Начева-9д, Моника Трифонова-10в, Радостина Петкова- 10ж, Юлияна Вълчева (10.з), Мартина Славчева (8.а), Михаела Ангелова (8.и), Ивелина Иванова (9.в), Десислава Василева (9.в) и Габриела Дончева (9.в).
С индивидуална награда „За най- добър реализатор" на игрите е наградена Юлияна Вълчева (10.з). 
С бронзови медали  и трето място в България завърши отборът по лека атлетика - девойки 8.-10. клас:
Мария Стоянова (10.е), Вероника Драганова (8.ж), Диана Димитрова (8.д), Елиса Ибрямова (8.е), Яна Добрева (10.з), Ивона Иванова (9.б) и Елена Георгиева (8.з). 
В индивидуалното класиране: Вероника Драганова (8.ж) - златен медал на скок дължина; Елиса Ибрямова (8.е) - два бронзови медала на скок дължина и скок височина; бронзов медал на 400 м за Диана Димитрова (8.д). 
На пето място по бадминтон се класираха девойките в съответната възрастова група. Четирите отбора на Първа езикова гимназия са отличени с купи, медали и грамоти. Галерия!

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Калина Богоева (12. в) е победителка в многобоя на Международния турнир по художествена гимнастика за жени „Огърлицата на Десислава” в гр. Велико Търново. В състезанието участваха около 160 гимнастички от 16 спортни клуба от България, Беларус, Молдова, Финландия, Испания и Египет. Абитуриентката от Първа езикова гимназия завърши първа в българското класиране за купа „Търновград” с 43.300 точки в многобоя, първо място на обръч, бухалки и лента.

СПОРТ

Илчо Терзиев (8. б) завоюва трето място и бронзов медал в дисциплината 100 м свободен стил на Международния турнир по плуване от 04.05. до 08.05.2016 г. в гр. Александруполис, Гърция.

ОБЩИНСКИ ОТЛИЧИЯ

Първа езикова гимназия получи престижна награда от кмета на Община Варна Иван Портних за участие и принос в развитието и осъществяването на общинската политика за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора. Отличието бе връчено на директора на гимназията Веселин Василев на 10 май 2016 г. Наградени бяха и ръководителят на училищния клуб Полина Стойнова, както и активни ученици, членове на превантивния клуб.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Евелин Петрова (8. г) завоюва второ място в Третото националното състезание по английски език „Longman Competition” с резултат 74,75 точки от максимални 75 в една от най-оспорваните категории на PTE General – Level 1. Осмокласничката от Първа езикова гимназия е сред 58-те победители в оспорваната надпревара между 8000 участници.

април 2016 г.
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

На 27.04.2016 г. в гр. Стара Загора се проведе ХI Международен турнир „Фея под липите" с участието на 600 гимнастички от България, Гърция, Босна и Херцеговина, Турция и Иран. В категория Жени „А" Калина Богоева (12. в) е на второ място на бухалки и лента. В категория Жени „Б" се състезаваха Вивиан Казакова (9. е), която се класира втора на обръч и пета на бухалки, и Михаела Архондиева (9. ж) - първа на обръч и втора на бухалки. Нашите момичета!

„ЛЮБИМИ ПЕСНИ ОТ ЛЮБИМИ МЮЗИКЪЛИ И ФИЛМИ“

С успех премина концертът на Клуб „Приятели на мюзикъла“ от Първа езикова гимназия на 26.04.2016 г. в Радио „Варна“ -  сцена за млади таланти, по програма „Криле за начало“. В „Любими песни от любими мюзикъли и филми“ взеха участие над 40 изпълнители от Първа езикова гимназия от 8. до 11. клас. Галерия!

ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ

Областният кръг на Олимпиадата по астрономия се проведе на 26 февруари 2016 г. с участието на над 250 ученици от цяла България. На  националния кръг в гр. Кюстендил в началото на месец май Първа езикова гимназия ще бъде представена от  Емил Георгиев (10. г) и Здравко Славов (8. д).

„ВОДНИ СВЕТОВЕ“

Учениците от Първа езикова гимназия Емилия Маринова, Янислав Жеков и Виана Пешкова от 11. ж клас взеха участие в астрономическия конкурс „Odysseus II". Техният проект „ Водни светове“ бе избран да представи България на полуфинала от 02.04. до 04.04.2016 г. в Солун, Гърция, където младите астрономи бяха отличени с награда и медали за най-добър научен проект.

ФОТОКОНКУРС

Галатея Лалева (11. д) спечели второ място със снимката си „Последни летни лъчи"в категория „ Небе“ на фотоконкурса „Планетата Земя" на НАОП „Николай Коперник" -  гр. Варна, посветен на 55-ата годишнина от първото излитане на човек в космоса.

ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

Kристиан Йорданов (12. г) е безапелационният победител на провелата се в гр. Варна XII Национална олимпиада по география и икономика. След оспорвана надпревара ученикът от Първа езикова гимназия е обявен от националната комисия за Лауреат с оценка отличен  (6.00), която е вход за прием във всички български университети.
Успехът на Кристиан не е случаен. През изминалите четири години той е част от националния отбор по география и икономика и е един от малцината, заели призови места на четири последователни олимпиади. През 2013 г. Кристиан Йорданов отстоява името на България на Международната олимпиада на National Geographic в Санкт Петербург.
На областния кръг на  XII Национална олимпиада по география и икономика много добре се представиха Емилиан  Калканджиев (10.ж), Калоян Радушев (9.и ), Константин Праматаров (9.з ) и Павло Славов (9.г).

НА ДОБЪР ЧАС, ЖАСМИНА!

Жасмина Темелкова (12. и) е единствената българка, приета в специалност „Оперно пеене“ във Виенската консерватория (Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien). Възпитаничката на Първа езикова гимназия премина успешно и през трите етапа на подбор, които включват: представяне на три арии на немски език; изпит по солфеж; изпълнение на задача, поставена от режисьор на Консерваторията, и интервю. Тя успя да осъществи мечтата си, след като се пребори с 80 кандидат-студенти от цял свят за общо едва 9 места. Обучението на Жасмина, което предстои да започне в началото на септември, е с продължителност 4 години. 

ПОСТИЖЕНИЯ ПО ХИМИЯ И ООС

Емил Димитров (12. б), Емилия Ненова (11. е), Карина Димитрова (11. з) и Симеон Попов (11. е) се представиха достойно на XVIII Национално състезание по химия и ООС от 15.04. до 17.04.2016 г. в гр.Хисаря. Снимка!
Емил Димитров зае второ място в България и получи сребърен медал. Оценките на Емил и на Емилия Ненова са най-високите както от региона, така и от всички езикови гимназии в страната:
1. Емил Кънчев – 6,00
Оценката може да се използва за приемен изпит във ВУЗ, включително и за специалност „Фармация“ в СУ „Кл.Охридски”. 
2. Емилия Ненова – 5,75

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Рада Лазарова (10. в) спечели стипендия по програмата YES-Kennedy-Lugar Program за обмен на ученици в Америка. След трите кръга на състезанието Рада е първа от общо 10 ученици от цяла България и единственият представител на град Варна.  Наградата е  едногодишно обучение в САЩ с настаняване в приемно семейство, с покрити разходи за полети и месечна стипендия от 125 щадски долара.

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С ЛАУРЕАТИ И ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНИТЕ ОЛИМПИАДИ

Регионален инспекторат по образованието –град Варна поздравява лауреатите и победителите в национални олимпиади и състезания и изказва благодарности за усилията на учителите, подготвили своите възпитаници за достойното им представяне.
Оценяваме стремежа към победа на всички доказали себе си в конкурентна среда с връстниците си и насърчаваме стремежа им към признание и изява на заложби и възможности за радост на учителите, родителите и съгражданите им. Солидарни сме с любовта към знанието на варненските ученици в името на общата кауза за прогрес на българското образование:
Лауреати от национален кръг на олимпиада по немски език:
- Елена Александрова - XII клас - Първа езикова гимназия - гр. Варна;
- Велислава Чавдарова - XII клас - Първа езикова гимназия - гр. Варна;
- Мирела Милева - XII клас - Първа езикова гимназия - гр. Варна;
- Теодора Събкова - XII клас Първа езикова гимназия - гр. Варна.
Победители от национален кръг на олимпиада по немски език:
- Розмари Генова - Първа езикова гимназия - гр. Варна
Победители от национален кръг на олимпиада по английски език:
- Стефан Краев - Първа езикова гимназия - гр. Варна

На всички класирани за предстоящите национални кръгове на олимпиади, РИО – Варна пожелава успех и отлично представяне!“

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Във Втория международен турнир по художествена гимнастика за купата на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ участваха повече от 200 състезателки на възраст от 6 до 18 години от България, Русия, Украйна, Словакия, Турция и Казахстан. В категория „Жени" се състезаваха Калина Богоева (12. в), която се класира на първо място в многобоя, на лента и на обръч  и  на второ място на бухалки, Вивиан Казакова (9. е), първа на топка, и Михаела Архондиева (9. ж), която зае шесто място в многобоя, пето – на обръч, шесто – на бухалки, четвърто – на топка и шесто – на лента. Галерия!

март 2016 г.
НЕМСКИ ЕЗИК

Ученици от Първа езикова гимназия и тази година участваха в Oлимпиадата на Посолството на ФРГ в България и на Немската служба за педагогически обмен. Представители от 10. DSD клас разработиха проект на немски език писмена форма. За финалния кръг в Посолството на ФРГ бяха одобрени три проекта. След устно представяне пред българо-немска комисия Радина Славова (10. e) спечели  триседмичен престой в Германия, чиято програма включва настаняване в немско семейство, посещение на часове в училище и участие в специална културна програма.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Жасмина Събева и Ралица Малинова от 11. ж клас, Ния Кирякова и София Недева от 11. з клас се класираха на първо място на Националната викторина на английски език „Образование на бъдещето" 2015/2016 г., организирана от фондация „Дарби" на 25 март 2016 г. За достойното си представяне победителите са наградени с двуседмичен курс по английски език в гр. Лондон.

УСПЕХИ ПО МАТЕМАТИКА

Трима ученици от Първа езикова гимназия се представиха достойно на Националното състезание по математика за ученици от профилираните гимназии от 18 до 20 март 2016 г. в гр. Тетевен:
Мартин Йорданов (10. и) – бронзов медал
Ростислав Колев (12. а) – четвърто място и диплом
Екатерина Колева (11. и) – четвърто място и диплом

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Силвия Николова (10. б) се класира на трето място с участието си в Националното състезание по творческо писане на английски език. На 19 март 2016 г. в Американския университет в Благоевград бяха връчени наградите на победителите.

МЕЖДУНАРОДНИ ОТЛИЧИЯ

Три отбора от 11. клас от групите за немска езикова диплома на Първа езикова гимназия участваха в състезание за видеоклип на немски език на тема „Моята професия мечта“, организирано от PASCH - Организация на училищата в цял свят с преподаване на немски език като чужд език. В оспорваната надпревара между 142 отбора от цял свят два от отборите на Първа езикова гимназия се класираха в първата десетка. На осмо място е отборът на Екатерина Колева и Валентина Сказко от 11. и клас с награда книги в размер на 100 евро. На първо място в цял свят е отборът на Жасмина Събева, Калиакра Лечева и Ралица Малинова от 11. ж клас, които спечелиха пътуване до Берлин, участие в четиридневен форум заедно с представители от Япония, Мексико, САЩ, Русия, Хърватска, Гватемала, Сенегал, Германия, Украйна и др. Предвидена е и среща с външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.
Линк към видеоклипа:
https://drive.google.com/file/d/0B01nHXiV6I7pNnNPcER3aUFKb0U/view

 
ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

14 ученици от Първа езикова гимназия от общо 19 класирани от Варненска област са допуснати за участие в националния кръг на Олимпиадата по немски език, който ще се проведе в края на месец март в гр. Стара Загора.

  Ученици, класирани за националния кръг на Олимпиадата по немски език Преподаватели в клас Ръководители на подготовката по програма  „С грижа за всеки ученик”
1 Aнгелина Трифонова Бумбалова 8. и Светла Пенчева  
2 Алекс Петров Иванов 9. з Дора Лазарова Катерина Караиванова
3 Илияна Василева Филипова 9. з Дора Лазарова Катерина Караиванова
4 Радина Делева Славова 10. е Полина Стоянова
Мартина Тодорова
Полина Стоянова
5 Габриела Владимирова Владимирова 10.ж Полина Стоянова
Мартина Тодорова
Полина Стоянова
6 Розмари Славова Генова 11. з Павлина Стоянова
Дарина Гаджева
Павлина Стоянова
7 Екатерина Иванова Колева 11. и Павлина Стоянова
Дарина Гаджева
Павлина Стоянова
8 Васил Цветанов Алистаров 11. е Павлина Стоянова
Дарина Гаджева
Павлина Стоянова
9 Валентина Сергеева Сказко 11. и Павлина Стоянова
Дарина Гаджева
Павлина Стоянова
10 Елеонора Звездинова Стоилкова 11. ж Павлина Стоянова
Дарина Гаджева
Павлина Стоянова
11 Елена Александрова Александрова 12. е Полина Стоянова
Дарина Гаджева
Полина Стоянова
12 Велислава Чавдарова Чавдарова 12. ж Полина Стоянова
Дарина Гаджева
Дарина Гаджева
13 Мирела Дианова Милева 12. ж Полина Стоянова
Дарина Гаджева
Дарина Гаджева
14 Теодора Дончева Събкова 12. ж Полина Стоянова
Дарина Гаджева
Дарина Гаджева
ТРЕТА НАГРАДА ПО ФИЗИКА

В оспорвана надпревара с представители от всички математически гимназии в България Янислав Жеков (11. ж) се класира на трето място на Пролетното национално състезание по физика, което се проведе на 12.03.2016 г. в гр. Бургас.

ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

За четвърти пореден път ученикът от Първа езикова гимназия – Кристиан Йорданов (12. г), се класираха за участие в националния кръг на Oлимпиадата по география и икономика, който ще се проведе на 23.04.2016 г. в гр. Варна.

ПОЧЕТНИ ОТЛИЧИЯ

Първа езикова гимназиая получи поредното високо отличие за принос в ученическия спорт. На 29.02.2016 г. в столицата се проведе общото събрание на Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ), на което нашето училище беше наградено за най-масово участие във финалите на Ученически игри  2015. Дочко Думанов, учител по физическо възпитание и спорт, бе отличен с почетен приз за съществен принос в развитието на спорта за учащи, връчен лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

На Шестия международен турнир по художествена гимнастика за купа „Берое“ в Стара Загора участваха представителки от 21 български клуба и гимнастички от Молдова, Египет, Естония, Гърция, Малта, Русия, Мексико, Босна и Херцеговина. Виж! 
В категория „Жени“ се състезаваха Калина Богоева (12. в ), която се класира на първо място в многобоя, на бухалки и на обръч, и Вивиан Казакова (9. е) - втора в многобоя, на обръч и на бухалки. Виж!

 
ТРЕТОМАРТЕНСКИ СПОРТНИ ОТЛИЧИЯ

В чест на  Националния празник на Република България се проведе 53-та лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио „Варна“ с участието на 66 отбора в състав от петима състезатели. Спортистите от Първа езикова гимназия се представиха отлично: с две първи места за юноши 9. – 12. клас и за девойки до 8. клас;  с второ  място за отбора девойки  9. – 12. клас; с трето място за отбора на момчета до 8. клас. Атлетите ни бяха наградени със златни, сребърни и  бронзови медали, с плакети и грамоти.   

февруари 2016 г.
ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Петима ученици от Първа езикова гимназия – единствените от област Варна, се класираха за участие в националния кръг на Oлимпиадата по английски език, който ще се проведе на 12.03.2016 г. в гр. Габрово:

  Име Клас Точки
1 Стефан Добромиров Краев 10. д 93
2 Ния Росенова Русева 10. а 91,5
3 Йоана Савелинова Еникова 11. б 93,5
4 Траяна Димитрова Карамихалева 11. б 92
5 Симеон Георгиев Дюлгеров 11. в 90,5

МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК 2016 Г.
КВАЛИФИКАЦИОННИ КРЪГОВЕ В БЪЛГАРИЯ

Класирани за втори кръг:

СЪСТЕЗАНИЕ КЕЙМБРИДЖ

Вътрешноучилищен кръг - Резултати
Класирани за националния кръг

LONGMAN COMPETITION 2016

31 ученици от Първа езикова гимназия са допуснати до заключителния кръг  на Третото национално състезание по английски език Longman Competition, организирано от издателство PEARSON LONGMAN България специално за Общността „Пиърсън Лонгман училища в България”. Всички финалисти ще получат сертификат за участие в престижното състезание, като тези с най-високите резултати ще бъдат удостоени с награди и възможност за безплатно явяване на изпит Pearson Test of English, с което ще получат безсрочен международен сертификат за владеене на английски език. РЕЗУЛТАТИ:

ПОСТИЖЕНИЯ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Златомир Николов (8.a ), Деница Йосифова (10. г) и Силвия Николова (10. б)  постигнаха отлични резултати на Шестото национално състезание по творческо писане на английски език. Възпитаниците на Първа езикова гимназия са единствените участници от  8. и 10. клас от град Варна, чиито писмени работи са класирани за участие в националния кръг на състезанието.

СПОРТНА СЛАВА

Ученици  от Първа езикова гимназия са „НОМЕР ЕДНО“  на Националния шампионат  по лека атлетика  в зала за 2016 г., приключил преди дни в гр. Добрич. Шампионката и младата надежда на гр. Варна Елена Георгиева (8. з)  финишира за 58.08 сек. и остави на повече от 5 сек. втората в класирането Ивана Иванова от гр. Пловдив. Резултатът се оказа по-силен и от този на шампионките за девойки младша и старша възраст в дисциплината, а постижение като нейното не е регистрирано от БФЛА в тази възрастова група повече от 20 години. През втория ден Елена беше безапелационна и в другата си коронна дисциплина – 200 метра,  и  спечели заслужено втори златен медал. Само час след този успех нашата спортистка беше основният фактор, донесъл победа за клуба  и на щафета 4 х една обиколка. Така тя стана единствената състезателка с три златни медала от шампионата.
Другата представителка от Първа езикова гимназия е Вероника  Драганова (8. ж)  с два бронзови медала от шампионата - на 60 м пр. бягане и на щафета 4 х една обиколка.
Абитуриентът  Радослав   Стефанов (12. в) атакува титлата  от първи коридор и заслужено спечели златния медал на 60 м пр. бягане  с резултат 8.55 сек. Той е вицешампион в тази дисциплина за 2015 г.
Единадесетокласничката  Константина  Алтъпармакова  участва  в щафета 4 х 400 м при жените и спечели поредния  златен медал. 
Лекоатлетите са представители на различни спортни клубове и ученици от Първа езикова гимназия.

декември 2015 г.
ДОБРОВОЛЧЕСТВО

В Деня на доброволчеството (5 декември) удостоверения от Дирeкция „Образование и младежки дейности” към Община Варна получиха 27 ученици от Първа езикова гимназия, които през летните месеци чрез Младежката доброволческа служба положиха доброволен труд в местни неправителствени организации и институции в следните сфери: екология; изкуство; култура; опазване на историческото наследство; спорт и туризъм; медийно обслужване; социални дейности и др.
Доброволец на 2015 г., обявен от Дирекцията, е председателят на Ученическия съвет на Първа езикова гимназия Петко Петков (12. а).
Удостоверения за положения доброволен труд получиха следните ученици:

X А клас: Владимира Караджилова, Десислава Арнаудова, Димитър Куцаров, Йоана Кабакова, Ния Недева, Ния Русева, Пламена Милушева, Свилена Столарова, Фани Ахмедова
X В клас:  Виктория Хакхаманешиян
X Е клас:  Антоанета Миленова, Весела Стефанова, Веселина Борисова, Ерина Николова, Магдалена Михалева
X З клас: Деница Арабаджиева
XI Б клас Лилия Димитрова
XI Г клас: Мишел Василева, Яница Колева
XI Е клас: Кристина Герова
XI З клас: Николай Момчев, София Недева
XII А клас: Петко Петков, Ростислав Колев
XII Б клас: Петя Аджопова, Светлозар Начев
XII Е клас: Николай Сандев
ноември 2015 г.
ПРИРОДНИ НАУКИ

На 21 и 22 ноември 2015 г. се проведе VIII Национално състезание по ключови компетентности по природни науки в гр. Ямбол. Камен Илиев (10. з) се класира на първо място, като достойно представи Първа езикова гимназия и област Варна. Участници!

„ОБРАЗОВАНИЕ НА БЪДЕЩЕТО“

Отборът на Първа езикова гимназия в състав: Ралица Малинова (11. ж), Жасмина Събева (11. ж), Ния Кирякова (11. з), София Недева (11. з), зае първо място на Регионалното състезание на английски език „Образование на бъдещето“, организирано от фондация „Дарби“ на 18.11.2015 г. Предстои отборът да представи училището ни на националния кръг в гр. София през месец март. Галерия!

УСПЕХ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На националния кръг на НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК на 14.11.2015 г. в гр. Русе Калина Жечева (11. а) - единственият представител на гр. Варна за своята възрастова група, достойно представи града ни и Първа езикова гимназия, като се класира на ВТОРО място.

УСПЕХИ ПО МАТЕМАТИКА

Учениците от Първа езикова гимназия спечелиха пет отличия за гр. Варна на Международното състезание „Математика без граници" на 25.10.2015 г.: 
Елица Павлова, 11. ж клас - златен медал
Мартина Цанева, 8. е клас - сребърен медал
Инна Стоянова, 11. ж клас - сребърен медал
Екатерина Колева, 11. и клас - бронзов медал
Янислав Жеков, 11. ж клас - бронзов медал.
Екатерина Колева (11. и) се класира на трето място в Математическия конкурс „Черноризец Храбър" на 1 ноември 2015 г.  

ПОСТИЖЕНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Калина Жечева (11. а)  се класира на първо място на областния кръг на НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. С достойното си представяне тя спечели и честта да представи гр. Варна на националния кръг на 14 и 15 ноември в гр. Русе.

НАШИ УЧЕНИЦИ С НАГРАДИ НА РОТАРИ КЛУБ

За осма поредна година през м. ноември 2015 г. Ротари клуб „Варна - Евксиноград“ раздаде наградите „Ротари Ексиновград” на изявени средношколци  в четири категории – „Обществени и хуманитарни науки“, „Природо-математически и естествени науки“, „Техника“ и „Изкуство“.
В категория „Обществени и хуманитарни науки“ диплом, парична награда и значка получи  Борис Савов (11. и), който през май 2015 г. представи България на Международното състезание по публична реч в Лондон.
В категория „Природо-математически и естествени науки“ диплом, парична награда и значка получи Данаил Пенев от 12. клас на випуск 2014/2015 г., носител на златен медал на 13-та Международна олимпиада по математическа лингвистика в Благоевград през юли 2015 г.

октомври 2015 г.
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

На 31.10.2015 г. в гр. Бургас се проведе Държавният турнир по художествена гимнастика „Морски Бриз" за ансамбли в четири възрастови групи с участието на 12 отбора. В ансамбъла на СК „Грация“ категория „ДСВ“, който се класира на трето място, участват Михаела Архондиева (9. ж) и Вивиан Казакова (9. е). В категория „Жени“ отново шампион е варненският ансамбъл на „Грация", в който участва Калина Богоева (12. в) .

 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


 
Постижения за учебната 2012/2013г


 
 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


 

Постижения за учебната 2009/2010г.


 

Постижения за учебната 2008/2009г.


 

Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2016 Първа езикова гимназия - гр. Варна