ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2014/2015 г.
 
юли 2015
УДИВИТЕЛНО ПОСТИЖЕНИЕ НА УЧЕНИК ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Йордан Ангелов (11. б) постигна рекорден резултат на тест на МЕНСА в края на месец юли 2015 г. Получените 156 точки (от 156 възможни за неговата възраст – т.е 100 %) го поставят сред най-знаещите българи и в онази част от около 2% от населението на планетата с най-висок коефициент на интелигентост.

 
МЕЖДУНАРОДНО ОТЛИЧИЕ ПО ЛИНГВИСТИКА

Със седем медала за българския национален отбор приключи XIII Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли 2015 г. Сред 29 държави, които се включиха в съревнованието, българските участици се оказаха на челни позиции в класирането. Седем от общо осем наши състезатели бяха наградени с един златен, с три сребърни и с три бронзови медала, нареждайки се на второ място след представителите на САЩ. Данаил Пенев (12. а) от Първа езикова гимназия е носителят на златния медал в Международната олимпиада по лингвистика и е на четвърто място в света сред над 200 състезатели.
Ръководители на отборите са Веселин Златинов, преподавател в СМГ, и Виолета Витлянова, преподавател в Първа езикова гимназия – гр. Варна.

юни 2015
ПРИРОДНИ НАУКИ

Ученици от Първа езикова гимназия заеха първо място на  IV-то Национално състезание по основни компетентности на немски език по природни науки, проведено от 12.06. до 14.06.2015 г. в гр. Стара  Загора.

Отбор по химия:

  1. Емилия Ненова – 10. е клас
  2. Ралица Малинова – 10. ж клас
  3. Камен Илиев – 9. з клас
Ръководител: Маргарита Димитрова

Отбор по биология:

  1.  Пламен Николаев – 10. е клас
  2.  Екатерина Колева - 10. и клас
Ръководител: Илияна Коларова

 
„ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ“

Лауреатите в Националния литературен конкурс за авторски художествени произведения на английски и немски език „Този безкраен свят“ получиха своите грамоти и награди на тържествена церемония в арт салона на радио „Варна“. Традиционната надпревара, организирана от Първа езикова гимназия, Министерството на образованието и науката, Фондация „Българска памет“ и Община Варна, уважиха кметът на града Иван Портних , д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет“ и възпитаник на Първа езикова гимназия, Ирена Радева – РИО Варна, Цонка Кузманова – РИО Варна, ученици, преподаватели и почитатели на изкуството.
Кметът на Варна поздрави участниците в конкурса и гостите на събитието: „Радостен съм, когато виждам успехите на варненските ученици. Благодаря на Фондация „Българска памет“ и лично на д-р Врабевски, чието сътрудничество и подкрепа – чрез този конкурс, чрез ежегодните семинари с деца от българската диаспора и чрез сътрудничеството с фондация „Искам бебе“ – Община Варна цени високо.“ Иван Портних връчи отличията на лауреатите в раздел „Немски език“. Теодора Иванова от Полски Тръмбеш получи специалната награда на фондация „Българска памет“ от д-р Врабевски. „Ще продължим традицията и занапред, за да се развиват децата на България.“, заяви той и подписа подкрепящо писмо са следващото издание на конкурса.
Тази година в поредното издание на форума взеха участие над 120 ученици от 24 области в България. С призови места са Веселина Садовска (Варна), Георги Георгиев (Благоевград), Иванела Арабаджиева (Полски Тръмбеш), Екатерина Колева (Варна), Теодора Петрова (Казанлък), Инна Стоянова (Варна). Поощрения получиха Велина Атанасова (Варна), Александрина Киркова (Хасково), Елеонора Стоилкова (Варна) и Светослава Делчева (Казанлък). Галерия!

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ДО УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ТЕКСТОВЕ НА АНГЛИЙСКИ И НЕМСКИ ЕЗИК ,,ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ"
май 2015
 
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТНОВО В ТОП 10 ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА НА ДЗИ 2015

236-ма възпитаници на Първа езикова гимназия се явиха на държавните зрелостни изпити в края на месец май 2015 г. Отличната подготовка на зрелостниците и изключителният професионализъм на техните преподаватели отредиха челна позиция на училището с 50-годишна история в националната класация на резултатите по български език и литература –  отличен 5,512 е средният успех на Випуск 2015, първи в област Варна и осми в България. Първа езикова гимназия е втората с най-голям брой явили се ученици на изпита по български език и литература. Верни на традицията да са винаги в ТОП 10 на училищата с най-високи постижения по роден език и литература, абитуриентите и тази година доказаха, че овладяното с любов, разбиране и всеотдайност е път към успеха.  Резултатите от държавните зрелостни изпити са най-обективният показател за придобитите знания и умения на учениците в една от най-престижните гимназии в България:
Български език и литература (236-ма зрелостници) – 5.512
Английски език (145-ма зрелостници) – 5.658
Немски език (61 зрелостници) – 5.676 
Математика (17 зрелостници) – 5.139
Биология (7 зрелостници)  – 5.894
Химия (3-ма зрелостници) – 5.883
География (2-ма зрелостници) – 5.090
Философски цикъл (1 зрелостник) – 5.740
Физика (1 зрелостник) – 5.950

 
МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПУБЛИЧНА РЕЧ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

От 11 до 15 май 2015 г. Борис Савов (10. и) представи България на Международното състезание по публична реч в Лондон. Проведено за 35-и път, то е най-големият форум за млади оратори на английски език в света. Финалистите бяха излъчени измежду общо 40 000 представители от 50 държави.(Тинка Методиева и Борис Савов)
Националните победители участваха в различни дейности за трениране на своите комуникативни умения и за културен обмен помежду си. За тях бяха организирани семинар в Шекспировия театър „Глоуб", посещение на мюзикъл в Уест енд, както и занятия с най-опитните ментори по изнасяне на речи и водене на дебати на организаторите - Съюза на говорещите английски език на Обединеното кралство. ПОВЕЧЕ!

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Две състезателки от Първа езикова гимназия - Вивиан Казакова (8. е) и Михаела Архондиева (8. ж), се представиха отлично на IV Международен турнир по художествена гимнастика „Фея под липите" в гр. Стара Загора на 27 и 28 май 2015. г. В състезанието участваха над 30 клуба от страната и чужбина. Вивиан Казакова завоюва първо място на въже и трето място на бухалки, Михаела Архондиева се класира първа на обръч.

На 30.05 и 31.05.2015 г. в гр. София се проведе  VI Международен турнир „Academic Cup“ с участието на представители от 4 държави и 10 български отбора по художествена гимнастика. Калина Богоева (11 в.), жени „А" категория, се класира на трето място в многобоя и първа на обръч и бухалки.

Калина Богоева (11. в)  се завърна с четири отличия от Международното състезание по художествена гимнастика  „PECS CUP“. 260 състезателки от 16 държави показаха своите спортни умения от 23.05. до 24.05.2015 г. в гр. Печ, Унгария. Калина се класира на трето място в многобоя и на второ място на топка. Трета е на обръч и трета на бухалки.

ШАМПИОНИ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

На 16.05. и 17.05.2015 г. в гр. Русе се проведоха финалите по лека атлетика  на Ученически игри 2015 г. Отборът на Първа езикова гимназия се класира на първо място и стана шампион на България за девойки 8. 10. класЗлатни медали, купа и парична награда в размер на 2500 лв. от спонсора на игрите „Спиди“ са наградата на отбора. Със сребърни медали в щафетата 4х100 м завършиха Елена Момчилова (10. ж), Тихомира Йорданова (10. з), Павела Иванова (10. и) и Яна Добрева (9. з). Златен медал, грамота и спортна стипендия получиха Константина Алтъпармакова (10. е) в дисциплината скок на дължина с лично постижение 5,18 м. Със сребърен медал и грамота бяха наградени Павела Иванова (10. и) в скок на височина с лично постижение 155 см. и с бронзов медал и грамота  Тихомира Йорданова (10. з) в скок на височина с лично постижение 149 см. Със своите постижения и точки за отбора в дисциплината тласкане гюле допринесоха Мария Стоянова (9. е) и Ивона Иванова (8. б). Галерия!

ПОСТИЖЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА

Екатерина Колева (10.и ) се класира на първо място на Великденското математическо състезание, проведено на 18.04.2015 г. Грамота!

СВЕТОВНИ УЧЕНИЧЕСКИ СПОРТНО-ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ 2015

От 02.05. до 07.05.2015 г. в гр.Атина, Гърция се състояха Вторите световни ученически спортно-образователни игри, организирани от ISF (International School Sport). България бе представена от отбора на Първа езикова гимназия – гр. Варна, състоящ се от четирима юноши и четири девойки: Радослав Стефанов (11. в), Янислав Жеков (10. ж), Кирил Герджиков (10. а), Мартин Русев (10. г), Константина Алтъпармакова (10. е), Виана Пешкова (10. ж), Елена Момчилова (10. ж) и Исабел Илиева (10. д).  Във форума участваха 10 представителни отбора от България, Белгия, Китай, Англия, Франция, Унгария, Словакия, Кипър, Гърция и Гърция Special. Основната цел на игрите бе най- добрите  състезатели  от всички държави по видове спорт да се  запознаят с  културата, с историята на спорта, с организирането на олимпиадите в миналото и настоящето, да се срещнат с известни олимпийски шампиони. В случая бе поканена олимпийската шампионка по маратонско бягане Rosa Mota, която дари за музея на спорта своя спечелена  купа. Всички участници се състезаваха в маратонско бягане, футбол, баскетбол. Отборът на Първа езикова гимназия се представи отлично във всички състезания и мероприятия, организирани от домакините. Галерия!

 
УСПЕХИ ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

Кристиан Йорданов (11. г) достойно представи Първа езикова гимназия с участието си в Националната олимпиада по география и икономика и със завоюваното пето място. Заключителният етап на състезанието се проведе в началото на месец май в гр. Враца.

април 2015
 
„СЪВРЕМЕННАТА ПЕПЕЛЯШКА“

За любовта в името на образованието и за образованието в името на любовта разказаха ученици от 12. клас на Първа езикова гимназия в авторската си история „Съвременната Пепеляшка“ по време на Третия театрален фестивал на немски език в края на месец април в град Ловеч. Пламена Недялкова, Николина Войнова, Станислава Цанкова, Елица Николова, Антон Христов и Джейхан Джемилов с помощта на Светла Пенчева, преподавател по немски език, представиха атрактивна компилация от приказка, реалност и музика, поднесена с огромна доза хумор и съвсем добронамерена ирония. Впечатляващият музикален акомпанимент бе дело на Ралица Богданова и Йоана Райчева от НУИ „Добри Христов“. Спектакълът спечели овациите и искрения смях на публиката, като идеята и изпълнението бяха положително оценени от журито на конкурса. Галерия!

 
НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

19 ученици от Първа езикова гимназия се явиха на националния кръг на Олимпиадата по немски език, организирана от МОН,  който  се проведе от 27 до 29 март 2015 г. в гр. Пловдив. Гордеем се с нашите възпитаници и техните преподаватели, които в навечерието на 50-годишния юбилей заеха 13 призови места с отличните си резултати.

 

Име Клас Класиране
1. Илияна Василева Филипова 8. з 9
2. Йоан Илиянов Илиев 8 .е 14
3. Никол Димитрова Николова 8. з 15
4. Селда Хюсеин Хилми 8 .и 29
5. Ела Свиленова  Дойкова 9. и 1
6. Радина Делева Славова 9 .е 2
7. Ивелина Атанасова Калева 9. и 7
8. Яна Галинова Илиева 9. е 13
9. Розмари  Славова Генова 10. з 5
10. Елеонора Звездинова Стоилкова 10. ж 6
11. Инна Петкова Стоянова 10. ж 10
12. Екатерина  Иванова Колева 10. и 14
13. Елена Александрова Александрова 11. е 1
14. Теодора Дончева Събкова 11. ж 2
15. Лора Василева Велева 11. и 4
16. Велислава Чавдарова Чавдарова 11. ж 7
17. Мирела Дианова Милева 11. ж 8
18. Георги Димчев Димов 11. ж 12
19. Яна Петкова Петкова 12. з 10

 

 
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ХИМИЯ И ООС

На  XVII Национално състезание по химия и ООС (17.04. – 19.04.2015 г., гр. Русе) отборът на гр. Варна се класира на четвърто място в България, като оценките на учениците от Първа езикова гимназия са най-високите от региона:

  1. Арман  Лалеян (12. д) – 6,00 (оценката може да се използва за приемен изпит във ВУЗ, включително и за специалността „ Фармация“ в СУ „Св. Кл.Охридски”)

  2. Денислав Здравков (12. з) – 5,75 (оценката може да се използва за приемен изпит във ВУЗ)

  3. Емил  Димитров (11. б) – 5,75

  4. Емилия Ненова (10. е) – 5,25

  5. Николай Стоянов (12. з) – 4,00

 
ПОСТИЖЕНИЯ НА МЛАДИ АСТРОНОМИ

На 20 февруари 2015 г. се проведе областният кръг на Олимпиадата по астрономия с участието на над 700 ученици от цяла България. С най-висок резултат в групата си 9. – 10. клас за страната е Емил Георгиев (9. г) с  57,25 точки от 60 възможни. Той ще представи Първа езикова гимназия  на националния кръг на Олимпиадата по астрономия в гр.Добрич в началото на месец май.  
През месец април се проведе  41. Национална младежка конференция по астрономия  - 2015 г.  Наградата „Николай Петров“ бе присъдена на Веселина Садовска (12. г) за активно и резултатно участие в образователни астрономически програми. Във форума участва и Емил Георгиев (9. г) с доклад за слънчевото затъмнение на 20.03.2015 г.

ОТЛИЧНИЦИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Стефан Краев (9. д) се класира на първо място на националния кръг на Олимпиадата по английски език. Достойно се представиха Анжелика Касабова (9. а), Деница Йосифова (9. г) и Йоана Еникова (10 .б).
Цвета Георгиева от (9. д) зае първо място на ниво В1 на Деветото национално състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Йоана Еникова (10. б) се класира на трето място на ниво С1 на Второто национално  състезание на Longman Pearson.

 
март 2015
СПОРТНИ УСПЕХИ

На 31.03.2015 г. се проведе Областното първенство по лека атлетика 8.-10. клас. След оспорван двубой с представителите на Математическата гимназия отборът на девойките от Първа езикова гимназия за пореден път доказа своите невероятни постижения в отделните дисциплини. Момичетата заеха първо място и се класираха за участие в Зоналното първенство през месец април.
Състав на отбора:  
Константина Алтъпармакова – 10. е
Павела Иванова – 10. и
Елена Момчилова – 10. ж
Яна Добрева – 9. з
Тихомира Йорданова – 10. и
Мария Стоянова – 9. е
Емилия Ненова – 10. ж 
Ивона Иванова – 8. б 

МАТЕМАТИЧЕСКИ ПОСТИЖЕНИЯ

На 29.03.2015 г. се проведе десетото издание на Варненското математическо състезание „Цветница“ за ученици от 9., 10. и 11. клас. Организатор на събитието бе Училищното настоятелство на ВТГ „Г. С. Раковски“ с подкрепата на СМБ - секция Варна, и на отдел „Образование“ към Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ - община Варна.
В състезанието участваха 150 ученици, като 21 от тях бяха от Първа езикова гимназия. В крайното индивидуално класиране челни места заеха: 
Ивона Иванова (8. б) - второ място
Гинка Михайлова (8. а) - трето място
Тодор Костадинов (8. е) - четвърто място
Ния Иванова (9. з) - първо място
Иван Банков (9. з) - четвърто място
Илина Иванова (9. и) - пето място
Хюлия Чаир (9. и) - пето място
Ралица Малинова (10. ж) - пето място
Ростислав Колев (11. а) - второ място

ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ ПО ПУБЛИЧНА РЕЧ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На 28.03.2015 година в София се проведе българският национален кръг на ежегодния Конкурс по публична реч на английски език, организиран от Дружеството на говорещите английски език в България (The English-Speaking Union of Bulgaria). Темата тази година беше „Пренебрегвайки миналото, ние оставаме деца”. Ораторските си умения показаха участници от 14 езикови гимназии от цялата страна. Речите бяха оценявани от жури, съставено от изтъкнати български англицисти и представители на Британското посолство и Британския съвет в София. Първа езикова гимназия беше представена от Борис Савов от 10. и клас (с наставник по подготовката на речта Тинка Методиева). С изключително силната си реч и с безспорния си актьорски талант Борис завоюва първо място.
В началото на м. май тази година Борис Савов ще представи България на Международното състезание по публична реч в Лондон, където ще мери силите си с победителите от останалите 50 държави членки на Съюза на говорещите английски език на Британската общност по темата „Културата не е лукс, а необходимост".
През 2006 г. Първа езикова гимназия завоюва първо място на националния кръг на най-престижното състезание за млади оратори на английски език в света с представител Милена Докова.  През последните четири години общо шестима ученици от гимназията участваха в националния кръг. През 2011 г. Ивайло Икономов стана трети, спечелвайки и наградата на публиката, през 2014 г. Мария Тепавичарова се класира на второ място.

СТИПЕНДИИ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ЗА 2015

Ученици от Първа езикова гимназия участваха във финалния кръг на олимпиадата на Посолството на ФРГ в България и на Немската служба за педагогически обмен. За поредна година представители от 10. DSD клас разработиха проект  на немски език писмено и го защитиха устно пред българо-немска комисия в три кръга. Ралица Малинова (10. ж) и Инна Стоянова (10. ж) спечелиха стипендии за престой във ФРГ - едната за един месец в Кьолн/Бон, Берлин и Мюнхен, другата за три седмици в град Кобург в провинция Бавария. Те ще бъдат настанени в немски семейства, ще посещават учебни занятия  и ще участват в специална културна програма.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

От 20.03. до 22.03.2015 г.  се проведе  ХVІІ Международен турнир по художествена гимнастика „Руми и Албена”, в който участваха 9 чуждестранни и 15 български отбора. При жените многобоят беше спечелен от Калина Богоева (11. в), триумфирала на обръч и бухалки и четвърта на топка. При девойки старша възраст Михаела Архондиева (8. ж) се класира втора в многобоя, втора на обръч, втора на топка и трета на бухалки.

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

19 ученици от Първа езикова гимназия са класирани за участие в третия кръг на Националната олимпиада по немски език, който ще се проведе от 27 до 29 март 2015 г. в гр. Пловдив. Гордеем се с нашите възпитаници и техните преподаватели, които в навечерието на 50-годишния юбилей постигнаха по традиция отлични резултати. Първа езикова гимназия е училището с най-голям брой допуснати до  заключителния кръг на олимпиадата.

Име

Клас

Преподавател по немски език

Ръководител на подготовката за олимпиадата

Никол Николова

8. з

Дора Лазарова

Катерина Караиванова

Илияна Филипова

8 .з

Дора Лазарова

Катерина Караиванова

Селда Хилми

8. и

Теодора Жекова

Катерина Караиванова

Йоан Илиев 

8 .e

Ивалина Петрова

Катерина Караиванова

Ела Дойкова 

9. и

Катерина Караиванова

Светла Пенчева

Радина Славова 

9 .е

Катерина Караиванова

Светла Пенчева

Ивелина Калева 

9. и

Катерина Караиванова

Светла Пенчева

Яна Илиева 

9. е

Катерина Караиванова

Светла Пенчева

Инна Стоянова

10. ж

Павлина Стоянова
Мартина Тодорова
Росица Кирилова

Павлина Стоянова

Мартина Тодорова

Розмари Генова

10. з

Павлина Стоянова
Мартина Тодорова
Росица Кирилова

Павлина Стоянова

Мартина Тодорова

Елеонора Стоилкова

10. ж

Павлина Стоянова
Мартина Тодорова
Росица Кирилова

Павлина Стоянова

Мартина Тодорова

Екатерина Колева

10. и

Павлина Стоянова
Мартина Тодорова
Росица Кирилова

Павлина Стоянова

Мартина Тодорова

Елена Александрова 

11. е

Полина Стоянова
Дарина Гаджева

Дарина Гаджева

Лора Велева

11. и

Сияна Атанасова

Дарина Гаджева

Теодора Събкова 

11. ж

Полина Стоянова
Дарина Гаджева

Дарина Гаджева

Мирела Милева 

11. ж

Полина Стоянова
Дарина Гаджева

Дарина Гаджева

Георги Димов 

11. ж

Полина Стоянова
Дарина Гаджева

Дарина Гаджева

Велислава Чавдарова 

11. ж

Полина Стоянова
Дарина Гаджева

Дарина Гаджева

Яна Петкова 

12. з

Полина Стоянова
Станимира Мирчева
Красимира Гавазова

Полина Стоянова
Станимира Мирчева

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА

Тринадесет представители на Първа езикова гимназия се явиха на Националното състезание по математика  за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил в гр. Ловеч от 13 до 15 март 2015 г. Общият брой на участниците в оспорваната надпревара бе 230-ма. Камен Илиев (9. з клас) се класира на пето място и получи грамота за отличното си представяне. В отбора на гимназията участваха и Гинка Михайлова и Ивона Атанасова (8. клас), Мартин Йорданов (9. клас), Екатерина Колева, Янислав Жеков, Ралица Малинова, Инна Стоянова и Нелита Заркова (10. клас), Александър Георгиев, Данаил Пенев и Михаела Минчева (12. клас).

МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

За поредна година Първа езикова гимназия доказа, че има традиции в обучението по лингвистика. След решение на националната комисия до националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика са допуснати девет наши ученици:
Ива Рижова (8. е)
Жасмина Стоянова (9. з)
Екатерина Колева (10. и)
Янислав Жеков (10. ж)
Кристина Томова (11. г)
Стефани Павлова (12. г)
Данаил Пенев (12. а)
Симона Монева (12. а)
Атанас Найденов (12. ж)
Със сребърни медали от Всерусийската олимпиада по математическа лингвестика в Санкт Петербург (26.02. – 03.03.2015 г.) се завърнаха Стефани Павлова (12. г) и  Данаил Пенев (12. а). Те бяха включени в националния отбор на България от седем ученици след едногодишен подбор и подготовка, като шестима от тях донесоха медали - един златен, четири сребърни и един бронзов.

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ООС

Емилия Ненова (10. е) клас е класирана за участие в третия кръг на Националната олимпиада по химия и ООС от 20.03. - 22.03.2015 г. в гр. Ямбол. Тя е единствената десетокласничка от езикова гимназия в България, която ще се яви на заключителния етап на състезанието.

 
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Две спортистки от Първа езикова гимназия се завърнаха с най-престижните отличия от Първия международен турнир по художествена гимнастика за купата на СОК „Камчия", в който участваха състезателки от 15 национални клуба. Михаела Архондиева (8. ж) се класира на трето място в многобой, трета на бухалки и втора на топка сред девойките старша възраст. Вивиан Казакова (8. е) е първа в многобой, първа на обръч и първа на бухалки.

 
НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Четирима ученици от Първа езикова гимназия са класирани за участие в третия, заключителен кръг на Националната олимпиада по английски език, който ще се проведе на 22 март 2015 г. в гр. Враца:

Име Клас Преподавател по английски език Ръководител на подготовката за олимпиадата
Стефан Краев 9.д Ангел Митев Ангел Митев
Анжелика Касабова 9.а Донета Митева Ангел Митев
Деница Йосифова 9.г Донета Митева Ангел Митев
Йоана Еникова 10.б Светла Колева  
 
ВТОРО МЯСТО НА МАСКАРАДНИЯ ПРАЗНИК

Ученици от Първа езикова гимназия бяха класирани на второ място в Първото издание на празника на маската, маскарадния костюм и народната носия  на Сирни Заговезни във Варна. Идеята на мероприятието е да се възроди прочутият Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в града от Освобождението до 1944  г.
Празничен благослов отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Шествието започна  на площад „Св. св. Кирил и Методий" пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично" във Варна. Участниците  дефилираха на специално изградена сцена, а техните костюми и маски  бяха оценявани от петчленно жури
.

ЗЛАТНИ И БРОНЗОВИ ОТЛИЧИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

В чест на Трети март се проведе 52-та лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио „Варна“. Въпреки дъжда, студеното време и хлъзгавата настилка, в Морската градина имаше рекорден брой участници – 325-има. Отборите на Първа езикова гимназия се представиха отлично с две първи места – за юноши и девойки 9. – 12. клас, и с трето място за отбора на девойките до 8. клас. Атлетите ни бяха наградени със златни и бронзови медали, с плакети и грамоти. 

 
февруари 2015
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

1.  Асоциация на Кеймбридж училищата в България

2.  LONGMAN COMPETITION

 
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

58 yчeници oт  21 нaceлeни места участваха на Националното състезание по география и икономика, решавайки мултимедиен и писмен тест на 6 и 7 февруари 2015 г. в ПМГ „Васил Друмев“ – гр. Велико Търново.  Името на Първа езикова гимназия бе защитено от Виктор Божков  (12. д) – отличен (5.50), Джейхан Джемилов  (12. е) – отличен (5.50) и Андрей Шумилов (12. ж) – много добър (5.00). Резултатите им се признават за прием в ШУ „Епископ Константин Преславски“.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2014/2015

В тазгодишното издание на Общински ученически игри 2014/2015 г.  участие взеха около 3000 ученици от 48 училища. След четиримесечни оспорвани и драматични двубои Първа езикова гимназия се представи отлично и ще участва с 12 отбора в областните игри. Класирането за тази учебна година e:

ТЕНИС НА МАСА
Юноши  8. - 10. клас - първо място
Девойки 8. – 10. клас – трето място

БАДМИНТОН
Девойки 8. – 10. клас - първо място

ШАХМАТ    
8.-10. клас - трето място

ЛЕКА АТЛЕТИКА
Девойки 8. – 10. клас - първо място
Юноши  8. – 10. клас - второ място

ХАНДБАЛ
Девойки  8. – 10. клас – първо място
Девойки 11. – 12. клас - първо място

БАСКЕТБОЛ
Девойки 8. – 10. клас – трето място
Юноши  11. – 12. клас - първо място
Девойки 11. – 12. клас - първо място

ВОЛЕЙБОЛ
Юноши  8. – 10. клас - първо място
Девойки 8. – 10. клас - второ място
Юноши 11. – 12. клас - първо място
Девойки 11. – 12. клас - второ място

ФУТБОЛ
Юноши 11. - 12. клас - второ място

 
ВТОРА НАГРАДА НА ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Радина Узунова (8. и клас) е удостоена с втора награда за литературно творчество на XVIII национален конкурс „Любовта в нас“. Поощрение в раздел Поезия бе присъдено на   Александра Маринова (11. и). 

януари 2015
 
МАТЕМАТИЧЕСКИ ПОСТИЖЕНИЯ

Екатерина Колева (10. и) се класира на трето място в Коледното математическо състезание.

декември 2014
ВТОРО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На 15 ноември 2014г. в гр. Монтана се състоя третият, заключителен, кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, организирано за втора поредна година от МОН със съдействието на Bitish Council България. В оспорвана надпревара с 39 участници от средни училища от 25 български града  Мария Тепавичарова (12.а) с преподавател по английски език Тинка Методиева впечатли журито със своята авторска реч на английски език и зае второ място в трета възрастова група (11. и 12. клас).

 
„НАРОДНАТА ПАМЕТ РАЗКАЗВА“

Ученици от Първа езикова гимназия бяха удостоени с първите места в конкурса „Народната памет разказва", ежегодно организиран от община Варна и РИО за изработване на реферат на тема: „Археологическите разкопки и проучвания във Варна от края на ХІХ в. до наши дни"Яна Спасова (8.ж) се класира на първо място. Две втори места си поделиха Магдалена Динева (11.в) и Дарина Йорданова (11.г). 

 
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Две състезателки от  Първа езикова гимназия се завърнаха с медали от ХХ Международен турнир по художествена гимнастика за Приза на „Н.В.Царица Маргарита". Вивиан Казакова (8.е) се класира на трето място на бухалки в категория девойки старша възраст. Калина Богоева (11.в) е трета на многобой, втора на бухалки и на трето място на обръч  в категория жени. В състезанието участваха 17 национални клуба, както и клубове от Русия, Казахстан, Израел и Турция.

 
570 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ ВАРНА

Ученици от Първа езикова гимназия се включиха в отбелязването на 570-тата годишнина от Битката при гр. Варна. Пълномощният посланик на Република Полша Н. Пр. Кшищов Краевски откри изложба в музея „Стара Варна”, показваща приноса на поляците в изграждането на независима българска държава. Изложбата има за цел да привлече вниманието на българската общност към неизвестни факти за присъствието на поляците, работещи в различни професионални сфери на нашата територия. Изложените експонати представят участието на поляците в техническия прогрес,  в развитието на образованието и културата на България. След откриването на изложбата д-р Ярослав Рубаха от Варминско-Мазурския университет в гр. Олщин изнесе лекция на тема: „Поляците в новата история на България 1878-1918”.

ноември 2014
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

За първи път в историята на Първа езикова гимназия, по идея на педагогическия съветник и съвместно с Ученическия съвет, се организира благотворителна акция за подпомагане на бездомни и социално слаби хора от гр. Варна. През зимните месеци всеки настоящ випуск ще събира хранителни продукти и консерви за приготвяне на топла храна, която ще се раздава всяка събота в храм „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27-ми юли“. На 25 и 26 ноември акцията стартира с учениците от 12. клас в гимназията. Събраха се четири огромни кашона с варива, макаронени изделия и консерви, които бяха дарени на храма. Всички ученици и преподаватели от Първа езикова гимназия, които имат възможност и желание, ще даряват и запазени зимни дрехи и обувки, а ученици от 11. и 12. клас всяка събота ще бъдат доброволци при раздаването на храната за нуждаещите се хора от гр. Варна.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Калина Богоева (11.в) завоюва шампионската титла в категория жени на Международния турнир по художествена гимнастика Brussels CUP 2014. В спортната надпревара за Купа „Брюксел“ на 22.11.2014 г. участваха състезателки от 11 държави: Русия, Белгия, Словения, Естония, Люксембург, България, Финландия, Молдова, Беларус, Германия, Португалия.

НАГРАДИ „РОТАРИ - ЕВКСИНОГРАД“ 2014

Шестима възпитаници на Първа езикова гимназия са удостоени с наградите на Ротари клуб „Варна – Евксиноград“ (диплом и парична награда) за постигнати значими постижения в овладяването на  научните знания и практики, показани на национални и международни състезания, конкурси и олимпиади през учебната 2013/14 г. в категориите:
- Обществени и хуманитарни науки – Екатерина Колева (10.и), Лора Велева (11.и) и Кристиян Йорданов (11.г)
- Природо-математически и природни науки – Йоанна Димова (11.в)
- Изкуство – Петя Аджопова (11.б) и Мария Тепавичарова (12.а)

 
В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Ива Цветкова (9.е) e сред варненските ученици, лауреати на Фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, които бяха на посещение в Европейския парламент. В Брюксел те се срещнаха с евродепутатите Ева Паунова, Емил Радев и Брендо Бенифей и разговаряха с тях за младежките политики и за ролята на подрастващите в процеса на вземане на решения. Младите таланти участваха в кръгла маса на тема „Активна младеж чрез социални иновации“, организирана от варненския кмет Иван Портних и Емил Радев във връзка с кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017. Варненските ученици подготвят филм, който представя събитията, свързани с кандидатурата на нашия град.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

МарияТепавичарова (12.а) представи достойно Първа езикова гимназия в трета възрастова група (11. и 12. клас) на регионалния кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език в края на месец октомври. На 15. и 16.11.2014 г. в гр. Монтана ще се проведе заключителният етап на второто издание на форума.

октомври 2014
СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

На 29.10.2014 г. се проведе общинско първенство по лека атлетика  за юноши и девойки 8 - 10 клас. Девойките на Първа езикова гимназия спечелиха първото място и златните медали: Константина Алтъпармакова (10.е), Павела Иванова (10.и), Елена Момчилова (10.ж), Тихомира Йорданова (10.з), Яна Добрева (10.з), Емилия Ненова (10.е), Дея Радева (10.з) и Николета Цанкова (10.и).
Второ място и сребърни медали за: Симеон Попов (10.е), Пламен Николов (10.е), Иван Иванов (10.е), Камен Димитров (10.д), Христиан Мавродиев (9.б), Валентин Големанов (9.б), Андриан Атанасов (10.ж), Мартин Костадинов (10.з) и Янислав Жеков (10.ж).

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

12 отбора участваха в Държавния турнир по художествена гимнастика  за ансамбли за Приз „Н.В. Царица Маргарита”. Гимнастичките от Спортен клуб „Грация“  жени – гр. Варна, се класираха на второ място. Калина Богоева (11.в) е една от шестте състезателки в спортния тим на варненските грации, чийто ансамбъл впечатли журито и публиката.

ОТЛИЧИЯ ЗА МЛАД УЧИТЕЛ

Двама представители от Първа езикова гимназия бяха удостоени с престижната награда - Станимира Мирчева,  преподавател по немски език, и Даниела Атанасова – преподавател по английски език.

„ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ“

Лора Велева (11. и), Елена Александрова (11. е) и Инна Стоянова (10. ж) участваха в  младежкия семинар на тема „Европейски ценности“ от 8.09. до 11.09. 2014 г. в гр. Правец. Инициативата  беше организирана от МОН, Гьоте институт, Фондация „Ханс Зайдел“ и Българския съюз на немските учители за всички отличили се участници в олимпиадите по немски език през учебната 2013/2014 г.

септември 2014
 
ВТОРА НАГРАДА ЗА ЕСЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Йоанна Димова (11. в) спечели второ място на конкурса за есе на тема „Ако бях учен...“ на английски език. Инициативата бе организирана от Варненския образователен център към Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ съвместно с Американския университет в България (Благоевград) във връзка с изпълнението на проект К – TRIO („Европейска нощ на учените 2014“). Йоанна бе наградена с право на участие в безплатен курс за IELTS, TOЕFL или SAT.1 по избор, спонсориран от Американския университет – Благоевград.

СПОРТНИ УСПЕХИ

Калина Богоева (11. в) зае три призови места на Международния турнир по художествена гимнастика „Купа Раднево 2014”, който се проведе за трета поредна година в края на месец септември. В оспорваната спортна надпревара участваха гимнастички от България, Украйна, Турция и Гърция. Калина се класира първа на многобой, обръч и бухалки.

 
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ДАРИ 1544, 10 ЛВ. ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ МИЗИЯ

1544,10 лв. събраха ученици, родители и преподаватели от Първа езикова гимназия на 15.09.2014 г. за пострадалите жители от наводнението в Мизия. Събраните средства са предадени на Областния съвет на Българския червен кръст – град Варна, който изпрати благодарствено писмо за проявената съпричастност. Благотворителните акции са утвърдена традиция за Първа езикова гимназия, която през 2015 г. ще отбележи своя 50-годишен юбилей.

 
Постижения за учебната 2013/2014г


 
Постижения за учебната 2012/2013г


 
 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


 

Постижения за учебната 2009/2010г.


 

Постижения за учебната 2008/2009г.


 

Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2014 Първа езикова гимназия - гр. Варна