ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2013/2014 г.
 
юни 2014
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

От 13.06. до 15.06.2014 г. в гр. Разград се проведе ІІІ Национално състезание за основни компетентности на немски език и природни науки. Отборите на гр. Варна, съставени изцяло от ученици от Първа езикова гимназия, се представиха достойно и бяха отличени за най-добро боравене с понятията на немски език.

Отбор по биология:
Екатерина Колева – 9. и
Мери Петрова – 10. е
Теодора Събкова – 10. ж
Ръководител: Илияна Коларова
Отбор по химия:
Емилия Ненова – 9. е
Елена Александрова – 10. е
Иван Радев – 10. е
Ръководител: Маргарита Димитрова
 
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТНОВО В ТОП 10 НА ДЗИ

ТОП 10 на училищата в България според резултатите от двата държавни зрелостни изпита 2014 г.:

1. Американски колеж в София – 5,76 на 113 зрелостници
2. Испанска езикова гимнази
я в София – 5,74 на 140 зрелостници
3. ГПЧЕ „Христо Ботев“ в Кърджали – 5,72 на 174-ма зрелостници
4. 91. НЕГ „Константин Гълъбов“ в София – 5,66 на 178 зрелостници
5. Езикова гимназия „Пловдив" – 5,65 на 261 зрелостници
6. Първа английска гимназия в София – 5,62 на 206 зрелостници
7. ОУ „Васил Левски" в Ардино – 5,62 на 18 зрелостници
8. Софийска математическа гимназия – 5,53 на 167 зрелостници
9. 73 СОУ „Владимир Граматик" в София – 5,53 на 117 зрелостници
10. ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ВЪВ ВАРНА – 5,49 на 238 зрелостници

Училища в област Варна според резултатите от двата държавни зрелостни изпита 2014 г.:

1. ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – 5,49
2. МГ „Д-р Петър Берон“ – 5,18
3. Четвърта езикова гимназия – 5,17
4. Пета езикова гимназия – 5,16

СПОРТНА СЛАВА

437 състезателки от пет държави участваха във второто издание на Международния турнир по художествена гимнастика „Фея под липите“ в края на месец май в гр. Стара Загора. При жените в републиканското класиране първа в многобоя е Калина Богоева (10. в) от клуб „Грация" със златни медали на бухалки и на лента и със сребърен медал на обръч. Това е поредният успех на Калина след участието й в спортната надпревара „Еmeraldes Cup" в Гърция, откъдето се завърна със златен медал на обръч и със сребърни медали на бухалки и на топка.

май 2014
НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

Осмокласникът от Първа езикова гимназия Мартин Тодоров (8. ж ) е единственият представител от област Варна на проведения от 9 до 11 май 2014 г. в гр. Кюстендил национален кръг на  VІІ-та олимпиада по гражданско образование. Регламентът на състезанието включва разработването на проект и публичната му защита пред комисия, съставена от преподаватели в Софийския университет и Нов български университет.
След оспорвана надпревара със 170,5 точки от 200 възможни Мартин се класира на единадесето място.

НЕМСКИ ЕЗИКОВИ ДИПЛОМИ

43-ма зрелостници от Първа езикова гимназия след успешно издържани изпити с много високи резултати получиха немски езикови дипломи.  Тържествена церемония се състоя в Градската художествена галерия на 7 май 2014 г. в присъствието на Йорг Каснер, консултант и координатор за обучението по немски език в Република България, и Константин Пригниц, експерт по немски език за Североизточна България.
Немските езикови дипломи се присъждат на ученици, които са положили писмен и устен изпит и са вход за немските университети. Двата изпита се полагат в България в съответното училище, като писменият се проверява в Кьолн, Германия, а устният се оценява в България. С тях учениците доказват своята езикова компетентност на ниво B2/C1 и полученият за това документ е без изтичане на давността, поради което немските езикови дипломи са така желани от много ученици. За да се стигне до полагането на двата изпита, се преминава през тригодишно обучение, което е съобразено с изискванията на европейските университети. Отличният успех се дължи както на добрата подготовка, така и на амбициите на учениците, които се приемат в Първа езикова гимназия с традиционно високи резултати след завършен 7. клас. За учебната 2013/2014 година минималният бал беше 33,658 за паралелките с изучаване на немски език.

ВТОРО И ТРЕТО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Анжелика Касабова  (8. г) и Стефани Павлова (11. г) заеха призови места на Националния кръг на състезанието по английски език на Общността „Пиърсън Лонгман училища в България“. Анжелика се класира на второ място сред финалистите на ниво А2, Стефани е на трето място на ниво С1. В състезанието участваха над 5000 ученици от 83 училища членове, като до заключителния кръг бяха допуснати 700 ученици, сред които 26-ма представители на Първа езикова гимназия. Анжелика Касабова и Стефани Павлова ще бъдат наградени на Първата национална конференция на Общността на 17 май 2014 г. в хотел „Хилтън“ в гр. София.

април 2014
АПЛОДИСМЕНТИ ЗА "ЛЮБОВ ЗА ВСИЧКИ/LIEBE FUR ALLE"

Между 24 и 26 април 2014 г. в гр. Габрово се проведе националният кръг на Втория фестивал за училищен театър на немски език. Ученици от 11. е и 10. з клас на Първа езико гимназия представиха постановката „Любов за всички/Liebe fur alle“ : Пламена Недялкова, Николина Войнова, Станислава Цанкова, Елица Николова, Траяна Стоянова, Екатерина Генчева, Антон Михайлов, Джейхан Джемилов, Десислава Желязкова и Лилия Чалъкова. С оригинална идея, авторски сценарий и концентрирана и емоционална игра нашите млади театрали спечелиха одобрението на журито и аплодисментите на публиката. Награда за най-добра главна женска роля получи Пламена Недялкова.

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

От 26 до 28 април 2014 г. в гр. Ямбол се проведе Националната олимпиада по география и икономика. В оспорваната надпревара представителят на Първа езикова гимназия – Кристиан Йорданов от 10.г, се класира на 2-ро място във възрастова група 8. - 10. клас. С призовото си класиране Кристиан е включен в състава на разширения национален отбор, който ще представи България на Международната олимпиада по география за ученици в Полша. 

НАЦИОНАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

Ученици от Първа езикова гимназия участваха в Националното състезание по математика на 12 април в гр. Троян. Младите математици показаха знанията си наред с представители от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил от цялата страна:
Йоанна Димова (10. в) - трето място и бронзов медал
Йордан Ангелов (10. б) - шесто място
Валерия Георгиева (11. в) - шесто място
Ростислав Колев (10. a) - седмо място

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ХИМИЯ И ООС

На 12.04.2014 г. в гр. Сливен се проведе XVI Национално състезание по химия и ООС. Името на Първа езикова гимназия бе защитено от Арман Лалеян  (11. д), Владислав Златев (12. з), Денислав Здравков (11. з) и Йордан Славов (12. д). Най- високи резултати от представителите на Варненска област постигнаха: Денислав Здравков - отличен 5.75, и Арман Лалеян - отличен 5.50.

ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

Учениците от Първа езикова гимназия постигнаха отлични резултати на националния кръг на олимпиадата по немски език:
8. клас  -   трето място за Радина Славова (8. е) и 17. място за Жасмина Стоянова (8. з)
9. клас  -   две шести места за  Екатерина Колева (9. и) и Християна Славчева (9. з) 
10. клас - първо място в България за Лора Велева (10. и), четвърто - за Елена Александрова  (10. е) и пето място за Теодора Събкова (10. е)
11.  клас  - 15. и 23. място  съответно за Елица Николова (11. е) и Пламена Недялкова (11. е)
12. клас   - четвърто  място за Петър Стоилов (12. и)

ПЪРВА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ

Микаела Свиленова (10. б) спечели първа награда в Единадесетия национален конкурс за поезия „Пролет моя”, организиран от Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1922” – гр. София. Жури с председател поета Евтим Евтимов и с членове поетесата Романьола Мирославова и литературния критик Благовеста Касабова определи най-добрите творби сред общо 700 лирически текста на 173-ма участници. В категория „Стихотворения на деца и ученици до 18 години“ стихотворението на Микаела  „Дъжд и коприна“ бе отличено като най-стойностно.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2014

Приключиха областните първенства по всички видове спорт от Ученически игри 2014 г. Спортистите от Първа езикова гимназия традиционно постигнаха отлични резултати и ще участват с пет отбора на зоналните първенства по следните спортове: волейбол девойки 11. – 12. клас, волейбол юноши 11. – 12. клас, лека атлетика девойки 8. – 10. клас, хандбал девойки 8. – 10. клас и баскетбол девойки 11. – 12. клас.

ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Учениците на Първа езикова гимназия отново защитиха достойно името на училището, завоювайки позиции в челните десетки на съответните групи на Националната олимпиада по английски език, чийто заключителен кръг се проведе на 22.03.2014 в гр. Хасково:

Име

Клас

Група

Резултат

Преподавател
по англ.ез.

Ръководител на
подготовката за
олимпиадата

Йоанна Стаматова

8. д

Първа

5-ти

Велина Обретенова

 

Стефан Краев

8. д

Първа

7-ми

Велина Обретенова

 

Данаил Пенев

11. а

Четвърта

5-ти

Тинка Методиева

Тинка Методиева

Кристиян Бегажев

12. а

Пета

6-ти

Йорданка Трифонова

Ангел Митев

Гергана Иванова

12. б

Пета

14-ти

Йорданка Трифонова

Ангел Митев

МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

От 4 до 6 април 2014 г. в гр. Плевен се проведе Националната олимпиада по математическа лингвистика. Първа езикова гимназия беше представена от рекорден брой участници - дванадесет класирани ученици за последния етап на олимпиадата. Името на гимназията беше достойно защитено от 
дванадесетокласниците: Иван Люцканов, Весела Тодорова, Кристиян Бегажев и Валерия Станчева, от единадесетокласниците: Стефани Павлова, Симона Монева, Данаил Пенев и Атанас Найденов, от десетокласниците: Кристина Петрова, Иван Радев и Галин Атанасов, и от деветокласничката Екатерина Колева с ръководител на отбора В. Витлянова. В изключително оспорваната надпревара нашите представители успяха да се класират в призовите шестици и в трите възрастови групи: 
Иван Люцканов - първа награда в група 12. клас
Стефани Павлова - първа награда в група 10. – 11. клас
Екатерина Колева - първа награда в група 8. – 9. клас.
Иван Люцканов и Стефани Павлова са поканени в разширения състав на националния отбор на България за участие на Международната олимпиада в Пекин, Китай.

НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО НА КЕЙМБРИДЖ УЧИЛИЩАТА 2014

На 15 март 2014 г. в гр. София се проведе националният кръг на състезанието по английски език, организирано за осма поредна година от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Във вътрешноучилищния кръг взеха участие 5 700 ученици, а в националния – 497 души от 69 училища членове.
На националния кръг името на Първа езикова гимназия бе защитено от шестима ученици, които се представиха отлично, със следните резултати в съответните нива:

Име

Клас

Ниво

Резултат

Учител по англ.език

Ивайло Димитров

8.а

А2

5-ти

Донета Митева

Йоанна Стаматова

8.д

А2

9-ти

Велина Обретенова

Виктория Хакхаманешян

9.д

B2

6-ти

Милена Ганчева

Симона Димитрова

9.а

В2

15-ти

Милена Ганчева

Нели Златева

11.а

C1

4-ти

Тинка Методиева

Алиса Бойчева

11.а

С1

11-ти

Тинка Методиева

 
ВТОРО МЯСТО ЗА ПУБЛИЧНА РЕЧ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Българският национален кръг на ежегодния Конкурс по публична реч на английски език, организиран от Дружеството на говорещите английски език в България (The English-Speaking Union of Bulgaria), се проведе на 28.03.2014 г. в гр. София. Ораторските си умения на тема „Въображението е по-важно от знанието" показаха 36-ма участници от 14 различни английски езикови гимназии от цялата страна. Речите бяха оценявани от международно жури, съставено от изтъкнати български англицисти и представители на Британското посолство и на Британския съвет в София. Първа езикова гимназия бе представена от Мария Тепавичарова от 11. а клас (с учител по английски език Тинка Методиева), която със силната си авторска реч завоюва второ място.

ЕДНОГОДИШНО ОБУЧЕНИЕ В САЩ

Виктория Хакхаманешиян (9. д) успешно премина през трите кръга на Конкурса на Американския съвет за международно образование (American Council for International Education - ACIE) и спечели една от общо шестте за страната стипендии за едногодишно обучение в САЩ. 

НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМА

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява групите за немска езикова диплома от 12. клас за отличното представяне на изпита.

март 2014
СПОРТНА ПОБЕДА

Отборът на Първа езикова гимназия по лека атлетика - девойки 8.-10. клас, за пореден път зае първо място на областните състезания и се класира за участие в зоналното първенство през месец април: Константина Христова - 9.е, Елена Момчилова - 9.ж, Яна Драгиева - 10.з, Ирина Василева - 10.з, Павела Иванова - 9.и, Тихомира Йорданова - 9.з, Дея Радева - 9.з.

УСПЕХИ ПО ФИЗИКА

Ученици от Първа езикова гимназия взеха участие в Националното пролетно състезание по физика от 14 до 16 март в град Сандански. Младите физици показаха знанията си наред с участници от математически гимназии от цялата страна и достойно защитиха името на Първа езикова гимназия. Стефан Стефанов (12. е) спечели второ място и получи отличен 5.75 – оценка, която се зачита при кандидатстване в Софийския университет.

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява учениците, класирани за третия, заключителен кръг на Националната олимпиада по немски език, който ще се проведе от 29. до 31. март 2014 г. в гр. Русе:

Име Клас Преподавател по немски език Ръководител на подготовката за олимпиада
Жасмина Стоянова Стоянова
8. з Д. Лазарова Д. Лазарова
Радина Делева Славова
8. е И. Петрова Д. Лазарова
Екатерина Иванова Колева
9. и М. Тодорова

М. Тодорова
Св. Пенчева

Христина Станиславова Славчева
9. з М. тодорова М. Тодорова
Св. Пенчева
Елена Александрова Александрова
10. е Р. Кирилова
Полина Стоянова
Д. Гаджева
Теодора Дончева Събкова
10. ж Р. Кирилова
Полина Стоянова
Д. Гаджева
Лора Василева Велева
10. и С. Атанасова Д. Гаджева
Пламена Драгомирова Недялкова
11. е Р. Кирилова
С. Мирчева
С. Мирчева
Елица Николаева Николова
11. е Р. Кирилова
С. Мирчева
С. Мирчева
Петър Георгиев Стоилов
12. и Павлина Стоянова
Полина Стоянова
Павлина Стоянова
Полина Стоянова

 

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява учениците, класирани за третия, заключителен кръг на Националната олимпиада по английски език на 22 март 2014 г. в гр. Хасково:

Име Клас
Преподавател по англ. език

Ръководител на подготовката на олимпиадата
Йоанна Стаменова Стаматова 8. д Велина Обретенова  
Стефан Добромиров Краев 8. д Велина обретенова  
Данаил Николаев Пенев 11. а Тинка Методиева Тинка Методиева
Кристиян Петров Бегажев 12. а Йорданка Трифонова Ангел Митев
Гергана Ивайлова Иванова 12. б Йорданка Трифонова Ангел Митев
 
СТИПЕНДИИ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

Ученици от Първа езикова гимназия  взеха участие във финалния кръг на олимпиадата на Посолството на ФРГ в България и на Немската служба за педагогически обмен. За поредна година представители от 10. DSD клас разработиха проект  на немски език писмено и го защитиха устно пред българо-немска комисия в три кръга.
Диляна Чирпанлиева (10. е) и Теодора Събкова (10. ж) спечелиха две от общо осемте пълни стипендии за България за едномесечен престой в  Кьолн/Бон, Берлин и Мюнхен  за периода от 16 август до 15 септември  2014 г. Те ще бъдат настанени в немски семейства, ще посещават учебни занятия  и ще участват в специална културна програма.

LONGMAN COMPETITION

Ръководството на Първа eзикова гимназия поздравява учениците, класирали се за участие в Националния кръг на състезанието по английски език LONGMAN COMPETITION, който ще се проведе на 12 април 2014 г.:

 

Level 1 (CEF A2)

Име и фамилия на участник

Клас

Преподавател

1

Рада Лазарова

8.в

Даниела Атанасова

2

Анжелика Касабова

8.а

Донета Митева

3

Наталия Тодорова

8.в

Даниела Атанасова

4

Светланка Йорданова

8.в

Даниела Атанасова

5

Йоанна Стаматова

8.д

Велина Обретенова

6

Борислав Сърнев

8.а

Донета Митева

7

Ния Русева

8.а

Донета Митева

8

Цвета Георгиева

8.д

Велина Обретенова

9

Дария Борисова

8.д

Велина Обретенова

10

Райна Гетова

8.д

Велина Обретенова

11

Свилена Столарова

8.а

Донета Митева

12

Сияна Статева

8.г

Гергана Жекова

13

Александър Александров

8.а

Донета Митева

14

Калина Иванова

8.а

Донета Митева

15

Мартин Николов

8.в

Даниела Атанасова

16

Десислава Арнаудова

8.а

Донета Митева

17

Светлозар Милушев

8.а

Донета Митева

18

Ема Тодоров

8.г

Гергана Жекова

19

Димитър Куцаров

8.а

Донета Митева

20

Паша Караиванова

8.в

Даниела Атанасова

21

Катерина Желева

8.в

Даниела Атанасова

Level 2 (CEF B1)

 

Име и фамилия на участник

Клас

Преподавател

1

Стефани Данаилова

9.б

Светла Колева

2

Боряна Стоянова

9.б

Светла Колева

Level 3 (CEF B2)

 

Име и фамилия на участник

Клас

Преподавател

1

Траяна Карамихалева

9.б

Светла Колева

Level 4 (CEF C1)

 

Име и фамилия на участник

Клас

Преподавател

1

Мартин Иванов

11.б

Тинка Методиева

2

Мерлин Кенан

11.б

Тинка Методиева

3

Стефани Павлова

11.г

Елисавета Стателова

 

 
УСПЕХИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Ръководството на Първа езикова гимназия поздравява учениците, класирали се за участие в Националния кръг на олимпиадата по английски език, организирана от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България:

Име

Клас

Ниво

Учител по англ. език

Ивайло Даниелов Димитров

8.а

А2

Донета Митева

Йоанна Стаменова Стаматова

8.д

А2

Велина Обретенова

Даниела Красимирова Маринова

9.в

B1

Милена Ганчева

Габриела Пламенова Балчева

9.в

B1

Милена Ганчева

Виктория Араш Хакхаманешян

9.д

B2

Милена Ганчева

Симона Венкова Димитрова

9.а

B2

Милена Ганчева

Нели Николова Златева

11.а

C1

Тинка Методиева

Алиса Веселинова Бойчева

11.а

C1

Тинка Методиева


Пожелаваме им успешно представяне на 15.03.2014 г. в гр.София.

ОТЛИЧНИЦИ ПО АСТРОНОМИЯ

Трима ученици от Първа езикова гимназия са класирани за участие в Националния кръг на олимпиадата по астрономия, който ще се проведе в края на месец април в гр. Димитровград. Борислав Господинов (12.и ), Стоил Илиев (12.з) и Емил Георгиев (8.г) показаха отлични резултати в оспорвана надпревара с над 700 участници от цялата страна.

МЕДАЛИ В ЧЕСТ НА ТРЕТИ МАРТ

Отборите на Първа езикова гимназия спечелиха най-много награди от всички участници в Петдесет и първата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио ,,Варна“, посветена на Националния празник на Република България. В спортната надпревара се състезаваха 60 отбора с 300 лекоатлети в различни възрастови групи. На първо място със златни медали се класираха нашите девойки 9.-12. клас, на второ място със сребърни медали са юношите 9.-12. клас и момчетата от 8. клас. Достойно се представи и отборът на момичетата от 8. клас, заемайки почетното трето място с бронзови медали.

Отбори:
Девойки 9.-12. клас:
Яна Драгиева – 10. з
Габриела Дочевска – 12. и
Златозара Христова – 12. д
Павела Иванова – 9. и
Константина Христова – 9. ж
Ирина Димитрова – 10. з
Юноши 9.-12. клас:
Радослав Стефанов – 10. в
Иван Иванов – 11. б
Стефан Иванов – 11. з
Мартин Костадинов – 9. з
Даниел Йовчев – 12. Ж
Момчета 8. клас:
Александър Атанасов – 8. е
Никола Николов – 8. б
Валентин Големанов – 8 в
Илия Чакъров – 8. б
Християн Мавродиев – 8. б
Константин Костов – 8. б  
Павел Косев – 8. ж
Момичета 8. клас:
Яна Добрева – 8. з
Диляна Пламенова – 8. ж
Никол Стефанова – 8. ж
София Лефтерова – 8. ж
Виола Зайонековска – 8. и
Ивет-Стефани Иванова – 8. а
Габриела Христова – 8. а
февруари 2014
„АХ, ТОЗИ МЮЗИКЪЛ - ЛЮБИМИ ПЕСНИ ОТ ЛЮБИМИ МЮЗИКЪЛИ“

Първият концерт на КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА МЮЗИКЪЛА“ от ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ се проведе на 26 февруари 2014 г. в Арт салон – голяма зала на Радио „Варна”. Атрактивното събитие се осъществи  с подкрепата на РАДИО „ВАРНА” по програма „Криле за начало“. Концертът бе озаглавен „Ах, този мюзикъл - любими песни от любими мюзикъли“. В него взеха участие десет изпълнители от Първа езикова гимназия - от осми до дванадесети клас, които бяха поканени да участват в бъдещи съвместни творчески изяви.  ПОВЕЧЕ!

НАЦИОНАЛНИ ШАМПИОНИ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

Стефан Ганев (11.з) и Радослав Стефанов (10.в) са шампиони в Националния шампионат по лека атлетика, който се проведе от  12.02. до 15.02.2014 г. в гр. Добрич. Двамата възпитаници на Първа езикова гимназия се състезават към спортен клуб „Евър"- гр.Варна. Със своите отлични спортни резултати те спечелиха първите места в дисциплините 60 м гладко бягане (Стефан) и 60 м бягане с препятствия (Радослав).

ноември 2013
ПЪРВА НАГРАДА В ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Патриция Митковска (10.а) спечели първа награда за разказ на тема „Магията на чистата вода” във второто издание на Националния литературен конкурс за млади творци, организиран от Министерството на околната среда и водите и издателство „Сиела”. Отличеният разказ е поредното творческо постижение на Патриция, за която словото е магия, изкуство да се види невидимото, да се усети неосезаемото, да се пресъздаде онова, което няма облик.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Мария Тепавичарова (11. а) бе отличена с първа награда на първото издание на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, чийто национален кръг се проведе на 9 и 10 ноември 2013 г. в гр. Пловдив. В оспорвана надпревара с още 50 гимназисти Мария представи Първа езикова гимназия достойно и заслужено получи диплом за престижното първо място в трета възрастова група (11. и 12. клас).

НАГРАДИ НА РОТАРИ КЛУБ ВАРНА

За шеста поредна година Ротари клуб Варна-Евксиноград раздаде наградите „Ротари - Евксиноград" на изявени средношколци. На 5 ноември 2013 г. във Варненската художествената галерия „Борис Георгиев“ с диплом и парична премия бяха отличени възпитаниците на Първа езикова гимназия:
Алиса Бойчева (11. а) - първо място на Националната олимпиада по английски език през учебната 2012/2013 г.
Иван Люцканов (12. ж) - призови места на национални състезания и на международно състезание по математическа лингвистика през учебната 2012/2013 г.

октомври 2013
ПОСТИЖЕНИЯ В СПОРТА

С нови спортни успехи в Ученически игри 2013/2014  започна учебната година за спортистите от Първа езикова гимназия. На 30.10.2013 г. на стадион „Локомотив" в гр. Варна се проведе първият етап на състезанията по лека атлетика, в който участваха двата ни представителни отбора момичета и момчета 8. - 10. клас. Девойките за пореден път спечелиха първо място и бяха наградени с купа, грамота  и златни медали и ще  вземат  участие в областните игри през пролетта. Достойно се представи и подновеният отбор на нашите юноши. В крайното класиране  те заеха почетното трето място и получиха грамота и бронзови медали.
Успех на всички спортисти, които ще представят  Първа езикова гимназия в следващия етап на Ученически игри 2013/2014 г.!
Златни медалистки:  Елена Момчилова (9. ж), Константина Христова (9. е), Павела Иванова (9. и), Яна Драгиева (10. з), Ирина Димитрова (10. з), Яна Добрева (8. з), Лидия Недкова (8. г), Тихомира Йорданова (9. з) и Виктория Дочевска (8. и).
Бронзови медалисти:  Радослав  Стефанов (10. в), Йоан Калчев (10. е), Петър Паунов(10. е),   Самвел Вардан (10. е), Янислав Жеков (9. е), Мартин Костадинов (9. з), Илия Чакъров и Християн Мавродиев (8. б).

КУПА И МЕДАЛ ЗА СПОРТНИ ТАНЦИ

Калина Милушева (12. г) се класира на първо място в категорията „Соло-сеньори" на Танцовата спартакиада по хип-хоп в гр. Велико Търново на 27.10.2013 г., организирана от Българската федерацията по спортни танцови дисциплини. Това е поредната успешна изява на Калина след миналогодишното първо място в категорията „Соло жени" и „Battle жени" на Осмия национален турнир по хип-хоп на Българска спортна танцова федерация.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Ивена Аврамова (11.а) и Мария Течавичарова (11.а) с преподавател по английски език Тинка Методиева представиха достойно Първа езикова гимназия в III възрастова група (11. - 12. клас) на pегионалния кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, проведен на 27.10.2013 г. Мария Тепавичарова се класира на първо място за участие в националния кръг на състезанието с максимален брой точки. Пожелаваме й успешно представяне в първото издание на този форум на 9 и 10.11.2013 г. в гр. Пловдив.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

От 18 до 20 октомври 2013 година в град Бургас се проведе ХІІ Национално състезание по природни науки и екология, включващо изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на културно-образователната област „Природни науки и екология”. Проектът „Мисия ЗДРАВЕ” на Николина Войнова и Пламена Недялкова от 11.е клас на Първа езикова гимназия получи оценка отличен 5.50, която се зачита като оценка при кандидатстване във ВУЗ.

ВТОРА НАГРАДА В ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Патриция Митковска (10.а) спечели втора награда за разказ на тема „Ако можеха да говорят”... животните” в Националния литературен конкурс за млади творци, организиран от Министерството на околната среда и водите и издателство „Сиела”. Отличеният разказ е поредната творческа изява на Патриция, за която животът е история и всеки момент от него е чудо.

СПОРТЕН ОБМЕН ВАРНА-ЩРАЛЕН (VARNA - STRAELEN)

През 2008 година спортен клуб „Първа” при Първа езикова гимназия постави началото на проекта „Обмен на групи млади спортисти с град Щрален – ФРГ”. Щрален е симпатично малко градче в близост до границата с Холандия. Отпечатък върху облика му оставят пъстротата на цветята и зеленината на ливадите в околността му. Символът на града – „Зеленият диван” пред общината, посреща гостоприемно новодошлите. Пред него бе и първата обща снимка на 24-мата млади спортисти от спортен клуб „Първа”, които в периода 27.09 – 04.10.2013 г. заедно със своите преподаватели (К. Алипиева, Д. Думанов и М. Симеонова) гостуваха на новите си приятели в град Щрален.  
В спортната програмата бяха включени футбол между женските отбори, волейбол, баскетбол, плуване, катерене. Незабравими спомени оставиха посещението на седемдесетхилядния стадион в град Дюселдорф и удоволствието от сблъсъка между отборите на Фортуна Дюселдорф и Хамбургер Шпортферайн.
Паралелно с това натоварената програмата предвиждаше един невероятен ден в увеселителния парк „Moviepark”, посещение на град Кьолн, няколко часа в реална немска училищна среда.  
Прощалната вечер в младежкото кафене „Juca" бе изпълнена с много танци, музика, ястия от българската и немската кухня ..., но и с тъга и сълзи от раздялата със зеления град Щрален.

септември 2013
 
МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

От 22  до 27 юли  2013 г. в  град Манчестър, Великобритания се проведе Единадесетата международна олимпиада по лингвистика с участието на над 140 състезатели от 27 страни от пет континента. България бе представена  от осем ученици от София, Пловдив, Стара Загора и Варна, преминали през едногодишен подбор. В националния отбор на младите лингвисти бе включен Иван Люцканов, който защити достойно авторитета на Първа езикова гимназия със спечеления бронзов медал.
Науката лингвистика е особено популярна в последно време с раздела си компютърна лингвистика. Това е дял, който се опитва да „научи“ компютрите да разбират човешки езици. Програмите на много световни корпорации за автоматичен превод, за коригиране на правописни и граматически грешки, за разпознаване на текст от сканиран документ, както и софтуерите за гласово управление на мобилни телефони биха били немислими без сериозната работа на компютърните лингвисти.
Олимпиадата по лингвистика е едно от дванадесетте научни международни състезания. Тя се провежда ежегодно от 2003 г., като първият домакин е България. Всяка година в престижния форум участват най-добрите млади лингвисти от цял свят, изправяйки се пред някои от най-трудните задачи в областта на езиците и лингвистиката. През 2012/2013 учебна година постиженията на участниците в школата по лингвистика в Първа езикова гимназия за пореден път доказаха, че училището ни е водещо в тази дисциплина. 54-ма наши ученици участваха в общинския кръг на олимпиадата по лингвистика, като до националния кръг достигнаха 12 от тях. Иван Люцканов бе включен в националния отбор, който се класира на престижното трето място на Единадесетата международна олимпиада по лингвистика в град Манчестър, Великобритания в края на месец юли 2013 г.

НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА

Министерството на образованието и науката раздаде годишните награди „Национална диплома” 2013. От над 63 000 зрелостници в цялата страна с престижното отличие са удостоени 24-ма ученици. Първа езикова гимназия се гордее с националната диплома на Яна Красенова Ангелова - лауреат на Националната олимпиада по немски език  за учебната 2012/2013 година. Почетното отличие „Национална диплома”  е учредено през 1996 г. То се връчва на зрелостници с общ успех отличен (6.00) от дипломата за средно образование и с изявени способности в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта.

 
Постижения за учебната 2012/2013г


 
 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


 

Постижения за учебната 2009/2010г.


 

Постижения за учебната 2008/2009г.


 

Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2014 Първа езикова гимназия - гр. Варна