ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2018/2019 г.
 
април 2019 г.
БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Виж!

НЕМСКИ ЕЗИК

Десет ученици от Първа езикова гимназия се явиха на националния кръг на олимпиадата по немски език от 29.03. до 31.03.2019 г. в гр. Бургас. Иван Дечев (12. е) получи оценка отличен 6.00 и е удостоен от МОН със званието „Лауреат“. Всички участници в заключителния етап на националното състезание се представиха достойно:

1.Константин Иванов (9.и)
2.Лъчезар Владимиров (9.и)
3.Тея Стоянова (11.ж)
4.Ралица Картунова (11.и)
5.Елина Иванова (11.и)
6.Ана Ангелова (11.е)
7.Йоана Рачева (12.е)
8.Яна Спасова (12.ж)
9.Алекс Иванов (12.з)

ХИМИЯ И ООС

Четирима възпитаници на Първа езикова гимназия участваха в XXI Национално състезание по химия и ООС  от  12. - 14.04.2019 г. в гр. Панагюрище - Ралица Картунова, Йоана Атанасова, Аделина Великова и Атанас Димитров от 11. и клас. Отборът на гр. Варна, в чийто състав освен Ралица и Йоана са и ученици от МГ и ПМГ, се класира на пето място, като с оценка отличен 5,75 Ралица е трета по успех сред единадесетокласниците от езиковите гимназии в България.

март 2019 г.
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Националният кръг на Шестото състезание по английски език Longman Competition се проведе в края на месец март 2019 г. В него участваха 25-ма възпитаници на Първа езикова гимназия: осем – на ниво А2; тринадесет – на ниво В1; четирима – на ниво В2; един – на ниво С1. Павел Колев (9.д) се  класира на второ място в категория PTE General, Второ ниво - В1 (CEF B1), в която се състезаваха 163-ма ученици от цялата страна. Силвия Маринова (11.е) зае трето място в надпревара с 49 ученици в категория PTE General, Четвърто ниво - С1 (CEF С1). Тържественото награждаване на победителите и техните преподаватели по английски език Тинка Методиева и Йорданка Трифонова ще се състои на 20 април 2019 г. в гр. София по време на Шестата национална конференция на Общността на Longman училищата.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Пролетният областен турнир на престижното състезание по реч и дебати на английски език, организирано от Фондация „БЕСТ“*, се проведе на 16 и 17 март 2019 г. в гр. Варна. Първа езикова гимназия бе преставена от 22-ма ученици от 8., 9., 10. и 11. клас, които се състезаваха  в дисциплините дебати, оратория, интерпретация на проза и поезия:

Анастасия Попщерев (8.а)
Лилия Cолакова (8.б)
Екатерина Осипова (8.в)
Мишел Селар (8.в)
Антонио Скечелиев (8.г)
Георги Неделчев (8.г)
Иван Илиев (8.г)
Деница Димова (9.б)
Зоя Йовчева (9.г) - финалист
Ния Вълнова (9.г)            
Теодора Митева (10.а)
Оксана Володина (10.б)
Виктория Иванова (10.г) - финалист
Стефани Ангелова (10.г) - финалист
Йоана Аролска (10.и)
Борислав Борисов (11.а) - финалист
Мария Атанасова (11.а)
Миа Милтиядова (11.а)
Белла Тинчева (11.а)
Таня Станкова (11.г)
Силвия Маринова (11.е) - финалист
Яна Желязкова (11.е) - финалист

Заедно с победителите от предишния кръг в гр. Сливен 11 ученици от  Първа езикова гимназия ще  участват в националния кръг в гр. София на 19 - 21 април 2019 г.

ХИМИЯ И ООС

Ралица Картунова (11. и) се класира за участие в националния кръг на Олимпиадата по химия и ООС, който ще се проведе от 15.03. до 17.03.2019 г. в гр. Ямбол. За участие в заключителната надпревара са допуснати двама ученици от област Варна в четвърта състезателна група 10. – 12. клас, като възпитаничката на Първа езикова гимназия е единственият представител от 11. клас.

ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКА ЩАФЕТА „РАДИО ВАРНА“

В чест на Трети март  в Морската градина се проведе  за 56-и път традиционната лекоатлетическа щафета „Радио Варна“, в която отборите на Първа езикова гимназия  отново са с призови места. Девойките и в двете възрастови групи заеха първо място със златни медали, а момчетата от 8 клас се класираха на трето място и спечелиха бронзови медали. Състезателите получиха  купи и грамоти.
Отбор девойки 9. - 12. клас: Вероника Драганова (11.ж), Йоана Ивлева (9.в), Елена Георгиева (11.з), Диана Димитрова (11.д) и Елиса Ибрямова (11.е)
Отбор девойки 8.клас: Пета Борисова (8.ж), Моника Георгиева (8.е),Христеа Тодорова (8.и), Елица Грекова (8.а), Елена Иванова (8.а) и Биляна Георгиева (8.ж)
Отбор момчета 8.клас: Георги Тотев (8.б), Йоан Славов (8.б), Георги Димитров (8.е), Никола Атанасов (8.а) и Стефан Димов (8.г)

февруари 2019 г.
„УЧЕНИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА И ПОКОЛЕНИЕТО Z“

Първа езикова гимазия бе съорганизатор на Първата регионална конференция „Ученическата библиотека и поколението Z - предизвикателства и възможности", която се проведе на 26.02.2019 г.  В рамките на форума бяха наградени победителите в конкурса за есе на същата тема, като трета награда в категория „Гимназиален курс" бе присъдена на Вивиан Казакова (12. е).

ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА – СПОРТИСТ НА ВАРНА

Състезателката по лека атлетика Елена Георгиева (11. з) от СКЛА „Черно море Атлетик“ е спортист на гр. Варна за месец януари 2019 година.  Церемонията по награждаването на най-добрите спортисти и отбори се проведе в Юнашкия салон, където директорът на Дирекция „Спорт“ към Община Варна Кристиан Димитров връчи наградите на призьорите.Възпитаничката на Първа езикова гимназия е топсъстезател на България при девойките със сериозни спортни успехи в престижни държавни и международни форуми.

„ЛЮБОВТА В НАС“

Даниел Луканов (10. з) е удостоен със специалната награда на кмета за цялостното си представяне на ХXII Национален конкурс за литературно творчество и визуални компютърни изкуства „Любовта в нас”. Церемонията по награждаването на лауреатите се състоя на 16.02.2019 г. в Младежкия дом – гр. Варна. В тазгодишното издание на конкурса със свои творби участваха 372-ма ученици от над 80 населени места в България. С отличната си творческа изява възпитаникът на Първа езикова гимназия и на ЛК „Касталия“ е безспорният фаворит сред всички млади таланти в раздел „Литературно творчество“.
Радина Узунова (12. и) е носител на първа награда в раздел „Проза“ във възрастова група 9. – 12. клас. Поощрителна награда за проза във възрастова група 5. – 8. клас получи Милица Иванова (8. е).

януари 2019 г.
ЗЛАТЕН МЕДАЛ – ЛЕКА АТЛЕТИКА

След  пропуснат поради заболяване летен състезателен сезон  Елена Георгиева (11. з) се завърна на пистата и доказа, че няма равна на 400 метра в леката атлетика в България. На проведения на 26 и 27 януари в зала „Асикс арена” Национален шампионат по лека атлетика за юноши и девойки старша възраст в зала възпитаничката на Първа езикова гимназия и състезателка от СКЛА „Черно море – Атлетик” не остави никакви шансове на конкуренцията и с поредното си солово бягане с резултат 57:28 секунди  стана носител на националната титла в дисциплината. Два часа по-късно Елена бяга последен пост в щафетата 4х400 метра, където тя и нейните съотборнички отчаяха претендентките за златните медали и с 4:02,37 минути спечелиха шампионската титла. Това е 23-ият златен медал  на отличничката от Първа езикова гимназия на национални шампионати през петте години състезателна дейност без нито една загуба на най-дългия спринт.

декември 2018 г.
МНОГОЕЗИЧНО СЪСТЕЗАНИЕ

В провелия се национален кръг на Многоезичното състезание на 24.11.2018 г. в  гр. Велико Търново призовото второ място зае Силвия Маринова (11. e). Достойно се представиха София Иванова (11. e), Нелия Митева (11. e), Михаил Йорданов (11. и), Явoр Кънев (11. и).

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Вторият областен турнир на престижното състезание по реч и дебати на английски език, организирано от Фондация „БЕСТ“*, се проведе в началото на месец декември. 21 ученици от 8., 9. 10. и 11. клас на Първа езикова гимназия се състезаваха  в различни дисциплини и се представиха достойното под ръководството  на своя треньор Киана Мирмаджлеси. Сред отличилите се участници са:
Теодора Митева (10. а)  – полуфинал „Оратория”
Tаня Станкова (11. г) –  полуфинал „Интерпретация на проза”
Стефани Ангелова (10. г ) – пето място „Интерпретация на проза”
Анастасия Попщерева (8. а), Екатерина Осипова (8. в), Ива Григорова (8. г) – полуфинал „Дебати“ (начинаещи) и награда за спортсменство.
*Фондация „БЕСТ” е създадена от шестима помощник-учители по английски език по програма „Фулбрайт” през 2012 година. До този момент са проведени вече осемнадесет турнира по реч и дебати на английски език и многобройни допълнителни прояви, които дават нови възможности за общността от ученици, учители, треньори и съдии.

В ПАМЕТ НА ХРИСТО БОТЕВ

За втора поредна година Първа езикова гимназия организира Национална кръгла маса и Ученическа конференция, посветени на поета революционер Христо Ботев. Събитията са част от Националния исторически конкурс под надслов „170 години от рождението на Христо Ботев – 170 години път към свободата, път към безсмъртието“ и се проведоха в края на месец ноември под патронажа на Иван Портних – кмет на община Варна и РУО - Варна. Историческият форум постави своето начало във Варненския музей на Възраждането с откриването на изложба за Христо Ботев, придружена с беседа. Гости и водещи лектори на конференцията бяха Боян Ботйов, председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, Младен Станев, председател на Асоциация на българите в чужбина, проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Димитър Веселинов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Иван Русев, д-р Станка Димитрова, Мариана Николова и Кристина Спасова, историци от РИМ – Варна. В конкурса участваха 55 училища от 49 града от цялата страна с над 250 ученически проекта в категориите доклад, есе, презентация и драматизация/видеофилм. Галерия!

ПЪТУВАЩ ИСТОРИЧЕСКИ СЕМИНАР

Ученици от Първа езикова гимназия участваха в Пътуващ исторически семинар на тема „140 години от освобождението на България“, като посетиха връх Шипка, където се проведе открит урок за героичните боеве през 1877 година с демонстрации на изкуството на военното дело. Участниците разгледаха гробниците в Долината на тракийските царе и експонатите в Историческия музей в гр. Казанлък. Семинарът завърши с викторина на тема „140 години от Руско-турска война“, в която възпитаниците на Първа езикова гимназия извоюваха първите три места. Галерия!

 
ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ” 2018

За поредна година на Никулден бяха излъчени носителите на традиционните стипендии за  литературни постижение на името на нашия незабравим колега и учител Николай Иванов – възпитаник на Първа езикова гимназия:
Александър Габровски – 10. з
Даниел Луканов – 10. з
Деница Русева – 11. б
Милица Иванова – 8. е
Стефани Ангелова – 10. г
Радина Узунова – 12. и
Галерия!

ноември 2018 г.
 
НАГРАДИ НА РОТАРИ КЛУБ ВАРНА-ЕВКСИНОГРАД 2018

Жасмин Стоянова (12. б) е удостоена с награда „РОТАРИ ЕВКСИНОГРАД” в категория „Изкуство” за значими постижения на национални и международни музикални конкурси през учебната 2017/2018 г. Теодора Симеонова и Стефан Краев – дванадесетокласници в Първа езикова гимназия през учебната 2017/2018 г., са отличени с награди в категория „Обществени и хуманитарни науки“. Снимка!

ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

Теа Боева (10.и) се представи отлично на Държавното първенство по фигурно пързаляне от 16 до 18 ноември 2018 г. в Зимния дворец на спорта в гр. София. Възпитаничката на Първа езикова гимназия от Клуб по ледени спортове „Одесос“ се класира на трето място във възрастова категория девойки.

ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ

Успешно и вълнуващо завърши проектната седмица на иновативните паралелки от 10. клас в Първа езикова гимназия. От 12 до 16 ноември 240 ученици, организирани в екипи, работиха по избрана от тях проектна задача, която  представиха пред екип от учители ментори, пред съученици и ученици от другите  класове. Разработките включваха задълбочени проучвания, интересни заключения и богато разнообразие от творчески форми на представяне – телевизионни образователни програми и игри, филми, драматизации и мултимедийни презентации. Под ръководството на учителите учениците показаха оригиналност, творчество и умения за критично мислене и за работа в екип.

ПЪРВО МЯСТО ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Националният кръг на Състезанието по речеви и комуникативни умения на английски език за 2018/2019 г. на тема „Технологиите създават повече проблеми, отколкото решават“ се проведе на 10 ноември 2018 г. в гр. Стара Загора. Състезателите бяха разделени в две възрастови групи: Първа група -VI-VIII клас, и Втора група - IX-XI клас. До Националния кръг бяха допуснати по един представител от всяка възрастова група от всяка област и по двама представители от София град. Ораторските умения на участниците бяха оценени от национална комисия в два модула - предварително подготвена петминутна реч и свободен десетминутен разговор с членовете на комисията. От 22-ма състезатели във Втора възрастова група област Варна бе представена от Катерина Пламенова (10. б) с ментор Тинка Методиева, преподавател по английски език. Със своята изключително оригинална реч и с отличната си реакция на зададените от журито въпроси възпитаничката на  Първа езикова гимназия бе класирана на първо място и получи заслужени поздравления от останалите участници и от техните придружители.

КАК СЕ СТАВА ГЕРОЙ В 21. ВЕК

По повод  Международния ден на Черно море учениците от 12. ж клас се срещнаха с професионалисти от плавателния състав на гражданското корабоплаване Александър Александров-кдп, морски посланик на Международната морска организация, и Петър Петров-мнм, гражданин на Европа за 2012 г. за изключителните му заслуги при спасяването на повече от 500 души от потъналия край остров Джилио пътнически кораб „Коста Конкордия”. Петров разказа за участието си в спасителната операция, в която моралните ценности, знанията, опитът и професионалните отговорности са били водещи при действията му в тогавашната бедствена ситуация край бреговете на Италия. Интересен момент по време на срещата беше и разказът на  А.Александров за значението на Международната морска организация като институция, свързана със създаването на международното законодателство относно ефективното използване и опазване на Световния океан, за българската морска история, за постиженията на морска България, за героичните постъпки на българските моряци.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2018/2019

Учениците от Първа езикова гимназия са победители в турнира по баскетбол за 11. и 12. клас, част от Ученически игри 2018/2019 г. В залата на Икономическия университет – гр. Варна, при отлични условия се изиграха полуфиналите и финалите в турнира по баскетбол за юноши и девойки. Категоричен шампион при юношите и девойките са учениците от Първа езикова гимназия, които с постоянство и тактически грамотна игра надиграха съперниците си. И двата отбора продължават участието си в следващия етап на игрите – областни, зонални и държавни първенства. Състав на отборите:

ЮНОШИ   ДЕВОЙКИ
Калоян Лазаров – 11.а  
Антони Стамболийски – 12.д 
Момчил Житарски – 12.в 
Иван Добрев – 10.б
Светлин Янев – 10.в
Никола Даскалов – 11.ж 
Александър Стойков – 11.д 
Екатерина Томова – 12.а
Мариела Николова – 9.г
Калина Пейкова – 8.е
Ива Димова – 9.д
Мария Вълева – 8.е
Мартина Славчева – 11.а
Михаела Ангелова – 11.и
Виктория Матеева – 9.
Паолина Гочева – 9.б

септември 2018 г.
 
КЛУБ „ИСТОРИЯ“

Учениците от клуб „История“  към Първа езикова гимназия  застанаха на почетен караул в края на месец септември пред паметника на Апостола на свободата в гр. София след присъдената награда от Общобългарския комитет „Васил Левски". Юлия Ли (10. г) изпълни песента „Притури се планината" с почит към безсмъртното дело на великия българин. Възпитаниците на Първа езикова гимназия бяха включени в представителната инициатива по повод отбелязването на 145-годишнината от гибелта на Апостола заради активната си родолюбива дейност през изминалата учебна година. Гостуването в столицата  завърши с посещение на представлението „Цветът на дълбоките води" в Народния театър „Иван Вазов“ и със среща разговор с актьорите  Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова, Емануела Шкодрева, Живка Ганчева, Павел Иванов, Явор Вълканов. 

ОТЛИЧИЕ

Елена Гичева (12.з) спечели четиридневен престой в Мюнхен, Германия като награда от участието си в Баварското състезание „Bayern international" в края на миналата учебна година. От 20.10. до 25.10.2018 г. възпитаничката на Първа езикова гимназия ще посети заедно със свои български връстници Министерството на културата в  провинция Бавария, както и туристически дестинации като Neuschwanstein, Freilichtmuseum и гр. Пасау в провинция Бавария.

август 2018 г.
НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА ЗА ЧЕТИРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Регионалното управление на образованието – Варна поздравява удостоените със заповед № РД09-1630/09.08.2018 г. носители на почетното отличие на Министерството на образованието и науката - „Национална диплома“ за зрелостници от випуск 2017/2018 г.:

  • Адриана Ушева – завършила Математическа гимназия „Д-р П. Берон“, гр. Варна;
  • Елица Ганева – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Жасмина Стоянова – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Иван Иванов – завършил Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Радина Славова  – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна.

Почетното отличие „Национална диплома“ се присъжда за общ успех от дипломата за средно образование отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. Пожелаваме на тези изявени млади хора много бъдещи успехи и реализирани мечти, да бъдат гордост за своите родители, учители, за своите съграждани и сънародници.
Дипломите бяха връчени на 21.08.2018 г.от началника на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, д.и.н. Галерия!

Постижения за учебната 2017/2018г


Постижения за учебната 2016/2017г


 
Постижения за учебната 2015/2016г


 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


Постижения за учебната 2012/2013г


 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


Постижения за учебната 2009/2010г.


Постижения за учебната 2008/2009г.


Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна