ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2018/2019 г.
 
 
декември 2018 г.
ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ” 2018

За поредна година на Никулден бяха излъчени носителите на традиционните стипендии за  литературни постижение на името на нашия незабравим колега и учител Николай Иванов – възпитаник на Първа езикова гимназия:
Александър Габровски – 10. з
Даниел Луканов – 10. з
Деница Русева – 11. б
Милица Иванова – 8. е
Стефани Ангелова – 10. г
Радина Узунова – 12. и
Галерия!

ноември 2018 г.
 
НАГРАДИ НА РОТАРИ КЛУБ ВАРНА-ЕВКСИНОГРАД 2018

Жасмин Стоянова (12. б) е удостоена с награда „РОТАРИ ЕВКСИНОГРАД” в категория „Изкуство” за значими постижения на национални и международни музикални конкурси през учебната 2017/2018 г. Теодора Симеонова и Стефан Краев – дванадесетокласници в Първа езикова гимназия през учебната 2017/2018 г., са отличени с награди в категория „Обществени и хуманитарни науки“. Снимка!

ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

Теа Боева (10.и) се представи отлично на Държавното първенство по фигурно пързаляне от 16 до 18 ноември 2018 г. в Зимния дворец на спорта в гр. София. Възпитаничката на Първа езикова гимназия от Клуб по ледени спортове „Одесос“ се класира на трето място във възрастова категория девойки.

ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ

Успешно и вълнуващо завърши проектната седмица на иновативните паралелки от 10. клас в Първа езикова гимназия. От 12 до 16 ноември 240 ученици, организирани в екипи, работиха по избрана от тях проектна задача, която  представиха пред екип от учители ментори, пред съученици и ученици от другите  класове. Разработките включваха задълбочени проучвания, интересни заключения и богато разнообразие от творчески форми на представяне – телевизионни образователни програми и игри, филми, драматизации и мултимедийни презентации. Под ръководството на учителите учениците показаха оригиналност, творчество и умения за критично мислене и за работа в екип.

ПЪРВО МЯСТО ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Националният кръг на Състезанието по речеви и комуникативни умения на английски език за 2018/2019 г. на тема „Технологиите създават повече проблеми, отколкото решават“ се проведе на 10 ноември 2018 г. в гр. Стара Загора. Състезателите бяха разделени в две възрастови групи: Първа група -VI-VIII клас, и Втора група - IX-XI клас. До Националния кръг бяха допуснати по един представител от всяка възрастова група от всяка област и по двама представители от София град. Ораторските умения на участниците бяха оценени от национална комисия в два модула - предварително подготвена петминутна реч и свободен десетминутен разговор с членовете на комисията. От 22-ма състезатели във Втора възрастова група област Варна бе представена от Катерина Пламенова (10. б) с ментор Тинка Методиева, преподавател по английски език. Със своята изключително оригинална реч и с отличната си реакция на зададените от журито въпроси възпитаничката на  Първа езикова гимназия бе класирана на първо място и получи заслужени поздравления от останалите участници и от техните придружители.

КАК СЕ СТАВА ГЕРОЙ В 21. ВЕК

По повод  Международния ден на Черно море учениците от 12. ж клас се срещнаха с професионалисти от плавателния състав на гражданското корабоплаване Александър Александров-кдп, морски посланик на Международната морска организация, и Петър Петров-мнм, гражданин на Европа за 2012 г. за изключителните му заслуги при спасяването на повече от 500 души от потъналия край остров Джилио пътнически кораб „Коста Конкордия”. Петров разказа за участието си в спасителната операция, в която моралните ценности, знанията, опитът и професионалните отговорности са били водещи при действията му в тогавашната бедствена ситуация край бреговете на Италия. Интересен момент по време на срещата беше и разказът на  А.Александров за значението на Международната морска организация като институция, свързана със създаването на международното законодателство относно ефективното използване и опазване на Световния океан, за българската морска история, за постиженията на морска България, за героичните постъпки на българските моряци.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2018/2019

Учениците от Първа езикова гимназия са победители в турнира по баскетбол за 11. и 12. клас, част от Ученически игри 2018/2019 г. В залата на Икономическия университет – гр. Варна, при отлични условия се изиграха полуфиналите и финалите в турнира по баскетбол за юноши и девойки. Категоричен шампион при юношите и девойките са учениците от Първа езикова гимназия, които с постоянство и тактически грамотна игра надиграха съперниците си. И двата отбора продължават участието си в следващия етап на игрите – областни, зонални и държавни първенства. Състав на отборите:

ЮНОШИ   ДЕВОЙКИ
Калоян Лазаров – 11.а  
Антони Стамболийски – 12.д 
Момчил Житарски – 12.в 
Иван Добрев – 10.б
Светлин Янев – 10.в
Никола Даскалов – 11.ж 
Александър Стойков – 11.д 
Екатерина Томова – 12.а
Мариела Николова – 9.г
Калина Пейкова – 8.е
Ива Димова – 9.д
Мария Вълева – 8.е
Мартина Славчева – 11.а
Михаела Ангелова – 11.и
Виктория Матеева – 9.
Паолина Гочева – 9.б

септември 2018 г.
 
КЛУБ „ИСТОРИЯ“

Учениците от клуб „История“  към Първа езикова гимназия  застанаха на почетен караул в края на месец септември пред паметника на Апостола на свободата в гр. София след присъдената награда от Общобългарския комитет „Васил Левски". Юлия Ли (10. г) изпълни песента „Притури се планината" с почит към безсмъртното дело на великия българин. Възпитаниците на Първа езикова гимназия бяха включени в представителната инициатива по повод отбелязването на 145-годишнината от гибелта на Апостола заради активната си родолюбива дейност през изминалата учебна година. Гостуването в столицата  завърши с посещение на представлението „Цветът на дълбоките води" в Народния театър „Иван Вазов“ и със среща разговор с актьорите  Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова, Емануела Шкодрева, Живка Ганчева, Павел Иванов, Явор Вълканов. 

ОТЛИЧИЕ

Елена Гичева (12.з) спечели четиридневен престой в Мюнхен, Германия като награда от участието си в Баварското състезание „Bayern international" в края на миналата учебна година. От 20.10. до 25.10.2018 г. възпитаничката на Първа езикова гимназия ще посети заедно със свои български връстници Министерството на културата в  провинция Бавария, както и туристически дестинации като Neuschwanstein, Freilichtmuseum и гр. Пасау в провинция Бавария.

август 2018 г.
НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА ЗА ЧЕТИРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Регионалното управление на образованието – Варна поздравява удостоените със заповед № РД09-1630/09.08.2018 г. носители на почетното отличие на Министерството на образованието и науката - „Национална диплома“ за зрелостници от випуск 2017/2018 г.:

  • Адриана Ушева – завършила Математическа гимназия „Д-р П. Берон“, гр. Варна;
  • Елица Ганева – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Жасмина Стоянова – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Иван Иванов – завършил Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  • Радина Славова  – завършила Първа езикова гимназия, гр. Варна.

Почетното отличие „Национална диплома“ се присъжда за общ успех от дипломата за средно образование отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. Пожелаваме на тези изявени млади хора много бъдещи успехи и реализирани мечти, да бъдат гордост за своите родители, учители, за своите съграждани и сънародници.
Дипломите бяха връчени на 21.08.2018 г.от началника на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, д.и.н. Галерия!

Постижения за учебната 2017/2018г


Постижения за учебната 2016/2017г


 
Постижения за учебната 2015/2016г


 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


Постижения за учебната 2012/2013г


 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


Постижения за учебната 2009/2010г.


Постижения за учебната 2008/2009г.


Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна