ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПЪРВА!

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 
 

140 ГОДИНИ ПЪРВА ГИМНАЗИЯ И 55 ГОДИНИ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - ГР. ВАРНА

 
Първа езикова гимназия днес празнува 55 години от своето начало. С почит и признателност към първите, поставили основите преди 140 години, с ентусиазъм и творческо вдъхновение за настоящето, с мисъл за бъдещето. С гордата равносметка за изминалия път, с вярата и всеотдайността сега, с вдъхновяващата устременост в утрешния ден. 
     

Уважаеми ученици, учители, служители от Първа езикова гимназия!

Скъпи родители, симпатизанти и приятели на нашето училище!

Искам да поздравя всички с настоящия юбилей на гимназията, двоен юбилей бих казал - 140 години от създаването на Първа гимназия и 55 години от създаването на Първа езикова гимназия!

Виждате колко много десетилетия са минали от началото, от трудното бих казал, и почти невъзможно начало, когато г-н Тодор Шишков - директорът, първият директор на гимназията

и още двама колеги започват с ентусиазъм да градят основите на първата славна мъжка гимназия.

През следващите десетилетия училището минава през много перипетии, сменя домовете си, претъпява четири войни, от които две световни, две национални катастрофи, но никога не остава затворено за своите приятели, ученици и възпитаници.

След преврата на 9 септември 1944 год. продължават експериментите с гимназията като даже в един момент съществува заплаха за нейното съществуване. В крайна сметка се взема разумно решение и през 1965 год. със заповедта на тогавашния министър е създадена Първа езикова гимназия с преподаване в началото на английски, немски и руски език, малко по-късно на английски и немски език. И така вече 55 години.

За мен беше чест през последните 26 години да ръководя любимото училище. Чест, привилегия, но и много голяма отговорност, защото да ръководиш училището, което е предназначено за най-добрите ученици и където работят най-големите професионалисти учители, си е голямо предизвикателство.

Радвам се, че през тези години ние, по мое скромно мнение,  не само успяхме да удържим високо вдигнатата летва, но и да я повдигнем още повече, умножавайки успехите в науката, културата, спорта, изкуството, във всички възможни области, защото това е най-типичното за  езиковата гимназия - широкият спектър от подготовка, от обща култура и познания, които тя дава на своите ученици.

Поздравявам всички с настоящата юбилейна година 2019-2020!

Съжаляваме, че това не можа да стане на живо, но вероятно това ще се случи след като мине пандемията и призовавам всички да следват нашата посока, а тя е единствена и ясна.

Само напред и нагоре!

Честит празник, скъпи приятели!

ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ,
ДИРЕКТОР НА ПЪРВА ЕЗИКОВА
ХИМН НА ПЪРВА ЕЗИКОВА В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ХОР (репетиция от 11.05.2018 г.)

 

 

15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1

 

Начало | Новини | Ученици | Учители | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2020 Първа езикова гимназия - гр. Варна